• Etusivu
  • Hoitotyöt

Käymälästä potkua puutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_26431.jpg

Maisemakompostori Kivi sulautuu maisemaan. (Kuva: Biolan)

Kompostoinnin jälkeen käymäläjätteen voi käyttää maanparannuksessa. Suljetussa kompostorissa arvokkaat ravinteet ovat suojassa sadeveden huuhtelulta. Käymäläjäte soveltuu erinomaisesti kompostoitavaksi puutarhajätteen seassa Biolan Puutarhakompostorissa tai Biolan Maisemakompostori Kivessä. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia.

Käymäläjätettä tulee kompostoida vuoden verran, minkä jälkeen sitä on turvallista käyttää puutarhassa. Kuivakäymälästä tyhjennettävien käymäläjätteiden kompostoitumisaste riippuu paljon käymälätyypistä.

Mikä kuivakäymälä vastaisi teidän tarpeitanne?

Biolan Kompostikäymälä ecossa käymäläsäiliönä on lämpöeristetty kompostori. Jäte on tyhjennettäessä jo puolikypsää kompostia ja sopii sellaisenaan käytettäväksi koristekasveilla katteena.

Parhaat ravinteet piilevät nesteissä

Virtsa ja suotoneste ovat oivallisia typpilannoitteita puutarhassa käytettäväksi. Koska virtsa on sinällään steriiliä, sitä on turvallista käyttää sellaisenaan tai vedellä laimennettuna esimerkiksi nurmikon, koristepensaiden ja perennojen lannoitteeksi. Keväällä peruslannoituksen yhteydessä sitä voi käyttää myös kasvimaalle, mutta kasvukaudella sitä ei tule levittää lehtivihanneksille. Kasvillisuudelle virtsaa ei levitetä enää syksyllä, ettei häiritä monivuotisten kasvien valmistautumista talveen.

Turvallinen laimennussuhde on 1:5, eli yksi litra laimennetaan viiteen litraan vettä. Laimentamatonta virtsaa voi myös käyttää, mutta levitysalue tulee kastella huolellisesti lannoituksen jälkeen. Levitys on parasta tehdä pilvisellä säällä aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Typen haihtuminen ja hajuhaitat ovat tällöin pienimmät. Kasvukauden aikana kotipuutarhassa voi käyttää 1–1,5 l/m2 laimentamatonta virtsaa. Virtsan määrä riippuu käymälän käyttäjämäärästä sekä käyttöasteesta.

Yhden henkilön virtsamäärä on vuorokaudessa 1–1,5 litraa, eli noin 450 litraa vuodessa.

Hyvin hoidetun käymälän jätteistä voi olla hyötyä puutarhassa. (Kuva: Biolan)
Hyvin hoidetun käymälän jätteistä voi olla hyötyä puutarhassa. (Kuva: Biolan)

Hyvä, paha suotoneste

Käymälöistä, joista nesteet kerätään käymäläsäiliön pohjalta, nestettä kertyy vähemmän kuin istuimessa erottelevista.

Tätä suotonestettä tulee käyttää vain koristekasveille sen sisältämien käymäläjätteen mikrobien vuoksi. Suositeltu varastointiaika ennen käyttöä on noin vuosi. Typpipitoinen suotoneste on oivaa myös kompostiherätteenä ja nopeuttaa erityisesti puutarhajätteen kompostoitumista.

Suotonestettä voi käyttää koristekasveille. (Kuva: Biolan)
Suotonestettä voi käyttää koristekasveille. (Kuva: Biolan)

Mikäli hyötykäyttöä ei ole, suotoneste tulee käsitellä ennen luontoon johtamista. Tähän sopii BiolanSuotis, missä suotoneste johdetaan kolmen suodatinmateriaalin läpi. Tämän jälkeen suotonesteen voi johtaa suoraan maastoon esimerkiksi kivipesän kautta. Biolan Suotis on tarkoitettu lähinnä kesämökkikäyttöön ja se tuhoaa tehokkaasti suotonesteen sisältämät mikrobit sekä poistaa ravinteita. Suotis ei tarvitse toimiakseen sähköä.

Suotiksen suodatinmassojen puhdistusteho riittää käsittelemään noin 60 litraa suotonestettä, minkä jälkeen massat vaihdetaan huolto-ohjeiden mukaisesti. Käytetyt massat voidaan kompostoida tai käyttää sellaisenaan maanparannuksessa.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_79986.jpg
Karviaismarjalajin tunnistus? Asiantuntija vastaa
Mikä karviaslajike mahtaa olla kyseessä? Karviainen on joku vanha perinnelaji. Marjat suuria, peukalonpään kokoisia, väri punertava, marjat karvaisia.
20204_63746.jpg
Vuoden 2020 puutarhatuote on TRICO Garden tuhoeläinkarkote
Puutarhaliitto tiedottaa: Suomen Puutarhakauppiaat ry:n valinta vuoden 2020 tuoheläinkarkotteeksi on Bernerin markkinoima TRICO Garden tuhoeläinkarkote. Valintaa on tehty jo vuodesta 2009 alkaen, tarkoituksena suositella kotipuutarhureille sopivaa tuotetta, jota Suomen Puutarhakauppiaat ry suosittelee. TRICO Garden tuhoeläinkarkotetta käytetään havu- ja lehtipuiden, pensaiden ja koristekasvien suojaamiseen hirvieläinten tuholta.Suomen Puutarhakauppiaat ry valitsee vuosittain ajankohtaisen puutarhatuotteen, joka ansaitsee kuluttajien huomion. Vuoden Puutarhatuotetta on valittu vuodesta 2009 lähtien. Valintaperusteena on innovatiivinen ja laadukas, suomalaiselle kotipuutarhurille sopiva tuote, jota Suomen Puutarhakauppiaat ry suosittelee.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kasveja Pohjois-Suomeen
Vaikka Suomi ei suuren suuri olekaan, niin kasvuolosuhteet muuttuvat melkoisesti Etelä-Suomesta pohjoisempaan mennessä. Suurin vaikutus monivuotisten kasvien menestymiseen on talven pituudella ja ankaruudella. Suomi on jaettu 8 menestymisvyöhykkeeseen; mitä suurempi vyöhykkeen numero on, sitä ankarammat olot alueella vallitsevat.Tiedätkö Sinä, millä vyöhykkeellä asut?Tarkista asuinpaikkakuntasi kasvuvyöhyke tästä.
Juhlat tulossa, näin katat pöydän
Suunnittele unohtumattomat juhlat: Aikataulu ja muistilista apunasi
Hei juhlien järjestäjä! Tässä sinulle muistilista juhlien järjestämiseen aikataulun kera. Aikataulu auttaa sinua pitämään asiat järjestyksessä ja varmistamaan, että kaikki etenee suunnitellusti. Muistathan myös jakaa työtehtäviä perheellesi. Tällä varmistat sen, ettet juhlapäivänä ole itse järjestelyjen uuvuttama, vaan jaksat vielä nauttia kättesi jäljestä, tunnelmasta ja ihmisistä.
lumon kesäinen terassi
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen. Usealle mökkikauden alkaminen onkin vuoden kohokohta jota odotetaan koko pitkä talvi. Eikä ihme, talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua.Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
20106_22481.jpg
Varhaiskaalin sadot parhaimmillaan
Varhaiskaalikausi käynnistyi tänä vuonna kesäkuun ensimmäisen viikonlopun tienoossa ja jatkuu vielä lähelle heinäkuun puoliväliä. Varastoimatonta, raikasta kesäkaalia saadaan toki aina syksyyn saakka. Varhaiskaali on loistava salaattiaines, mutta erinomaista myös keitossa, padassa ja vokkipannulla kuumennettuna. Varhaiskaali tuo oman, mukavan lisänsä kesäruoan makupalettiin.Varhaiskaalit kylvettiin kasvihuoneisiin maaliskuun alussa, ja taimet päästiin istuttamaan huhtikuun alkupuoliskolla avomaalle harsojen alle. Ennen kotimaisen kaalin valmistumista varhaiskaalia tuotiin Unkarista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton