• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kalkitus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.10.2024
verkkolehtiautomaatti_P_9688.jpg

Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m2. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.

Kalkin tarve riippuu maan pH:sta. Normaali kasvialusta on hyvä kalkita vähintään parin vuoden välein, n. 10–30 kg / 100 m2. Jos maa on hapanta, kalkkia pitäisi levittää jopa 40-100 kg / 100 m2. Tarkemmat ohjeet löytyvät aina kunkin tuotteen pakkauksista. Happamuuden poisto savi- ja multamailla vaatii enemmän kalkkia kuin keveillä hiekka- ja hietamailla.

Maan pH:n voi mitata itse ostamalla pH-liuskoja puutarhamyymälöistä tai apteekista tai lähettämällä maasta näytteen (Viljavuuspalvelu Oy, PL 500, 50101 Mikkeli p. 015-320 400). Näytteitä otetaan useammasta kohdasta kasvimaata ja tästä näytteiden sekoituksesta otetaan analysoitavaksi lähetettävä näyte. Perustutkimukseen sisältyy maalaji- ja multavuusmääritys, pH ja johtoluku, sekä pääravinteista kalsiumin, fosforin, kaliumin, magnesiumin ja rikin liukoisten, ts. kasveille käyttökelpoisten osien määritys.

Useimmat puutarhakasvit viihtyvät maassa, jonka pH on 6.0-6.5. Happamassa viihtyvät esim. alppiruusut, hortensiat, pensasmustikat, havupuut, ja kanervat. Perennojen kalkintarve kannattaa aina tarkistaa ennen istutusta. Peruna ja punajuuri tulevat runsaasti kalkitussa maassa helposti rupisiksi.

Kalkki kannattaa levittää keväällä lumen päälle, ennen muiden lannoitteiden levitystä. Näin kalkki sulaa nopeasti kosteaan maahan. Jos lumi on jo ehtinyt hävitä, kannattaa odottaa sadetta, ja levittää kalkki juuri ennen sadetta. Kalkita voi myös syksyllä.

Pölyävä hienojakoinen kalkki, ns. dolomiittikalkki on nopeavaikutteista ja edullisinta, mutta levitystyö on epämukavaa. Myynnissä on myös rakeisia kalkkeja, jotka eivät pölyä. Jotkut kalkkiseokset sisältävät myös muita ravinteita. Tutustu tuotteisiin myymälöissä.

Kevätkalkitus kannattaa
Happaman maan kasvit

Syyskalkitus

Syyskalkitus kannattaa tehdä syys-lokakuussa ennen lumen tuloa. Kasvimaan syyskalkitus tuo monia etuja: Ennen maan muokkausta levitetty kalkki sekoittuu tasaisesti muokkauskerrokseen, jossa se talven aikana parantaa maan rakennetta ja neutraloi happamuutta niin, että maan kunto on laadukas heti seuraavaa satokautta varten. Sammal viihtyy liian happamassa nurmikon pohjassa. Maa kannattaa kalkita vuosittain.

Puuntuhka

Puuntuhka sisältää kalsiumia, kuten kalkkijauheet ja -rakeet. Sen lisäksi tuhka sisältää fosforia, magnesiumia, booria ja kobolttia. Jos peruskalkitus halutaan tehdä tuhkalla, pitää tuhkaa levittää 10–25 kg aarille. Määrään vaikuttaa maan lähtötilanne: mikä on pH perustettaessa kasvimaata tai istutettaessa kasveja ja mitä kasveja aiotaan kasvattaa.

Jos tuhkalla halutaan pitää maan pH tietyllä tasolla, riittää ylläpitokalkitukseksi muutama kilo aaria kohti. Ylläpitokalkitus aloitetaan muutaman vuoden kuluttua peruskalkituksesta. Kun halutaan kalkitusaineena käyttää tuhkaa, pitäisi sen olla käsittelemättömästä puusta syntynyttä tuhkaa.

Jos joukossa on poltettu paperia tai pahvia, vältetään tuhkan levittämistä hyötykasvimaalle syötävien kasvien käyttöön. Tällainen tuhka voidaan käyttää koristekasveille mm. painomusteen mahdollisesti sisältämien haitallisten aineiden vuoksi. Tuhkaa levitettäessä lumen päälle pitää myös muistaa, että osa tuhkasta kulkeutuu muille maille sulamisvesien ja kevätsateiden mukana.

Tuhkan käyttö puutarhassa

Maanäyte

Maan pH:n voi mitata itse ostamalla pH-liuskoja puutarhamyymälöistä tai apteekista tai lähettämällä maasta näytteen (esim. Viljavuuspalvelu Oy, PL 500, 50101 Mikkeli). Näytteitä otetaan useammasta kohdasta, ja tästä näytteiden sekoituksesta otetaan analysoitavaksi lähetettävä näyte.

Paljonko kalkkia laitetaan?

Hyvin kalkitussa maassa kasvisi viihtyvät. Oikealla pH-alueella kasvit hyödyntävät sekä maan luontaiset että siihen lannoittamalla lisätyt ravinteet parhaiten. Kalkitustarve riippuu maan pH-luvusta, maalajista, multavuudesta ja kasvilajista. Siksi tarkan määrän selvittämiseksi tarvitaan aina viljavuustutkimus. Ellei sitä ole tehty, voidaan käyttää seuraavia ohjeellisia määriä:

Nurmikko

Paras kalkitusajankohta on keväällä lumen päälle, jolloin kalkki imeytyy sulamisvesien mukana maahan. Jos kalkitus tehdään lumen sulamisen jälkeen, kannattaa käyttää sadetinta tai kasteluletkua. Näin vältetään kalkin pölyäminen ja kulkeutuminen kenkien mukana.

  • Peruskalkitus nurmikon perustamisen yhteydessä: 60–75 kg/100 m²
  • Ylläpitokalkitus kolmen vuoden välein: 30 kg/100 m²

Erittäin vaateliaat puutarhakasvit (pH-tavoite 6-7)

Avomaankurkku, herne, kaali, lanttu, palsternakka, papu, porkkana, punajuuri, purjo, päärynä, raparperi, sipuli, tomaatti ja tulppaani.

  • Peruskalkitus: 70–100 kg/100 m²
  • Ylläpitokalkitus kolmen vuoden välein: 30 kg/100 m²

Vaateliaat puutarhakasvit (pH-tavoite 6,0-6,5)

Marja- ja hedelmäkasvit, vihannes- ja koristekasvit.

  • Peruskalkitus: 60–75 kg/100 m² tai 2–3 kg/pensas
  • Ylläpitokalkitus kolmen vuoden välein: 30 kg/100 m²

Muut

  • Alppiruusuille (pH-tavoite 5,5) ja pensasmustikalle kalkitusta ei suositella ollenkaan
  • Ruokaperunalle (pH-tavoite 5,8–6,1, Ca-tavoite yli 1000 mg/l)
  • Peruskalkitus: 45–60 kg/100 m²
  • Ylläpitokalkitus kahdeksan vuoden välein: 30 kg/100 m²
Hoitotyöt
ohjeet
kasvualusta
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20065_61.jpg
Sammalta nurmikolla?
Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla tai sammaleenpoistajan avulla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.
200611_658.jpg
Tee Se Itse: Pihakivetys
Pihan viimeistelyyn ja komistukseen voidaan käyttää myös luonnonkiviä. Luonnonkiveä voi käyttää joko pelkästään tai yhdistellä sitä betonin ja puun kanssa. Luonnonkivimateriaali on eläväpintaista, kestoltaan lähes ikuista. Luonnonkivillä voi luovasti toteuttaa itseään. Käyttötavasta tai paikasta riippuen luonnon muovaamia kiviä voidaan käyttää joko sellaisenaan tai kivituhkaan asennettuina.Lisätietoa pihakivistä...
202210_79659.jpg
Tee se itse - lintulauta
Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Ei taida löytyä rakennustyömaata, jossa ei jäisi muutamaa laudanpätkää tähteeksi.Näistä niin sanotuista hukkapätkistä voi helposti rakentaa vaikkapa linnuille ruokinta-automaatin! Kokosimme alle ohjeet, jonka mukaan voit itse tehdä pihallesi ruokinta-automaatin.
200611_681.jpg
Tee se itse - Reunuslaatat
Tee Se Itse -palstaltalöydät lisää ideoita ja ohjeita.Tutustu, ihastu ja ota mallia - tai jalosta ideoita entistä paremmiksi!
20234_49628.jpg
Nurmikon perustaminen
Nurmikon perinteinen perustamistapa on kylväminen. Laadukasta ja kestävää kylvönurmikkoa tavoiteltaessa tärkeään rooliin nousee kaksi seikkaa: siemenseos ja kasvualusta. Näille vaatimuksia sanelevat ja valintaan vaikuttavat muun muassa nurmikon käyttötarkoitus, kulutuksen keston vaatimukset, kasvupaikan valo- ja kosteusolot sekä tulevan hoidon taso.
20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite-murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Ter-Mite-murtolaastia käytettäessä, ei tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita, ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.Ter-Mite-murtolaasti, tutummin etanadynamiitti, on markkinoiden ainoa, joka toimii vielä alle +10 asteen lämpötiloissa. Sitä voidaan käyttää jo aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, koska minimi lämpötila on -5 astetta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton