• Etusivu
  • Hoitotyöt

Miten puutarhan hoitaminen eroaa keskikesällä ja syksyllä?

Tiina Painokallio
Päivitetty 02.10.2024
20239_53887.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesä ja syksy ovat puutarhanhoidon kiireisimpiä ja työntäyteisimpiä kausia. Silloin puutarhasta nautitaan – samaan aikaan hoidetaan kukoistavia kasveja ja valmistaudutaan tulevaan kevääseen ennen talven tuloa. Loppukesän ja syksyn kohokohtia on sadon kypsyminen; ja kaikki luonnon tarjoamat raaka-aineet ja herkut kannattaakin ottaa talteen.

Mitä puutarhassa kannattaa tehdä keskikesällä ja mitä puutarhan hoitoon liittyy loppukesällä sekä syksyn tullessa?

Kukkapenkit ja perennat

Kesällä: Keskikesä on vuoden kauneinta aikaa kukkien loistaessa ja kukoistaessa lukemattomissa eri väreissä. Kukkapenkkien hoito ei kesäisin ole juuri muuta kuin kastelua ja kuivien lehtien ja rikkaruohojen poistamista. Keväällä kukkineet lajit voit keskikesällä harventaa ja siirtää tai leikata, jotta ne alkavat versoa uudelleen.

Kastelussa kannattaa muistaa, että kuuma, kesäinen aurinko sekä tuuli haihduttavat veden kukista hyvinkin nopeasti. Kasvit kannattaa kastella joko aamulla ja/tai illalla, jolloin haihduttaminen ei ole niin voimakasta. Mikäli lähdet esimerkiksi matkalle useammaksi päiväksi, niin parvekekasvit ja ruukkukukat kannattaa mahdollisuuksien mukaan nostaa hieman varjoisampaan paikkaan.

Voit jatkaa lannoitusta kastelun yhteydessä heinäkuun loppuun asti.

Syksyllä: Loppukesästä lannoitus lopetetaan ja kasveille annetaan aikaa valmistautua tulevaan syksyyn ja talveen. Typetön syyslannos auttaa kasveja selviytymään talvesta ja varmistaa hyvän kasvuunlähdön keväällä.

Ota talteen kukkien siemeniä ja siisti kukkapenkit. Leikkaa kasvit tarvittaessa niiden tuleentumisen jälkeen. Syksy on myös hyvä aika jakaa ja siirtää perennoja paikasta toiseen.

Nurmikko, pensaat ja puut

Kesällä: Nurmikon hoidossa kannattaa kiinnittää huomiota oikeanlaisiin lannoitteisiin ja sijoittaa hyvään leikkuriin. Hyvin perustetun nurmikon saa kasvamaan tasaisesti ja voimakkaasti lannoittamalla sitä ohjeiden mukaan siihen tarkoitetulla lannoitteella. Kesällä nurmikkoa voi olla tarpeen leikata kaksikin kertaa viikossa. Sopiva nurmikon pituus on noin 5 cm; hellekautena sen voi antaa kasvaa hieman pidemmäksikin. Nurmikon leikkuusta syntyvää kasvijätettä voi laittaa puiden ja pensaiden juurille, kukkapenkkien aukkoihin ja vaikka kasvimaan käytäville parantamaan kasvualustan laatua ja suojaamaan rikkaruohoilta.

Hyvää ruohonleikkuria on syytä harkita etenkin, jos leikattavaa nurmikkoa on paljon. Nurmikko antaa yleiskuvan koko pihalle, joten sen hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta.

Syksyllä: Nurmikolle, kuten puille, pensaille ja perennoillekin on oma syyslannoitteensa, joka auttaa niitä talvehtimaan paremmin. Kasvien ja pensaiden juurille voi laittaa nurmikon leikkuusta syntynyttä ruohojätettä, puiden ja pensaiden leikkuusta syntynyttä puuhaketta tai vaikka nurmikolta haravoituja lehtiä. Happaman maan kasvit ja etenkin alppiruusut hyötyvät myös neulaskarikkeesta maanpeittona. Nurmikon haravointi ei syksyllä ole tarpeen vaan nurmikolle varisseet lehdet voi silputa leikkurilla maanparannusaineeksi. Kookkaita lehtiä, kuten esimerkiksi vaahteran lehtiä, ei kannata jättää maahan kokonaisina talveksi, sillä ne lisäävät kasvitautien riskiä.

<p data-block-key="40pn7">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Pihakalusteet ja terassi

Kesällä: Kesällä on hyvä aika kunnostaa ja rakentaa uutta pihalle. Suuret piharemontit on hyvä tehdä kesän aikana alta pois, jotta ne eivät jää kesken säiden huonontuessa syksyllä. Kaikki vähänkin suuremmat työt, kuten vaikka terassin rakentaminen, tulee suunnitella hyvin etukäteen, jotta aikataulu ja budjetti pitävät paikkansa.

Syksyllä: Puuterassi sekä puiset pihakalusteet on hyvä öljytä ja huoltaa aina syksyisin. Öljyäminen huoltaa koko kesän auringossa ollutta puuta ja auttaa suojaamaan tulevalta kulutukselta. Kun puurakenteet ja -kalusteet käsitellään ja huolletaan oikein, niin ne kestävät aikaa ja kulutusta useita vuosia.

Syksy on mainio aika asentaa pihalle kauniita ulkovaloja, jotka tuovat sekä hyötyä että ilmettä omaan kotipihaan!

Hoitotyöt
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Viiltosalaojitus
Jos nurmikko ei läpäise lainkaan vettä sateiden aikana, vaan muuttuu mutakentäksi ja sitten kivikovaksi kuivana aikana, apukeinona voi yrittää viiltosalaojitusta; kaiva 20-30 cm syvät ja noin 5 cm leveät ojat, 1-1,5 metrin välein nurmikon kaatosuuntaan, ja täytä ojat seulotulla 4-8 mm:n hiekalla. Vesi virtaa ojia pitkin ja läpäisee ojan pohjan. Ojien jäljet katoavat vähitellen nurmikkoon.Lue vanhan nurmikon hoidosta
Oksasakset.jpg
Oksasakset ovat jokaisen puutarhurin perusväline
Puutarhurin käytetyimpiä työkaluja ovat pienet oksasakset eli sekatöörit. Niillä on käyttöä läpi vuoden: kesällä ne ovat ahkerassa käytössä niin pensaiden kuin ruusujen leikkaamisessa, kun taas syksyllä niiden avulla siistitään esimerkiksi perennamaat ja talvella taas tehdään kuusenhavuista taidetta ja tunnelmaa. Keväällä oksasaksilla otetaan huonekasveista pistokkaita ja leikataan muun muassa omenapuun vesiversot.Terän koko sanelee leikattavan materiaalin paksuuden. Tyypillisesti sekatööreillä leikataan maksimissaan noin 1 cm paksuisia oksia. Jos oksalla on paksuutta yli 1,5 cm, saattaa olla järkevämpää tarttua järeämpiin välineisiin.
20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite-murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Ter-Mite-murtolaastia käytettäessä, ei tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita, ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.Ter-Mite-murtolaasti, tutummin etanadynamiitti, on markkinoiden ainoa, joka toimii vielä alle +10 asteen lämpötiloissa. Sitä voidaan käyttää jo aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, koska minimi lämpötila on -5 astetta.
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta – pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö hartiavoimin, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
20088_12357.jpg
Ongelmapaikoille paljakkapajua ja maksaruohoja
Paljakkapaju valittiin aikoinaan elokuun nimikkopensaaksi vuonna 2008. Saman kuun perennaksi eli monivuotiseksi kukkakasviksi puolestaan valittiin maksaruohot. Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry, joka on valtakunnallinen taimitarhojen neuvonta- ja edunvalvontajärjestö.
202012_67913.jpg
Lukijoiden tärkeimmät joululaulut
Joululaulut ovat raikuneet jo tovin kaupoissa, töissä ja automatkoilla, eikä kotonakaan voi niiltä välttyä, jos lapset harjoittelevat joululauluesityksiin tai vanhempi hyräilee tuttuja sointuja vaikka leipoessaan maittavia herkkuja. Jokaisella meistä on kuitenkin joku lempilaulu, joka soidessaan mistä tahansa laitteesta tuo mieleen jonkinlaisia muistoja, varsinkin joulusta. Pyysimme lukijoiltamme noita muistoja ja tässä muutama kertomus, olkaapa hyvä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton