• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kylvöastioissa on valinnanvaraa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.03.2011
20101_19785.jpg

Altakasteluruukusto takaa tasaisen kosteuden.

Taimikasvatukseen on tarjolla runsaasti erilaisia valmiita kylvölaatikoita ja -ruukkuja. Osa on muovisia, osa valmistettu maatuvasta turpeesta. Toki taimikasvatus onnistuu tavallisessa muoviastiassa tai styroxlaatikossakin. Astian kanneksi on hyvä laittaa kelmua tai joku läpinäkyvä levy. Kanteen tiivistyvä vesi poistetaan aika ajoin. Astian voi myös laittaa muovipussiin, joka suljetaan ja johon tehdään ilmareikiä. Kannellisessa altakasteluruukustossa saadaan kosteusolot pysymään kaikkein tasaisimpana. Tasainen kosteus onkin erittäin tärkeää, koska kuivahtaneet pikkutaimet eivät yleensä selviä.

Jotkut siemenet itävät pimeässä (esim. kurpitsa), joten kylvöksen peitoksi voi laittaa vaikka sanomalehden. Nyrkkisääntönä on, että siementen päälle tulee vain siemenen koon verran multaa, hiekkaa, tai perliittiä. Pieniä siemeniä ei aina peitetä ollenkaan.

Kylvökset kannattaa merkata heti nimilapuilla, jotta pysyy ajan tasalla lajien ja lajikkeiden kanssa. Lappuun kannattaa kirjata myös kylvöpäivä, jolloin voi seurata itämisaikoja.

Kylvöstä kastellaan tarvittaessa. Liiallinen kastelu voi mädännyttää siemenet tai tukahduttaa taimien juuret. Sopiva idätyslämpötila on yleensä n. 20 astetta. Lämpötila ei saisi vaihdella kovasti. Kun siemenet ovat itäneet, lämpötilaa lasketaan ja kansi poistetaan.

Taimilaatikoita pidetään valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringonvalossa. Itämisen jälkeen on tärkeää, että valo on riittää. Taimen hontelon kasvun yleisin aiheuttaja on valon puute.

Kylvöajat

On tärkeää aloittaa esikasvatus oikeaan aikaan. Liian aikaisin kylvetyistä taimista tulee helposti honteloita ja/tai liian isoja. Jos kylvetään liian myöhään, sato tai kukinnan alkaminen myöhästyy. Mieluummin kuitenkin myöhemmin kuin liian aikaisin. Kylvöaika riippuu tietysti myös asuinpaikasta, ja mahdollisuudesta hyödyntää kasvihuonetta tai -lavaa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_61259.jpg
Pikkupuiden parhaimpia
Puusuvuista pihlajia pidetään yhtenä kauneimmista. Pihlaja on koristeellinen kaikkina vuodenaikoina; valkoiset kukinnot, punaiset marjat ja näyttävä syysväritys keräävät katseita. Puutarhan viheristutuksissa pihlaja on yksi käytetyimmistä puista. Useimpiin puihin verrattuna kotipihlaja on pienehkö ja monesti pensaan tavoin monihaarainen. Pienuudesta on etua, sillä puu mahtuu ahtaalle rivitalopihalle ja jopa katualueelle.
200911_19524.jpg
Joulukukkia ostetaan yli sadalla miljoonalla eurolla
Talouden taantuma ei näytä vaikuttavan joulukukkien kauppaan. Joulun kukkamyynnin odotetaan yltävän noin 107 miljoonaan euroon, mikä on saman verran kuin viime vuonna. Joulukukkia ostaa 72 prosenttia kaikista talouksista. Ostavaa taloutta kohden rahaa kukkiin käytetään keskimäärin 63 euroa. Luvut käyvät ilmi Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n marraskuun puolivälissä Kauppapuutarhaliitolle tekemästä tutkimuksesta.- Ihmiset näyttävät pitävän kukkia niin merkittävänä osana joulunviettoa, ettei niiden hankinnasta luovuta huonossakaan taloudellisessa tilanteessa. Kokemukset 1990-laman ajalta olivat hyvin samantapaiset, sillä silloinkin kysyntä pysyi hyvänä ja osittain jopa nousi. Voimme siis käydä melko luottavaisina kohti joulua, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.Joulukukkien suurkäyttäjät löytyvät yli 60-vuotiaiden keskuudesta. He käyttävät joulukukkiin rahaa noin puolitoistakertaisesti nuoriin, alle 35-vuotiaisiin perheisiin verrattuna. Myös tulotaso lisää kukkien hankkimista. Yli 85 000 euron bruttotuloihin yltävät taloudet ostavat kukkia lähes kaksinkertaisesti keskiarvoon verrattuna. Keskimäärin lahjakukkiin käytetään 51 ja itselle hankittaviin 36 euroa kukkia ostavaa taloutta kohden.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvihuoneen huollosta ja käytöstä
Mitä huoltoa kasvihuoneeni tarvitsee?Liukuoven laakerit kannattaa öljytä vuosittain. Syksyllä, kun olet tyhjentänyt kasvihuoneen kaikesta kasvijätteestä, pese kasvihuone sisältä kuumalla vedellä ja mäntynestesaippualla. Pese kasvihuone ulkopuolelta keväisin.Minulla on vihreärunkoinen kasvihuone, tarvitseeko sitä maalata usein?Ei tarvitse, kasvihuoneesi runko on polttomaalattua alumiinia ja kestää vähintään kymmenen-viisitoista vuotta ilman huollon tarvetta.Kestävätkö muoviset kennolevyt pohjoista ilmastoa?Kestävät hyvin. Kennolevyjen materiaali on polykarbonaattia, joka on erittäin iskunkestävä ja sitkeä materiaali, ei naarmuunnu helposti ja on käytännössä särkymätön. Kennolevyn UV-suojaus kestää koko kasvihuoneen käyttöiän. Polykarbonaatti kestää lämpötiloja -100... +120°C . Liuottimia tai voimakkaita pesuaineita ei saa käyttää kennolevyjen pesuun. Kennolevyn hyvä lämmöneristyskyky tekee siitä erinomaisen materiaalin kasvihuoneisiin.Miten suojaan kasvihuoneeni talvella?Suosittelemme kasvihuoneen peittämistä esimerkiksi kevytpeitteellä. Tavallinen lumikuorma ei vahingoita kasvihuonetta, mutta puista tai räystäiltä tippuvat lumipaakut voivat niin tehdä. Kiristä kevytpeite huolellisesti, lepattava peite rikkoutuu helposti.
20238_82878.jpg
Tee syksyinen kukkaryhmä katso suunnitelma!
Kesä on täynnä kukintaa ja kasvirunsautta, mutta riittääkö puutarhassasi kukintaa vielä syksyllä? Via Garden Oy:n pihasuunnittelija Päivi Rahikkaantoi meille ohjeet monivuotisen, syksyllä täyteen loistoon pääsevästä istutusryhmästä. Tutustu, ihastu ja toteuta omassa puutarhassasi.
202211_79986.jpg
Karviaismarjalajin tunnistus? Asiantuntija vastaa
Mikä karviaslajike mahtaa olla kyseessä? Karviainen on joku vanha perinnelaji. Marjat suuria, peukalonpään kokoisia, väri punertava, marjat karvaisia.
20087_11948.jpg
Vaasan asuntomessujen pihapaloja
Vaasan asuntomessualue Suvilahti sijaitsee merellisissä maisemissa lahden poukamassa, noin 3 kilometriä Vaasan keskustasta. Suvilahden merellisyys ja luonnon vehreys ovat alueen rakastetuimpia piirteitä. Asuntomessualue liittyy luontevasti koko kaupungin kattavaan viheralueverkostoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton