• Etusivu
  • Rakentaminen

Kierrätäthän paristot?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
202211_80315.jpg

Muista kierrättää paristot asianmukaisesti. Kuva: Adobe Stock

Monet kodin pienet laitteet, kuten kaukosäätimet, viihde-elektroniikka ja taskulamput toimivat paristoilla. Unohtaa ei tietenkään voida myöskään useita lasten leluja, jotka toimiakseen saattavat tarvita isommankin kasan paristoja. – Jopa autonavaimet pitävät sisällään niin kutsutun nappipariston. Laitteissa tavallisimmin käytettyjä ovat AA- sekä AAA-alkaliparistot, joita tarvitaan useimmin yhdestä kuuteen kappaletta. Nykyisin löytyy myös litiumakkuja esimerkiksi lapsille suunnatuista tableteista. Paristoja sekä akkuja kuuluu arkeemme siis yllättävän paljon!

Pariston kuluessa tyhjäksi, miten toimit?
Pyöriikö laatikon pohjalla kasa paristoja, joista ei oikein tiedä, onko niissä virtaa jäljellä vai ei?

Tyhjäksi tulleet paristot sekä virtaa vastaanottamattomat akut kannattaa ehdottomasti kierrättää, tässä neuvoja miten.

Käsittely ja säilytys

Tiesitkö, että laitteista irroitetut litiumparistot sekä -akut saattavat kotona aiheuttaa oikosulku- tai tulipalovaaran? Siksi niiden oikeaoppinen käsittely ja säilyttäminen on tärkeää. Valitettavasti vain uusien lelujen ilmestyessä vanhat paristoilla toimivat lelut jäävät helposti nurkkiin tai lelulaatikoiden pohjalle. Hyvin usein leluihin unohtuvat myös paristot...

Jotta turhalta tulipaloriskiltä vältyttäisiin, tulisi kaikkien litiumparistojen ja -akkujen virtanavat teipata niiden laitteesta pois ottamisen tai käytöstä kokonaan poistamisen jälkeen.

Mistä litiumakun sitten tunnistaa?

Litiumakuissa sekä –paristoissa on Li-alkuinen merkintä. Varmuuden maksimoimiseksi voi toki kaikkien paristojen ja akkujen virtanavat teipata.

VINKKI: Käytetyille akuille ja pattereille kannattaa kotona varata oma keräysastiassa – näin niiden kierrättäminen tulee osaksi arkea ja kaikki talouden jäsenetkin tietävät, mihin käytöstä poistamansa akut ja patterit laittaa.

<p data-block-key="g2r2n">Käytetyt paristot voi viedä vaikka lähikaupan keräyspisteeseen. (Kuva: Pixabay)</p>
Käytetyt paristot voi viedä vaikka lähikaupan keräyspisteeseen. (Kuva: Pixabay)

Kierrätys

Paristojen, niin alkaliparistojen kuin litiumparistojenkin ja -akkujen kierrätys on tehty kuluttajalle helpoksi. Paristot sekä akut tulisi toimittaa puna-mustaan keräyslaatikkoon. Tällaisia keräyslaatikoita löytyy useimmista myymälöistä. Mikäli keräyslaatikkoa ei ole näkyvillä, ottaa henkilökunta paristot vastaan. Kierrätykseen laitetuista paristoista pystytään uusiokäyttämään raaka-aineita sekä samalla estämään esimerkiksi haitallisten aineiden, kuten elohopea, lyijy ja kadmiumin, pääsy luontoon.

Ohje

Ohje

Mitä siis tulisi muistaa?

  • Kierrätä. Paristojen keräyspisteitä löytyy kaikista paristoja sekä akkuja myyvistä liikkeistä ja kioskeista. Älä laita paristoja ja akkuja sekajätteeseen!
  • Tulipaloriski. Muista suojata litiumakkujen sekä –paristojen virtanavat. Tunnistat ne Li-alkuisesta merkinnästä.
  • Paristot vuotavat. Mikäli paristot ovat päässeet vuotamaan, pakkaa ne muovipussiin. Näin vältät vaarallisten aineiden joutumisen ihollesi eikä keräyslaatikko vahingoitu.
  • Vain kannettavat paristot ja akut. Puna-mustiin keräyslaatikoihin on tarkoitettu ainoastaan tyypillisesti rannekelloissa, leluissa, taskulampuissa, matkapuhelimissa ynnä muissa sellaisissa käytetyt akut ja paristot.
  • Akku tai paristo on tyhjä. Keräyspisteisiin tulisi palauttaa vain sellaisia paristoja sekä akkuja, joiden varaus on loppuun käytetty. Oikosulkujen estämiseksi voi paristojen ja akkujen virtanavat piilottaa teippaamalla.

HUOMIO! Pidäthän paristot lasten ulottumattomissa!

<p data-block-key="vu0nq">Miten joulunajan jätteet tulee kierrättää?</p>
Miten joulunajan jätteet tulee kierrättää?
Rakentaminen
kierrätys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20225_78170.jpg
Hajuton ja haitaton kierrätys
Jätekaapin astiat on täynnä haisevia purkkeja ja puolitäysiä roskapusseja. Maitokartongit löyhkäävät tiskipöydällä ja yksi roskapusseista on vuotanut pahanhajuista nestettä roskastian pohjalle. Pantilliset ja pantittomat kaljatölkit ovat erottamattomina yhteistuumin keränneet kärpäsiä viime viikon perjantaista saakka ja yhdessä tölkissä taitaa olla tupakantumppeja sisällä. Biojätepussi on olemassa, mutta se on unohtunut muiden roskien alle.Tällainen kaoottisuus on saavutettavissa nopeasti, jos roskien lajitteluun ja säilyttämiseen ei käytä lainkaan aikaa tai vaivaa. Ja tämän kaoottisuuden siivoamiseen aikaa ja vaivaa vasta meneekin.
havainnekuva minitalo Varjosta. kuvassa kontin kokoinen talo jossa näkyy julkisivulla suuri ikkuna ja etuovi
Talo Varjo: Uusi aikakausi minitalon rakentamisessa on alkanut
Rakentamisen uusi aikakausi on täällä, kun Aulis Lundell Oy ja arkkitehti Matti Kuittinen yhdistävät voimansa esitelläkseen Minitalo Varjon – konseptitalon, joka ei ainoastaan ole askel eteenpäin kestävyydessä, vaan astuu rohkeasti kiertotalouden ja hiilineutraaliuden eturintamaan. Tervetuloa tutustumaan rakennusinnovaatioon, joka ei pelkästään rakenna tulevaisuutta, vaan kunnioittaa myös ympäristöä ja haastaa perinteiset rakentamisen normit.
20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
Maassa pystyssä ilotulite, josta kipinöitä ja savua
Ilotulitteet ja ympäristö
Vuosi vaihtuu melkoisessa paukkeessa - ja katkussa. Onko ilotulituksesta jotain haittaa ympäristölle?Ainakin näin maallikosta vaikuttaa siltä, että vuoden vaihtuessa ja paukkeen lisääntyessä, myös suussa ja hengityselimissä maistuu ja tuntuu. Ruudinkatkuista ilmaa on ikävä hengittää ja se pistää yskittämään - ja maistuu ikävältä suussa... Mitä ilotulitteet oikein sisältävät, onko niistä jotain seurauksia ympäristöllemme - entä meille itsellemme?
nainen ja lapsi kävelevät muraatin peittämää tiiliseinän vierustaa
Vastuullinen rakentaminen modulaaristen ratkaisujen avulla: Esimerkkinä Uumen Hotelli Tampereella
Rakennusalan uudet haasteet vaativat uusia ratkaisuja, ja Tampereen Finlaysonin alueelle valmistuva Uumen Hotelli on loistava esimerkki siitä, miten kestävyys, innovaatio ja modulaarisuus yhdistyvät onnistuneesti yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämä upea hotelliprojekti ei ainoastaan tarjoa vierailleen ainutlaatuisen majoituskokemuksen, vaan se asettaa myös uuden standardin vastuulliselle rakentamiselle.Aulis Lundell Oy on ollut keskeisessä roolissa Uumen Hotellin toteutuksessa, tuoden projektiin modulaariset ratkaisunsa ja kestävän terästeknologiansa. Uumen Hotellissa vanhat teollisuustilat ovat saaneet uuden elämän modernina ja ekologisena hotellina.
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton