• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kylvöastioissa on valinnanvaraa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.03.2011
20101_19785.jpg

Altakasteluruukusto takaa tasaisen kosteuden.

Taimikasvatukseen on tarjolla runsaasti erilaisia valmiita kylvölaatikoita ja -ruukkuja. Osa on muovisia, osa valmistettu maatuvasta turpeesta. Toki taimikasvatus onnistuu tavallisessa muoviastiassa tai styroxlaatikossakin. Astian kanneksi on hyvä laittaa kelmua tai joku läpinäkyvä levy. Kanteen tiivistyvä vesi poistetaan aika ajoin. Astian voi myös laittaa muovipussiin, joka suljetaan ja johon tehdään ilmareikiä. Kannellisessa altakasteluruukustossa saadaan kosteusolot pysymään kaikkein tasaisimpana. Tasainen kosteus onkin erittäin tärkeää, koska kuivahtaneet pikkutaimet eivät yleensä selviä.

Jotkut siemenet itävät pimeässä (esim. kurpitsa), joten kylvöksen peitoksi voi laittaa vaikka sanomalehden. Nyrkkisääntönä on, että siementen päälle tulee vain siemenen koon verran multaa, hiekkaa, tai perliittiä. Pieniä siemeniä ei aina peitetä ollenkaan.

Kylvökset kannattaa merkata heti nimilapuilla, jotta pysyy ajan tasalla lajien ja lajikkeiden kanssa. Lappuun kannattaa kirjata myös kylvöpäivä, jolloin voi seurata itämisaikoja.

Kylvöstä kastellaan tarvittaessa. Liiallinen kastelu voi mädännyttää siemenet tai tukahduttaa taimien juuret. Sopiva idätyslämpötila on yleensä n. 20 astetta. Lämpötila ei saisi vaihdella kovasti. Kun siemenet ovat itäneet, lämpötilaa lasketaan ja kansi poistetaan.

Taimilaatikoita pidetään valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringonvalossa. Itämisen jälkeen on tärkeää, että valo on riittää. Taimen hontelon kasvun yleisin aiheuttaja on valon puute.

Kylvöajat

On tärkeää aloittaa esikasvatus oikeaan aikaan. Liian aikaisin kylvetyistä taimista tulee helposti honteloita ja/tai liian isoja. Jos kylvetään liian myöhään, sato tai kukinnan alkaminen myöhästyy. Mieluummin kuitenkin myöhemmin kuin liian aikaisin. Kylvöaika riippuu tietysti myös asuinpaikasta, ja mahdollisuudesta hyödyntää kasvihuonetta tai -lavaa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_80869.jpg
Perustetaan uusi kasvimaa
Uuden kasvimaan paikaksi valitaan pihalta aurinkoinen ja lämmin kohta, jossa ei seiso vesi. Aurinko parantaa kasvisten makua ja kohottaa niiden vitamiinipitoisuutta. Kasvimaa on hyvä sijoittaa myös tuulilta suojattuun paikkaan, koska kylmät tuulet jäähdyttävät maan ja toisaalta kesän lämmin tuuli nopeuttaa maan kuivumista.
20237_82541.jpg
Inspiraatiota oman unelma­terassin hankintaan Loviisan Asuntomessuilta
Tämän vuoden asuntomessut järjestetään yhdessä Suomen kauneimmista pikkukaupungeista, nimittäin 15 000 asukkaan tunnelmallisessa ja historiallisessa Loviisassa. Loviisan Asuntomessujen Kunigattarenrannan alue on ainutlaatuinen paikka oman unelmakodin rakentajille. Jokaisessa kohteessa on merinäköala ja toinen toistaan persoonallisempia ratkaisuja toimivan arjen pyörittämiseen ja rentouttavan vapaa-ajan viettämiseen. Osa kohteista on kodin lisäksi asujansa työpiste, joten puitteet on oltava kunnossa työn, arjen ja vapaa-ajan yhdistämiseen. Kurkistetaanpa millaisia messukohteita muun muassa Lumon on päässyt rakentamaan yhdessä kaihtimia valmistavan tytäryhtiönsä Visorin kanssa.
20065_43.jpg
Minkälainen on hyvä maa?
Hiekkamaa ei pidätä vettä eikä ravinteita, mutta on hyvin kantavaa. Sitä voidaan parantaa lisäämällä savea (1 cm kerros) ja maatunutta turvetta ja/tai kompostia (9 cm kerros).Hietamaa on sellaisenaan hyvää viljelymaata.Hiesumaa tiivistyy helposti ja eliötoiminta on yleensä heikkoa. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).Savimaa sisältää paljon ravinteita, mutta kovettuu ja tiivistyy helposti sekä on kylmää. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).Turvemaa pidättää hyvin ravinteita ja vettä ja pysyy ilmavana tallaamattomilla paikoilla. Raaka turve hajoaa nopeasti ja sitoo hajotessaan kasvualustan typpeä. Sitä voidaan parantaa lisäämällä saven ja hiekan sekoitusta (n. 100 l/m2).
20138_35948.jpg
Paprika antaa potkua ja väriä aterialle
Paprikoiden perheeseen kuuluvat makeat vihannespaprikat ja tuliset maustepaprikat. Värikkäät vihannespaprikat antavat lempeää makua salaatteihin ja lukuisiin ruokiin; mausteiset chilipaprikat tuovat ihanaa sähäkkyyttä!Paprikoita on monenvärisiä, -muotoisia ja -makuisia. Maun voimakkuuden mukaan ne jaetaan makeisiin vihannespaprikoihin ja voimakkaan tulisiin, mausteena käytettäviin maustepaprikoihin. Paprikan siemenet sisältävät kapsaisiini-nimistä ainetta, joka antaa paprikoille maun. Siemenistä kapsaisiini leviää vähitellen laimentuen muihin hedelmän osiin.Vihannespaprikat ovat kooltaan isoja ja muodoltaan kulmikkaita, pyöreitä tai suippoja. Maku vaihtelee eri lajikkeilla, joidenkin ollessa hyvinkin makeita, toiset taas varsin mauttomia. Väriltään vihannespaprikat ovat vihreitä, keltaisia, punaisia, oransseja, valkoisia ja mustan sinipunaisia. Vihreät paprikat ovat raakoja paprikoita, jotka kypsyessään vaihtavat väriä keltaiseksi tai punaiseksi. Keltaiset ja punaiset paprikat ovat makeimpia, kun taas vihreät ja sinipunaiset paprikat ovat kirpeämpiä.
20194_57441.jpg
Kevyet ja ketterät akkuruohonleikkurit
Boschin ergonomisia Rotak-akkuruohonleikkureita on kevyt ja ketterä käsitellä. Samalla ne ovat tehokkaita, helppokäyttöisiä ja päästöttömiä.Boschin Rotak-akkuruohonleikkureissa on ainutlaatuinen ergonominen Ergo-Flex-kahva, jonka ansiosta työskentelyasento pysyy hyvänä, eivätkä kädet rasitu tai selkä kipeydy ruohonleikkuusta. Ruohonleikkuu vaatii huomattavasti vähemmän lihasvoivaa kuin perinteisillä ruohonleikkureilla leikkaaminen. Ergo-Flex-kahvajärjestelmä mahdollistaa oikea- ja vasenkätisen käytön sekä paremman käyttömukavuuden. Uudet Rotak-akkuruohonleikkurit ovat saaneet ensimmäisenä puutarhatyökaluna arvostetun saksalaisen Aktion Gesunder Rücken -sertifikaatin hyvästä ergonomiasta.
20_P_56146.jpg
Kärhöjä kotipuutarhaan?
Taimimyymälöissä on tarjouksessa erilaisia kärhöjä – Menestyisivätkö nämä köynnökset kotipihassa? T: Kärhöjen lumoissaKärhöt lukuisine lajeineen ja lajikkeineen ovat hyvin monikäyttöisiä (luonnonkärhöjen ja jalokärhöjen lisäksi löytyy perennakärhöjä) ja niitä voit kasvattaa luonnon ympäristössä (kivien päälle, puiden ympärille tms.), istutuksissa ja vaikka astiassa terassilla tai parvekkeilla. Ne kasvavat kesän aikana yli 2 metrisiksi; astiassa koko jää hieman pienemmäksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton