Leikkaa oikein ja oikeilla työkaluilla
Hortensian voi leikata ennen silmujen puhkeamista tai kukinnan jälkeen. (Kuva: Shutterstock)
Pensaat säilyvät elinvoimaisina 20–30 vuotta. Osa lajeista ei tarvitse leikkausta ja toiset vaativat sen vuosittain. Pensaat leikataan kuitenkin vasta tarvittaessa. Säännöllinen, säästeliäs leikkaus tukee parhaiten tasaista kasvua, tarpeeton saksiminen vain heikentää kasvin terveyttä.
Koristepensaiden leikkauksen perussääntö on, että vuosittain versoista poistetaan
- kuolleet
- kuivat
- huonokuntoiset
- maahan taipuneet
- toisiaan hankaavat ja
- vanhimmat.
Suurin osa leikkauksista tehdään ennen kasvukauden alkua, maalis-huhtikuussa. Kevät on parempi leikkausajankohta, sillä sienitaudit iskevät helpommin syksyllä tuoreisiin haavapintoihin. Lajin kukintatapa vaikuttaa myös leikkausajankohtaan: edellisen vuoden versoilla ja kevätkesällä kukkivat pensaat leikataan vasta kukinnan jälkeen.
Harventaen
Vain vähän juuriversoja tekevät ja uutta kasvua lähinnä latvaosiin muodostavat koristepensaat leikataan harventaen. Harvennusleikkaus aloitetaan 4–5 vuoden kuluttua istutuksesta ja uusitaan vuosittain poistamalla 2–3 vanhinta oksaa.
Harvennettavia pensaita ovat esim. aroniat (Aronia), pensasmaiset vaahterat (Acer), onnenpensaat (Forsythia), kuusamat (Lonicera), syreenit (Syringa) ja heidet (Viburnum). Poista neljäsosa vanhimmista oksista tyveä myöten. Leikkaa maahan taipuneet versot kokonaan tai sopivan sivuhaaran kohdalta.
Alasleikaten
Alasleikkauksen tarkoituksena on uudistaa pensas. Se tehdään noin viiden vuoden välein varhain keväällä ennen silmujen puhkeamista. Edellisen vuoden versoilla kukkivan pensaan kohdalla menetetään tällöin leikkausvuoden kukinta. Kaikki pensaat eivät kestä alasleikkausta, esimerkiksi alppiruusu ei juuri verso leikkauksen jälkeen.
Versot leikataan noin 10 cm korkeudelta maan pinnasta tai hyvin haaroittuneen kohdan yläpuolelta. Usein pensas on hidaskasvuinen ensimmäisenä vuotena leikkuun jälkeen.
Alasleikkaamista hyvin kestäviä pensaita ovat esim. isotuomipihlaja (Amelanchier spicata), jasmikkeet (Philadelphus), hernepensaat (Caragana), pähkinäpensas (Corylus avellana), kanukat (Cornus), pensashanhikit (Dasiphora fruticosa), orapihlajat (Crataegus), pajuangervot (Spiraea), idänvirpiangervo (Spiraea chamaedryfolia) ja lumimarja (Symphoricarpos albus var. laevigatus). Euroopantuhkapensas (Cotoneaster integerrimus) kestää alasleikkauksen, mutta kiiltotuhkapensas (Cotoneaster lucidus) nuorennetaan harventamalla. Se kasvattaa niukasti tyviversoja eikä kestä alasleikkausta ainakaan huonolla kasvupaikalla. Tuoksuvatukasta (Rubus odoratus) poistetaan kukkineet versot heti kukinnan jälkeen tai seuraavana keväänä. Sen voi myös alasleikata, mutta tällöin menetetään kesän kukinta.
Jos olet epävarma, kestääkö koristepensaasi alasleikkausta, voit aina ainakin harventaa sitä. Vanhimpien oksien poistaminen sopii kaikille pensaille.
Työkalut kohteen mukaan
Oksasakset sopivat hentojen versojen leikkaamiseen. Ohileikkaavat sakset sopivat tuoreen puun leikkaamiseen ja niillä pääsee aivan oksan tyvelle. Alasinmalli sopii kuivalle ja kovalle puulle. Tukevammat oksat vaativat järeämpiä työkaluja: voimasakset, puutarhasahan ja monitoimileikkurin.
Teriä pitää myös huoltaa ja teroittaa. Pieni timanttiviila sopii tarkoitukseen mainiosti. Terä täytyy hioa tasaisesti ja leikkuukulman on säilyttävä entisellään.
Lisätietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.