Koulitaan!
Sirkkalehdet ja "oikea lehti" -Tunnistatko mikä kasvi?
...síis tehdään mitä?
...taimet koulitaan heti, kun sirkkalehdet ovat kasvaneet...Pitkääkö ohjeita ymmärtääkseen olla koulutettu puutarhuri vai selittäisikö joku aloittelevalle kotipuutarhurille, mitä ihmettä tämä tarkoittaa?
VASTAUS:
Yllä olevan lauseen lukee moni auringonvalon innoittama siemenpussien ostaja kenties ymmärtämättä, mitä sillä tarkoitetaan. Koulinnalla tarkoitetaan kuitenkin yksinkertaisesti vain taimien siirtämistä omiin ruukkuihinsa - tai vaihtoehtoisesti harvempaan istututukseen. Kasvista riippuen pieniä taimia siirretään varovasti 1-3-5 kpl omaan ruukkuunsa tai ainakin kylvöstä harvennetaan poistamalla heikot yksilöt pois (harvennuksessa ylijääneitä yksilöitä voi myös jakaa ystävilleen!).
Sirkkalehdiksi kutsutaan puolestaan niitä ensimmäisiä, siemenestä kasvavia lehtiä. Useimmiten sirkkalehtien jälkeen kasvavat lehdet ovat enemmän kasville ominaisia lehtiä.
Taimien koulinta
- Taimet koulitaan heti, kun sirkkalehtien jälkeen ensimmäinen varsinainen lehtipari on kasvanut.
- Kastele koulittavat taimet hyvin päivää ennen koulintaa.
- Täytä istutusruukut hyvälaatuisella, luonnonmukaisella mullalla. Se saa olla vahvempaa kuin ensimmäinen kylvömulta. Tee taimea varten multaan kolo kynällä, sormella tai istutuspuikon paksummalla päällä.
- Irrota taimet haarukan tai istutuspuikon avulla, tartu vasemman käden sormilla varovasti kiinni yhdestä lehdestä, ei varresta.
- Aseta kukin taimi omaan koloonsa hieman aikaisempaa syvemmälle. Tiivistä multa kevyesti (kehittyvien juurien tulee saada ilmaa). Huom.! Taimien juuria ei saa taittaa kaksinkerroin. Juurista on parempi leikata pala pois kuin taittaa niitä.
- Sijoita taimet valoisaan paikkaan; ei kuitenkaan suoraan aurinkoon. Ideaali kasvatuslämpötila on + 15-18 astetta.
- Pidä taimet tasaisen kosteina. Kasteluveden tulee olla puhdasta ja haaleaa (ei suoraan kylmävesihanasta). Noin 3-4 viikon kuluttua koulinnasta voit varovasti aloittaa lannoituksen (kerran viikossa - aluksi laimeampana kuin ohjeissa sanotaan).
Lue lisää siemenlisäyksestä ja taimien kasvattamisesta!