• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurkkuherkkuja keväisesti ja raikkaasti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20084_9973.jpg

Kurkku kuuluu samaan sukuun melonien, kurpitsojen ja eksoottisen hedelmän kivanon kanssa. Se on kotoisin Pohjois-Intiasta Himalajan juurelta. Nykyisin viljeltävät miedot kurkkulajit on jalostettu siellä kasvavista villikurkuista.

Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista, joten sen energiapitoisuus on pieni, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku on mitä mainioin valinta painonhallintaan. Kurkusta ruoka saa volyymiä ja vatsa kylläisyyden tunnetta. Kurkku keventää ja raikastaa ruokavalion.

Kurkku on maukasta ja virkistävää vettä pureskeltavassa muodossa. Lisäksi se sisältää jonkin verran vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.

Monipuolista kylmää hyvää

Kurkku on käyttövalmista koko pituudeltaan ja kuorineen. Huuhtaisu riittää. Katkaise kurkut keskeltä. Saat kätevästi jaettavaksi virkistävät ja raikkaat välipalat pihatalkoisiin, leikin, työn tai liikunnan lomaan. Puolikkaasta kurkusta saa hyvän otteen niin lapsi kuin aikuinen. Jotkut lisäävät mausteeksi ketsuppia tai sinappia. Retkieväänä kurkku toimii janojuoman tavoin. Kurkku maistuu suun täydeltä haukattuna erilaiselta kuin ohuina viipaleina.

Tehosekoittimessa kurkku soseutuu kylmän keiton pohjaksi tai juomaksi, jonka voi maustaa ripauksella suolaa, pippuria ja sokeria. Kokeile mausteeksi tuoreyrttejä: tilliä, ruohosipulia, minttua, basilikaa tai sitruunamelissaa. Aavistus chiliä tai valkosipulia, tilkka sitruunaa tai viinietikkaa terävöittävät makua.

Kurkku yhdistetään usein hapanmaitotuotteisiin, kuten jogurttiin, piimään tai ranskankermaan. Voimakkaat juustot sopivat kurkun kumppaneiksi. Ja maailman yksinkertaisin salaatti niin lasten kuin aikuisten makuun syntyy raejuustosta ja kurkkukuutioista. Mausteeksi riittävät tilli, suola ja pippuri.

Kuumenna keittoon, vokkiin ja uuniruokaan

Suomessa vielä melko uutta on kuumentaa kurkkua. Kun höyläät kurkusta pitkittäin nauhoja, saat kaunista ja maukasta kurkkutagliatellea sekoitettavaksi vastaavanlaisen, kuuman pastan joukkoon. Vokkiruokiin paloiteltu kurkku kannattaa pyöräyttää kuumentumaan aivan viime vaiheessa.

Kuuma kurkkukeitto on kokeilemisen arvoinen. Uuniruokiin kurkut voi halkaista pitkittäin ja poistaa sisäosat siemenineen. Käytä kurkkua kuumiin ruokiin samaan tapaan kuin kesäkurpitsaa.

Anna tutun kurkun yllättää

Kurkku on helppo kovertaa poikittain leikattuina paloina syötäviksi juoma-astioiksi. Pitkittäin koverrettuna siitä saa venemäisen astian salaattia varten. Vinottain kurkusta höylätyt viipaleet taipuvat purjeiksi leiville tai voileipäkakun päälle. Kiinnitä kurkkupurjeet coctailtikuilla.

Kauneudenhoitoon kurkkua on kautta aikain käytetty sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kurkkumehun juominen auttaa käsien ja jalkojen turvotukseen, koska kurkussa on jonkin verran nestettä poistavia aineita eli diureetteja. Viileänraikkaita kurkkuviipaleita voi kokeilla myös kasvojen iholle ja silmien päälle rankan päivän päätteeksi virkistämään ihoa ja edistämään rentoutumista.

Säilytä huoneenlämmössä

Vesipitoinen kurkku on herkkä voimakkaille lämpötilojen vaihteluille. Pakkasta tai jääkaapin lämpötilaa se ei kestä. Liian kylmässä maku muuttuu vetiseksi. Kurkku onkin viisainta säilyttää kotona huoneenlämmössä omassa muovikääreessään, jolloin se säilyy nahistumatta. Hedelmien ja tomaattien lähellä kurkku ei viihdy, koska niistä erittyy kellastuttavaa etyleeniä.

Kurkku numeroina:

  • Kurkku on suomalaisten suosikkivihannes. Se on kivunnut porkkanan ohi kakkoseksi kasvisten top ten -listalla. Ykkössijaa pitää tomaatti.
  • Suomalainen syö kurkkua vuodessa reilut 10 kg eli noin 22 kurkun verran. Avomaan kurkkua kuluu vastaavasti vajaa 600 g.
  • Kurkusta pitävät kaikenikäiset. Myöskään tulotaso, asuinpaikka tai talouden koko ei erottele kurkun käyttäjiä. Kyse on koko kansan kasviksesta.
  • Kurkku painaa noin 400 g. Puolta pienempää minikurkkua on kokeiltu pienessä määrin.
  • Kurkun osuus vihannesten kokonaiskulutuksesta on 19 %.
  • Kurkkua tuotetaan Suomessa yli 400 kasvihuoneyrityksessä.
  • Alle 35-vuotiaiden ostamista vihanneksista 42 % koostuu kiloissa laskettuna tomaatista, kurkusta ja salaateista.

Tsatsikitorttu

7 viipaletta ruisvuokaleipää (esim. Real)
Täytteeseen:
2 kurkkua (noin 700 g)
0,5 tl suolaa
6 dl jogurttia (bulgarian, turkkilaista tai kreikkalaista)
6 liivatelehteä
2,5 dl (150 g) fetajuustokuutioita
2 - 3 pulleaa valkosipulinkynttä
1 dl tilliä
1 dl ruohosipulia
0,5 dl basilikaa
0,5 dl minttua
mustapippuria
2 tl sokeria
0,75 dl sitruunamehua
Pinnalle:
1 kurkku
1 dl mustia oliiveja
1 - 2 dl mungpavun tai alfa-alfan ituja
(tuoretta basilikaa)

20084_9972.jpg

Leikkaa irtopohjavuokaan pohjan peitoksi leivinpaperia. Poista leipäviipaleista reunat ja asettele leipäviipaleet kerrokseksi vuoan pohjalle. Leikkaa palat sopivaan muotoon niin, että voit koota pohjan palapelimäisesti tiiviiksi.
Raasta kurkut lyhyeksi raasteeksi ja lisää raasteeseen suolaa. Valuta raaste siivilässä painellen, jotta saat ylimääräisen nesteen irtoamaan. Liota liivatelehtiä väljässä, kylmässä vedessä.
Hienonna valkosipulinkynnet ja yrtit. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, puserra liivatteista vesi ja liota liivatteet mehuun koko ajan sekoittaen.
Yhdistä täytteen ainekset, kääntele joukkoon lopuksi sitruunamehu-liivateseos ja kaada täyte ruisleipäpohjan päälle. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja anna tortun hyytyä jääkaapissa nelisen tuntia tai seuraavaan päivään. Leikkaa kurkku viipaleiksi ja asettele tsatsikitortun pinnalle yhdessä oliivien ja itujen kanssa.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry, Viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry, Teppo Johansson
Kasvillisuus
yrtit
ruoka
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20093_15698.jpg
Yrtit maustavat ja hoitavat
Yrttien kasvihuoneviljely on mahdollistanut sen, että tuoreita yrttejä on saatavana kautta koko vuoden. Vaikka tuoreyrttien käyttö on viimeisten kymmenen vuoden aikana nelinkertaistunut aiempaan verrattuna, kasvupotentiaalia on edelleen runsaasti. Uusimman tutkimuksen mukaan 57 prosenttia talouksista ilmoitti ostaneensa viime vuonna vähintään yhden kerran tuoreyrttejä. Loppuosa talouksista ei ostanut tuoreyrttejä kertaakaan.Tuoreiden makujen lisäksi yrtit antavat ruokiin värikkyyttä ja houkuttavaa tuoksua. Alkujaan yrtit ovat olleet kysyttyjä nimenomaan lääkinnällisten ominaisuuksiensa takia. Nykytutkimus vahvistaa yrttien terveysvaikutukset. Yrteissä on paljon fenolisia yhdisteitä kuten yleensäkin kasviksissa. Yrteistä voi saada apua pikkuvaivoihin, kuten sitruunamelissasta helpotusta yöunen saantiin ja mintusta ruoansulatukseen. Timjami tehoaa yskänärsytykseen ja rosmariini karheaan kurkkuun. Voi yrteillä virkistäytyä ulkoisestikin: lisää rosmariinia saunassa löylyveteen ja timjamia jalkakylpyyn.
200610_519.jpg
Viikolla 41 vietetään punajuuriviikkoa
Punajuuri on lunastanut jo paikkansa ruoka-ammattilaisten sydämissä inspiroivana raaka-aineena. Trendikkääksikin punajuurta voi kutsua!Nyt tämän voimajuuren soisi löytävän tiensä aivan uudella tavalla myös kotikeittiöihin. Punajuuren puolesta puhuvat upea aromi, vahva väri ja monikäyttöisyys.Punajuuri on herkkua kautta koko vuoden. Sokerijuurikkaan serkkuna se on maultaan miellyttävän makea ja syksyllä erityisen mehevä. Kasvisten viiden värin kartalla punajuuri sijoittuu sinisen ja purppuran ryhmään, jossa ei kovaa tungosta olekaan. Väri kertoo tärkeistä bioaktiivisista aineista, jotka toimivat elimistön suoja-aineina.
20106_22313.jpg
Nyt uutta: perunat ja vihannekset
Varhaisperunasatoa pidetään tänä vuonna määrällisesti kohtuullisena. Laatu on hyvä, mutta toukokuun jyrkät säävaihtelut aiheuttivat viljelijöille lisätyötä. Hallayöt jäivät yksittäisiksi ja ne hoidettiin sadetuksin, joten kasvustot eivät vaurioituneet. Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin heti pääsiäisen jälkeen ja suurin osa viikolla 15.Timo on hallitseva varhaisperunalajike, mutta kesän edetessä tulevat myös siiklit, ariellet, rikeat, veloxit ja amazonet. Varhaisimmat perunat kasvatetaan katteen alla. Varhaisperunaksi kutsutaan peruna-asetuksen mukaan perunaa, jonka kuori irtoaa kevyesti hankaamalla. Ilman harsoa kasvatettua, ohutkuorista, varastoimatonta perunaa kutsutaan kesäperunaksi. Peruna-asiantuntijoiden nimikkeistössä uutta perunaa ovat uuden sadon tuontiperunat.
20213_11893.jpg
Kukkapenkistä ruokapöytään
Kukilla voi toki koristella, mutta joitakin kaunottaria voi myös syödä huoletta. Poimi siis vinkit ja suuntaa välillä kasvimaan sijasta kukkapenkkisi antimien äärelle. Paljon hyviä ravintokasveja löytyy myös luonnonkasveista. Kukin ja lehdin koristeltu ruoka herättää taatusti ihastusta...
20088_12442.jpg
Huomio koululaisten kasvisten syömiseen
Lasten ja erityisesti poikien kasvisten syönti on huolestuttavan vähäistä. Lasten ja nuorten kasvisten riittävään syöntiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sen, minkä lapsena oppii niin, vanhana taitaa. Lapsena opitut terveyttä ylläpitävät ja sairauksia ehkäisevät ruokailutottumukset kantavat hedelmää pitkälle aikuisuuteen.Vanhempien esimerkki on erityisen tärkeä asia arkisten asioiden oppimisessa terveelliset ruokailutottumukset mukaan lukien. Terveyttä kasviksilla -kampanjan yhteistyötahot; Kotimaiset Kasvikset ry, Suomen Sydänliitto, Suomen Syöpäjärjestöt, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Terveydenhoitajaliito, haastavat vanhemmat kantamaan vastuunsa terveellisten ruokailutottumusten opettamisessa. On hyvä muistaa, että vanhemmilla on tähän mahdollisuus ja velvollisuus. Lisäksi lapset suorastaan toivovat sitä, vaikka se ei aina siltä näyttäisikään. Riittävä kasvisten syönti hoituu näppituntumalla. Kasviksia puoli kiloa päivässä on kuusi kourallista. Kasvikset voi nauttia haluamallaan tavalla muodossa tai toisessa, kypsennettynä tai raakana. Helpoiten tavoite toteutuu sisällyttämällä kasviksia jokaiselle päivän aterialle ja välipalalle.
202111_73570.jpg
Miksi ruoho on eri väristä aidan toisella puolella?
Lukija kysyy: "Miksiköhän meidän nurmikkomme on jo ikään kuin hailakkaampi, kuin naapureiden, mutta muuten on tiuha ja hyvinvoiva? Johtuuko kenties eri lajikkeesta? Meillä on nurmikon seassa reilusti apilaa, vai johtuuko kenties leikkaustiheydestä? Olemme vieläkin leikanneet nurmikkoa, kun taas naapurit eivät. Kuuluuko nurmikonkin ikäänkuin mennä "ruskaan"?"

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton