Menestyisivätkö kärhöt kotipihassa?
Taimimyymälöissä on tarjouksessa erilaisia kärhöjä – Menestyisivätkö nämä köynnökset kotipihassa? T: Kärhöjen lumoissa
Kärhöt lukuisine lajeineen ja lajikkeineen ovat hyvin monikäyttöisiä (luonnonkärhöjen ja jalokärhöjen lisäksi löytyy perennakärhöjä) ja niitä voit kasvattaa luonnon ympäristössä (kivien päälle, puiden ympärille tms.), istutuksissa ja vaikka astiassa terassilla tai parvekkeilla. Ne kasvavat kesän aikana yli 2 metrisiksi; astiassa koko jää hieman pienemmäksi.
Pienikukalliset luonnonkärhöt ovat kestäviä, kasvutavaltaan reheviä ja niiden kukinta on runsas ja kestää pitkään. Kukinnot ovat kuihduttuaan koristeellisia tupsuja. Talvenkestävyys on hyvä (erityisesti alppi- ja lumikärhöillä). Näiden kärhöjen lehdistö on ilmava ja siro.
Jalokärhöissä on isot, näyttävät kukat. Yleensä niitä suositellaan vain I – II -vyöhykkeille; III-vyöhykkeellä köynnös talvehtii lähinnä suojaisessa paikassa juuristo hyvin peitettynä. Jalokärhöjen lehdistö on runsas ja peittäväkin.
Kärhöt eivät ole vaativia kasveja; ne kukkivat runsaasti vuodesta toiseen aurinkoisella tai puolivarjoisella, suojaisella paikalla. Niiden tyviosa ja juuristo tulee olla paahteelta suojattuna, kasvualustan mieluummin kevyttä ja hiekansekaista (vesi ei saa jäädä seisomaan tyvelle) ja etenkin jalokärhöt kannattaa istuttaa 25-30 cm entistä syvemmälle. Kärhöjä voit istuttaa mainiosti myös kesäkukkien kaveriksi!