• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurkkuherkkuja keväisesti ja raikkaasti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20084_9973.jpg

Kurkku kuuluu samaan sukuun melonien, kurpitsojen ja eksoottisen hedelmän kivanon kanssa. Se on kotoisin Pohjois-Intiasta Himalajan juurelta. Nykyisin viljeltävät miedot kurkkulajit on jalostettu siellä kasvavista villikurkuista.

Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista, joten sen energiapitoisuus on pieni, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku on mitä mainioin valinta painonhallintaan. Kurkusta ruoka saa volyymiä ja vatsa kylläisyyden tunnetta. Kurkku keventää ja raikastaa ruokavalion.

Kurkku on maukasta ja virkistävää vettä pureskeltavassa muodossa. Lisäksi se sisältää jonkin verran vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.

Monipuolista kylmää hyvää

Kurkku on käyttövalmista koko pituudeltaan ja kuorineen. Huuhtaisu riittää. Katkaise kurkut keskeltä. Saat kätevästi jaettavaksi virkistävät ja raikkaat välipalat pihatalkoisiin, leikin, työn tai liikunnan lomaan. Puolikkaasta kurkusta saa hyvän otteen niin lapsi kuin aikuinen. Jotkut lisäävät mausteeksi ketsuppia tai sinappia. Retkieväänä kurkku toimii janojuoman tavoin. Kurkku maistuu suun täydeltä haukattuna erilaiselta kuin ohuina viipaleina.

Tehosekoittimessa kurkku soseutuu kylmän keiton pohjaksi tai juomaksi, jonka voi maustaa ripauksella suolaa, pippuria ja sokeria. Kokeile mausteeksi tuoreyrttejä: tilliä, ruohosipulia, minttua, basilikaa tai sitruunamelissaa. Aavistus chiliä tai valkosipulia, tilkka sitruunaa tai viinietikkaa terävöittävät makua.

Kurkku yhdistetään usein hapanmaitotuotteisiin, kuten jogurttiin, piimään tai ranskankermaan. Voimakkaat juustot sopivat kurkun kumppaneiksi. Ja maailman yksinkertaisin salaatti niin lasten kuin aikuisten makuun syntyy raejuustosta ja kurkkukuutioista. Mausteeksi riittävät tilli, suola ja pippuri.

Kuumenna keittoon, vokkiin ja uuniruokaan

Suomessa vielä melko uutta on kuumentaa kurkkua. Kun höyläät kurkusta pitkittäin nauhoja, saat kaunista ja maukasta kurkkutagliatellea sekoitettavaksi vastaavanlaisen, kuuman pastan joukkoon. Vokkiruokiin paloiteltu kurkku kannattaa pyöräyttää kuumentumaan aivan viime vaiheessa.

Kuuma kurkkukeitto on kokeilemisen arvoinen. Uuniruokiin kurkut voi halkaista pitkittäin ja poistaa sisäosat siemenineen. Käytä kurkkua kuumiin ruokiin samaan tapaan kuin kesäkurpitsaa.

Anna tutun kurkun yllättää

Kurkku on helppo kovertaa poikittain leikattuina paloina syötäviksi juoma-astioiksi. Pitkittäin koverrettuna siitä saa venemäisen astian salaattia varten. Vinottain kurkusta höylätyt viipaleet taipuvat purjeiksi leiville tai voileipäkakun päälle. Kiinnitä kurkkupurjeet coctailtikuilla.

Kauneudenhoitoon kurkkua on kautta aikain käytetty sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kurkkumehun juominen auttaa käsien ja jalkojen turvotukseen, koska kurkussa on jonkin verran nestettä poistavia aineita eli diureetteja. Viileänraikkaita kurkkuviipaleita voi kokeilla myös kasvojen iholle ja silmien päälle rankan päivän päätteeksi virkistämään ihoa ja edistämään rentoutumista.

Säilytä huoneenlämmössä

Vesipitoinen kurkku on herkkä voimakkaille lämpötilojen vaihteluille. Pakkasta tai jääkaapin lämpötilaa se ei kestä. Liian kylmässä maku muuttuu vetiseksi. Kurkku onkin viisainta säilyttää kotona huoneenlämmössä omassa muovikääreessään, jolloin se säilyy nahistumatta. Hedelmien ja tomaattien lähellä kurkku ei viihdy, koska niistä erittyy kellastuttavaa etyleeniä.

Kurkku numeroina:

  • Kurkku on suomalaisten suosikkivihannes. Se on kivunnut porkkanan ohi kakkoseksi kasvisten top ten -listalla. Ykkössijaa pitää tomaatti.
  • Suomalainen syö kurkkua vuodessa reilut 10 kg eli noin 22 kurkun verran. Avomaan kurkkua kuluu vastaavasti vajaa 600 g.
  • Kurkusta pitävät kaikenikäiset. Myöskään tulotaso, asuinpaikka tai talouden koko ei erottele kurkun käyttäjiä. Kyse on koko kansan kasviksesta.
  • Kurkku painaa noin 400 g. Puolta pienempää minikurkkua on kokeiltu pienessä määrin.
  • Kurkun osuus vihannesten kokonaiskulutuksesta on 19 %.
  • Kurkkua tuotetaan Suomessa yli 400 kasvihuoneyrityksessä.
  • Alle 35-vuotiaiden ostamista vihanneksista 42 % koostuu kiloissa laskettuna tomaatista, kurkusta ja salaateista.

Tsatsikitorttu

7 viipaletta ruisvuokaleipää (esim. Real)
Täytteeseen:
2 kurkkua (noin 700 g)
0,5 tl suolaa
6 dl jogurttia (bulgarian, turkkilaista tai kreikkalaista)
6 liivatelehteä
2,5 dl (150 g) fetajuustokuutioita
2 - 3 pulleaa valkosipulinkynttä
1 dl tilliä
1 dl ruohosipulia
0,5 dl basilikaa
0,5 dl minttua
mustapippuria
2 tl sokeria
0,75 dl sitruunamehua
Pinnalle:
1 kurkku
1 dl mustia oliiveja
1 - 2 dl mungpavun tai alfa-alfan ituja
(tuoretta basilikaa)

20084_9972.jpg

Leikkaa irtopohjavuokaan pohjan peitoksi leivinpaperia. Poista leipäviipaleista reunat ja asettele leipäviipaleet kerrokseksi vuoan pohjalle. Leikkaa palat sopivaan muotoon niin, että voit koota pohjan palapelimäisesti tiiviiksi.
Raasta kurkut lyhyeksi raasteeksi ja lisää raasteeseen suolaa. Valuta raaste siivilässä painellen, jotta saat ylimääräisen nesteen irtoamaan. Liota liivatelehtiä väljässä, kylmässä vedessä.
Hienonna valkosipulinkynnet ja yrtit. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, puserra liivatteista vesi ja liota liivatteet mehuun koko ajan sekoittaen.
Yhdistä täytteen ainekset, kääntele joukkoon lopuksi sitruunamehu-liivateseos ja kaada täyte ruisleipäpohjan päälle. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja anna tortun hyytyä jääkaapissa nelisen tuntia tai seuraavaan päivään. Leikkaa kurkku viipaleiksi ja asettele tsatsikitortun pinnalle yhdessä oliivien ja itujen kanssa.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry, Viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry, Teppo Johansson
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20065_112.jpg
Monivuotisten köynnösten istutussyvyys ja -etäisyys
Köynnökset maahan tai ruukkuunKöynnöksiä voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, maan jäätymiseen saakka - tosin keväinen taimi on huomattavasti pienemmän kokoinen istutettava. Paakut kastellaan sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen, poikkeuksena ovat jalokärhöt ja köynnösruusut, jotka istutetaan 20 cm entistä syvempään.Kasvualustan on oltava vähintään 50 cm syvä.Köynnökset istutetaan taimen koosta ja lajin kasvuvoimakkuudesta riippuen 1 - 2 metrin välein.Lue lisää:Kasvikortiston monivuotiset köynnökset
201911_61382.jpg
Joulujuuresten viikko
Juurekset ovat kivunneet ruoan ammattilaisten ja ruokaharrastajien suosikeiksi. Juuressosekeitot, paahdetut juurekset ja juurespyreet ovat saaneet ystäviä. Juureksia on alettu nauttia juhlahetkinä hienoina terriineinä ja timbaaleina, piiraina ja gratiineina.
20225_78243.jpg
Korvasieni - myrkkyä vai herkkua?
Korvasieni (Gyromitra esculenta) on suosittu ruokasieni ja yksi kevätkesän ensimmäisistä sienistä. Korvasienistä valmistetaan maittavia herkkuja, kuten muhennoksia, keittoja tai leivonnaisia. On kuitenkin syytä muistaa, että käsittelemättömänä ja väärin käsiteltynä korvasieni on tappavan myrkyllinen!
20179_50236.jpg
Älä tapa syksyllä nurmikkoa!
Kun nurmikko jää talvehtimaan elinvoimaisena ja vihreänä, se kestää parhaiten tulevan talven koettelemukset. Oikea leikkauskorkeus ratkaisee missä kunnossa nurmikko paljastuu keväällä lumen alta. Nurmikon syyshuoltoon kuuluu säännöllinen leikkaus ja maltillinen haravointi.Monia kyllästyttää nurmikon leikkaaminen jo tässä vaiheessa syksyä ja siksi ruohon leikkuuväli saattaa pidentyä tai leikkaaminen unohtua kokonaan. Silti oikea leikkauskorkeus on syksyllä paljon oleellisempi seikka kuin kesäleikkauksissa.
20239_77095.jpg
Milloin pionin voi jakaa?
Haluaisitko siirtää pionista osan toisaalle, ottaa mukaan muutossa tai antaa alun kaverille? Miten toimia pionia liikaa rasittamatta?Pionit ovat puutarhan näyttäviä kaunottaria, jotka arvostavat kasvurauhaa eivätkä pidä siirtelystä. Ne viihtyvät samalla kasvupaikalla jopa vuosikymmeniä. Joskus on kuitenkin tarvetta pionin siirtämiselle tai jakamiselle. Myös vanhan kasvuston jakaminen voi piristää iäkästä pionia ja lisätä sen kukintaa.
20232_80903.jpg
Puutarhanhoidosta helpompaa!
Puutarhanhoidon suosio on vahvassa kasvussa, ja kaupunkien pikkupihat sekä parvekkeet halutaan istuttaa kasvamaan kauneutta ja lähiruokaa aidoimmillaan. Boschin uusista puutarhatyökaluista sekä Biolanin nerokkaista kaupunkiviljelyuutuuksista löytyy keskenään yhteensopivia, käteviä ratkaisuja puutarhanhoitoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton