• Etusivu
  • Kasvillisuus

Keppihevosella yli esteiden

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.01.2020
20201_62256.jpg

leikkejä ja tytöt ratsastaneet esteitä. Harrastus koki uuden tulemisen vuoden 2010 tienoilla, jolloin julkaistiin Venla-Maria Uutelan kirja keppihevosista. Nykyään pääsee jo kisaamaan peräti suomenmestaruustasolla keppihevosten kanssa. Kotipihallekin pystyt luomaan aidon kisatunnelman pystyttämällä omia esteitä. Kokosimme muutaman idean, millä saat tehtyä edulliset esteet.

Riman ylitys

Tarvikkeita esteisiin voi etsiä pihalta ja varastoista. Tärkeintä on, että esteistä tulee turvallisia ja rimat ovat kevyitä ja putoavat helposti kosketuksesta. Näin pieni keppariharrastaja ei vahingoita itseään. Rimat kannatta myös maalata tai teipata raidalliseksi, jotta ne näkyvät kunnolla ja kotikisoihin saadaan aito tunnelma.

Rimoina voit käyttää harjanvarsia, ohuita listoja, paksumpaa narua tai köyttä, pajunoksia, ohutta muoviputkea tai kupariputkea. Mahdollisuuksia riittää. Rimoista on hyvä vuolla tai litistää päät, jotta rimat pysyvät paikoillaan tolpan kannattimilla.

Tukevat tolpat

Maastosta riippuen kannattaa kiinnittää huomiota tolppien tukevuuteen ja että ne pysyvät hyvin pystyssä. Jos nurkista sattuu löytymään pilariharkkoja, saa niistä nopeasti rakennettua esteitä ilman nauloja ja vasaraakin. Pilariharkkojen väliin saa helposti laitettua pienen levyn- tai laudanpalan rimaa varten. Harkon keskellä olevaan reikään saat hienosti aseteltua vaikka kukkasia koristeeksi.

Käteville isille ja äideille löytyy monia hyviä ohjeita netistä. Tarvitaan vain vähän lautaa tai vesivaneria ja jonkin vahvuista puutolppaa.

Tolppina voit käyttää muun muassa sankoja, harkkoja, kantoja, maitokoreja, mitä tahansa sopivan matalaa, jolla saat riman pysymään paikoillaan ja putoamaan pienestä kosketuksesta.

Kohti omia ennätyksiä

Keppariharrastajat pääsevät kokeilemaan niin urheilullisia lajeja kuin käsitöitä ja valokuvausta. Oman keppihevosen rakentamien esteiden ohella on mukavaa puuhaa koko perheelle.

Keppihevosten suomenmestaruudesta kisaillaan joka vuosi koulu- ja esteratsastuksessa. Tänä vuonna Suomen mestaruuskilpailut järjestetään Seinäjoella 12-14.6.2020. Vuodelle 2021 on jo suunnitteilla 10-vuotisjuhlat lähempänä pääkaupunkiseutua. Kilpailut järjestää Suomen keppihevosharrastaja ry. Muutkin tahot järjestävät epävirallisempia paikallisia kilpailuita ympäri Suomen.

Suomen hyppyennätys keppihevosella: 141 cm, Marie Kärkkäinen 2019.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20089_12770.jpg
Paprikassa on runsaasti flavonoideja
(Capsicum annuum)Paprikat ovat kotoisin Etelä-Amerikasta. Niitä on viljelty jo 3000-5000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Kolumbus toi paprikat Eurooppaan. Euroopassa espanjalaiset ja unkarilaiset alkoivat yleisesti viljellä paprikoita. Sitä kutsuttiin Espanjan pippuriksi. Paprika ei ole vihannes, vaan yksivuotinen marjahedelmä. Se viihtyy hyvin samankaltaisissa oloissa kuin tomaatti. Ne eroavat vain lämpötilan suhteen: paprika tarvitsee hieman enemmän lämpöä eli viljelylämpötila on n. 20 astetta, yölläkin lämpötilan on oltava yli 8 astetta. Ne ovat hieman helpompia kuin tomaatit: Paprika kasvaa helpommin tanakaksi, se on terveempi eikä siitä tarvitse poistaa varkaita.
juureksia joulupöydässä savikipossa ja höysteenä rosmariinia
Kasvikset kuuluvat joulupöytiin
Nyt loihditaan monenlaista hyvää punajuuresta, porkkanasta ja lantusta sekä palsternakasta, selleristä ja maa-artisokasta. Kannattaa kokeilla myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin.Juurekset voi paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluiset neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.
20136_35583.jpg
Monitoimityökalu muuntuu puutarhurin tarpeiden mukaan
Bosch on tuonut markkinoille uuden innovatiivisen monitoimityökalun puutarhan muotoiluun ja siistimiseen. AMW 10 –monitoimityökalu muuntuu oksasahaksi, pensas- ja viimeistelyleikkuriksi vain moottoriyksikköön kiinnitettävää lisälaitetta vaihtamalla.Tilaa Puutarha.net-kaupasta
20216_71149.jpg
Sisusta kukilla ja kasveilla
Hyvinvoivat viherkasvit ja kauniit kukka-asetelmat ovat ihania, mutta toisinaan esimerkiksi allergiat, lemmikit tai pitkät poissaolot voivat olla esteenä elävien kasvien ja kukkien hankkimiselle kotiin. Onneksi vehreyttä, luonnollisuutta ja kasviteemaa voi tuoda sisustukseen monella tapaa – myös ilman oikeita viherkasveja.Pääsimme vuonna 2021 kurkistamaan Lohjan Asuntomessuille erilaisia sisustuksia. Nämä ideat inspiroivat yhä kodinsisustajia ympäri Suomen, tarjoten käytännöllisiä tapoja tuoda luonto osaksi kotia.
20226_78520.jpg
Alppiruusut (Rhododendron)
Puiden varjossa, pohjoisen puolella, hieman varjoisemmassa viihtyvät ikivihreät koristepensaamme eivät jätä ainakaan kukkiessaan ketään kylmäksi! Värejä löytyy niin vaaleanpunaisesta valkoiseen, lilaan, violettiin kuin pilkulliseenkin – kukkien koko ja niiden määrä hurmaavat ja tuovat eksotiikkaa kotimaiseen puutarhaan.
20186_53635.jpg
Haitalliset vieraslajit - ELY-keskus tiedottaa
Olettehan tietoisia, että EU:n vieraslajiluettelon lajeja ei ole vuodesta 2016 lähtien saanut kasvattaa tai pitää hallussa. Haitallisia vieraslajeja on nimetty myös kansallisessa vieraslajiluettelossa.Tutustu vieraslajit.fi-portaaliin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton