• Etusivu
  • Hoitotyöt

Käymälästä potkua puutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_26431.jpg

Maisemakompostori Kivi sulautuu maisemaan. (Kuva: Biolan)

Kompostoinnin jälkeen käymäläjätteen voi käyttää maanparannuksessa. Suljetussa kompostorissa arvokkaat ravinteet ovat suojassa sadeveden huuhtelulta. Käymäläjäte soveltuu erinomaisesti kompostoitavaksi puutarhajätteen seassa Biolan Puutarhakompostorissa tai Biolan Maisemakompostori Kivessä. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia.

Käymäläjätettä tulee kompostoida vuoden verran, minkä jälkeen sitä on turvallista käyttää puutarhassa. Kuivakäymälästä tyhjennettävien käymäläjätteiden kompostoitumisaste riippuu paljon käymälätyypistä.

Mikä kuivakäymälä vastaisi teidän tarpeitanne?

Biolan Kompostikäymälä ecossa käymäläsäiliönä on lämpöeristetty kompostori. Jäte on tyhjennettäessä jo puolikypsää kompostia ja sopii sellaisenaan käytettäväksi koristekasveilla katteena.

Parhaat ravinteet piilevät nesteissä

Virtsa ja suotoneste ovat oivallisia typpilannoitteita puutarhassa käytettäväksi. Koska virtsa on sinällään steriiliä, sitä on turvallista käyttää sellaisenaan tai vedellä laimennettuna esimerkiksi nurmikon, koristepensaiden ja perennojen lannoitteeksi. Keväällä peruslannoituksen yhteydessä sitä voi käyttää myös kasvimaalle, mutta kasvukaudella sitä ei tule levittää lehtivihanneksille. Kasvillisuudelle virtsaa ei levitetä enää syksyllä, ettei häiritä monivuotisten kasvien valmistautumista talveen.

Turvallinen laimennussuhde on 1:5, eli yksi litra laimennetaan viiteen litraan vettä. Laimentamatonta virtsaa voi myös käyttää, mutta levitysalue tulee kastella huolellisesti lannoituksen jälkeen. Levitys on parasta tehdä pilvisellä säällä aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Typen haihtuminen ja hajuhaitat ovat tällöin pienimmät. Kasvukauden aikana kotipuutarhassa voi käyttää 1–1,5 l/m2 laimentamatonta virtsaa. Virtsan määrä riippuu käymälän käyttäjämäärästä sekä käyttöasteesta.

Yhden henkilön virtsamäärä on vuorokaudessa 1–1,5 litraa, eli noin 450 litraa vuodessa.

Hyvin hoidetun käymälän jätteistä voi olla hyötyä puutarhassa. (Kuva: Biolan)
Hyvin hoidetun käymälän jätteistä voi olla hyötyä puutarhassa. (Kuva: Biolan)

Hyvä, paha suotoneste

Käymälöistä, joista nesteet kerätään käymäläsäiliön pohjalta, nestettä kertyy vähemmän kuin istuimessa erottelevista.

Tätä suotonestettä tulee käyttää vain koristekasveille sen sisältämien käymäläjätteen mikrobien vuoksi. Suositeltu varastointiaika ennen käyttöä on noin vuosi. Typpipitoinen suotoneste on oivaa myös kompostiherätteenä ja nopeuttaa erityisesti puutarhajätteen kompostoitumista.

Suotonestettä voi käyttää koristekasveille. (Kuva: Biolan)
Suotonestettä voi käyttää koristekasveille. (Kuva: Biolan)

Mikäli hyötykäyttöä ei ole, suotoneste tulee käsitellä ennen luontoon johtamista. Tähän sopii BiolanSuotis, missä suotoneste johdetaan kolmen suodatinmateriaalin läpi. Tämän jälkeen suotonesteen voi johtaa suoraan maastoon esimerkiksi kivipesän kautta. Biolan Suotis on tarkoitettu lähinnä kesämökkikäyttöön ja se tuhoaa tehokkaasti suotonesteen sisältämät mikrobit sekä poistaa ravinteita. Suotis ei tarvitse toimiakseen sähköä.

Suotiksen suodatinmassojen puhdistusteho riittää käsittelemään noin 60 litraa suotonestettä, minkä jälkeen massat vaihdetaan huolto-ohjeiden mukaisesti. Käytetyt massat voidaan kompostoida tai käyttää sellaisenaan maanparannuksessa.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20222_76856.jpg
Puutarhaliitto kannustaa: Vie ystävä puutarhaan
Puutarhaharrastamisesta on tullut suosituimpia vapaa-ajan aktiviteetteja. Innokkaita harrastajia on jo yli puolet suomalaisista. Suosio on kasvanut jo vuosien ajan, mutta erityisesti kahden viime vuoden aikana uudet harrastajat ovat innostuneet puutarhanhoidosta! Puutarhaliiton vuoden 2022 teema "Vie ystävä puutarhaan" korostaa harrastuksen yhteisöllistä vaikutusta.
20144_38952.jpg
Sadevedet hyötykäyttöön Vesitaskun avulla
Sadeveden talteenotto on fiksu ja ekologinen tapa tuottaa kasteluvesi puutarhallesi. VESITASKU® on pohjoismaisiin olosuhteisiin tehty toimintavarma kotimainen sadevesisäiliö."Pihatöiden viimeistelyssä huomasimme, että sadevettä tulisi kerätä puutarhanhoitoa varten. Uusi piha istutuksineen tarvitsi runsaasti vettä ja olisihan kasteluvedelle paljon käyttöä jatkossakin. Tynnyri talon nurkalla ei perustuksiin valuvan ylivuotoveden, eikä ulkonäkönsä vuoksi tullut kuitenkaan kyseeseen."Näin syntyi idea Vesitaskusta, josta on iloa Sinulle, talollesi ja puutarhallesi.Tyylikäs ja moderni sadevesisäiliö, Vesitasku (3 eri väriä), verhoilulevyt ja kannakesarja ovat myynnissä Rakentaja.fi verkkokaupassa.
20201_62132.jpg
Osoita rakkauttasi oikeilla kukilla
Sitä luulisi lajikkeeseen, väriin tai määrään katsomatta kukkien viestivän rakkaudesta ja välittämisestä, mutta toisin on! Ajattelematon kukkien antaja saattaa ajautua riitaan tai joutua kosimaan kukkien vastaanottajaa.
202112_74209.jpg
"Nuku, tee työtä, käy lenkillä, toista"
Covid-19, tutummin koronavirus, on koetellut maailmaa kahden vuoden ajan. Tauti saapui Suomeen alkuvuodesta 2020. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräsi toistamiseen muistoja korona-ajasta vuosi ensimmäisten rajoitusten asettamisen jälkeen.
20234_81556.jpg
Mikä vaivaa kukkivaa orkideaa? Asiantuntija vastaa
Kuvan orkdea kukkinut monta vuotta vuodenvaihteen tienoilla kuten nytkin. Alkoi tehdä kukkavanaa joskus marraskuussa, kukkinut jo toista kuukautta.Nyt sen lehdet kellastuivat ihan muutamassa päivässä ja lähtivät irti. Ei mielestäni ole liian märkä, ilmajuuretkin ihan hyvännäköiset. Se on saanut ihan samanlaista laiskanpuoleista hoitoa kuin toinenkin hyvinvoiva. Kastelu upottamalla veteen n. 15–30 min n. 1–2 viikon välein. Satunnaisesti vedessä orkidealannoitettakin. Mullat vaihdettu n. parin vuoden välein.
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton