• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Orapihlaja-aidan alasleikkaus?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
20238_82931.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Mitkä selvitymismahdollisuudet 40-vuotta vanhalla orapihlaja-aidalla on, jos alasleikkaamme sen näin loppukesästä? Aidanne on runsas ja hyvinvoiva yläosasta, mutta alaosa alkaa olla jo aikansa elänyt.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Alhaalta kaljuuntunutta orapihlaja-aitaa voi uudistaa ainoastaan leikkaamalla se alas. Se kannattaa tehdä varhain keväällä, ennen kuin silmut alkavat pullistua. Keväällä pensaan kasvuvoima on suurimmillaan, joten se löytää vanhoistakin versoista paremmin uinuvat silmut uutta kasvua varen. Siitä huolimatta voi kestää aikansa, ennen kuin haarominen on runsasta. Joskus vanhat pensaat eivät siihen innostu hyvin lainkaan, jolloin ainoaksi keinoksi saada alhaalta tuuhea aita on istuttaa uudet taimet. Pensasaidan leikkaaminen puolestä välistä ei auta, sillä silloin alaosa jää edelleen kaljuksi.

Orapihlaja-aita pysyy alhaaltakin tuuheana ainoastaan jokavuotisilla leikkauksilla. Sekä alasleikattu että uusista taimista tehty aita leikataan samalla tavalla. Muotoilu aloitetaan heti ensimmäisenä kasvukautena syyskesällä tai viimeistään seuraavana keväänä. Aita muotoillaan ylhäältä hieman kapeammaksi, jotta alaoksatkin saavat valoa eikä lumikuorma häiritse aidan muotoa. Oksat leikataan aina myös sivulta. Jotta aidasta ei kasvaisi liian leveä, sivuille jätetään vain muutama sentti uutta kasvua, päälle kymmenisen senttiä. Kestää siis aikansa, ennen kuin aita on toivotussa korkeudessaan. Jos leikkauksia ei tehdä, tulee kasvustosta harvaa ja alhaalta ajan kanssa kaljuuntuvaa. Kevätleikkauksen lisäksi viimeistä kasvua kannattaa muotoilla lisää loppukesällä. Näin saadaan kaksi haaroittumiskertaa joka vuodelle.

Alasleikkauksen yhteydessä pensaan kasvua voi auttaa poistamalla rikkakasvit juuristoalueelta, ravinteikkaan mullan lisäyksellä ja lannoittamisella tarvittaessa. Kastelu on erityisen tärkeää, koska keväisin maa on yleensä kuivaa. Vettä annetaan kerralla niin runsaasti, että koko juuristoalue kastuu koko syvyydeltään. Sen jälkeen pidetään reilu tauko, jonka pituuteen vaikuttavat mm. maan läpäisevyys ja sääolot. Kastelun tarpeen arvioimiseksi maata kannattaa tunnustella sormin vähän pintaa syvemmältä juuriston vierestä.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
202211_80195.jpg
Herukkapensaiden tuholaisten häätö? Asiantuntija vastaa
Olen aloitteleva hyötypuutarhan hoidossa. Istutin tänä kesänä puna-, musta- ja viherherukkapensaaat sekä pensasmustikoita. Punaherukkapensaaseen ilmestyi vihreitä toukkia, jotka söivät lehtiä. Poistin lehdet, joissa näin toukkia. Seuraavaksi ilmestyi kaikkiin herukoihin ilmeisesti jotain kirvoja. Oksien päissä lehdet käpertyivät ja niissä näkyi pienenpieniä nyppyjä, joiden oletan olevan kirvoja tms., koska pensaisiin tulvahti muurahaisarmeija kiipeilemään pitkin varsia. Leikkasin pois kaikki ne oksat, joissa oli näitä kirvaryppäitä. Olenkohan toiminut oikein? Voiko mitenkään ennaltaehkäistä tuholaisia tulevana keväänä? Pitäisikö herukat ruiskuttaa ennen marjojen tuloa?
20234_81546.jpg
Hedelmien muumiotauti? Asiantuntija vastaa
Muumiotautia on nyt myös päärynöissä ja luumuissa, aikaisemmin oli vain Samo-omenassa. Onko löytynyt mitään estoainatta tautiin? Samo-omenasta sain sen viime vuonna aika hyvin loppuyksystä häviämään ihmisen virtsalla, lieneekö sattuma?Olen vienyt aina muumio-omenat ynnä muut kaatopaikalle.
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?
202211_80186.jpg
Pähkinäsadon korjuuaika? Asiantuntija vastaa
Pihallani kasvaa komea pähkinäpensas, jonka olen joskus tuonut metsästä. Tänä kesänä näyttää tulevan ensimmäinen hyvä sato.Milloin sato tulisi korjata? Minkä väriset ovat korjuukypsät pähkinät?
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton