• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kukilla kepeästi kesään

Tuuli JärvinenKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 17.02.2025
20175_49318.jpg

Pihan, pation ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Yksivuotisina niihin ei pääse kyllästymään, sillä niistä saadaan oleskeluryhmään vaikka joka vuodeksi uusi ilme.

Mutta toisaalta, kun samoja lajeja kasvatetaan vuodesta toiseen samalla paikalla, muodostuu perinne, jota ei ehkä raaskikaan rikkoa uusilla kukkavalinnoilla. Perheen perinnekukistakin muodostuvaa ryhmää voi silti uudistaa yhdistelemällä siihen uusia kasveja. Rikas ja muuntelukykyinen ryhmä toteuttaa kukkaunelmat laidasta laitaan.

Ohje

Ohje

Tiedäthän että...

Kasvatetaanpa kausikasveja ruukussa tai penkissä, tärkein johtotähti niiden valinnassa on kasvupaikka. Paljon valoa tarvitsevat lajit eivät menesty ja kasva kauniiksi varjossa. Varjon kasvit taas läkähtyvät auringon paahteessa ja kituvat.

Iso tila – isot ruukut Pieni tila – pienet ruukut

Tyylejä on monia, mutta istutuksille käytettävissä oleva tila ratkaisee, minkälaisia ruukkuja tai miten monta erilaista kasvia kukkaistutuksiin käytetään.

Suurissa tiloissa pienet ruukut näyttävät vaatimattomilta ja pienissä tiloissa suuret ruukut saavat tilan näyttämään ahtaalta. Pieneenkin tilaan mahtuu monta ruukkua, kunhan yksittäisen ruukun mittasuhteet ovat sopusoinnussa ympäristöönsä.

Vinkki: Jos ruukkukokoa ei haluta kasvattaa, niin silti voi saada aikaan näyttäviä ja monimuotoisia ryhmiä istuttamalla jokaiseen ruukkuun vain yhtä kasvia ja ryhmittelemällä ruukut kokonaisuudeksi!

<p data-block-key="iap0q">Rehevyys syntyy mm. monilajisuudesta. Mutta myös pienet ja isot lehti- tai kukkamuodot yhdessä ovat tehokkaita ja herättävät kiinnostusta ja vievät huomion yksityiskohtiin.</p>
Rehevyys syntyy mm. monilajisuudesta. Mutta myös pienet ja isot lehti- tai kukkamuodot yhdessä ovat tehokkaita ja herättävät kiinnostusta ja vievät huomion yksityiskohtiin.

Yksivuotiset kukat kesäkukkapenkissä tai perennapenkin täydentäjinä

Perinteinen kesäkukkapenkki syntyy taimia istuttamalla tai siemeniä kylvämällä. Siemenhommiin täytyy tosin ryhtyä jo kevättalvella. Mutta alkukesän taimivalikoimista syntyy näyttävä kukkapenkki istuttamalla paljon samaa lajia suureksi ryhmäksi - tai monilajipenkki, josta löytyy katsojalle runsaasti yksityiskohtia ja tutkittavaa! Jos tavoitellaan levollista vaikutelmaa, niin sitä vähemmän lajeja istutetaan mitä pienempi tila on penkissä käytettävissä.

Kausikasvit ovat myös oivia valintoja täydentämään perennapenkkejä. Jos penkin kukinta ei kata koko kasvukautta, tulevat kesäkukat apuun. Kausikasveilla varsinkin uuden perennapenkin aukkopaikat muuttuvat myös rikkaruohojen kasvualustasta penkin kruunuksi!

<p data-block-key="5zwcq">Kosmoskukka ja siperianunikko</p>
Kosmoskukka ja siperianunikko

Runsauden sarvi vai pelkistetympi tyyli?

Rehevän ryöppyävän tunnelman luojia ovat monilajisuus, runsas värien käyttö tai saman värin eri sävyt. Eikä kaiken tarvitse olla kukkivaa. Monilajista istutusta rikastavat välivihreät eli heinät, muratit, hopeaputoukset ja -käpälät, liisukat ja erilaiset mintut ja muut yrtit, esimerkiksi salviat.

Harkitusti käytetyt, yksittäiset kasvit voivat luoda vahvan, pelkistetyn tunnelman. Tunnelmaan vaikuttavat kasvien ja ruukkujen lisäksi katemateriaalit eli koristekivet, ruukunkappaleet ja eriväriset hiekat, kävyt ja sammaleet.

Mehikasveista, heinistä ja kivimateriaaleista syntyvät eleettömät istutukset, joiden tunnelma vaihtuu japanilaistyylisestä istutuksesta aavikkomaisemaan tai pienelläkin vesiaiheella salaperäiseen hetteikköön...

Tutustu erilaisiin kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa

<p data-block-key="n98m1">Saxifraga ´Clarence Elliot´</p>
Saxifraga ´Clarence Elliot´
<p data-block-key="67qw6">Heinää, vettä - ja kiviä</p>
Heinää, vettä - ja kiviä
<p data-block-key="uob0o">Heleän vihreä timanttituija (Thuja occidentalis ’Smaragd’) on yhdistetty lamokasvuiseen hopeatäpläpeippiin (Lamium maculatum). Välissä pilkottaa sesongin mukaan vaihtuva kausikasvi, nyt syklaamin kukka. Keväällä sen paikalle istutetaan vaikkapa orvokki ja kesällä marketta.</p>
Heleän vihreä timanttituija (Thuja occidentalis ’Smaragd’) on yhdistetty lamokasvuiseen hopeatäpläpeippiin (Lamium maculatum). Välissä pilkottaa sesongin mukaan vaihtuva kausikasvi, nyt syklaamin kukka. Keväällä sen paikalle istutetaan vaikkapa orvokki ja kesällä marketta.

Monivuotiset kasvit ruukkuistutusten osana

Puuvartiset kasvit ja perennat soveltuvat ruukkuistutuksiin aivan yhtä hyvin kuin yksivuotiset kesäkukatkin. Ruukuissa monivuotiset kasvit ovat toki lyhytikäisempiä kuin maahan istutettuina, mutta silti ne saattavat hyvin hoidettuina menestyä vuosiakin. Monivuotiset muodostavat siis istutuksen rungon, johon vaihdellen valitaan yksivuotiset kasvit väriläiskäksi.

Vinkki: Voit kasvattaa monivuotisia kasveja kesän ajan ruukussa ja istuttaa syksyllä hyvin syötetty ja juotettu taimi juuripaakkuineen maahan. Eikä kukaan estä siirtämästä sitä taas keväällä takaisin ruukkuun! Lisäbonuksena yksivuotisina kasvattamasi kasvit saattavat monivuotisen kasvin juurella joskus jopa yllättää seuraavana keväänä.

Vuodenajat kunniaan!

Puutarhakausi ei lopu syksyn saapuessa. Jos kesän lopulla ruukkuistutuksista on puhti poissa, lehdet aneemiset ja kukinta vähissä, voi syyskesän ja alkusyksyn kuulaudesta nauttia myös uudistamalla ruukkuistutukset! Lehtevät perennat, muratit, havupensaat, syksyllä kukkivat mehikasvit, pensastädykkeet ja lukemattomat muut lajit sopivat kypsyvän kesän kasveiksi. Ja talveksi laitetaan tietenkin kanervat, havut, hopealangat ynnä muut talven lajit.

Teksti ja kuvat: Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy

<p data-block-key="xy3uo">Kanervat ovat itseoikeutettuja loppusyksyn istutuksissa, mutta ennen talvikautta väriä istutuksiin antavat myöhään kukkivat syysmaksaruohot.</p>
Kanervat ovat itseoikeutettuja loppusyksyn istutuksissa, mutta ennen talvikautta väriä istutuksiin antavat myöhään kukkivat syysmaksaruohot.

Tutustu Puutarhamyymälä Muhevaisen valikoimiin
- sieltä löydät kaiken tarvittavan kukkaunelmiesi toteuttamiseen!

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
puutarhuri
puut
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen kasvien kerroksellisuus
Tietoa kasvilajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista
Kasvit kehittyvät upeimmilleen, kun ne kasvavat oloissa, joissa ne viihtyvät. Puutarhan suunnittelussa kukkii luovuus, mutta myös tieto, kärsivällisyys ja oikein mitoitettu hoito ovat arvossaan. Kun ymmärrät, millaiset eri olosuhteet tukevat eri kasvien kasvua, onnistut kasvivalinnoissasi. Kasvisi kehittyvät vähemmällä ponnistelulla ja hoidolla kuin kasvit, joiden olot eivät vastaa niiden tarpeita.
20228_79297.jpg
Mikä hedelmä/puu tässä on? Asiantuntija vastaa
Mikä kuvan kasvi mahtaa olla kyseessä? Kasvaa erään omakotitalon viereisessä puistikossa. Rungossa kasvaa pitkiä piikkejä.
20235_81613.jpg
Stailaa piha ja parveke juhlaan: viritä vieraat juhlatunnelmaan jo portilla
Kevät! Jo pelkästään se on syy koota perhe ja ystävät yhteen. Mutta virallisemmatkin juhlat on ihanaa järjestää niin, että vierasjoukko voi levittäytyä pihalle, parvekkeelle tai patiolle.
20227_78485.jpg
Tunnista siitepölyallergian oireet ja sen laukaisija
Siitepölyallergian oireet liittyvät yleensä tiettyyn aikaan, eikä diagnoosiin välttämättä tarvita tutkimuksia. Tällaisia selvästi siitepölyaikaan ajoittuvia, lieviä oireita voidaan turvallisesti lievittää itsehoidolla.
omenapuun leikkaaminen keväällä
Miten ja milloin leikkaat pihapuut ja pensaat keväällä?
Kevät on monelle puutarhurille kiireistä aikaa, ja yksi tärkeimmistä kevätaskareista on puiden leikkaaminen. Leikkaaminen edistää puiden terveyttä, parantaa niiden muotoa ja estää mahdollisten vaurioiden syntymistä. Tässä artikkelissa käymme läpi, milloin ja miten pihapuita kannattaa leikata keväällä, ja mitä kannattaa ottaa huomioon.
20134_34700.jpg
Kurkku
Houkuttelevan vihreä kurkku on yksi suosituimpia vihanneksiamme. Kevyt ja monikäyttöinen kurkku on omiaan leivän päällä ja salaateissa. Se viilentää ihanasti helteellä, mutta sopii myös lämpimiin ruokiin.Kurkun ravintosisältö/100 gEnergiaa 10 kcal/40 kJ Hiilihydraattia 1,4 g Rasvaa 0,1 g Proteiinia 0,6 g Kuitua 0,7 g C-vitamiinia 8 mgLisäksi pieniä määriä A-, B6- ja K-vitamiinia sekä kaliumia.Kurkku Kasvikortistossa...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton