• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kesä- ja kehäkukista kysyttyä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.07.2022
20227_79031.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Mitkä kesäkukat kukkivat jo kesän alussa ja koska ne pitäisi istuttaa? Kuinka onnistun kehäkukkien kanssa? Puutarha.netin asiantuntija vastasi näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*

1. Mitkä kesäkukat kukkivat jo heti kesällä ja koska ne pitäisi istuttaa? Eka oma takapiha

– Kaikki kesäkukat kukkivat koko kesän. Moni niistä on yksivuotinen tai ainakin niitä kasvatetaan yksivuotisena, yhden kesän ilona. Riittävällä lannoituksella ja kastelulla, sekä tarvittaessa kuihtuneiden kukkien nyppimisellä pidät kukintaa yllä. Odotahan, kun puutarhamyymälät avautuvat ja pääset valitsemaan suosikkejasi valtavasta kesäkukkavalikoimasta. Kysy myyjältä, mitkä lajikkeet sopisivat pihasi olosuhteisiin.

Kesäkukat ovat keväällä kylmänarkoja kasvettuaan kasvihuoneiden lämpimän kosteissa olosuhteissa. Orvokit kestävät kevään viileyttä, mutta muut kaipaavat alkukesästä hieman huolenpitoasi. Vie niitä toukokuun aurinkoisina päivinä ulos suojaisaan paikkaan totuttelemaan ulkonaoloa. Vasta yöhallojen mentyä varmasti ohi voit alkaa jättämään kesäkukkiasi myös ulos (tarvittaessa voit vielä harsolla suojata yöksi). Perinteisesti kesäkuun 10. päivää on pidetty rajana, jonka jälkeen kesäkukat pärjäävät ulkona vuorokauden ympäri ja voidaan istuttaa myös maahan.

Lisää kesäkukista

Haluatko kylvää kesäkukkia?

2. Miten saan kehäkukat kasvamaan? Olen useampana vuonna kylvänyt kehäkukan siemeniä, mutta ne eivät ikinä kasva kukkiviksi, vaan jäävät pieniksi taimiksi, jotka sitten kuolevat. Pitääkö niitä kastella erityisen paljon? Onko multa vääränlaista? pitääkö olla kalkkia vai ei pidä olla? kukkia elokuussa

Kehäkukka (Calendula officinalis) on yleensä helppo ja vaatimaton kasvatettava. Jossakin on tosiaan nyt vikaa, jos taimesi jäävät pieniksi ja kuolevat. Kerrataanpa kehäkukan kasvatusohjeet; jos löytäisit niistä ratkaisun?

Siemenet istutetaan maahan touko-/kesäkuussa maan lämmettyä (kasvukauden aikana voi kylvää muutaman kerran, niin saa ihailla kukintaa koko kesän syksyyn asti). Kasvupaikaksi valitaan lämmin, aurinkoinen/puolivarjoisa paikka. Kasvualustana paras on ravinteikas ja kalkittu, kostea ja multava puutarhamaa. Taimia kastellaan kuivina kausina ja kuihtuneet kukat poimitaan pois.

VINKKI: Kasvimaalle istutetut kehäkukat houkuttelevat tuholaisia väreillään ja tuoksullaan, jolloin hyötykasvit saavat olla rauhassa.

Keskustelua kehäkukasta

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista ja puutarhan hoitotöistä.

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi.

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta

* Kysymykset vastauksineen on julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Ohje

Ohje

Puutarha.net on täynnä tietoa!

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista ja puutarhan hoitotöistä.

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi.

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta

* Kysymykset vastauksineen on julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82668.jpg
Kasvijätteet puutarhakompostiin
Syksy saa ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta: kuihtuvia kasveja, lehtiä ja oksia on yllin kyllin. Maatuvat kasvinjätteet onkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roskista tai viereistä tyhjää tonttia. Näin vähennät jätehuollon kustannuksia ja saat hyvän mielen sekä ilmaista maanparannusainetta.Sairaat kasvinosat ja rikkakasvien siemenet vaativat tuhoutuakseen lämpöä (yleensä 55 °C), joten ne kannattaa kompostoida vain hyvin toimivassa kompostissa tai ei ollenkaan. Huonosti kompostoituneet taudinaiheuttajat nimittäin palaavat uuden mullan mukana puutarhaan. Niinpä kompostoriin ei saa laittaa juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkojen siemeniä, peruna-ankeroisen saastuttamaa multaa tai mukuloita, kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia kasveja, möhöjuurisia juuria tai multaa, pahkamätäisiä sipuleita, rengasmätäisiä perunoita eikä juureskellarin jätteitä keväällä. Kompostiin ei myöskään saa lisätä tuhkaa tai kalkkia, jotka muuttavat kompostin liian emäksiseksi.
20227_78721.jpg
Perinnekasvi: Silkkiunikko
Silkkiunikko (Papaver rhoeas) on yksipuutarhojen perinnekasveista.
20192_56429.jpg
Korista lasiterassi kukkasin
Terassilasitus tuo arkeen uudenlaista mukavuutta ja pidentää terassin käyttöaikaa usealla kuukaudella. Lasitettu terassi toimii olohuoneen jatkeena ja tuo lisätilaa ruokailuhetkiin sekä illanviettoihin. Lasitus pitää lumen, vesisateen sekä siite- ja katupölyn loitolla ja suojaa myös terassin rakenteita ja kalusteita. Terassi toimii talvella hyvänä säilytyspaikkana, eikä lasituksen myötä tuuli pääse viilentämään sisätiloja. Lasiterassi vaikuttaa positiivisesti myös asunnon arvoon.
20231_80696.jpg
Upeat tulppaanit
Tulppaanin uljas ja säännöllinen muoto näyttää mahtinsa suurissa ryhmissä. Ryhmä voi olla muodoltaan säännöllinen soikio tai rivistö tai epäsäännöllisen ameebamainen. Pysty, sotilaallisen ryhdikäs ja melko säännöllisen korkuinen kukkavarsi nostaa kukkameren upeiksi, tasaisiksi kasvustoiksi. Yksinkertaisen tyylikäs ryhmä muodostuu jo yhdestä lajikkeesta, mutta lisää loistokkuutta saa yhdistämällä kahta tai useampaa lajiketta, jotka sointuvat väriltään sekä korkeudeltaan yhteen – ja tietysti kukkivat samaan aikaan.
20_P_56146.jpg
Kärhöjä kotipuutarhaan?
Taimimyymälöissä on tarjouksessa erilaisia kärhöjä – Menestyisivätkö nämä köynnökset kotipihassa? T: Kärhöjen lumoissaKärhöt lukuisine lajeineen ja lajikkeineen ovat hyvin monikäyttöisiä (luonnonkärhöjen ja jalokärhöjen lisäksi löytyy perennakärhöjä) ja niitä voit kasvattaa luonnon ympäristössä (kivien päälle, puiden ympärille tms.), istutuksissa ja vaikka astiassa terassilla tai parvekkeilla. Ne kasvavat kesän aikana yli 2 metrisiksi; astiassa koko jää hieman pienemmäksi.
20232_62372.jpg
Kotimaisilla villiyrteillä flunssaa vastaan
Flunssakausi on jo hyvässä vauhdissa. Virusperäiset taudit leviävät niin päiväkodeissa kuin työmaillakin. Syksy on tunnettua flunssakautta ja talvi herättelee influenssavirukset liikkeelle.Apua löytyy läheisen ojan pohjalta tai niityn laidasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton