• Etusivu
  • Piha

Käytännöllinen piha: Pihakiveys laajentaa elintilaa ja pidentää kesäkautta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 21.09.2023
20239_83060.jpg

Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti.

Oikea pihakivi oikeaan paikkaan

Pihan päällysteet valitaan käyttötarkoituksen, värin ja pintakäsittelyn perusteella. Pintakäsittely muuttaa kiven pintaa ja ulkonäköä. Rudus Formenton valikoimaan kuuluvat sileät, hiekkapuhalletut, profiloidut, hakatut ja patinoidut betonikivet.

Ulkonäön lisäksi tuotteita valittaessa on huomioitava kohteen käytön vaatimat tarpeet. Päällystettävän alueen käyttötarkoitus määrittää betonipäällysteen paksuuden ja muurin korkeus vaikuttaa muurikivien valintaan. Noin 50 mm paksuja laattoja voidaan käyttää vain kävelyalueilla, joilla ei ole koneellista talvikunnossapitoa. 60 mm paksuja betonikiviä suositellaan omakotipihoille, ja ne kestävät myös satunnaisen raskaan liikenteen, kunhan pohjatyöt on tehty huolellisesti. 80 mm paksu kiveys kestää raskaan liikenteen.

Gaalaa on saatavilla kahta vahvuutta: 80 mm sekä 45 mm.
Gaalaa on saatavilla kahta vahvuutta: 80 mm sekä 45 mm.

Pihakivien värit

Kiveyksen väreillä ohjataan kulkua ja jäsennetään alueita. Usein paras tulos saavutetaan hillityillä kuvioilla ja harkitulla värien käytöllä. On olemassa muutamia kokemuksen kautta hyviksi havaittuja yleisiä kivien valintaohjeita. Autojen pysäköinti- tai kääntöalueilla kannattaa suosia tummia sävyjä.

Osta pihakivet Verkkokaupasta

Monipuolinen valikoima pihakiviä

Suositut Kartano-kivet luovat betonikivien perustan. Monta erikokoista, mittasuhteiltaan toisiinsa sopivaa kivimallia, väriä ja pintakäsittelyä antavat suunnittelijalle lähes rajattomat mahdollisuudet erilaisiin yhdistelmiin. Jokainen tuote myydään erikseen, omalla lavallaan. Kartanokivet ovat neliön tai suorakaiteen mallisia 60 mm tai 80 mm paksuja betonikiviä ja valittavana olevat pintakäsittelyvaihtoehdot ovat sileä (S), hiekkapuhallettu (HP), hienopesty (HP) ja patinoitu (P).

Kaipaatko jotain persoonallisempaa? Epäsäännöllisen mallinen Gaala on silloin ratkaisu sinun pihaasi. Sen suuri koko rauhoittaa päällystetyn alueen kokonaisuutta, mutta samalla sen maanläheiset sävyt tuovat elävyyttä. Kivi soveltuu sekä suuriin alueisiin että askelkiviksi pihapolulle.

Napoli on sekä yläpinnaltaan että reunoiltaan aaltoileva kivisarja. Menneen ajan tunnelmaa luova kivisarja koostuu kolmesta erikokoisesta kivestä, jotka toimitetaan valmiina lajitelmana.

Betonilaatat piristävät pihapolkuina.
Betonilaatat piristävät pihapolkuina.

Torino on kivisarja pihojen, aukioiden ja käytävien kiveykseen. Kolmesta erikokoisesta, toisiinsa yhteensopivasta kivestä voi latoa yksilöllisen ja ympäristöönsä mukautuvan kokonaisuuden. Torino-kivien luonnollinen liuskekivimäinen pinta on aaltomaisesti profiloitu ja kivien reunat ovat viisteettömät.

Pieni sekä näppärä kooltaan. Artik-noppa on profiloitupintainen betonikivi, jonka avulla pystyy luomaan mosaiikkimaista kiveystä. Kivi taipuu kauniisti kaareviin sekä kalteviin muotoihin. Kokonsa puolesta Artik-nopalla voi elävöittää kiveyspintoja erilaisia kuvioita tai raitoja luomalla.

Artik-noppa
Artik-noppa

Pihalaatat laajallekin alueelle

Pinnaltaan sileät, noin 50 mm paksut betonilaatat sopivat parhaiten rauhallisten polkujen päällysteiksi, joihin kohdistuu vain kevyt kuormitus.

Ruduksella on valikoimissa myös 80 mm paksuja betonilaattoja, joiden koot ovat esimerkiksi 208x208 mm ja 418x208 mm ja 418x418 mm sekä 100 mm paksu betonilaatta, joka on mitoiltaan 418x208 mm. Nämä laatat kestävät autoliikennettä ja koneellista kunnossapitoa.

Tosca-laattasarja on noin 55 mm paksu uutuus, joka sopii erityisesti pihojen, oleskelualueiden ja terassien päällysteeksi. Laattojen koot vaihtelevat. Isoin laatta on kooltaan 598x398 mm, mikä rauhoittaa laatoituksen ilmettä. Laatoissa on liuskekivimäinen pinta ja vaihteleva saumanleveys, mikä luo pihalle eurooppalaista, tyylikkään sävykästä tunnelmaa.

Eri käyttötarkoituksiin sopivien pihakivien paksuudet
Eri käyttötarkoituksiin sopivien pihakivien paksuudet

Muurikivillä vaihtelua pihan korkeuksiin

Muurikko on valmiiksi molemmilta puolilta lohkottu muurituote. Siitä on mahdollista latoa suoria, suorakulmaisia ja kaarevia muotoja. Kaksipuoleisena tuotteena Muurikko soveltuu myös aitojen ja pilareiden rakentamiseen.

Suoralinjainen Paasikko-harkkomuurikivi soveltuu selkeiden muurien, istutusaltaiden, reunuksien ja aitojen rakentamiseen. Yhteensopivista kuutio- ja suorakaidemuodoista voidaan tehdä linjakkaita ja kestäviä rakenteita kotipihoille.

Valmiiksi halkaistu Aitakivi on näyttävä ratkaisu pihojen porrastamiseen ja muureihin. Se sopii hyvin myös kulkuteiden rajauksiin ja istutusaltaiden tekoon. Mataliin muureihin sekä rajauksiin soveltuva ratkaisu on myös Antikko-muurikivi.

Muurien maksimikorkeus ilman vahvistavia rakenteita on 70 cm. Muurikivistä voidaan rakentaa myös korkeampia muureja, niissä olevin raudoitus- ja valureikien ansiosta. Korkeat ja maanpaineen vaikutuksen alaiset muurit tulee aina suunnitella erikseen.

Muurikivistä lisätietoa

Luonnonkivipäällysteet, ainutlaatuista

Luonnonkivi tuo ympäristörakentamiseen ainutlaatuista kestävyyttä ja tyyliä. Graniitti ilmentää jykevyyttä, luonnon jäljittelemätöntä kauneutta, ajattomuutta ja ikuisuutta. Luonnonkivi vanhenee arvokkaasti. Luonnokivipäällysteitä voi yhdistää betonikiviin ja -laattoihin.

Tutustu luonnonkivipäällysteisiin

Muodoilla toivottua tunnelmaa

Yhtenäinen yksityiskohdissa ja suurissa linjoissa toistuva muotokieli luo alueelle miellyttävän ja tasapainoisen tunnelman. Yksitoikkoisuus vältetään ja jännitettä luodaan rikkomalla toistuva muoto sopivissa kohdissa.

20239_34818.jpg
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20069_370.jpg
Täysi palvelu ja laaja valikoima kiviaineksia Lohja Rudukselta
Hienotäytettä, välpättyä karkeatäytettä, hienoa kalliomursketta, salaojasoraa, kapillaarikatkoa, turvahiekkaa... Tonneja, autokuormia vai kuutioita?Oikea kivi oikeaan paikkaanRakentamisen kiviaineksilla on omat tehtävänsä, eivätkä ne väärässä paikassa toimi toivotulla tavalla. Salaojasora ei esimerkiksi ole oikea ratkaisu maanvaraisen lattian alle, mutta Kapillaarikatkosepeli katkaisee veden kulkeutumisen niin ylöspäin kuin sivusuunnassakin.
201011_23629.jpg
Ruduksen pihakivivaihtoehdot
Ruduksen betonikiveys ja -laatoitus ovat kestävä, helppohoitoinen ja tyylikäs päällysteratkaisu pihan oleskelualueille ja kulkuväylille. Rudus osaa myös muut piharakentamisen tuotteet betoniportaista tukimuureihin, istutusastioista kalusteisiin.
20113_24663.jpg
Pihatyöt ovat aina osa rakennushanketta
Pihatyöt ovat aina osa rakennushanketta. Istutuksien ja päällystystöiden takia ne mielletään usein viimeiseksi työvaiheeksi. Todellisuudessa pihatyöt alkavat heti, kun tontille tullaan. Maanrakennus- ja perustustöillä luodaan olosuhteet, jolle halutut istutukset, leikkialueet ja kulkuväylät viimeisessä vaiheessa rakennetaan.
Curuba hedelmä
Tunnetko curuban?
Curuba on yksi passionhedelmälajike. Se on kotoisin Andien ylätasangoilta Kolumbiasta ja on myös Kolumbian kansallishedelmä.
20217_71460.jpg
Perinnekasvi: Ketoneilikka
Ketoneilikka (Dianthus deltoides) on osa Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjaamme, jossa esittelemme puutarhojemme perinnekasveja.
20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite -murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Eikä tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton