• Etusivu
  • Rakentaminen

Kierrätäthän paristot?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
202211_80315.jpg

Muista kierrättää paristot asianmukaisesti. Kuva: Adobe Stock

Monet kodin pienet laitteet, kuten kaukosäätimet, viihde-elektroniikka ja taskulamput toimivat paristoilla. Unohtaa ei tietenkään voida myöskään useita lasten leluja, jotka toimiakseen saattavat tarvita isommankin kasan paristoja. – Jopa autonavaimet pitävät sisällään niin kutsutun nappipariston. Laitteissa tavallisimmin käytettyjä ovat AA- sekä AAA-alkaliparistot, joita tarvitaan useimmin yhdestä kuuteen kappaletta. Nykyisin löytyy myös litiumakkuja esimerkiksi lapsille suunnatuista tableteista. Paristoja sekä akkuja kuuluu arkeemme siis yllättävän paljon!

Pariston kuluessa tyhjäksi, miten toimit?
Pyöriikö laatikon pohjalla kasa paristoja, joista ei oikein tiedä, onko niissä virtaa jäljellä vai ei?

Tyhjäksi tulleet paristot sekä virtaa vastaanottamattomat akut kannattaa ehdottomasti kierrättää, tässä neuvoja miten.

Käsittely ja säilytys

Tiesitkö, että laitteista irroitetut litiumparistot sekä -akut saattavat kotona aiheuttaa oikosulku- tai tulipalovaaran? Siksi niiden oikeaoppinen käsittely ja säilyttäminen on tärkeää. Valitettavasti vain uusien lelujen ilmestyessä vanhat paristoilla toimivat lelut jäävät helposti nurkkiin tai lelulaatikoiden pohjalle. Hyvin usein leluihin unohtuvat myös paristot...

Jotta turhalta tulipaloriskiltä vältyttäisiin, tulisi kaikkien litiumparistojen ja -akkujen virtanavat teipata niiden laitteesta pois ottamisen tai käytöstä kokonaan poistamisen jälkeen.

Mistä litiumakun sitten tunnistaa?

Litiumakuissa sekä –paristoissa on Li-alkuinen merkintä. Varmuuden maksimoimiseksi voi toki kaikkien paristojen ja akkujen virtanavat teipata.

VINKKI: Käytetyille akuille ja pattereille kannattaa kotona varata oma keräysastiassa – näin niiden kierrättäminen tulee osaksi arkea ja kaikki talouden jäsenetkin tietävät, mihin käytöstä poistamansa akut ja patterit laittaa.

<p data-block-key="g2r2n">Käytetyt paristot voi viedä vaikka lähikaupan keräyspisteeseen. (Kuva: Pixabay)</p>
Käytetyt paristot voi viedä vaikka lähikaupan keräyspisteeseen. (Kuva: Pixabay)

Kierrätys

Paristojen, niin alkaliparistojen kuin litiumparistojenkin ja -akkujen kierrätys on tehty kuluttajalle helpoksi. Paristot sekä akut tulisi toimittaa puna-mustaan keräyslaatikkoon. Tällaisia keräyslaatikoita löytyy useimmista myymälöistä. Mikäli keräyslaatikkoa ei ole näkyvillä, ottaa henkilökunta paristot vastaan. Kierrätykseen laitetuista paristoista pystytään uusiokäyttämään raaka-aineita sekä samalla estämään esimerkiksi haitallisten aineiden, kuten elohopea, lyijy ja kadmiumin, pääsy luontoon.

Ohje

Ohje

Mitä siis tulisi muistaa?

  • Kierrätä. Paristojen keräyspisteitä löytyy kaikista paristoja sekä akkuja myyvistä liikkeistä ja kioskeista. Älä laita paristoja ja akkuja sekajätteeseen!
  • Tulipaloriski. Muista suojata litiumakkujen sekä –paristojen virtanavat. Tunnistat ne Li-alkuisesta merkinnästä.
  • Paristot vuotavat. Mikäli paristot ovat päässeet vuotamaan, pakkaa ne muovipussiin. Näin vältät vaarallisten aineiden joutumisen ihollesi eikä keräyslaatikko vahingoitu.
  • Vain kannettavat paristot ja akut. Puna-mustiin keräyslaatikoihin on tarkoitettu ainoastaan tyypillisesti rannekelloissa, leluissa, taskulampuissa, matkapuhelimissa ynnä muissa sellaisissa käytetyt akut ja paristot.
  • Akku tai paristo on tyhjä. Keräyspisteisiin tulisi palauttaa vain sellaisia paristoja sekä akkuja, joiden varaus on loppuun käytetty. Oikosulkujen estämiseksi voi paristojen ja akkujen virtanavat piilottaa teippaamalla.

HUOMIO! Pidäthän paristot lasten ulottumattomissa!

<p data-block-key="vu0nq">Miten joulunajan jätteet tulee kierrättää?</p>
Miten joulunajan jätteet tulee kierrättää?
Rakentaminen
kierrätys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201911_61530.jpg
Ruokahävikki verottaa kukkaroasi!
Ruokahävikki verottaa jokaisen ihmisen kukkaroa noin 125 euroa vuodessa Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan. Koko Suomen mittakaavassa tämä tarkoittaa 120 – 160 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa, joka on vuositasolla 23-26 kiloa henkeä kohti jaettuna. Kotitalouksien hävikki on vieläpä kaikkein suurin 30 % osuudella kaikesta ruokahävikistä. Tasaisena kakkosparina tulevat teollisuus 20% ja ravitsemuspalvelut 20 %. Perää pitävät kauppa 18 % ja alkutuotanto 12%. Jos siis pystyisimme nipistämään jokainen edes kilon hävikistä vuodessa, olisivat hyödyt jo ilmastollisestikin merkittäviä.
20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
20214_69981.jpg
Lajittelulla jäte muutetaan raaka-aineeksi
Jätteiden lajittelu ja kierrätys ovat osa kiertotaloutta. Kiertotalous on laaja kokonaisuus, johon kuuluvat suunnitelmallinen raaka-aineiden käyttö, kestävä tuotesuunnittelu, materiaalien uudelleenkäyttö ja jätteen määrän vähentäminen. Tässä jätteiden huolellisella lajittelulla on merkittävä vaikutus. Kuka tahansa voi osaltaan vaikuttaa, sillä lajittelu on yllättävänkin helppoa.
20208_66288.jpg
Rakennusmateriaali kiertoon: verkkokauppa rakennus- ja purkujätteelle
Digitaalista markkinapaikkaa suunnittelemaan ja toteuttamaan ryhtyy Metatavu Oy Mikkelin seudulla syntyvälle rakennus- ja purkujätteelle, sekä purettavista rakennuksista tarpeettomaksi jäävälle irtaimistolle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton