• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hyvän salaatin salaisuudet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
200710_7001.jpg

Tuoreet, laadukkaat salaatinlehdet ovat perusta niin oheissalaatiksi liha- tai kala-aterialle kuin kokonaiseen ateriasalaattiinkin lounaalle, päivälliseksi tai välipalaksi. Kasvihuoneissa salaatit tuotetaan ja pakataan hygieenisesti, joten salaatit lähtevät kasvihuoneilta täysin puhtaina. Jos kuitenkin haluaa huuhtaista kasvihuonesalaattien lehtiä, se on tehtävä varovasti. Kovakourainen pesu ja linkous vahingoittavat ruukkusalaattien herkkiä lehtiä.

Kätevä tapa paloitella ruukkusalaattien lehdet on repiä ne suupaloiksi kevyesti puhtain käsin. Terävä veitsi leikkuulautaa vasten käytettynä sopii esimerkiksi amerikansalaatille. Kohtele salaatteja hellävaraisesti. Lisää kastike lehtien lomaan kahdella haarukalla kevyesti nostellen vasta juuri ennen tarjoilua. Öljykastikkeen voi myös pirskotella tai suihkuttaa salaattiin. Kannattaa välttää litistämästä keveitä ja ohuita salaatinlehtiä painavien ainesten alle.

Tuoresalaattia suoraan syötäväksi


Kotona salaatti tehdään monesti kulhoon, josta jokainen sitä sitten nostaa lautaselleen. Vajentunut salaattiastia siirretään lopuksi jääkaappiin, jossa se pian nuutuu ja joutaa poisheitettäväksi. Tuoresalaatit kannattaisi mieluummin koota jokaiselle omalle lautaselleen tai pikkukulhoihin ja välillä vaikka laseihin. Vältytään siirtelyltä astiasta toiseen. Oman, sopivan kokoiseksi mitoitetun ja valmiiksi kauniisti asetellun annoksensa jokainen myös jaksaa ja muistaa syödä. Jääkaappisäilytykseen salaatinlehtiä, tomaattilohkoja ja kurkkupaloja ei kannata sekoitella.

Kodin ulkopuolella syödään yleensä yhdeltä lautaselta. Sille, miten lautasensa itsepalvelulinjastossa täyttää, kannattaa uhrata ajatusta, jotta lopputulos on houkuttava ja tasapainoinen. Aivan ensimmäiseksi lautanen täytetään puolilleen kasviksia - sekä tuoresalaattia että kypsennettyjä kasviksia. Jos tuoresalaatille on varattu oma lautasensa, salaatti säilyy tietysti raikkaana. Muut, usein lämpimät aterian osat voi annostella väljästi toiselle lautaselle.

Tutuille salaatinlehdille potkua uusista


Salaatinlehtien ja muiden kylmien vihannesten rouskuttamiseen sellaisinaan helposti kyllästyy. Tarvitaan lisämaun antajia, erilaisia suutuntumia, makujen sillanrakentajia, täydentäjiä ja tehostajia. Jos olet tottunut käyttämään amerikansalaattia, jääsalaattia tai tavallista ruukkusalaattia, ryhdy lisäämään näiden perussalaatinlehtien joukkoon uusia, erivärisiä, rakenteeltaan ja maultaan poikkeavia erikoissalaatteja.

Tuttuihin salaatinlehtiin yhdistettyinä uusiin salaattimakuihin on helppo tutustua ja totuttaa niihin perheen salaattikammoisetkin. Kokeile rucolaa, jossa viehättävät pippurisuus, sinappisuus ja pähkinäisyys. Hae voimakkuutta roomansalaatista ja hieman särmää friseestä. Ruokaisa vuonankaali, tammenlehtisalaatti, karvas endiivi tai rouhea sikurisalaatti herättävät miesväenkin mielenkiinnon ja toimivat maustesalaatteina perussalaatinlehtien joukossa.

rucola
rucola
vuonankaali
vuonankaali

Tilkka öljykastiketta, ropsaus yrttejä


Paras salaatinkastike raikkaille salaatinlehdille on yksinkertainen. Siihen tarvitaan laadukasta rypsi- tai oliiviöljyä, joka voi olla kylmäpuristettua. Lisää öljyyn kolmannes viini- tai balsamietikkaa. Tarkista etikan laatu. Pitkään keittiössä viipyneet viinietikkapullot kannattaa vaihtaa uusiin. Viinietikoiden valikoima kaupoissa on nykyään laaja. Öljykastikkeen mausteiksi riittävät ripaus suolaa, rouhaisu mustapippuria myllystä ja tilkka hunajaa, joka pyöristää maut. Jo ruokalusikallinen kastiketta riittää salaattiannokseen. Joskus toimii pelkkä laadukas öljy, joskus tilkka sitruunamehua.

Tuoreet yrtit kruunaavat salaatin. Tämän syksyn toivottu yrttiuutuus on lehtipersilja. Lehtipersiljaa voi huoletta napsia salaattiin kuin salaattiin. Se maistuu turvalliselta ja tutulta, mutta tuo oman rakenteellisesti ja ulkonäöllisesti piristävän lisänsä. Entä oletko kokeillut salaatinlehtien mausteeksi tilliä? Viinisuolaheinä antaa makua ja näköä. Ideoi salaatteja myös sen mukaan, minkä kanssa niitä aiot tarjota. Moni suosii pizzaa, pastaa ja jauhelihaa arkisin. Mikä silloin paremmin kävisi oheissalaatin piristäjäksi kuin basilikanlehdet. Kalaruoan kanssa maistuu salaatti, joka on ryyditetty sitruunamelissalla.

Pitää olla pureksittavaa


Täydelliseen salaattinautintoon kuuluu lisäksi joku rapea, rouskuva ja pureskeltava elementti. Sellaisena toimivat erilaiset siemenet, pähkinät tai mantelit. Kurpitsan-, auringonkukan-, seesamin- ja pinjansiemenet heräävät henkiin, kun niitä kuumentaa varovasti pannulla. Vältä polttamasta. Samaan tapaan voi paahtaa pähkinöitä ja manteleita.

Rapeat maissihiutaleet, joskus perunalastut tai hapankorppupalat sopivat salaatinlehtien lomaan. Ruokaisiin, ehkäpä äijäsalaatteihin, kannattaa lisätä houkutteeksi muutamia rapeaksi paistettuja, ohuita pekonisuikaleita tai paahdettuja meetvursti- tai salamisiivuja. Juuressuikaleista ja sipulirenkaista saa rapsakoita, kun ne friteeraa eli uppopaistaa nopeasti öljyssä. Paahdetut leipäkuutiot eli krutongit, välimerelliset grissinit tai suomalaisittain ruistikut ovat kaikki loistavia haettaessa täydellistä salaattinautintoa.

Mieltymykset monipuolistuvat pikkuhiljaa


Suomalainen syö määrällisesti eniten edelleen amerikansalaattia. Seuraaviksi ovat kirineet ruukkusalaatti ja jääsalaatti, perinteisen keräsalaatin edelle. Rucola ja roomansalaatti vaikuttavat lisäävän suosiotaan tällä hetkellä. Tammenlehtisalaatti sekä lollo rosso ja frisee osuvat ostoskoriin silloin tällöin. Pilkotut, pusseissa myytävät salaattisekoitukset ovat jo suomalaisissa ammattikeittiöissä tätä päivää. Kotitalouksiin ne löytävät varmasti tiensä enenevässä määrin meilläkin, kuten on jo monissa maissa muualla tapahtunut.

sidesalaatti eli roomansalaatti
sidesalaatti eli roomansalaatti

Lähde: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Sanna Peurakoski
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kypsyneitä omenoita omenapuun oksilla
Hyötytarhan syystoimia
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: Nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Onkin syytä luottaa syksyyn mainiona istutussesonkina. Aurinko ei paahda taimia uuvuksiin, ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kosteaa maa varmistavat hyvän kasvuunlähdön.
20238_63821.jpg
Helmililja on varhainen kevätkukkija
Pitkän ja pimeän talven jälkeen sipulikukat luovat värikkyyttä silloin, kun perennat eivät vielä ole heränneet kasvuun ja puut ja pensaat ovat paljaita. Talvenkestävät helmililjat kukkivat toukokuussa.
20241_83373.jpg
Ajankohtaista
Vanha kansa tietää, että "Mitä enemmän juhannuksena sataa, sitä huonompi tulos hedelmäpuista, mutta juurikasvit menestyvät". Kukin toivokoon tämän perusteella, tarpeensa mukaan, joko sadetta tai poutaa…Pääasia, että herkkuja saadaan ruokapöytään, jos ei omasta maasta, niin kaupan hyllyiltä.
20237_82603.jpg
Viikon kysymys: Mikä valeangervo tämä on?
Istutin pari vuotta sitten sormivaleangervon. Ensimmäiset lehdet olivat sellaisia kuin piti, siistireunaisia, mutta sitten tupsahti esiin myös repalereunaisia, kuten kuvasta näkyy. Niiden nimenä voisi olla valesormivaleangervo, mutta mitä ne siis oikeasti ovat ja miten pääsen niistä eroon?
200610_571.jpg
Jalokärhöjen talvisuojaus
Leikkauksen suhteen löytyy on kahta koulukuntaa: toiset leikkaavat versot matalaksi jo syksyllä ja toiset odottavat kevääseen ja leikkaavat paleltuneet versot vasta sitten.Kuuluisa eestiläinen kärhöjen kasvattaja Taavi Kivistik suosii syysleikkausta: "Versot leikataan syksyllä 10-15 cm korkeiksi siten, että jäljelle jää 1-2 silmuparia. Lisäksi versot suojataan kuivilla lehdillä tai turpeella ja päälle levitetään muovi tai tervapaperia."
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Sipulikukkien kastelu ja lannoitus
Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.Keväälläkin kannattaa kastella ja aloittaa lannoitus heti, kun ensimmäiset versot pilkistävät maasta. Typpipitoista lannoitetta kannattaa välttää, etteivät lehdet kasva kukinnan kustannuksella.Kastelua ja lannoitusta jatketaan myös kukinnan jälkeen. Kukinnot poistetaan mahdollisimman pian, koska siementen muodostus vei runsaasti sipulin energiaa. Pikkusipulikasvien siemenkodat voi jättää kypsymään, jos halutaan niiden siementävän. Lehtien kautta sipuli saa ravinteita takaisin seuraavaa vuotta varten, joten niitä ei poisteta ennen kuin ne ovat lakastuneet.Lisää kukkasipuleista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton