• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nyt maistellaan varhaisperunoita ja kesän ensikasviksia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20096_17225.jpg

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson

Tänä keväänä säät ovat suosineet varhaisperunoita. Varhaisperunat istutettiin huhtikuun aikana, minkä jälkeen kasvu on saanut jatkua ilman keskeytyksiä hyvissä kasvuoloissa. Rankkasateilta on vältytty, eikä hallaakaan ole tositoimin tarvinnut torjua. Odotukset laadun suhteen ovatkin korkealla. Aurinkoinen sää ja sopivat sadejaksot ovat toimineet hyvinä haltiakummeina varhaisperunoiden makua ajatellen.

Tuttuun tapaan ensimmäiset varhaisperunat tulevat Turunmaan saaristosta. Varhaisperunoista viljellään 70 prosenttia Varsinais-Suomessa ja loput pääosin eteläisen Suomen ja ruotsinkielisen Pohjanmaan alueilla. Katteen alla kasvaneet varhaisperunat ovat 80-prosenttisesti Timoa ja 10 prosenttia on Siikliä. Muita, selvästi pienemmällä alalla kasvatettavia lajikkeita ovat Arielle, Rikea, Velox ja Amazone. Varhaisperunaksi määritellään keskenkasvuinen peruna, josta kuori irtoaa hankaamalla.

Kesän edetessä siirrytään ilman harsoa kasvatettuihin kesäperunoihin. Lajikevalikoimassa Siikli, Rikea, Velox ja Amazone lisäävät osuuttaan ja mukaan tulee muitakin lajikkeita. Kesäperuna on varastoimatonta, suoraan pellolta myyntiin toimitettavaa perunaa. Kesän lähetessä loppuaan siirrytään varastoitaviin perunoihin, jotka jo luokitellaan väritunnisteiden mukaan eri käyttötarkoituksiin.

Varhaisvihanneksissa satokausi etenee samaan tapaan kuin perunoillakin. Ensin tulevat primöörit, kauden ensisadot. Aivan varhaisimmat tulevat Ahvenanmaalta, sitten myös Lounais-Suomesta kevyistä kausihuoneista. Kiinankaalia, jäävuorisalaattia, tilliä, porkkanaa, naurista ja sipulia saadaan kesäkuun edetessä enenevästi. Huhtikuun lopulla istutetut kukkakaalit ja parsakaalit alkavat valmistua nekin.

Kasvisesikoiset vaativat aina erityistä huolenpitoa viljelijältä. Tänä keväänä olosuhteet ovat suosineet kasviksia niin, että hyvän sadon edellytykset laadun ja maun suhteen ovat olemassa. Keskikesällä eletään kasvukautta, jolloin satoa on hyvin saatavilla. Heinäkuussa kasviksia kannattaa jo suosia sydämensä kyllyydestä, vaikka huippusesonki ajoittuukin elokuulle.

Hellästi valmistaen ja hartaasti nauttien

Varhaisperunoiden herkkuhetki kannattaa pitää yksinkertaisena. Varhaisperunan maku on raikas, makeahko, aavistuksen kirpeähkökin. Huolellisesti keitetyt perunat nautitaan voinokareen ja tillin saattelemina. Saaristolaiseen tapaan kuuluu nauttia perunoiden kanssa voisulaa, johon on pilkottu uutta sipulia. Silli sopii perunan kylkeen erottamattomasti. Graavatut siika, lohi ja lahna, lämminsavustetut ahvenet ja muikut sekä grillatut kalavartaat tuovat vaihtelua. Viimesilauksena tillin kanssa vuorottelee ruohosipuli. Kannattaa kokeilla myös marinoituja sieniä ja sienimuhennosta.

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Antti Hallakorpi
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Antti Hallakorpi

Alkukesän nippusipulit, varhaiskaali, kiinankaali ja jäävuorisalaatti, kukkakaali, nippuporkkanat, retiisit ja nauriit maistuvat raikkailta ja puhtailta. Niitä kannattaa käsitellä arvostaen ja hellästi. Kaikkia varhaisvihanneksia voi syödä raakoina. Ne ovat rakenteeltaan rapeita. Kypsentäminen on tehtävä varoen ylikypsentämistä niin, että kasviksiin jää puruvaraa ja hyvä suutuntuma. Keitinvettä ja suolaa käytetään vain niukasti. Höyrykypsentäminen ja pikapaisto vokkipannulla ovat suositeltavia tapoja. Tuoreyrtit, joskus hunaja, tilkka sitruunanmehua tai viinietikkaa ovat paikallaan, mutta vienoa makua ei kannata peittää.

Tiedotteen teksti: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry

Perunasuupalat varhaisperunoista

16 keitettyä varhaisperunaa
1 - 2 tlk (á 200 g) savumuikkuja öljyssä TAI vastasavustettuja pikkumuikkuja
Täytteeseen:
2 herkkukurkkua
1 kesäsipuli
1 keitetty kananmuna
1 dl kevytranskankermaa
suolaa
pippuria
tilliä tai ruohosipulia
Pinnalle:
tilliä tai ruohosipulia ja retiisejä

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Slidemania, Tommy Selin
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Slidemania, Tommy Selin
  • Halkaise perunat pitkittäin ja asettele laakealle tarjoiluvadille vieri viereen.
  • Valuta tölkitetyistä muikuista öljy ja siirrä muikut talouspaperin päälle.
  • Leikkaa kurkut pieniksi kuutioiksi, hienonna sipuli ja kananmuna. Hienonna tilli tai ruohosipuli. Sekoita täytteen ainekset keskenään.
  • Nostele täyte tasaisesti perunoiden päälle. Puolita tarvittaessa savumuikut pituussuunnassa, jotta niitä riittää jokaiselle perunalle. Korista hienonnetulla yrtillä ja retiisiviipaleilla.
Vinkki

: Voit asetella ainekset tarjolle myös salaatin tapaan. Viipaloi perunat laakealle tarjoiluvadille. Levitä päälle täytettä sekä savumuikkuja. Korista yrttisilpulla ja retiisiviipaleilla. Maistuu hyvältä leivän kanssa tai leivälle levitettynä!

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20077_5599.jpg
Avomaan salaattikausi parhaimmillaan
Kesäkuun puolivälistä aina syyskuun lopulle saakka Suomessa voidaan nauttia lähellä tuotettuja avomaan salaatteja. Salaattiviljelijät istuttavat pelloille uusia salaattitaimia viikoittain, joten tuoretta satoa on saatavissa koko satokauden ajan.Sipoolainen Anders Åström kuuluu suomalaisen salaattiviljelyn uranuurtajiin ja kehittäjiin. Hän aloitti 1970-luvulla jäävuorisalaatilla ja tavallisella keräsalaatilla. 1980-luvulla hän alkoi kokeilla erikoissalaatteja, esimerkiksi lollo rossoa, lollo biondaa ja tammenlehtisalaatteja.
20237_82618.jpg
Nauti kesän herkuista myös talvella - pakasta, pikkelöi, säilö ja kuivaa
Kesän makeat marjat ja syksyn mehevä sato maistuisi varmasti myös talvella. Paras tapa päästä nauttimaan herkkuja on tallettaa ne talteen säilömällä. Itse säilöntään on useita tapoja aina pakastamisesta kuivaamiseen ja purkitukseen. Valitse säilöntätapa sen mukaan, mitä ruoka-ainetta olet säilömässä ja minkälaista säilyvyysaikaa tavoittelet.
202211_80267.jpg
Kukkasipulien kylmäkäsittely ja istutus vasta keväällä? Asiantuntija vastaa
Olemme muuttamassa omakotitaloon maaliskuun alussa ja sormet syyhyävät päästä keväällä puutarhan hoitoon. Syksyllä en pääse sinne kuitenkaan kukkasipuleita istuttamaan, joten haluaisinkin tietoa, pystyykö sipuleita huijaamaan? Eli laittaisin kukkasipulit multaan astioihin ja astiat kylmäkellariin. Istuttaisin sipulit maahan sitten alkukeväästä. Onnistuuko näin tai kannattaako ainakin kokeilla?
20216_71292.jpg
Osallistu haitallisten vieraslajien pysäyttämiseen
Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Suomen luonnosuojeluliitto tiedottavat
201911_61188.jpg
Kaalimaan kaunottarista hyvän olon herkkuja
Kaalien monimuotoinen suku tarjoaa silmän ja suun nautinnoksi juuri nyt parastaan. Kaalit sisältävät monenlaisia hyvää tekeviä aineita. Suomessa vaatimattomina pidetyt kaalit tulisikin nostaa luonnon omien, terveyttä edistävien ja herkullisten ruoka-aineiden aateliin.Kaalit keventävät ruokavaliota. Sadasta grammasta eri kaalilajeja saa energiaa vain 20 - 45 kilokaloria. Kaalit sisältävät kohtalaisesti sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, joita elimistö tarvitsee suoliston hyvinvointiin ja veren kolesterolitason säätelyyn.
20092_15244.jpg
Maan happamuus heikentää satoa
Mitä tarkoitetaan maan happamuudella ja miten se käytännössä ilmenee? Voiko asialle tehdä jotain - vai tarviiko?Suomen maaperä on luontaisesti hapan ja pystyy huonosti vastustamaan happamoittavia tekijöitä. Suuret sademäärät etenkin keväisin ja syksyisin aiheuttavat ravinteiden ja kalkin huuhtoutumista. Ilman rikkipitoisuus on kasvanut jatkuvasti fossiilisten polttoaineiden eli öljyn ja kivihiilen polton vuoksi. Tämä rikki laskeutuu maan pinnalle sateen mukana ja happamoittaa maaperää. Myös typpilannoitus ja kasvien ravinteidenotto lisäävät maan happamoitumista.Kotipuutarhasi kasvualustan happamuuden voit tarkistaa teettämällä maanäytteestä viljavuustutkimuksen. Alueen kasvillisuudestakin voit jo tulkita jotain; havumaaston pohja on happamampaa kuin lehtokasvien juurella.KatsoKasvikortiston kalkinkarttajat!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton