• Etusivu
  • Kasvillisuus

Katupuut osana kaupunkikuvaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.08.2018
20067_325.jpg

hevoskastanjan rungon vauriot

Viihtyisyyttä ja käytännön hyötyjä


Harvoin tulee miettineeksi katupuiden merkitystä. Ilman niitä kaupunkimme olisivat kuitenkin melko kolkkoja paikkoja. Puut tuovat vehreyttä, toimivat tilan ja näkymien rajaajina ja luovat viihtyisiä keitaita rakennusten ja rakenteiden kyllästämään maisemaan. Yksittäinen puu voi toimia katseen vangitsijana ja maamerkkinä. Suuret puut puhdistavat ilmaa, sitovat pölyä ja vaimentavat melua sekä tarjoavat asuinympäristön monille eläimille. Ensimmäiset katupuut on istutettu myös osin paloturvallisuuden nimissä: levennetyille kaduille tarvittiin puita suojaamaan kaupunkeja nopeasti leviäviltä tulipaloilta, kuten Tampereen Hämeenpuistonkin historia kertoo.


Valintaan vaikuttavia tekijöitä


Lajin valinnassa on otettava huomioon mm. puun keskimääräinen elinikä, oksien katkeiluherkkyys ja ränsistyvyys, tuulen, tiesuolan ja ilmansaasteiden kesto, rungon arkuus kolhuille ja lahoherkkyys.

Puistolehmuksen ominaisuudet katupuuna ovat ylivoimaiset: se kestää kaupunkisaasteita ja tuulta melko hyvin, sietää maantäyttöä, pyrkii itse korjaamaan kolhujaan ja kestää hyvin hoito-leikkauksia. Lehmuskirvojen erittämä tahmea mesikaste kyllä rajoittaa sen käyttöä pysäköintialueilla.

Paljon käytetään myös tammia, vaahteroita, pihlajia ja jalavia. Koivu taas lahoaa melko helposti ja vaatii runsaasti tilaa. Havut ovat katupuina hankalia, koska puulta vaaditaan liikenteen takia oksista vapaata runkoa jopa neljän metrin korkeudelle.

Hevoskastanja on kaunis mutta etenkin nuorena kovin arka pakkasille, ja sen kuori vioittuu helposti. Lisäksi isot piikkikuoriset hedelmät voivat haitata liikennettä.

Vain laadukkaita ja riittävän suuria taimia


Taimimateriaalin on oltava ensiluokkaista, jotta se kestää erilaiset stressitekijät mahdollisimman hyvin. Puun on oltava elinvoimainen, rehevä, tanakka, rungon suora ja vahvarakenteinen ja oksien pitää kasvaa tasaisesti eri puolilla runkoa. Pakkasvaurioita, rungonmyötäisiä leikkaushaavoja, alle 30 asteen oksakulmia (lukuun ottamatta pylväsmäisiä muotoja) ja oksatihentymiä ei saa olla. Taimen rungon on oltava keskellä juuripaakkua. Juuripaakun pitää olla tiukka ja puhdas monivuotisista rikkaruohoista, juuriston hyvin haaroittunut ja sen halkaisijan vähintään neljä kertaa rungon ympärysmitan suuruinen. Hyviä perusohjeita, jotka pätevät pihapuidenkin hankinnassa.


Vaativat olot asettavat tiettyjä vaatimuksia


Eniten katupuuta rasittavat mekaaniset vauriot, esimerkiksi lumen auraamisen yhteydessä syntyvät rungon ja juuriston kolhut. Pinnan kattaminen ja rungon suojaaminen auttavat tähän ja luovat lisäksi esteettisyyttä ja viimeistellyn silauksen.

Kasvualustan laatu pitää olla oikea (tilavuuspaino n. 1200 kg/m3 eli savea n. 20 %, hiesua n. 15 %, hietaa n. 45 %, hiekkaa n. 15 % ja soraa n. 5 %, lisäksi orgaanisen aineksen osuus n. 8 paino-%), jotta juuristoalue ei tiivisty ja aiheuta hapenpuutetta, ja kasvualustan koon pitää olla tarpeeksi suuri (istutuskuopan koko vähintään 140 x 140 cm ja syvyys 80 cm, kasvualustan koko pienillä puilla 6 m3, isoilla lajeilla 15-20 m3).

Puiden vedentarve on suuri. Lisäksi rakennuksista, autoista ja kiveyksistä takaisin heijastuva lämpösäteily muuttaa puuta ympäröivää pienilmastoa merkittävästi. Vesi- ja ravinnetalouden järjestäminen on melko vaativaa, ja usein päädytäänkin erilaisiin juuristo- ja altakastelujärjestelmiin.

Puun etäisyyden rakennuksista on oltava vähintään 6 m. Keski- ja välikaistoilla reunakivilinjan ja puun rungon etäisyyden on oltava vähintään 1,5 m. Kunnallistekniikan maan alaiset putkiston ja johdot asettavat oman haasteensa sijoittelulle. Lisäksi juuriston putkistoihin on estettävä.

Edelleen näkee valitettavan paljon liian syvään istutettuja puita. Etenkään lehtipuun istutusta ei saa tehdä liian syvään. Se heikentää taimen juurtumista ja kasvua. Myöhempi painuminen täytyy huomioida jo tässä vaiheessa. Puun juuriston pitää olla valmennettu sopeutumaan siirtoon. Kastelu on tärkeää heti istutuksen jälkeen. Samassa yhteydessä hoidetaan puun tukeminen.

20067_323.jpg
20067_324.jpg

Hoitotöitä tehdään säännöllisesti


Puiden kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti silmämääräisesti, ja epäselvissä tapauksissa käytetään ulkopuolista asiantuntijaa (esim. arboristia), joka laatii tarkemman kuntoarvion. Katupuita leikataan kasvun ohjaamiseksi eli runkokorkeutta nostetaan ja huonoja oksakulmia poistetaan. Tarvittaessa tehdään myös latvuksen kevennysleikkauksia. Joskus rakennetaan myös vaijeritukia sitomaan isoja oksia toisiinsa tai runkoon.


Ei aivan halpaa lystiä


Katupuu ei ole aivan halpa investointi. Ja koska katupuun keskimääräinen elinikä on n. 70 vuotta, sitä kannattaa hoitaa ja suojella koko tuon odotettavissa olevan iän ajan. Hintaan pitää laskea taimistolla kasvatus (10 - 15 vuotta), istutuspaikan valmistus, juuristoalueen suojaritilä ja rungonsuoja, istutustyö ja istutuksen jälkeinen hoito. Esimerkiksi Lahden keskustassa uuden katupuun hinnaksi tulee 1000 - 2000 euroa riippuen istutuspaikasta ja -olosuhteista. Katupuille määritellään ns. uusimisarvo vakuutusyhtiöiden kanssa.


Tampereen Hämeenpuiston katupuiden uusiminen

Hämeenpuiston historiaa


Hämeenpuisto esiintyy ensimmäisen kerran arkkitehti C. L. Engelin vuonna 1830 laatimassa asemakaavassa. Hämeenpuiston alkuperäinen nimi oli Esplanadi. Vuonna 1865 Tampereella syttyi suuri tulipalo, jossa kotinsa menetti noin 10 % kaupungin asukkaista, ja uutta hävitystä ehkäisemään Esplanadi levennettiin 60 metriseksi vuonna 1868. Ensimmäiset puut istutettiin vuosina 1875-1879 välille Hämeenkatu – Satamakatu.

Viimeisimmät osat puistosta valmistuivat vasta 1900-luvun alussa. 1290 metriä pitkä puisto rajautuu pohjoispäässä Näsinpuistoon ja etelässä Eteläpuistoon. Esplanadi nimettiin Hämeenpuistoksi vuonna 1933. Vuonna 1956 puille suoritettiin nuorennusleikkauksia, ja 1960-luvulla jouduttiin osa puista kaatamaan.

Vuosisadan vaihteen tapahtumia


Hämeenpuistolle tehtiin peruskorjaussuunnitelma vuosina 1993 - 1994 ja samalla kartoitettiin puuston kunto. Puita oli 393 kpl, joista lehmuksia oli 234 kpl ja vaahteroita 159 kpl. Hämeenpuiston pohjoispään puusto uusittiin v. 1995. Vuonna 1997 kunnostettiin laaja alue vapaudenpatsaan ympäristössä (puut uusittiin myös osittain). Työt jatkuivat edelleen vuosina 2002 – 2005. Osa uusittavista puista oli jo erittäin huonokuntoisia. Siitä huolimatta projektia vastustettiin joidenkin kaupunkilaisten toimesta, etenkin Aamulehden yleisönosastolla. "

Kun 23.2.2006 asian puitteissa järjestettiin asukkaille tavoin tiedotustilaisuus, oli paikalle saapunut vain 4 hlöä

", harmittelee Tampereen kaupungin Suunnittelupalveluiden suunnittelija

Matti Nikoskelainen

.

Vuonna 2006 uusittiin Hämeenpuiston kolme eteläisintä lohkoa. Samalla uusittiin myös koko puiston osuudelta puistovalaistus ja roska-astiat. Tulevaisuudessa joudutaan vielä uusimaan vanhoja huonokuntoisia puita Hämeenpuiston pohjoisilta lohkoilta.

Hämeenpuiston vanha lamppumalli
Hämeenpuiston vanha lamppumalli
... ja uusi lamppumalli
... ja uusi lamppumalli
Vanha jäteastia ja koiranpissan vaikutukset
Vanha jäteastia ja koiranpissan vaikutukset
... uusi jäteastia kestää katseen ja kulutuksen
... uusi jäteastia kestää katseen ja kulutuksen

Hämeenpuisto-artikkelin lähde:
Matti Nikoskelainen, suunnittelija
Tampereen kaupunki, Suunnittelupalvelut

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_77968.jpg
Pihasuunnittelija toteuttaa toiveet
Pihasuunnitelman voi tehdä itse, mutta useat valitsevat pihasuunnittelun ammattilaisen auttamaan mieleisen pihan suunnittelussa.
20065_90.jpg
Perennojen uudelleenistutus
Useimmat perennat eli monivuotiset kukat on istutettava noin joka viides vuosi uudelleen, etteivät ne taantuisi. Tällaisia perennoja ovat mm. vuohenjuuri (Doronicum), hohdekukat (Helenium), korkeat leimukukat (Phlox), kevätkaihonkukka (Omphalodes verna), väriminttu (Monarda) ja esikot (Primula). Muistathan että keväällä kannattaa uudelleenistuttaa syksyllä kukkivat - ja syksyllä keväällä kukkivat!Eräät perennat häiriintyvät pahasti siirrosta ja uudelleenistuttamisesta. Niitä voi käsitellä vain 10-20 vuoden välein. Sellaisia ovat särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis), jaloangervo (Astilbe), idänunikko (Papaver orientale), päivänlilja (Hemerocallis), pioni (Paeonia), valeangervot (Rodgersia).Kasveista tietoa ja kuvia Kasvikortistossa
202210_79872.jpg
Siperianhernepensas juurrutus? Asiantuntija vastaa
Leikattiin alas rajalla oleva pensasaita, mahtaiskohan nuo leikatut pätkät juurruttua, jos laittaisi veteen ämpäriin. Tarvitsimme pensasaitaa myös muualle, ja pihinä ajattelin, jos näin säästäisi, eikä tarvitsi ostaa uusia taimia.
20205_64821.jpg
Istutusallas muurikivistä - suunnittele ja toteuta itse
Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.
201911_61250.jpg
Havuköynnös syntyy kotikonstein
Havuköynnöksen tekeminen onnistuu ensikertalaiseltakinItse tehty havuköynnös on upea kuistin komistus ja tekijänsä ylpeydenaihe. Sen valmistus onnistuu ensikertalaiseltakin, kunhan havut ovat terveitä ja ehjiä - ja tekijän asenne innokas. Havujen sekaan voi piristykseksi sujauttaa muutamia oksia, joissa on tallella pihlajan-, puolukan- tai ruusunmarjoja. Valmiin köynnöksen voi koristella myös joulukoristeilla, nauhoilla tai vaikka ulkovalosarjalla.Köynnös pysyy ulkona kauniina kevääseen saakka!
20216_71178.jpg
Monivuotiset kukat ovat pihan istutusten ytimessä
Perennat ovat mitä monimuotoisin ryhmä monivuotisia, ruohovartisia kasveja, jotka ovat oleellisessa osassa puutarhan tunnelman luomisessa. Ne ovat usein runsaskukkaisia, mutta kaikkien perennoiden juju ei ole kukinnassa. Osa niistä koreilee lehtien muodolla, koolla, värityksellä tai yleisellä olemuksella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton