• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kelloköynnös (Cobaea scandens) voitti kasvikortisto-kisan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.05.2014
20093_15683.jpg

Puutarha.netin Kasvikortisto sisältää tiedot 1111 Suomessa menestyvästä kasvista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen ja tieteellisen nimen sekä kuvien lisäksi runsaasti tietoa kasvista.

Puutarha.netin jäsenillä on mahdollisuus

  • kirjoittaa kortille omia kokemuksia ja näkemyksiä kasvista
  • ehdottaa kortille uusia kasvikuvia
  • ehdottaa kokonaan uutta kasvikorttia

Jäseneksi liittyminen on ilmaista.

Siirry

kasvikortistoon

Paras kasvikortti -äänestys 11.-18.3.09

Kelloköynnös (Cobaea scandens)
Kelloköynnös (Cobaea scandens)

Äänestyksen voitti selkeästi kelloköynnös (Cobaea scandens), joka onkin aivan ihastuttava köynnöskasvi. Perusteluita olivat mm.

  • "Kelloköynnös on todella kaunis suurine kukkineen ja sen kasvuvauhti on ällistyttävä, kun se pääsee vauhtiin. Se kukkii myöhään syksyyn ja lehdet saavat kauniin ruskan värit. Kasvista pitää sitäkin enemmän, jos sen on kasvattanut itse siemenestä asti."
  • "Todella upea köynnöskasvi, yksivuotinen, vaativa jotta saadaan siemeniä seuraavalle kasvukaudelle."

300-600 euron arvoisen pääpalkinnon (neljä vapaavalintaista EULI-valaisinta

Bijou

- tai

Gala Nova

-mallistosta) voitti

Merja Korpinen

Ulvilasta ja lohdutuspalkinnon (100 euron lahjakortti Suomen Puutarhakauppiaat ry:n jäsenliikkeeseen) saa

Anja Salmi

Voikkaalta.

Lämpimät onnittelut onnettaren suosikeille, ja suuret kiitokset kaikille osallistuneille.

Poimintoja äänestyskommenteista

Useissa kommenteissa kiiteltiin kuvien määrää ja laatua. Tämän kiitoksen haluamme vielä välittää lukuisille kuviansa kortistoon lahjoittaneille jäsenillemme!

Tässä muutamia hauskoja ja puutarhurin asennetta hienosti kuvaavia kommentteja:

  • Epäonnistuin liljani kanssa viime vuonna. Nyt uudella taistelumielllä sipulin istutukseen.
  • Ihana, kesäinen mielikuva verkkokalvoilla...
  • Haluan ensi kesänä tämän seinustalleni ja kortista löysin tarvittavat tiedot: sopiiko se meidän pihalle ja hoito-ohjeet. Siellä oli myös hyviä kuvia.
  • Rakas viholliseni.
  • Kyseinen kasvi on ollut pihassani (III-vyöhyke) kohta neljä kesää maanpeittona ja aina osaa yllättää voimakkaan värisillä kukillaan. Ohi ei voi kävellä huokaisematta...ikioma aurinko!
  • Helppohoitoinen, monikäyttöinen, upeita värejä, helppo lisätä, ryhdikäs näyttävä perhoskasvi, talventörröttäjä. Ehdottomasti parhaita perennoja läpäisevään hikevään aurinkoiseen paikkaan.
  • Hyvin asiantuntevasti ja kaikin puolin tyhjentävästi kerrottu vihannespaprikasta ja sen kasvattamisesta kotipuutarhassa.
  • Perintönä mummulasta saatu, kestävä ystävä kukkamaalla.
  • Kaunis pieni havu, jonka saa juhlapukuun helposti joulun aikoihin.
  • Tämä taisi olla ensimmäinen kortti, jonka etsin ja löytötie puutarha.nettiin.
  • Minun rahapuu on vielä elossa tämän takia :)
  • Helppo kasvattaa, värit vaikuttavat positiivisesti mielialaan, voi kerätä siemeniä seuraavaa vuotta varten.
  • Pikkutalvio on kasvi, jota olen suunnitellut kokeiltavaksi puutarhassani. Kortissa oli riittävästi tietoa ja hyvät kuvat.

Kommenttien käytetyimmät sanat olivat :

ihana, kaunis ja lempikasvi

.

Siirry kasvikortistoon

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20066_198.jpg
Lehtivihannekset, sipulit, kaalit, pensaspapu
Kaalikasvit: kukkakaali, vihreä kukkakaali, keräkaali, punakaali, suippokaali, ruusukaali, kyssäkaali, parsakaali, kurttukaali, salaattikiinankaali, japaninsinappi (mitsura), lehtikaali, pinaattikiinankaali.Kaalien taudit ja tuholaisetSipulikasvit: ruokasipuli (kepasipuli), jättisipuli, punasipuli, purjo, valkosipuli, ruohosipuli, ryvässipuli, salottisipuli, hillosipuli, ilmasipuli, vihersipuli, pilli- eli talvisipuli, helmivalkosipuli.Sipulin taudit ja tuholaisetSalaattikasvit: keräsalaatti, jääsalaatti, lehtisalaatti (vihreät, punertavat), vihannessinappi (komatsuna), tatsoikaali, kähäräendiivi, salaattisikuri, punasikuri, kardoni, sinappikaali, rucola, parsasalaatti, bataviasalaatti, sidesalaatti, salaattivuonankaali.Pinaattikasvit: pinaatti, tarhamaltsa, lehtimangoldi, köynnöspinaatti, lamopinaatti eli uudenseelanninpinaatti.Muut lehti- ja versovihannekset: ruotiselleri, tarharaparperi, ruokaparsa, salaattifenkoli.
20239_82988.jpg
Edullinen, mutta arvokas porkkana
Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Riittävä A-vitamiinin saanti huoltaa ihoa, limakalvoja ja näkökykyä ja väitetäänpä vanhenemisen seurauksienkin vähenevän. Antioksidanttina beetakaroteeni suojaa soluja ulkoisilta rasitteilta, esimerkiksi ihosoluja auringon säteiltä.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kastelu
Kastelu aloitetaan viimeistään viikon poudan jälkeen. Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 50 cm:n syvyyteen.Huom.!Yksi vesilitra/m2 kastelee vain yhden cm syvyyteen.Paras kastelutapa: harvoin, mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee juuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee kasvista entistä aremman poudalle.Liikakastelu puolestaan liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita kasvien ulottumattomiin.
20238_73393.jpg
Allergiaa aiheuttavia huonekasveja
Huonekasvit luovat kotiin vehreyttä ja vaikuttavat yleensä positiivisesti ympäristöönsä. Useat huonekasvit vapauttavat happea ja puhdistavat ilmaa erilaisista epäpuhtauksista, jopa myrkyistä. Niillä on kuitenkin myös omat haittapuolensa: siitepöly, itiöt ja voimakkaat tuoksut voivat tehdä olon tukalaksi. Jotkut kasveista voivat aiheuttaa myös ihottumaa.
20237_78846.jpg
Miksi lupiineista pitäisi päästä eroon?
Lupiini on Suomen luontoon villiintynyt vieraslaji. Se on alun perin kotoisin läntisen Pohjois-Amerikan vuoristoista ja on monen muun haitallisen vieraslajin tapaan tuotu Suomeen koriste- ja rehukasvina. Ensimmäiset havainnot luontoon karanneista lupiineista tehtiin 1800-luvun lopulla. Lupiini on myös myrkyllinen, vaikka pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.
20237_79193.jpg
Elokuun vinkit
Lomakausi lähestyy monilla loppuaan ja pian palaavat myös koululaiset ja opiskelijat luokkahuoneisiinsa. Elokuu on viimeinen kesäkuukautemme, mutta onneksi se on kuitenkin myös toiseksi lämpimin. Vielä on siis kesää jäljellä!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton