• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kylvö- vai siirtonurmi?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.10.2023
202310_83273.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

Talo on jo valmistumassa, joten katseet siirtyvät pihatöiden pariin. Mitkä ovat siirtonurmen edut kylvönurmeen verrattuna?

Suoraan rullasta maahan levitettävä ruohomatto on nopeasti valmis ja näyttävä vaihtoehto perinteiselle kylvönurmikolle. Lopputulos on nähtävänä heti, eikä tarvitse huolehtia istuttamisesta ja odotella nurmikon kasvua.

Siirtonurmen edut tavalliseen nurmikkoon verrattuna lähtevät jo siemenseoksesta; nurmikka-nata-seos on valittu parhaista, toisiaan täydentävistä lajikkeista, jotta on saatu parhaat talven-, poudan-, kulutuksen- ja leikkuunkesto-ominaisuudet.

Siirtonurmen viljely pyritään tekemään hietapitoisilla ja vettä läpäisevillä pelloilla, jotta nurmi ei ole liian märkää ja pysyy ilmavana eikä tiivisty liikaa. Siirtonurmea kasvatetaan kahden kasvukauden ajan ja leikataan vähintään kymmenen kertaa, jotta kasvusto saadaan kehittymään tiheäksi ja vahvajuuriseksi ennen varsinaista siirtovaihetta.

Siirtonurmikko on myös edullisempi kuin uskoisikaan. Ajan säästön ja lopputuloksen varmuuden lisäksi säästöä syntyy muun muassa siementen, kylvökustannusten, nurmikon alkuhoidon (esim. rikkaruohontorjunnan) työvaiheiden jäädessä pois.

Siirtonurmikko aamulla (Kuva: Puutarha.net)
Siirtonurmikko aamulla (Kuva: Puutarha.net)
Siirtonurmi illalla valmiina. (Kuva: Puutarha.net)
Siirtonurmi illalla valmiina. (Kuva: Puutarha.net)

Siirtonurmi sopii kaikkiin paikkoihin. Sillä voi korostaa tontin parhaita alueita tai päällystää kaltevia luiskia, joissa tavallinen kylvetty nurmikko ei tahdo pysyä. Siirtonurmella saat heti tiheän, vahvajuurisen, rikkaruohottoman ja tasaisen nurmikon – kylvönurmikolla tähän voi kulua jopa vuosia, eikä yhtä tasalaatuista nurmipintaa välttämättä edes saavuteta.

Lue lisää siirtonurmesta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_26431.jpg
Käymälästä potkua puutarhaan
Kompostoinnin jälkeen käymäläjätteen voi käyttää maanparannuksessa. Suljetussa kompostorissa arvokkaat ravinteet ovat suojassa sadeveden huuhtelulta. Käymäläjäte soveltuu erinomaisesti kompostoitavaksi puutarhajätteen seassa Biolan Puutarhakompostorissa tai Biolan Maisemakompostori Kivessä. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia.
201911_61530.jpg
Ruokahävikki verottaa kukkaroasi!
Ruokahävikki verottaa jokaisen ihmisen kukkaroa noin 125 euroa vuodessa Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan. Koko Suomen mittakaavassa tämä tarkoittaa 120 – 160 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa, joka on vuositasolla 23-26 kiloa henkeä kohti jaettuna. Kotitalouksien hävikki on vieläpä kaikkein suurin 30 % osuudella kaikesta ruokahävikistä. Tasaisena kakkosparina tulevat teollisuus 20% ja ravitsemuspalvelut 20 %. Perää pitävät kauppa 18 % ja alkutuotanto 12%. Jos siis pystyisimme nipistämään jokainen edes kilon hävikistä vuodessa, olisivat hyödyt jo ilmastollisestikin merkittäviä.
20228_79394.jpg
Onko ilmansuunnalla merkitystä parvekekasvatuksessa? Asiantuntija vastaa
Tämä kysymys koskee ilmansuuntia, kun kasvattaa kukkia parvekkeella tai sisällä. Asun siis kerrostalossa ja ylin kerros, 6. kerros kulma-asunto. Ilmansuunnat ovat olohuone luoteeseen ja parveke luoteis- ja länsisuuntaan. Huoneessani voi hyvin vain traakki- eli lohikäärmepuu ja anopinkieli. Parvekkeella, joka on lasitettu, kasvaa kyllä tomaatit hyvin. Sisällä voin saada chilit hyvin kasvamaan. Tiedän lannoituksesta kyllä paljonkin. Onko ilmansuunnilla siis isokin merkitys? Tietääkseni on, mutta en tiennyt, että näin iso merkitys.
20_P_130659_1.jpg
Hunajamarjan lannoittaminen
Hunajamarja on oikein terveyspommi. Se on jopa mustikkaakin terveellisempi. Erittäin lämpimästi suosittelen, että näitä istutetaan omiin pihoihin ja nautitaan sadosta.Marjalannos on hunajamarjalle varmasti hyvä. Ja muuten, se on erittäin vaatimaton kasvi, eikä vaadi kauheasti maaperältä. Toki lämmin ja aurinkoinen paikka aina edistää marjomista. Ihanaa on se, että hunajamarja tuottaa satoa jo heinäkuussa. Eli jopa ennen mansikkaa. Todella suositeltava kasvi.
20238_82861.jpg
Sinistä ja valkoista satavuotiaalle Suomelle!
Kesän iloisia väriläikkiä ovat avomaalle kylvettävät kesäkukat, joista suosituimpia ovat ruiskaunokki sekä kehäkukka, krassit ja tuoksuherne.
20112_24372.jpg
Huonekasvit - trooppiset sopeutujat
Yllättävän monet tutuista huone- ja parvekekasveistamme ovat alunperin kotoisin eksoottisista maista, jotka sijaitsevat trooppisella vyöhykkeellä.Lue lisää huonekasveista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton