• Etusivu
  • Hoitotyöt

Köynnösten leikkaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20066_210.jpg

Istutusleikkaus

Huonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Syksyllä istutetut köynnökset leikataan aikaisin seuraavana keväänä.

Hoitoleikkaus

Huonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Köynnöksen nuorentamiseksi vanhat versot (5 - 7 vuotta vanhemmat) poistetaan tyvestä asti.

Alasleikkausta sietävät mm. kelasköynnökset (Celastrus) ja piippuköynnös (Aristolochia).

Tutustu kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa

Jalokärhöt

Isokukkaiset jalokärhöt kukkivat saman vuoden versoilla, joten keväinen leikkaaminen ei vie kukintaa. Versot leikataan istutuksen yhteydessä n. 30 cm korkeudelta maan pinnasta tai 2-3 silmuparin yläpuolelta. Keväällä paleltuneet versot leikataan ylimmän terveen silmun yläpuolelta. Muut versot leikataan 2-3 silmuparin yläpuolelta.

Lue lisää kärhöistä

Köynnösruusut

Edellisen vuoden versoilla kukkivat mm. Pohjantähti, Flammentanz ja Paul's Scarlet Climber, joten niitä leikataan mahdollisimman vähän keväällä. Vahvat versot leikataan istutuksen yhteydessä 6-9 silmuparin yläpuolelta ja heikot versot poistetaan kokonaan. Keväällä, ennen silmujen aukeamista, leikataan paleltuneet ja ohuet versot kokonaan. Vahvojen pääversojen sivuversot lyhennetään n. 10 cm mittaisiksi. Yli kolme vuotta vanhat versot positetaan kokonaan.

Saman vuoden versoilla kukkivat mm. Coral Dawn, Lawinia, New Dawn ja Sympathie. Ne kestävät voimakkaampaakin leikkausta kukinnan kärsimättä. Keväällä leikataan heikot ja vahingoittuneet versto kokonaan. Kolmen vuoden kuluttua istutuksesta aletaan vuosittain poistaa muutamia vanhimpia versoja.

Lue lisää köynnösruusujen istutuksesta ja hoidosta

Näin leikkaat pensaita ja puita

Tutustu kasveihin Putarha.netin Kasvikortistossa

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Oksasakset.jpg
Oksasakset ovat jokaisen puutarhurin perusväline
Puutarhurin käytetyimpiä työkaluja ovat pienet oksasakset eli sekatöörit. Niillä on käyttöä läpi vuoden: kesällä ne ovat ahkerassa käytössä niin pensaiden kuin ruusujen leikkaamisessa, kun taas syksyllä niiden avulla siistitään esimerkiksi perennamaat ja talvella taas tehdään kuusenhavuista taidetta ja tunnelmaa. Keväällä oksasaksilla otetaan huonekasveista pistokkaita ja leikataan muun muassa omenapuun vesiversot.Terän koko sanelee leikattavan materiaalin paksuuden. Tyypillisesti sekatööreillä leikataan maksimissaan noin 1 cm paksuisia oksia. Jos oksalla on paksuutta yli 1,5 cm, saattaa olla järkevämpää tarttua järeämpiin välineisiin.
20221_75480.jpg
Villiinny viherkatoista!
Viherkatoista on saatavilla monenlaista hyötyä ja huvia. Hulevesien hallintaan kuuluu osana sadeveden pidättäminen jo katoilla. Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja, koska valunta viivästyy ja kokonaissadannasta jopa kaksi kolmasosaa pidättyy veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan. Kukoistava Ketokaton suunnittelun tueksi on julkaistu uusi ohjeistus.
20238_61376.jpg
Kärsimyspassio, monivuotinen köynnöskasvi
Tutummin kärsimyskukkana tunnettu kärsimyspassio (Passiflora caerulea) on monivuotinen köynnöskasvi. Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kärsimyskukka löydettiin 1500-luvulla Perusta, josta se kulkeutui vähitellen Eurooppaan.
20128_31820.jpg
Kasvirunsautta kotipuutarhassa
Leila Lammi-Hiltusen metsäisessä puutarhassa viihtyvät kasvit ja eläimetKeskustelupalstalla olleet kauniit puutarhakuvat saivat Puutarha.netin toimituksen kurkistamaan hieman tarkemmin Jouluruusun, eli Leila Lammi-Hiltusen puutarhaan. Käynti ulvilalaisella omakotitalopihalla sai päätoimittajankin hiljaiseksi; noin 1400 neliön tontti oli tulvillaan upeita kasveja! Hämmästystä lisäsi pihanomistajan harrastuksen myötä kartuttama asiantuntemus, sillä tämä kotipuutarhurien malliesimerkki muisti rehevän puutarhansa kasvit tieteellisiä nimiä myöden!
Omenasiideri.jpg
Näin valmistat siideriä syksyn omenasadosta
Haluaisitko kokeilla siiderin valmistusta kotipuutarhan omenoista? Poimi tästä ohjeet maistuvaan juomaan, joka kauniissa pullossa on myös täydellinen tupaantuliais- tai joululahjaidea!
20078_6418.jpg
Kasvisten sadonkorjuun juhlaa
Tänä kesänä kasvissatoa on saatu tasaiseen tahtiin. Säät pysyttelivät kesä- heinäkuun ajan sateisina ilman varsinaisia hellejaksoja, jotka olisivat ruuhkauttaneet satojen valmistumista. Kysynnän ja tarjonnan tasapaino on taannut hyvän kiertonopeuden ja kasvisten saatavuuden laadukkaina.Elokuussa kasvistarjonta lisääntyy entisestään, kun aurinko kuun alussa pääsi hellimään kasvustoja. Sateiden kuuroluontoisuuden takia kasvikset eivät ole kärsineet märkyydestä. Porkkanoissa ei näy halkeilua ja muutkin juurekset ja sipulit ovat kasvaneet hyvin. Viime päivien poutasäät ovat tervetulleita, koska aurinko lisää kasviksiin makua.Runsas ja maukas kasvistarjonta osuu sopivaan saumaan töihin, opintoihin ja harrastuksiin paluun kanssa. Makuaineiden lisäksi kasvikset ovat pullollaan jaksamisen kannalta tärkeitä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, kuituja sekä flavonoideja, joita kaikkia elimistö tarvitsee toimiakseen ja voidakseen hyvin. Nyt kasviksista kannattaa suorastaan tankata vastustuskykyä ja elinvoimaa! Yliannostuksen vaaraa ei ole.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton