• Etusivu
  • Hoitotyöt

Koivuangervo ja rönsytiarella kukkivat valkoisina kesäkuussa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2024
20242_83400.jpg

Rönsytiarella (Kuva: Adobe Stock)

Pienikokoinen, pyöreähkö koivuangervo on pensas, joka sopii sekä aurinkoiselle että melko varjoisalle kasvupaikalle. Peittoperennoihin luettava rönsytiarella taas viihtyy puiden ja pensaiden siimeksessä. Molemmat kukkivat valkoisenaan kesäkuussa.

Pieni ja sitkeä koivuangervo

Koivuangervosta (Spiraea betulifolia) on myynnissä monia lajikkeita. Tyypillinen koivuangervo on 60–100 senttiä korkea ja hyvin tiheäoksainen pensas. Juurivesojen vuoksi pensaasta kehittyy korkeuttaan leveämpi. Laji on saanut nimensä lehtien muodon mukaan, vaikkakin leveät lehdet muistuttavat vain kaukaisesti koivua. Ruskaväristä tulee runsaassa valossa tulisen oranssinpunainen.

Kesäkuun puolivälin jälkeen puhkeavat kukinnot ovat puhtaan valkoiset. Koivuangervon leveät kukinnot kehittyvät saman vuoden versoihin. Alasleikkaus keväällä ei siten estä koivuangervoa kukkimasta jo samana kesänä. Pensas kestää hyvin paitsi leikkausta myös lumen painoa. Lisäksi se on melko vaatimaton maan laadun ja valon määrän suhteen. Koivuangervo menestyy vyöhykkeillä I–VI eli Rovaniemen korkeudella saakka. Taimet istutetaan noin puolen metrin välein, kun halutaan yhtenäinen pensasryhmä.

Koivuangervo 'Tor'. (Kuva: Adobe Stock)
Koivuangervo 'Tor'. (Kuva: Adobe Stock)

Lehtimattoa varjoon

Rönsytiarella (Tiarella cordifolia) on helppohoitoinen, noin 15 senttiä korkea maanpeiteperenna. Se menestyy koko Suomessa lähes kaikkien perennojen tavoin. Lumen suojassa lehdet säilyvät osittain vihreinä yli talven, ja kasvi puhkeaa kukkaan touko–kesäkuun vaihteessa. Pysty terttukukinto koostuu valkoisista, miedosti tuoksuvista pikkukukista. Rönsytiarella leviää melko nopeasti kasvattamalla maanpäällisiä rönsyjä, joiden nivelkohtiin kehittyy uusia lehtimättäitä. Kasvi pysyy elinvoimaisena, kun mättäät jaetaan noin 10 vuoden välein.

Alun perin Pohjois-Amerikan lehtimetsistä tuotu rönsytiarella sopii puolivarjoisille paikoille sekä puiden ja isojen pensaiden aluskasviksi. Rönsytiarella viihtyy myös auringossa, jos maassa riittää kosteutta helteelläkin. Maan tulee olla läpäisevää, jotta seisova vesi ei tuhoa juuria. Ihanteellisessa kasvualustassa on 20–30 senttiä syvyydeltä keski- tai runsasravinteista multaa. Kalkitus ei ole aivan välttämätöntä, sillä laji viihtyy myös happamassa maassa. Neliömetrin alalle istutetaan 10 taimea.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Lähde: Taimistoviljelijät

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton