• Etusivu
  • Hoitotyöt

Leikkaa oikein ja oikeilla työkaluilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.07.2022
20227_79004.jpg

Hortensian voi leikata ennen silmujen puhkeamista tai kukinnan jälkeen. (Kuva: Shutterstock)

Pensaat säilyvät elinvoimaisina 20–30 vuotta. Osa lajeista ei tarvitse leikkausta ja toiset vaativat sen vuosittain. Pensaat leikataan kuitenkin vasta tarvittaessa. Säännöllinen, säästeliäs leikkaus tukee parhaiten tasaista kasvua, tarpeeton saksiminen vain heikentää kasvin terveyttä.

Koristepensaiden leikkauksen perussääntö on, että vuosittain versoista poistetaan

  • kuolleet
  • kuivat
  • huonokuntoiset
  • maahan taipuneet
  • toisiaan hankaavat ja
  • vanhimmat.
orapihlaja-aita
orapihlaja-aita

Suurin osa leikkauksista tehdään ennen kasvukauden alkua, maalis-huhtikuussa. Kevät on parempi leikkausajankohta, sillä sienitaudit iskevät helpommin syksyllä tuoreisiin haavapintoihin. Lajin kukintatapa vaikuttaa myös leikkausajankohtaan: edellisen vuoden versoilla ja kevätkesällä kukkivat pensaat leikataan vasta kukinnan jälkeen.

Harventaen


Vain vähän juuriversoja tekevät ja uutta kasvua lähinnä latvaosiin muodostavat koristepensaat leikataan harventaen. Harvennusleikkaus aloitetaan 4–5 vuoden kuluttua istutuksesta ja uusitaan vuosittain poistamalla 2–3 vanhinta oksaa.

Harvennettavia pensaita ovat esim. aroniat (Aronia), pensasmaiset vaahterat (Acer), onnenpensaat (Forsythia), kuusamat (Lonicera), syreenit (Syringa) ja heidet (Viburnum). Poista neljäsosa vanhimmista oksista tyveä myöten. Leikkaa maahan taipuneet versot kokonaan tai sopivan sivuhaaran kohdalta.

20075_5206.jpg

Alasleikaten


Alasleikkauksen tarkoituksena on uudistaa pensas. Se tehdään noin viiden vuoden välein varhain keväällä ennen silmujen puhkeamista. Edellisen vuoden versoilla kukkivan pensaan kohdalla menetetään tällöin leikkausvuoden kukinta. Kaikki pensaat eivät kestä alasleikkausta, esimerkiksi alppiruusu ei juuri verso leikkauksen jälkeen.

Versot leikataan noin 10 cm korkeudelta maan pinnasta tai hyvin haaroittuneen kohdan yläpuolelta. Usein pensas on hidaskasvuinen ensimmäisenä vuotena leikkuun jälkeen.

Alasleikkaamista hyvin kestäviä pensaita ovat esim. isotuomipihlaja (Amelanchier spicata), jasmikkeet (Philadelphus), hernepensaat (Caragana), pähkinäpensas (Corylus avellana), kanukat (Cornus), pensashanhikit (Dasiphora fruticosa), orapihlajat (Crataegus), pajuangervot (Spiraea), idänvirpiangervo (Spiraea chamaedryfolia) ja lumimarja (Symphoricarpos albus var. laevigatus). Euroopantuhkapensas (Cotoneaster integerrimus) kestää alasleikkauksen, mutta kiiltotuhkapensas (Cotoneaster lucidus) nuorennetaan harventamalla. Se kasvattaa niukasti tyviversoja eikä kestä alasleikkausta ainakaan huonolla kasvupaikalla. Tuoksuvatukasta (Rubus odoratus) poistetaan kukkineet versot heti kukinnan jälkeen tai seuraavana keväänä. Sen voi myös alasleikata, mutta tällöin menetetään kesän kukinta.

Jos olet epävarma, kestääkö koristepensaasi alasleikkausta, voit aina ainakin harventaa sitä. Vanhimpien oksien poistaminen sopii kaikille pensaille.

20075_5204.jpg

Työkalut kohteen mukaan


Oksasakset sopivat hentojen versojen leikkaamiseen. Ohileikkaavat sakset sopivat tuoreen puun leikkaamiseen ja niillä pääsee aivan oksan tyvelle. Alasinmalli sopii kuivalle ja kovalle puulle. Tukevammat oksat vaativat järeämpiä työkaluja: voimasakset, puutarhasahan ja monitoimileikkurin.

Teriä pitää myös huoltaa ja teroittaa. Pieni timanttiviila sopii tarkoitukseen mainiosti. Terä täytyy hioa tasaisesti ja leikkuukulman on säilyttävä entisellään.

Lisätietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvihuoneen huollosta ja käytöstä
Mitä huoltoa kasvihuoneeni tarvitsee?Liukuoven laakerit kannattaa öljytä vuosittain. Syksyllä, kun olet tyhjentänyt kasvihuoneen kaikesta kasvijätteestä, pese kasvihuone sisältä kuumalla vedellä ja mäntynestesaippualla. Pese kasvihuone ulkopuolelta keväisin.Minulla on vihreärunkoinen kasvihuone, tarvitseeko sitä maalata usein?Ei tarvitse, kasvihuoneesi runko on polttomaalattua alumiinia ja kestää vähintään kymmenen-viisitoista vuotta ilman huollon tarvetta.Kestävätkö muoviset kennolevyt pohjoista ilmastoa?Kestävät hyvin. Kennolevyjen materiaali on polykarbonaattia, joka on erittäin iskunkestävä ja sitkeä materiaali, ei naarmuunnu helposti ja on käytännössä särkymätön. Kennolevyn UV-suojaus kestää koko kasvihuoneen käyttöiän. Polykarbonaatti kestää lämpötiloja -100... +120°C . Liuottimia tai voimakkaita pesuaineita ei saa käyttää kennolevyjen pesuun. Kennolevyn hyvä lämmöneristyskyky tekee siitä erinomaisen materiaalin kasvihuoneisiin.Miten suojaan kasvihuoneeni talvella?Suosittelemme kasvihuoneen peittämistä esimerkiksi kevytpeitteellä. Tavallinen lumikuorma ei vahingoita kasvihuonetta, mutta puista tai räystäiltä tippuvat lumipaakut voivat niin tehdä. Kiristä kevytpeite huolellisesti, lepattava peite rikkoutuu helposti.
20148_40614.jpg
Syö se kukkasin - katso vinkit ja reseptit
Syötävät kukat ovat kauniita koristeita ja suloisen makuisia mausteita. Tarjoa kevään ja kesän kahvihetkissä ja juhlissa herkkuja sekä suulle että silmille!Lue tarkemmin syötävistä kukista!
202111_73709.jpg
Kansalliset kaupunkipuistot haluavat tunnetuiksi
Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin 20 vuotta sitten Hämeenlinnaan. Tänä päivänä kaupunkipuistoja on jo yhdessätoista suomalaiskaupungissa.
20236_82125.jpg
Mongolianvaahteran latvassa lehdet eivät kasva? Asiantuntija vastaa
Istutimme pari viikkoa sitten pihallemme kaksi mongolianvaatera. Korkeus reilu kaksi metriä. Toisessa latvuksen lehdet eivät ole kasvanut täyteen mittaan ja niitä on myös paljon vähemmän kuin puun alaosassa. Muutama lehden aluista vaikuttaa kuihtuneilta, mutta eivät kaikki. Mistähän se voi johtua? Toiseen puuhun lehdet on kasvaneet tasaisesti ja puut ovat reilun parin metrin päässä toisistaan.
20203_63152.jpg
Värien merkitys elämässä
Yleinen esimerkki värien väärinkäytöstä näkyy kodeissa, joissa sisustus on toteutettu kopioimalla trendejä tai suunnittelija on sivuuttanut asukkaan tarpeet. Lopputuloksena on visuaalisesti upea, mutta epämukava tila, jossa puuttuu kodin harmonia ja asukkaalle sopiva tunnelma.
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton