• Etusivu
  • Kasvillisuus

Katupuut osana kaupunkikuvaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.08.2018
20067_325.jpg

hevoskastanjan rungon vauriot

Viihtyisyyttä ja käytännön hyötyjä


Harvoin tulee miettineeksi katupuiden merkitystä. Ilman niitä kaupunkimme olisivat kuitenkin melko kolkkoja paikkoja. Puut tuovat vehreyttä, toimivat tilan ja näkymien rajaajina ja luovat viihtyisiä keitaita rakennusten ja rakenteiden kyllästämään maisemaan. Yksittäinen puu voi toimia katseen vangitsijana ja maamerkkinä. Suuret puut puhdistavat ilmaa, sitovat pölyä ja vaimentavat melua sekä tarjoavat asuinympäristön monille eläimille. Ensimmäiset katupuut on istutettu myös osin paloturvallisuuden nimissä: levennetyille kaduille tarvittiin puita suojaamaan kaupunkeja nopeasti leviäviltä tulipaloilta, kuten Tampereen Hämeenpuistonkin historia kertoo.


Valintaan vaikuttavia tekijöitä


Lajin valinnassa on otettava huomioon mm. puun keskimääräinen elinikä, oksien katkeiluherkkyys ja ränsistyvyys, tuulen, tiesuolan ja ilmansaasteiden kesto, rungon arkuus kolhuille ja lahoherkkyys.

Puistolehmuksen ominaisuudet katupuuna ovat ylivoimaiset: se kestää kaupunkisaasteita ja tuulta melko hyvin, sietää maantäyttöä, pyrkii itse korjaamaan kolhujaan ja kestää hyvin hoito-leikkauksia. Lehmuskirvojen erittämä tahmea mesikaste kyllä rajoittaa sen käyttöä pysäköintialueilla.

Paljon käytetään myös tammia, vaahteroita, pihlajia ja jalavia. Koivu taas lahoaa melko helposti ja vaatii runsaasti tilaa. Havut ovat katupuina hankalia, koska puulta vaaditaan liikenteen takia oksista vapaata runkoa jopa neljän metrin korkeudelle.

Hevoskastanja on kaunis mutta etenkin nuorena kovin arka pakkasille, ja sen kuori vioittuu helposti. Lisäksi isot piikkikuoriset hedelmät voivat haitata liikennettä.

Vain laadukkaita ja riittävän suuria taimia


Taimimateriaalin on oltava ensiluokkaista, jotta se kestää erilaiset stressitekijät mahdollisimman hyvin. Puun on oltava elinvoimainen, rehevä, tanakka, rungon suora ja vahvarakenteinen ja oksien pitää kasvaa tasaisesti eri puolilla runkoa. Pakkasvaurioita, rungonmyötäisiä leikkaushaavoja, alle 30 asteen oksakulmia (lukuun ottamatta pylväsmäisiä muotoja) ja oksatihentymiä ei saa olla. Taimen rungon on oltava keskellä juuripaakkua. Juuripaakun pitää olla tiukka ja puhdas monivuotisista rikkaruohoista, juuriston hyvin haaroittunut ja sen halkaisijan vähintään neljä kertaa rungon ympärysmitan suuruinen. Hyviä perusohjeita, jotka pätevät pihapuidenkin hankinnassa.


Vaativat olot asettavat tiettyjä vaatimuksia


Eniten katupuuta rasittavat mekaaniset vauriot, esimerkiksi lumen auraamisen yhteydessä syntyvät rungon ja juuriston kolhut. Pinnan kattaminen ja rungon suojaaminen auttavat tähän ja luovat lisäksi esteettisyyttä ja viimeistellyn silauksen.

Kasvualustan laatu pitää olla oikea (tilavuuspaino n. 1200 kg/m3 eli savea n. 20 %, hiesua n. 15 %, hietaa n. 45 %, hiekkaa n. 15 % ja soraa n. 5 %, lisäksi orgaanisen aineksen osuus n. 8 paino-%), jotta juuristoalue ei tiivisty ja aiheuta hapenpuutetta, ja kasvualustan koon pitää olla tarpeeksi suuri (istutuskuopan koko vähintään 140 x 140 cm ja syvyys 80 cm, kasvualustan koko pienillä puilla 6 m3, isoilla lajeilla 15-20 m3).

Puiden vedentarve on suuri. Lisäksi rakennuksista, autoista ja kiveyksistä takaisin heijastuva lämpösäteily muuttaa puuta ympäröivää pienilmastoa merkittävästi. Vesi- ja ravinnetalouden järjestäminen on melko vaativaa, ja usein päädytäänkin erilaisiin juuristo- ja altakastelujärjestelmiin.

Puun etäisyyden rakennuksista on oltava vähintään 6 m. Keski- ja välikaistoilla reunakivilinjan ja puun rungon etäisyyden on oltava vähintään 1,5 m. Kunnallistekniikan maan alaiset putkiston ja johdot asettavat oman haasteensa sijoittelulle. Lisäksi juuriston putkistoihin on estettävä.

Edelleen näkee valitettavan paljon liian syvään istutettuja puita. Etenkään lehtipuun istutusta ei saa tehdä liian syvään. Se heikentää taimen juurtumista ja kasvua. Myöhempi painuminen täytyy huomioida jo tässä vaiheessa. Puun juuriston pitää olla valmennettu sopeutumaan siirtoon. Kastelu on tärkeää heti istutuksen jälkeen. Samassa yhteydessä hoidetaan puun tukeminen.

20067_323.jpg
20067_324.jpg

Hoitotöitä tehdään säännöllisesti


Puiden kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti silmämääräisesti, ja epäselvissä tapauksissa käytetään ulkopuolista asiantuntijaa (esim. arboristia), joka laatii tarkemman kuntoarvion. Katupuita leikataan kasvun ohjaamiseksi eli runkokorkeutta nostetaan ja huonoja oksakulmia poistetaan. Tarvittaessa tehdään myös latvuksen kevennysleikkauksia. Joskus rakennetaan myös vaijeritukia sitomaan isoja oksia toisiinsa tai runkoon.


Ei aivan halpaa lystiä


Katupuu ei ole aivan halpa investointi. Ja koska katupuun keskimääräinen elinikä on n. 70 vuotta, sitä kannattaa hoitaa ja suojella koko tuon odotettavissa olevan iän ajan. Hintaan pitää laskea taimistolla kasvatus (10 - 15 vuotta), istutuspaikan valmistus, juuristoalueen suojaritilä ja rungonsuoja, istutustyö ja istutuksen jälkeinen hoito. Esimerkiksi Lahden keskustassa uuden katupuun hinnaksi tulee 1000 - 2000 euroa riippuen istutuspaikasta ja -olosuhteista. Katupuille määritellään ns. uusimisarvo vakuutusyhtiöiden kanssa.


Tampereen Hämeenpuiston katupuiden uusiminen

Hämeenpuiston historiaa


Hämeenpuisto esiintyy ensimmäisen kerran arkkitehti C. L. Engelin vuonna 1830 laatimassa asemakaavassa. Hämeenpuiston alkuperäinen nimi oli Esplanadi. Vuonna 1865 Tampereella syttyi suuri tulipalo, jossa kotinsa menetti noin 10 % kaupungin asukkaista, ja uutta hävitystä ehkäisemään Esplanadi levennettiin 60 metriseksi vuonna 1868. Ensimmäiset puut istutettiin vuosina 1875-1879 välille Hämeenkatu – Satamakatu.

Viimeisimmät osat puistosta valmistuivat vasta 1900-luvun alussa. 1290 metriä pitkä puisto rajautuu pohjoispäässä Näsinpuistoon ja etelässä Eteläpuistoon. Esplanadi nimettiin Hämeenpuistoksi vuonna 1933. Vuonna 1956 puille suoritettiin nuorennusleikkauksia, ja 1960-luvulla jouduttiin osa puista kaatamaan.

Vuosisadan vaihteen tapahtumia


Hämeenpuistolle tehtiin peruskorjaussuunnitelma vuosina 1993 - 1994 ja samalla kartoitettiin puuston kunto. Puita oli 393 kpl, joista lehmuksia oli 234 kpl ja vaahteroita 159 kpl. Hämeenpuiston pohjoispään puusto uusittiin v. 1995. Vuonna 1997 kunnostettiin laaja alue vapaudenpatsaan ympäristössä (puut uusittiin myös osittain). Työt jatkuivat edelleen vuosina 2002 – 2005. Osa uusittavista puista oli jo erittäin huonokuntoisia. Siitä huolimatta projektia vastustettiin joidenkin kaupunkilaisten toimesta, etenkin Aamulehden yleisönosastolla. "

Kun 23.2.2006 asian puitteissa järjestettiin asukkaille tavoin tiedotustilaisuus, oli paikalle saapunut vain 4 hlöä

", harmittelee Tampereen kaupungin Suunnittelupalveluiden suunnittelija

Matti Nikoskelainen

.

Vuonna 2006 uusittiin Hämeenpuiston kolme eteläisintä lohkoa. Samalla uusittiin myös koko puiston osuudelta puistovalaistus ja roska-astiat. Tulevaisuudessa joudutaan vielä uusimaan vanhoja huonokuntoisia puita Hämeenpuiston pohjoisilta lohkoilta.

Hämeenpuiston vanha lamppumalli
Hämeenpuiston vanha lamppumalli
... ja uusi lamppumalli
... ja uusi lamppumalli
Vanha jäteastia ja koiranpissan vaikutukset
Vanha jäteastia ja koiranpissan vaikutukset
... uusi jäteastia kestää katseen ja kulutuksen
... uusi jäteastia kestää katseen ja kulutuksen

Hämeenpuisto-artikkelin lähde:
Matti Nikoskelainen, suunnittelija
Tampereen kaupunki, Suunnittelupalvelut

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20206_65234.jpg
Kasvien selviytymisleiri loman yli
Tyly totuus on, että pihan ja parvekkeen ruukkuistutukset eivät selviydy hengissä pitkästä poissaolosta ilman huolenpitoa. Hellesäällä jo pari päivää ilman huolenpitoa saattaa olla ruukkuistutuksille kohtalokas. Maahan istutetut kasvit selviävät paremmin ennen lomaa tehdyn, syvälle ulottuvan kastelun avulla.
20236_82368.jpg
Roskiinko vaan?
Jätteet ja jätteiden käsittely eivät ole mitenkään vähäpätöisiä asioita yhteiskunnassa. Aineellisen elintason kohotessa lisääntyy väistämättä myös jätteen määrä ja samalla ympäristöön kohdistuva rasitus. Jos vastuullisuutta ei löydy, olemme tuota pikaa mittavien ympäristöongelmien puristuksessa. Lisäksi jätelaki velvoittaa hyödyntämän jätteen, mikäli se on teknisesti mahdollista, eikä siitä aiheudu kohtuuttomasti lisäkustannuksia.Oikein lajiteltuna valtaosa jätteestä on hyödynnettävissä uudelleen. Yleisimpiä hyödynnettäviä jätelajikkeita ovat biojäte, paperi, pahvi, puu, metallit ja lasi. Eniten päänvaivaa aiheuttavat edelleen biojäte sekä energiajäte.
202211_80312.jpg
Mistä kukkakaupasta löytyy soilikkeja? Asiantuntija vastaa
Mikä kukkakauppa myy vanhanajan soilikkeja, sekä sinistä että valkoista? Asun Espoossa. Mutta mökki, jossa kesää vietämme, on Savonlinnassa, joten tältä väliltä kaupoissa voidaan käydä. Olen epätoivoisesti etsinyt muutaman vuoden. IIselläni aikoinaan soilikit kukoistivat ja lisääntyivät toistakymmentä vuotta. Kunnes...
20231_80715.jpg
Uutta Orkideoille!
Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin. Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä tai maanpinnan kevyessä humuksessa. Hyvin harva trooppinen laji on selkeästi maaorkidea. Siksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa.Erilaiset orkideat tarvitsevat erilaiset kasvualustat. Joidenkin orkidealajien juuret viihtyvät nopeasti kuivahtavassa alustassa, toisten tasaisessa kosteudessa. Paksujuurisille lajeille tarvitaan karkeampaa kasvualustaa kuin ohutjuurisille.
20226_78650.jpg
Mansikan taudit ja tuholaiset
Jo mansikan taimivaiheessa esiintyvät tuholaiset ja taudit vaikuttavat kasvin kasvuun ja kehitykseen. Taudit ja tuholaiset pääsevät leviämään taimien mukana ja ympristöstä. Alla on esitelty muutama mansikoita kiusaava tauti ja tuholainen.
20219_72457.jpg
Unelmoitko ympärivuotisesta kasvihuoneesta, mutta kustannukset huolettavat?
Suomen ilmasto osaa olla ankara puutarhaharrastajalle, mutta sen vaikutuksia voi onneksi hallita pystyttämällä pihalle laadukkaan kasvihuoneen. Keski- ja Pohjois-Suomessa talvenkestävän kasvihuoneen avulla voi venyttää kasvukautta pitkälle syksyyn, kun taas etelässä ja rannikolla se voi mahdollistaa jopa ympärivuotisen viljelyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton