• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herukat ja karviaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.05.2022
20115_25672.jpg

Punaherukan runsas sato

Meillä Suomessa viljeltyjä Ribes-suvun marjapensaita ovat:

mustaherukka (Ribes nigrum),
viherherukka (Ribes nigrum 'Vertti'),
punaherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),
valkoherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),
karviainen (Ribes Uva-crispa-ryhmä)
sekä herukkakarviainen (Ribes x culverwellii).

Mustaherukan (mm. 'Öjebyn', 'Mortti') voimakas tuoksu ja maku, punaherukka (mm. 'Punainen Hollantilainen', 'Jonkheer Van Tets') sekä niitä miedompi valkoherukka (mm. 'Valkoinen Hollantilainen') lienevät useimmille tuttuja, mutta muut herukat saattavat monille olla outoja.

Esimerkiksi viherherukan maku on mustaherukan tyyppinen, mutta miedompi ja makeampi. Marjat ovat kypsinä kellertävänvihreitä. Väri muistuttaa siis raakaa marjaa, mutta kypsän viherherukan tunnistaa kyllä kypsän pehmeästä marjasta sekä hienoaromisesta mausta.

Karviainen oli maamme viljellyin marjalaji 1800-luvun loppuun asti. Nykyisin karviaisen suosio on jälleen kasvussa. Se mielletään lähinnä tuoremarjaksi, mutta sopii hyvin myös hilloksi, hyytelöksi, mehuksi tai nektariksi sekä pakastettavaksi. Karviainen on myös varsin helppo pakastajan kannalta. Karviaisia on sekä punaisia (mm. 'Lepaan Punainen') että keltaisia (mm. 'Hinnonmäen Keltainen').

Keltaista, kypsää karviaista
Keltaista, kypsää karviaista

Herukkakarviainen kehitettiin alun perin piikittömmäski karviaiseksi. Leveäkasvuisen herukkakarviaisen suuret tummanpunaiset, hienoaromiset marjat muistuttavat lähinnä mustaherukkaa. Menestyy vyöhykkeillä I-II. Aurinkoinen kasvupaikka.

Meillä Suomessa on myös Ribes-suvun kasveja, joita käytetään koristeina. Tunnetuin lienee pensasmainen, aita- ja suojakasvina käytetty taikinamarja (Ribes alpinum). Taikinamarja kasvaa Rovaniemen korkeudellakin (vyöhyke VI) ja sitä kasvaa Etelä-Suomen lehtometsissä.

Kultaherukka (Ribes aureum) kasvaa vyöhykkeillä I–V. Pystykasvuisella kultaherukalla on touko-kesäkuussa kukkivat keltaiset kukat ja kiiltävänmustat, syöntikelpoiset marjat. Harvinaisempi ja arka Ribes-suvun koristekasvi on ruusuherukka (Ribes sanguineum), jolla on koristeellinen lehdistö ja voimakkaan punaiset kukat.

Herukat ja karviaiset ovat normaalioloissa hyvin terveitä ja kestäviä, mutta joskus niitäkin voi kiusata jokin tauti tai tuholainen. Esimerkiksi keväisiä silmuja pallomaisiksi turvottava äkämäpunkki on monille tuttu.

Lue lisää:Herukoiden ja karviaisten taudit ja tuholaiset

Keväällä lannoitetaan moniravinteisella yleislannoitteella. Ravinnepuutosten syynä voi olla myös liian vähäinen kalkitus tai liian runsas kalkitus. Herukoille sopiva ph on 6-6.5. Liian korkeassa tai alhaisessa pH:ssa vaikeutuu joidenkin ravinteiden saanti.

Uusia marjapensaita pitää miltei poikkeuksetta leikata keväällä haaroittumisen lisäämiseksi ja vanhemmista pensaista poistetaan huonokuntoiset, vahingoittuneet sekä vanhimpia versoja sadon ylläpitämiseksi.

Lue lisää:Marjapensaiden leikkaaminen

Katso kasvikortiston hedelmä- ja marjakasvit

Herukat ja karviaiset ovat vitamiinirikkaita ja monikäyttöisiä marjoja, joiden hyödyntäminen on helppoa ja kannattavaa. Vaikka nauttisit vain tuoreena, suoraan pensaasta!
Napostele ja nauti, keitä ja mehusta - punaherukka on kypsä kerättäväksi!
Napostele ja nauti, keitä ja mehusta - punaherukka on kypsä kerättäväksi!
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20087_11828.jpg
Paprika parhaimmillaan
Paprika, tarkemmin sanottuna vihannespaprika, ja maustepaprika, jota yleisesti kutsutaan chiliksi, ovat yhteisen kantaäidin erilaisiksi jalostettuja marjahedelmiä. Molemmat kuuluvat samaan koisokasvien heimoon kuin tomaatti, peruna ja munakoiso.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton