• Etusivu
  • Rakentaminen

Kierrätetään paperit ja kartongit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20166_46733.jpg

Voiko kaikki paperituotteet tunkea sellaisenaan kierrätykseen?

Vastaus:

Kaikki paperi, joka tulee postiluukusta tai -laatikosta, kelpaa paperinkeräykseen. Kaupasta hankittavat pahviset tuotepakkaukset kuuluvat puolestaan keräyskartongin joukkoon. Kaiken puhtaan ja kuivan paperimateriaalin voi siis aina kierrättää; lajittelemalla keräyspaperit oikein säästät rahaa ja luontoa!

Paperia ja kartonkia kierrättämällä voit pienentää jätehuoltokustannuksia. Samalla pidät huolta ympäristöstäsi ja hidastat ilmastonmuutosta, koska kaatopaikalle päätyy vähemmän haitallista metaania tuottavaa jätettä. Keräyspaperi ja -kartonki ovat teollisuudelle tärkeää raaka-ainetta, jota hyödyntämällä voidaan säästää puuta.

Taloyhtiöillä on keräysastiat, joiden tyhjennyksistä huolehtii pääsääntöisesti itsenäisesti toimiva keräysyhtiö. Muut vievät keräyspaperinsa ja -kartonkinsa alueellisiin keräyspisteisiin, joista vastaa Paperinkeräys Oy.

Huomio

Huomio

Keräyspaperiastiaan voit laittaa:

  • Sanoma- ja aikakauslehdet
  • Mainosposti
  • Uusiopaperit
  • Kaikki kirjekuoret
  • Värilliset ja valkoiset kopio- ja tulostepaperit
  • Puhelin- ja tuoteluettelot
  • Pehmeäkantiset kirjat
  • Valkoiset paperikassit

HUOM! Niittejä tai klemmareita ei tarvitse poistaa lehdistä

Tärkeää:
Ethän niputa lehtiä narulla tai pakkausteipillä
Ei muovikasseja eikä ruskeita paperikasseja

Entä kartongit?

Kartonki tulee lajitella erikseen, sillä talteen kerättyä keräyskartonkia voidaan käyttää vain kartonkiteollisuuden raaka-aineena. Kotikeräyspaperista ja nestepakkauksista valmistetaan erilaisia lopputuotteita. Käytettyjen tölkkien käsittely kartonkitehtaalla edellyttää tekniikkaa, jolla tölkkien paperikuitu voidaan erottaa muovista ja alumiiinivuorauksesta.

Huomio

Huomio

Keräyskartonkiastiaan kuuluvat:

  • Keräyskartonkiastiaan voit laittaa puhtaat, kuivat ja sisäkkäin pakatut:
  • Aaltopahvit
  • Kartonkitölkit (esim. maito-, mehu-, piimä) muovikorkkeineen
  • Kuivien tuotteiden kartonkipakkaukset (esim. muro- ja keksipaketit)
  • Paperipussit ja –kassit
  • Pizzalaatikot ja munakennot
  • Kartonkiset kertakäyttöastiat
  • Wc- ja talouspaperirullien hylsyt
  • Muovipinnoitetut käärepaperit (esim. kopiopaperin kääreet)
  • Juomien kartonkiset monipakkaukset (esim. sixpackit)

Tärkeää:
Litistä pakkaukset ja laita ne sisäkkäin.
Pakkaa maito- yms. tölkit litistettyinä yhden tölkin sisään.
Ei muovipusseja eikä styroksia.

Miten toimitaan lahjapapereiden kanssa?

Lahjapaperit eivät valitettavasti kelpaa kotikeräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon, koska ne sisältävät paljon painoväriä, teippejä ja tarroja. Ne voivat myös olla folio- tai alumiinipaperia, jota ei voida hyödyntää uuden paperin raaka-aineena. Lahjapaperit kuuluvat siis sekajätteeseen.

Lähde: www.paperinkerays.fi

Puutarha.netin Kysy, vastaamme -palstalla vastataan jäsenten esittämiin kysymyksiin. Viikon aikana asiantuntijamme vastaavat 5 kysymykseen (1 kysymys/jäsen/viikko). Kaihertaako jokin kasveihin, puutarhaan tai sen hoitoon liittyvä asia mieltäsi?

Katso, onko joku kysynyt jo samaa - ellei, niin esitä kysymys asiantuntijoillemme. Saat viestin sähköpostiisi, kun kysymykseesi on vastattu.

Ohje

Ohje

Kysyttävää kasveista tai puutarhasta?

Puutarha.netin Kysy, vastaamme -palstalla vastataan jäsenten esittämiin kysymyksiin. Viikon aikana asiantuntijamme vastaavat 5 kysymykseen (1 kysymys/jäsen/viikko). Kaihertaako jokin kasveihin, puutarhaan tai sen hoitoon liittyvä asia mieltäsi?

Katso, onko joku kysynyt jo samaa - ellei, niin esitä kysymys asiantuntijoillemme. Saat viestin sähköpostiisi, kun kysymykseesi on vastattu.

Rakentaminen
kierrätys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
Maassa pystyssä ilotulite, josta kipinöitä ja savua
Ilotulitteet ja ympäristö
Vuosi vaihtuu melkoisessa paukkeessa - ja katkussa. Onko ilotulituksesta jotain haittaa ympäristölle?Ainakin näin maallikosta vaikuttaa siltä, että vuoden vaihtuessa ja paukkeen lisääntyessä, myös suussa ja hengityselimissä maistuu ja tuntuu. Ruudinkatkuista ilmaa on ikävä hengittää ja se pistää yskittämään - ja maistuu ikävältä suussa... Mitä ilotulitteet oikein sisältävät, onko niistä jotain seurauksia ympäristöllemme - entä meille itsellemme?
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
20214_69981.jpg
Lajittelulla jäte muutetaan raaka-aineeksi
Jätteiden lajittelu ja kierrätys ovat osa kiertotaloutta. Kiertotalous on laaja kokonaisuus, johon kuuluvat suunnitelmallinen raaka-aineiden käyttö, kestävä tuotesuunnittelu, materiaalien uudelleenkäyttö ja jätteen määrän vähentäminen. Tässä jätteiden huolellisella lajittelulla on merkittävä vaikutus. Kuka tahansa voi osaltaan vaikuttaa, sillä lajittelu on yllättävänkin helppoa.
202112_74266.jpg
Rikkinäiset tekstiilit saavat pian uuden elämän kierrätyksen kautta
Poistotekstiiliä ruvetaan Suomessa keräämään erillisenä jätejakeena vuoden 2023 alusta lähtien. Kyseessä on suuri kierrätyksen edistysaskel. Tällä hetkellä käytöstä poistetut tekstiilit päätyvät useimmilla paikkakunnilla energiajätteen mukana poltettavaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton