• Etusivu
  • Materiaalit

Luonnonsuojeluliiton vieraslajitalkootoiminta laajenee

Kesällä voi osallistua kitkentätalkoisiin myös kotipihalla tai kuntien soolotalkoot-kohteilla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.07.2021
20217_71510.jpg

Jättipalsami Impatiens glandulifera (Kuva: Pixabay)

Luonnonsuojeluliitto järjestää kaikille avoimia haitallisen vieraskasvilaji jättipalsamin kitkentätalkoita jo kolmatta kesää Jyväskylän, Mikkelin, Kuopion ja Lappeenrannan alueella. Moneen talkookohteeseen on mahdollista mennä kitkemään jättipalsamia myös osana Soolotalkoot-kesäkampanjaa, joka mahdollistaa vieraslajityöhön osallistumisen järjestettyjen tapahtumien lisäksi omalla ajalla.

Luonnonsuojeluliitto järjestää kesän aikana 2–3 kitkentätalkoot noin 50 torjuntakohteella, eli luvassa on yhteensä 100–150 tilaisuutta tehdä helppoa käytännön luonnonsuojelutyötä. Toukokuussa käynnistynyt Soolotalkoot-kesäkampanja mahdollistaa vieraslajitalkoisiin osallistumisen myös niille toiminnasta innostuneille suomalaisille, jotka eivät pysty osallistumaan järjestettyihin tapahtumiin niiden sijainnin tai aikataulun vuoksi.

Luonnonsuojeluliiton 2019 lähtien kesäisin järjestämät jättipalsamitalkoot ovat onnistuneet erinomaisesti – jo yhden torjuntakesän jälkeen talkookohteilla näkyi merkittävästi vähemmän jättipalsamia. Torjuntatyön tavoitteena on poistaa haitallinen vieraskasvilaji talkookohteilta ennen kuin se ehtii tuottamaan uusia siemeniä.

Uutteraa työtä on jättipalsamin kanssa muistettava jatkaa ainakin kolmena kesänä, kunnes maassa jo olevat siemenet menettävät itämiskykynsä, muistuttaa vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä.

Tämänkin jälkeen kohdetta on hyvä seurata, jotta mahdolliset yksittäisistä siemenistä itävät kasvit eivät valloita jo kertaalleen torjuttua aluetta uudelleen.

Jättipalsami on helppo tunnistaa ja sen kitkentä on mukavaa hyötyliikuntaa. "Suurin osa talkootilaisuuksiin osallistuneista on antanut positiivista palautetta ja kertonut osallistuvansa uudestaankin", mainitsee Pohjois-Savon aluekoordinaattori Juha Ahola.

Jättipalsamin siemenet (kuva: Pixabay)
Jättipalsamin siemenet (kuva: Pixabay)

Talkoissa oli viime kesänä koronasta johtuen normaalia vähemmän osallistujia, mikä on ymmärrettävää. Tänä vuonna tapahtumiin odotetaan kuitenkin aiempaa runsaammin vapaaehtoisia, mikäli alueelliset rajoitukset sallivat ulkokokoontumiset.

"Suomalaisten kiinnostus ja tietoisuus vieraslajiasioista on selkeästi kasvanut viime vuosina", kertoo Etelä-Savon aluekoordinaattori Kerttu Hakala.

Osin koronasta johtuen kesään on varauduttu myös sopimalla kuntien kanssa soolotalkoo-kohteista, joilla kuka tahansa voi käydä omalla ajalla kitkemässä jättipalsamia. Soolotalkoo-kohteet löytyvät Vieraslajit.fi-sivuston kampanjasivulta. Mikäli omalta pihalta löytyy haitallisia vieraskasveja, kannattaa kitkentä aloittaa sieltä.

Lue lisää:
Osallistu haitallisten vieraslajien pysäyttämiseen

Jättipalsamin kitkentätalkoot ovat Suomen luonnonsuojeluliiton vieraslajityötä, joka toteutetaan osana VieKas LIFE -vieraslajihanketta. Hankkeen tavoitteena kasvattaa suomalaisten vieraslajitietoisuutta ja kannustaa osallistumaan vieraslajityöhön kartoittamalla tai torjumalla haitallisia vieraskasvilajeja. VieKas LIFE on osittain EU:n LIFE-ympäristöohjelman rahoittama hanke, joka kestää vuoden 2023 loppuun.

Kuvateksti: Anna Vuori osallistui jättipalsamitalkoisiin Lappeenrannassa kesällä 2019. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta/Suomen luonnonsuojeluliiton tiedote 27.05.2021
Kuvateksti: Anna Vuori osallistui jättipalsamitalkoisiin Lappeenrannassa kesällä 2019. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta/Suomen luonnonsuojeluliiton tiedote 27.05.2021

Lisätiedot:

Soolotalkoot-kampanjasivu

Haitalliset vieraslajit ja niiden torjunta:

Markus Seppälä, vieraslajiasiantuntija
Suomen luonnonsuojeluliitto, VieKas LIFE
puh. 044 3069 546
markus.seppala(a)sll.fi

Lähde: Suomen luonnonsuojeluliiton tiedote 27.05.2021

Materiaalit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79410.jpg
Viikon kysymys: Tuija-aidan istutus ja kastelu
Olemme istuttaneet uuden omakotitalon pihaan tuija-aidan ja tuntuu, että olemme ihan hukassa kuinka paljon noita pitäisi kastella. Nyt on vielä ollut todella kuumaa ja kuivaa. Ensimmäiset muutamat viikot kasteltiin joka päivä reilusti juurille, mutta osa tuijista tuntuu kuivuvan latvoista ja osa oksista on haalistuneet, etenkin niiltä osin mitä ovat auringossa.Ostimme kosteusmittarin, joka näyttää, että tuijien multa olisi kostean ja märän vaiheilla joka paikassa. Joten muutaman päivän nyt olemme ottaneet vähän rauhallisemmin kastelun kanssa. Mutta silti tuntuu, että ne vain kuivuvat kuivumistaan. Mikä neuvoksi? Jatketaanko reilua, jokapäiväistä kastelua vai otetaanko rauhallisemmin ja kastellaan reilummin esimerkiksi joka toinen päivä tai harvemmin? Meillä ei ole kuorikatteita tuijien juurilla, kannattaisiko se?
20237_82488.jpg
Viikon kysymys: Mikä mato syö lumipalloheiden lehdet?
Lumipalloheisi on voin 10 vuotta vanha ja noin 2,5 metriä korkea. Se on kukkinut hienosti pihassamme Tuusulassa, kunnes viime kesänä ja myös tänä kesänä kaikki sen lehdet on syöty niin, että vain lehtirangat on jäljellä. Nyt löytyi syyllinen – armeija noin 5 mm pitkiä mustia matoja. Miten saisin ne tuhottua ennen kuin ne tekevät lopun hienosta taimestamme?
20232_66881.jpg
Uutuus 2016: Biolan Puutarhan Talvisuoja
Talvi voi yllättää puutarhurin, joten siihen kannattaa varautua ajoissa. Talvella kasveja koettelee pakkanen sekä kuivattava tuuli ja myyrät, jänikset sekä peurat voivat aiheuttaa lisätuhoja. Myöhemmin talvella puita ja pensaita rasittaa lumen aiheuttama paino. Talvisuojauksella estetään talven aiheuttamat vauriot puutarhakasveille, eikä keväällä tarvitse elvyttää vaurioituneita kasveja.
202310_83266.jpg
Biojätteet hyötykäyttöön
Kierrätetystä biojätteestä valmistetaan etanolia polttoaineeksi, metaania kaukolämpöön ja sähköön sekä multatuotetta maanparannukseen. Ennen kierrättämistä voit kuitenkin hyödyntää joitain biojätteitä terveyden ja kodin siisteyden ylläpitämiseen.
20203_63295.jpg
Monipuolisuutta ja tehoa pihan pesutöihin!
Boschin AQT-painepesurisarja saa pihan ja puutarhan puhdistustyöt sujumaan vaivattomasti – oli kyse sitten puutarhakalusteiden tai auton pesusta tai vaikkapa terassien ja pihakäytävien puhdistuksesta. Painepesurisarjasta ja sen kattavasta tarvikevalikoimasta löytyvät oikeat laitteet ja varusteet kaikkiin puhdistustöihin.
20065_54.jpg
Maanparannus - tee kasveillesi hyvä kasvualusta
Millainen on hyvä maa?Kasvien kasvualustan laadussa ja syvyydessä tehdyt laiminlyönnit näkyvät melko nopeasti. Vaatimukset tietysti vaihtelevat käyttökohteen ja kasvilajien mukaan. Hyvän maan tunnusmerkkejä ovat mm. muruinen rakenne, runsas pieneliötoiminta, huokoisuus (huokostilavuus vähintään 40 %), hyvä veden läpäisy- ja varastointikyky sekä sopiva pH.Sopiva kasvualustan pH on n. 6 (kalkinkarttajakasveille jopa alle 5 ja kalkinsuosijoille n. 7). Ravinteet vapautuvat hyvin maa-aineksesta ja ovat kasveille käyttökelpoisessa muodossa; mm. typpi (N), fosfori (P), kalium (K), kalsium, rikki ja magnesium liukenevat paremmin pH:n ollessa yli 6. Toisaalta rauta ja kupari liukenevat parhaiten pH:n ollessa alle 6. Kasvualustan happamuutta lisäävät mm. pieneliötoiminta, juuriston toiminta ja kasvualustassa olevan rikin hapettuminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton