• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nyt maistellaan varhaisperunoita ja kesän ensikasviksia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20096_17225.jpg

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson

Tänä keväänä säät ovat suosineet varhaisperunoita. Varhaisperunat istutettiin huhtikuun aikana, minkä jälkeen kasvu on saanut jatkua ilman keskeytyksiä hyvissä kasvuoloissa. Rankkasateilta on vältytty, eikä hallaakaan ole tositoimin tarvinnut torjua. Odotukset laadun suhteen ovatkin korkealla. Aurinkoinen sää ja sopivat sadejaksot ovat toimineet hyvinä haltiakummeina varhaisperunoiden makua ajatellen.

Tuttuun tapaan ensimmäiset varhaisperunat tulevat Turunmaan saaristosta. Varhaisperunoista viljellään 70 prosenttia Varsinais-Suomessa ja loput pääosin eteläisen Suomen ja ruotsinkielisen Pohjanmaan alueilla. Katteen alla kasvaneet varhaisperunat ovat 80-prosenttisesti Timoa ja 10 prosenttia on Siikliä. Muita, selvästi pienemmällä alalla kasvatettavia lajikkeita ovat Arielle, Rikea, Velox ja Amazone. Varhaisperunaksi määritellään keskenkasvuinen peruna, josta kuori irtoaa hankaamalla.

Kesän edetessä siirrytään ilman harsoa kasvatettuihin kesäperunoihin. Lajikevalikoimassa Siikli, Rikea, Velox ja Amazone lisäävät osuuttaan ja mukaan tulee muitakin lajikkeita. Kesäperuna on varastoimatonta, suoraan pellolta myyntiin toimitettavaa perunaa. Kesän lähetessä loppuaan siirrytään varastoitaviin perunoihin, jotka jo luokitellaan väritunnisteiden mukaan eri käyttötarkoituksiin.

Varhaisvihanneksissa satokausi etenee samaan tapaan kuin perunoillakin. Ensin tulevat primöörit, kauden ensisadot. Aivan varhaisimmat tulevat Ahvenanmaalta, sitten myös Lounais-Suomesta kevyistä kausihuoneista. Kiinankaalia, jäävuorisalaattia, tilliä, porkkanaa, naurista ja sipulia saadaan kesäkuun edetessä enenevästi. Huhtikuun lopulla istutetut kukkakaalit ja parsakaalit alkavat valmistua nekin.

Kasvisesikoiset vaativat aina erityistä huolenpitoa viljelijältä. Tänä keväänä olosuhteet ovat suosineet kasviksia niin, että hyvän sadon edellytykset laadun ja maun suhteen ovat olemassa. Keskikesällä eletään kasvukautta, jolloin satoa on hyvin saatavilla. Heinäkuussa kasviksia kannattaa jo suosia sydämensä kyllyydestä, vaikka huippusesonki ajoittuukin elokuulle.

Hellästi valmistaen ja hartaasti nauttien

Varhaisperunoiden herkkuhetki kannattaa pitää yksinkertaisena. Varhaisperunan maku on raikas, makeahko, aavistuksen kirpeähkökin. Huolellisesti keitetyt perunat nautitaan voinokareen ja tillin saattelemina. Saaristolaiseen tapaan kuuluu nauttia perunoiden kanssa voisulaa, johon on pilkottu uutta sipulia. Silli sopii perunan kylkeen erottamattomasti. Graavatut siika, lohi ja lahna, lämminsavustetut ahvenet ja muikut sekä grillatut kalavartaat tuovat vaihtelua. Viimesilauksena tillin kanssa vuorottelee ruohosipuli. Kannattaa kokeilla myös marinoituja sieniä ja sienimuhennosta.

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Antti Hallakorpi
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Antti Hallakorpi

Alkukesän nippusipulit, varhaiskaali, kiinankaali ja jäävuorisalaatti, kukkakaali, nippuporkkanat, retiisit ja nauriit maistuvat raikkailta ja puhtailta. Niitä kannattaa käsitellä arvostaen ja hellästi. Kaikkia varhaisvihanneksia voi syödä raakoina. Ne ovat rakenteeltaan rapeita. Kypsentäminen on tehtävä varoen ylikypsentämistä niin, että kasviksiin jää puruvaraa ja hyvä suutuntuma. Keitinvettä ja suolaa käytetään vain niukasti. Höyrykypsentäminen ja pikapaisto vokkipannulla ovat suositeltavia tapoja. Tuoreyrtit, joskus hunaja, tilkka sitruunanmehua tai viinietikkaa ovat paikallaan, mutta vienoa makua ei kannata peittää.

Tiedotteen teksti: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry

Perunasuupalat varhaisperunoista

16 keitettyä varhaisperunaa
1 - 2 tlk (á 200 g) savumuikkuja öljyssä TAI vastasavustettuja pikkumuikkuja
Täytteeseen:
2 herkkukurkkua
1 kesäsipuli
1 keitetty kananmuna
1 dl kevytranskankermaa
suolaa
pippuria
tilliä tai ruohosipulia
Pinnalle:
tilliä tai ruohosipulia ja retiisejä

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Slidemania, Tommy Selin
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Slidemania, Tommy Selin
  • Halkaise perunat pitkittäin ja asettele laakealle tarjoiluvadille vieri viereen.
  • Valuta tölkitetyistä muikuista öljy ja siirrä muikut talouspaperin päälle.
  • Leikkaa kurkut pieniksi kuutioiksi, hienonna sipuli ja kananmuna. Hienonna tilli tai ruohosipuli. Sekoita täytteen ainekset keskenään.
  • Nostele täyte tasaisesti perunoiden päälle. Puolita tarvittaessa savumuikut pituussuunnassa, jotta niitä riittää jokaiselle perunalle. Korista hienonnetulla yrtillä ja retiisiviipaleilla.
Vinkki

: Voit asetella ainekset tarjolle myös salaatin tapaan. Viipaloi perunat laakealle tarjoiluvadille. Levitä päälle täytettä sekä savumuikkuja. Korista yrttisilpulla ja retiisiviipaleilla. Maistuu hyvältä leivän kanssa tai leivälle levitettynä!

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20236_78660.jpg
Satoa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta puutarhassa
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan. Onneksi luonnossa elää myös luonnostaan jo monia apureita. Tuholaisten vihollisia ovat muun muassa leppäkertut, lehtilude, karhukaisen toukka, loispistiäinen, sammakko, sisilisko, päästäinen ja linnut.
202210_79855.jpg
Kokeile kasvattaa viherkasvi hedelmän siemenestä: tässä pari vinkkiä
Eila Repo on harrastanut hedelmäpuiden kasvattamista siemenestä jo pidempään, alati uutta oppien. Nyt hän antaa vinkkinsä muillekin viherkasvien pellepelottomille.
20227_78230.jpg
Tietoa kotipuutarhurin turvaksi
Taimien laatu on ratkaiseva onnistuneelle kasvutulokselle. Hyvät taimet ovat terveitä ja puhtaita eikä niissä saa olla haitallisia tuhoeläimiä, kasvitauteja tai rikkakasveja. Taimien pitää kotipuutarhassa oikein istutettuna juurtua ja alkaa kasvaa. Monivuotisille koristekasvien, hedelmien, marjojen sekä vihannesten taimille on asetettu kauppakelpoisuusvaatimuksia. Kesäkukkia lukuun ottamatta taimitarhakasveilla on aina oltava nimilappu.
20227_79064.jpg
FinE takaa taimen laadun
FinE-tavaramerkistä tunnistetaan tutkitusti kestävät, käyttötarkoitukseensa soveltuvat kotimaiset kasvit, joista suurin osa on koristepuita ja pensaita sekä hedelmä- ja marjakasveja. FinE-tunnus helpottaa kuluttajaa ja kotipuutarhuria valitsemaan kestäviä ja kauniita kasveja, koska eri paikoistakin hankitut FinE-lajikkeet ovat yhtenäisiä.
20237_68953.jpg
Syyskesä on superfoodien kypsymisen aikaa!
Termi superfood on varmasti monelle tuttu. Tuo sanahan vilahtaa tuon tuosta lehtien sivuilla ja kokkiohjelmissa. Erityisesti suomalainen superfood tuntuu olevan arvostettua. Mutta mitä sitten on superfood?
Tomaatti on kevään ja kesän ehdoton suosikki
Tomaatti hurmaa kevään juhlapöydässä ja grillissä
Tomaatti on kevään ehdoton sesonkiherkku, joka maistuu tuoreena, grillattuna ja osana meheviä kastikkeita. Se tuo väriä ja makua niin arkeen kuin juhlaan – erityisesti salsan, leivän ja grilliruokien rinnalla. Poimi reseptit ja hyödynnä tomaattisesonki herkullisesti!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton