• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvata yrttejä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20157_43980.jpg

Basilika

● Kylvä yrtit vähäravinteiseen kylvö- tai yrttimultaan. Peitä siemenet ohuella hiekka- tai vermikuliittikerroksella. Älä peitä niiden yrttien siemeniä, jotka tarvitsevat itämiseen valoa. Jätä esimerkiksi basilikan siemenet peittämättä.

Lisää tietoa:

Yrtit ja maustekasvit

Yrttien kasvatus

Yrtit ja maustekasvit Kasvikortistossa

Myös Keskustelupalstalla paljon asiaa!

● Helppoja siemenestä kasvatettavia ovat basilika, ruohosipuli, persilja, tilli, korianteri ja oregano. Sen sijaan rosmariini ja laventeli itävät hitaasti, joten ne voi olla helpointa ostaa valmiina taimena. Itse siemenestä kasvatettu laventeli ei välttämättä ehdi kukkia ensimmäisenä kesänä.

● Suoraan avomaalle voit kylvää esimerkiksi tilliä, korianteria, persiljaa ja kesäkynteliä.

● Ranskalainen rakuuna lisätään pistokkaista, joten hanki taimi taimistolta. Venäjänrakuunaa voi kylvää siemenistä.

Persilja
Persilja
Korianteri
Korianteri

● Ruukkuihin ja yrttimaalle voi myös istuttaa ruokakaupan vihannesosaston yrttejä, jos niiden juuret ovat terveet ja vaaleat.

● Monet yrtit kasvavat luontaisilla kasvupaikoillaan kalkkipitoisessa ja vettä läpäisevässä maassa. Esimerkiksi laventeli tarvitsee hyvin kalkitun kasvualustan, jossa vesi ei seiso juurilla.

Ranskalainen rakuuna
Ranskalainen rakuuna
Oregano
Oregano
Sitruunatimjami
Sitruunatimjami

● Basilika kasvaa parhaiten tuulelta suojassa, lämpöisessä kasvupaikassa ja tuoreessa maassa. Viljele basilikaa kasvihuoneessa tai lämpimällä paikalla, esimerkiksi harson suojissa.

● Kasvata yrttitarhan monivuotiset yrtit samalla alueella ja yksivuotiset yrtit erikseen. Näin monivuotisilla on kasvurauha, kun muokkaat maan yksivuotisille yrteille.

● Yrttitarhan katteena voi käyttää hiekkaa vähäravinteisessa maassa viihtyville ja ruohosilppua tuoreessa maassa kasvaville yrteille. Kalkkia kaipaaville voi myös murskata kananmunankuoria.

● Jos kasvatat yrttejä ruukuissa, niin yhdistä useita samankaltaisessa kasvualustassa viihtyviä yrttejä samaan ruukkuun. Siten saat istutuksesta näyttävän. Suuressa ruukussa kasvatus sujuu helpommin, koska ruukussa on paljon multaa ja reilummin tilaa ravinteille ja kosteudelle.

Samaan ruukkuun ja hiekkapitoiseen multaan voi istuttaa timjamia, sitruunatimjamia, oreganoa, rosmariinia ja laventelia. Kosteammassa ja ravinteikkaammassa kasvualustassa viihtyvät persilja, basilika ja sitruunamelissa.

Rosmariini
Rosmariini
Huomio

Huomio

Tässä vielä linkit lisätiedon pariin:

Tämä artikkeli on julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisnumerossa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202310_83254.jpg
Tiedäthän, mihin kaikkeen voit käyttää ruokasoodaa?
Kun kaiken maailman konmarit sun muut kehottavat tyhjentämään kaapit ja elämään vähemmällä, voi käydä niin, ettei siivouspäivän koittaessa ole tässä nätiksi tyhjennetyssä siivouskaapissa pesuaineita. Lisäksi ilkeät kemikaalit vaanivat joka tuotteessa, joten mitä sitä sitten uskaltaa edes ostaa, kun kämppä haisee pahalle? Lisäksi stressi pistää närästämään, eikä siihenkään löydy lääkettä. Hädänpäivä ei ole käsillä! Kaapistasi löytyy melko varmasti ruokasoodaa, joka on yllättävä "joka paikan höylä".
20234_81511.jpg
Grillaus kuuluu kesään: näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti
Lähestyvä juhannus tarkoittaa monille meistä grillauskauden avausta. Grillien käyttötarkoitus ja ulkonäkö eivät enää rajoitu vanhanaikaisiin ja -mallisiin kaasu- tai pallogrilleihin. Markkinoille tulee joka vuosi uusia innovaatioita ja uutta designia. Myös grillauksen trendit muuttuvat. Jos et aio hankkia uutta, kurkista vinkit vanhan huoltamiseen ennen grillauskauden aloittamista.Näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti ja kehität uusia grillausbravuureita!
20065_89.jpg
Kaksivuotiset kasvit
Monet kaksivuotiset ovat epätavallisen kauniita; niiden kasvattaminen kannattaa, vaikka kukintaa voi ihailla vasta toisena vuonna.Hyviä kaksivuotisia ovat mm. Maariankello (Campanula medium), tarhasalkoruusu (Alcea rosea), ukontulikukka (Verbascum thapsus), rohtosormustinkukka (Digitalis purpurea), kaunokainen (Bellis perennis), harjaneilikka (Dianthus barbatus), kyläneidonkieli (Echium vulgare), tarhaillakko (Hesperis matronalis), lemmikki (Myosotis) ja tarhaorvokki (Viola Wittrockiana-ryhmä).Puutarha.netin Kasvikortistossa lisää tietoa ja kuvia kasveista
20122_29570.jpg
Näin perustat kukkaniityn - OSA 2/5
OSA 2: Maan muokkausVaikka niittykasvit ovatkin melko vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen, niin niille pitää kuitenkin kunnostaa kasvupaikka; maa pitää muokata ja rikkakasvit poistaa.Tässä Näin perustat kukkaniityn -artikkelisarjan toisessa osassa käydään läpi maan muokkaamiseen liittyvät seikat.Niittykukkien siemeniä annospusseina ja valmiina seoksina löydät Jäsentukusta
Kukkia ja yrttejä ruukuissa
Ryhdy ruukkupuutarhuriksi
Hyötykasviharrastus on edelleen megatrendi niin meillä kuin muualla. Eikä ihme. Silmänilon lisäksi kasvit tarjoavat myös makunautintoja. Parvekepuutarhan sadot eivät ole suuria, mutta sitäkin tuoreempia ja maukkaampia. Parvekkeelle voi loihtia vihreän keitaan pelkistä hyötykasveista tai vehreyden sekaan voi lisätä väri-ilottelua käyttämällä kesäkukkia.Ahkerimmat parvekepuutarhurit pääsevät nauttimaan kasveista jo keväällä. Esimerkiksi orvokit, esikot, kaunokaiset, lemmikit, jaloleinikit ja muratit kestävät muutaman asteen yöpakkasia. Yksittäiset ruukut ja amppelit on helppo nostaa sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.Syötävän hyvää nopeastiParvekekasvatukseen sopivia hyötykasveja on paljon, eikä mikään estä tekemästä mielenkiintoisia kokeiluja. Aina ei edes tarvitse aloittaa ihan alusta.
20197_59073.jpg
Villiyrtit lautaselle
Villiyrttejä saattaa löytyä metsästä, mökkitien varrelta, niityltä, pelloilta tai omalta kotipihalta. Suomessa kasvaa noin 200 syötävää kasvilajia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton