Kasvintunnistus on koukuttavaa salapoliisityötä

Tammen kärkisilmuissa silmusuomut näkyvät selvästi, rauduskoivun silmu vihertää.
Luonnonkasvien tunnistus on kuulunut aina osaksi koulun biologian opetusta. Kasvien keruu herbaarioon herättää monella muistoja omasta kouluajasta, ja joillain meistä on vieläkin vintillä haalistuneita näytteitä kasviprässissä. Herbaariot ovat vaihtuneet digitaalisiksi, mutta samojen ulkoisten tunnusmerkkien avulla kasvintunnistusta vielä nytkin tehdään kuin silloin ennen vanhaan.
Onko tuo kirsikka vai sittenkin ehkä luumu?
Uteliaisuus puutarhakasvien tunnistamiseen herää, kun innokas puutarhaharrastaja vierailee uudessa puutarhassa tai muuttaa kotiin, jonka mukana seuraa unohdettu puutarha. Mikä tuo upeasti kukkiva puu on?
Kasvintunnistus aloitetaan tutkimalla kasvin ulkoisia tunnusmerkkejä. Tarkastellaan aluksi kasvin yleisilmettä, jonka avulla kasvi voidaan luokitella esimerkiksi puuksi, pensaaksi, perennaksi tai varpukasviksi. Seuraavaksi mietitään kasvin kasvutapaa; onko se pysty, rento tai kenties lamoava. Puuvartisilla kasveilla latvuksen muoto (esim. kapea, maljamainen) ovat tunnistusta määrääviä piirteitä.
Talviasuiset puut ja pensaat näyttävät ehkä ensi silmäyksellä kaikki ihan saman näköisiltä, mutta eroja kyllä löytyy, kun niitä alkaa etsimään. Silmujen koko, muoto ja väri ovat esimerkiksi rauduskoivulla ja tammella aivan erilaiset. Verson väri ei ole pelkästään ruskea vaan se voi olla kuparin värinen, selvästi punertava tai jopa likaisen harmaa.
Ohje
Miten kasveja tunnistetaan?
1. Kasvin yleisluonteen arviointi. Ensin määritetään, onko kyseessä:
- Puu, pensas, perenna, heinäkasvi, varpukasvi vai kenties sammal.
- Onko kasvi puuvartinen vai ruoho?
- Kasvutapa: pystykasvuinen, köynnösmäinen, rento, lamoava tai matala
2. Lehdet antavat usein tärkeimmät tuntomerkit:
- Lehtien muoto (esim. soikea, sormiliuskainen, suikea)
- Lehtien reunat (ehyt, sahalaitainen, aaltoileva)
- Lehtien asento varressa (vuorottainen, vastakkainen, kiehkurainen)
3. Silmut ja versot
- Silmun koko, väri ja muoto voivat paljastaa lajin.
- Versojen väri, karvaisuus ja rakenne (esimerkiksi koivulla ja jalavalla hyvin erottuvat ominaisuudet).
4. Kukat ja kukinta-aika
- Kukinnon muoto (esim. terttu, tähkä, mykerö)
- Kukan väri ja rakenne (esim. yksinkertainen vs. kerrottu kukka)
- Kukinnan ajankohta (esim. keväällä vai syksyllä?)
5. Hedelmät ja siemenet
- Tunnistamista voi helpottaa kasvin marjat, siemenkodat tai hedelmät. Halutessaan voisi käyttää tarkempaa luokitusta (marja, luumarja, pähkinä, kota, kotahedelmä).
- Esim. orapihlajalla on omenan kaltainen hedelmä, ja pihlajalla marjamainen.
6. Muut tuntomerkit
- Rungon kaarna ja oksien asento (tärkeitä puulajeilla)
- Kasvupaikka (esim. märkä niitty, metsä, keto)
- Haju, maku tai tuntu – osa lajeista tuoksuu tunnistettavasti tai on karvaisia/tahmeita.
Kaikki aistit mukaan tunnistukseen
Varsinainen kasvintunnistus tapahtuu tarkastelemalla kasvin yksityiskohtia ja tunnusmerkkejä. Siihen hommaan voidaan ottaa kaikki aistit mukaan. Kasvia koskettaessa havaitaan esimerkiksi tahmeutta, karvaisuutta tai sileyttä. Kasvia haisteltaessa erotetaan kasville tunnusomaista tuoksua tai hajua.
Tunnistus voidaan tehdä myös syötävien marjojen ja hedelmien avulla tai kuuntelemalla kasvustosta lähtevää ääntä tuulen osuessa kasvustoon.

Vaaleanpunaiset kukat juhannuksen jälkeen
Kasvin kukinnan ajankohta helpottaa tunnistamista. Kukkakasvien kukinnon ominaisuuksien selvittäminen ja värin määrittäminen rajaavat vaihtoehtojen määrää vielä pienemmäksi. Luonnonkasvien tunnistamisessa voi käyttää apuna vanhaa kunnon kasvikirjaa tai hakea lajeja erilaiststa nettikasivoista.
Maastossa tunnistamista helpottaa esimerkiksi puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Puutarhakasvien tunnistamisen apuvälineiksi on saatavilla useita erilaisia sovelluksia, kuten:
- PlantNet: Sovellus on edelleen suosittu ja kehittynyt entisestään. Se tunnistaa nyt noin 20 000 kasvilajia ja hyödyntää käyttäjien lähettämiä kuvia kasvien tunnistamisessa.
- PlantSnap: Tunnistaa yli 600 000 kasvilajia ja tarjoaa puutarhanhoitovinkkejä sekä mahdollisuuden liittyä maailmanlaajuiseen yhteisöön.
- Blossom: Tunnistaa yli 30 000 kasvia ja tarjoaa lisäksi kasvitautien tunnistusta sekä hoito-ohjeita.
- Google Lens: Yleistynyt kasvien tunnistuksessa; tunnistaa kasveja valokuvien perusteella ja tarjoaa lisätietoa lajeista

Miksi kasvitunnistus sitten on tärkeää?
Kotipuutarhurin ei tarvitse muistaa ulkoa kaikkien kasvattamiensa kasvien nimiä, mutta tärkeää olisi tietää missä mikin kasvi viihtyy parhaiten. Kaikkihan me haluamme, että kasvimme olisivat mahdollisimmat runsaita, upeasti kukkivia ja terveitä.
Kun olemme tunnistaneet kasvin, voimme tarkistaa sen kasvupaikkavaatimukset ja sitten istuttaa kasvi sen toivomaan kasvualustaan, sopivan valoiselle paikalle ja huolehtia kasvista sen toivomilla hoitotoimenpiteillä.
Olet sitten kotipuutarhuri, alan ammattilainen tai tuleva ammattilainen, TTS Työtehoseurasta löydät itsellesi sopivan koulutuksen. Tarjoamme lyhytkursseja sekä ammatillista koulutusta perustutkinnosta erikoisammattitutkintoon. Mikäli olet alalla töissä ja tarvitset uutta osaamista tai sinulta puuttuu tutkinto, voi oppisopimus olla sopiva vaihtoehto. Osaamisesi karttuu töitä tekemällä ja sitä täydennetään oppilaitoksessa lähi- tai verkko-opinnoilla.
Käy katsomassa puutarha-alan koulutustarjontamme www.tts.fi ja ota rohkeasti yhteyttä.
Katso tällä hetkellä avoinna olevia koulutuksia:
Tekstit ja kuvat: Mia Tapio, AMK hortonomi, kouluttaja TTS Työtehoseura
Aiheeseen liittyvää

Puutarhurista unelma-ammatti

Kestävä piharakentaminen

Kestävät ja koristeelliset – tutustu seppelvarpuun ja marunoihin

Päihitä pihan tuholaiset - kätevät kotikonstit käyttöön!

Nyt uutta: perunat ja vihannekset
