• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvihuone pestään syksyllä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2023
20232_19240.jpg

(Kuva: Biolan)

Satokauden päätyttyä kasvihuoneesta tyhjennetään kaikki kasvinjätteet ja työvälineet sekä ruukut pestään. Jotta taudinaiheuttajat ja tuholaiset saadaan varmasti tuhottua, käytetään pesuun kuumaa vettä - ja pesun jälkeen työvälineet vielä upotetaan kiehuvaan veteen.

Kasvihuone puhdistetaan sisäpuolelta ja myös rakenteiden kolot ja nurkat harjataan puhtaiksi. Pesuaineeksi riittää yleensä mäntynestesaippua. Ulkopinnat puhdistetaan vasta keväällä. Lasikasvihuoneen pesuun käytetään pehmeää harjaa tai painepesuria.

Uutta multaa tarvittaessa

Jos kasvihuoneessa on kuluneen kesän aikana havaittu kasvitauteja, niin koko kasvualusta tulee vaihtaa. Taudinaiheuttajien hävittämiseksi vanha kasvualusta kannattaa poistaa syksyllä. Mikäli tauteja ja tuholaisia ei ole esiintynyt, niin maa-aines vaihdetaan kokonaan uuteen noin kolmen vuoden välein.

Vinkki: Kun viljellään esimerkiksi Biolan Kasvusäkissä, vältytään kokonaan maalevintäisiltä kasvitaudeilta. Kasvusäkin sisältö on erinomaista maanparannusainetta yhden kasvukauden jälkeen. Käytetyn Kasvusäkin sisältö voidaan levittää esimerkiksi kukkapenkkiin, kasvimaalle tai marjapensaiden juurelle.

_

Kasvusäkeissä kasvattaminen on siistiä ja kätevää. (Kuva: Biolan)
Kasvusäkeissä kasvattaminen on siistiä ja kätevää. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201911_61130.jpg
Kotimaisia kasviksia jo 30 vuotta
Kotimaiset Kasvikset ry perustettiin kasvattamaan kotimaisten hedelmien, marjojen, vihannesten, koristekasvien ja ruokaperunan imagoa ja parantamaan kilpailukykyä. 1990-luvun alussa tuli tutuksi sirkkalehtimerkit Puhtaasti, Kauniisti ja Kestävästi Kotimainen. Tunnettavuutta kasvatti näyttelijä Heikki Kinnusen "Ja eiku syömään..." -mainos.
20165_46600.jpg
Sähkötoiminen monitoimityökalu
Boschin AMW 10 on ensimmäinen sähkötoiminen monitoimityökalu puutarhakäyttöön. Se on trimmeri, pensasleikkuri ja korkean paikan oksasaha yhdellä kertaa ja sisältää näin kolme puutarhanhoidossa vaadittavaa tärkeää toimintoa yhdessä ja samassa laitteessa.
20224_73557.jpg
Ovatko ruskistuneet tuijat kuolleet?
Tänä syksynä ovat raja-aitana olevat tuijat muuttuneet osittain ruskeaksi. Ovatko tuijat nyt menetetty? Tuijat ovat kuivassa savirinteessä, johon ne on istutettu aikanaan maan päälle rakennettuihin laatikoihin (istutettu jo varmaan 10 vuotta sitten). Laatikoissa on uutta ostomultaa ja havupuumultaa sekoitettuna.Tuijat ovat kasvaneet hyvin – tosin aika harvoja ovat, kun en ole ymmärtänyt niiden oksia leikata, jotta tuuheutuisivat.Mennyt kuiva kesä on varmaan vaikuttanut asiaan. Välillä yritin niitä kastellakin, mutta koska ovat rinteessä, niin kasteleminenkin on vähän hankalaa.Talvella niihin ei voi mitään ravinteita laittaa eikä enää näin syksylläkään, mutta miten niitä sitten keväällä alkaisin hoitaa ja milloin on oikea aika?Voiko tuijia leikata mihin vuodenaikaan tahansa?
20124_30343.jpg
Pensasangervoja puutarhaan
Pensasangervot ovat suosittuja koristekasveja niin puistoihin kuin puutarhaankin. Ne ovat kestäviä ja helppohoitoisia; aidanteeksi, yksittäispensaaksi, ryhmäksi tai vaikka perennaryhmän osaksi sopivia pensaita. Sopivat myös maanpeitekasvillisuudeksi. Pensasangervot ovat yleensä melko vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen; useimmat matalat pensasangervot kestävät kuivuutta mutta viihtyvät normaalikosteassa maassa. Toiset suosivat kosteaa maata. Kaikki pensasangervot ovat valokasveja - ja kestävät myös voimakastakin leikkausta!
20165_46500.jpg
Kasvimaan kuohkea kasvualusta
Kuohkeassa maassa kasvin juuristo pääsee kasvamaan laajaksi ja voimakkaaksi. Kuohkean maan ongelmaksi saattaa muodostua liiallinen kuivuus, jota voi ehkäistä kattamalla maan esimerkiksi ruohosilpulla.
20077_5967.jpg
Elokuun nimikkokasvit
Monikäyttöinen tyrniMonikäyttöinen tyrni Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophaë rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas, jota istutetaan terveellisten marjojen, hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvyn takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa eikä kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kirpeät marjat keitetään mehuksi tai niistä valmistetaan marmeladia. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa saakka ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton