Mikä on hortapuisto ja mihin tarkoitukseen se on luotu?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.05.2021
20215_70670.jpg

Hortapuistossa QR-koodit kertovat sinulle kasvista ja sen käyttömahdollisuuksista.

Ruokaa ohikulkijoille eli "urban edible ecosystems" on nouseva trendi maailmalla. Villiruokaa tarjoileva, maailman ensimmäinen hortapuisto aukesi Lahdessa 10.5.2021.

Hortapuisto on villivihannesten digiavusteinen "elävä kirjasto" kaupunkien keskustassa. Hortapuisto opastaa kävijää QR-koodien avulla luonnon ja takapihan ilmaisten superfoodien ääreen, neuvoo niiden ruokakäyttöä, varoittaa mahdollista haasteista ja innostaa menemään luontoon keräilemään myös keväällä ennen marja- ja sienikautta. Hortapuisto on kehitetty Suomessa ja se suuntaa kansainvälisyyteen ja auttaa kestävän matkailun kehittymistä. Konseptoitu hortapuisto starttaa Ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi juuri Lahdesta ja sen projektituella.

Ensimmäisenä maailmassa!

Kaliforniassa istutettiin hedelmäpuita ohikulkijoiden nautittavaksi jo yli 10 vuotta sitten, mutta Suomi on silti johtava villiruuan maa maailmassa. Siksi meille sopii hyvin, että meidän puistomme ovat villiintyessään enemmän kuin vain pörriäisten paratiisi, ne ovat keskusta-alueiden villikasvien hevitiski, sanoo hortapuiston konseptin ykköskehittäjä Jouko Kivimetsä.

Konseptoitua hortapuistoa, eli keskustapuistoa, jossa on jätetty leikkaamatta sopivia, syötäviä villikasveja kasvavat lohkot ja niiden opastus on järjestetty digiavusteisesti QR-koodeilla, ei ole tehty käytännön tasolle vielä missään muualla maailmassa – kuin Lahdessa. Lahden Radiomäen puisto näyttää tietä muille kaupungeille ja ne seuraavat Suomessa hyvää tahtia perässä. Jyväskylän hortapuisto aukeaa kesäkuussa ja seuraaville on jo jonoa, vaikka pandemia on hidastanut vauhtia.

Hortapuistosta löydät oppaan avulla enemmän

Salpauksen Opisto on kouluttanut ensimmäiset 11 hortapuisto-opasta erityisella ammattitutkinto-ohjelmalla hoitamaan hortapuiston liveopetusta, ikään kuin elävän kirjaston kirjastonhoitajina. He päivystävät Radiomuseon portilla ja jakavat kierrokselle haluavat 5+1 opas ryhmiin vallitsevien koronamääräyksien mukaan.

Tarjolla on myös hortamaistijaisia kierroksen päätteeksi. Ohjattu kierros maksaa 10 € per henkilö maistajaisineen. Näistä kierroksista saa tiedon sivuilta hortapuisto.fi.

Hortapuistot sijoitetaan lähelle kaupungin keskustaa, jotta sinne pääsee kävellen ja siten että ne ovat lähellä kouluja ja opistoja. Silloin opetukseen voidaan ottaa paremmin mukaan villikasviemme tuntemus.

Hortapuistossa hoidat ulkoilun samalla , kun tutustut paikkakuntasi karvitarjontaan.
Hortapuistossa hoidat ulkoilun samalla , kun tutustut paikkakuntasi karvitarjontaan.
Lahden hortapuiston opas Hannele Laitinen.
Lahden hortapuiston opas Hannele Laitinen.

Se on osa vuosituhantista elävää kulttuuriperinnettämme, jota myös Elias Lönnrot ja Toivo Rautavaara pyrkivät edistämään.

Oppaat kertovat kierroksella tunnistamisohjeita, omia käyttökokemuksiaan, kasvien perinteisiä rohtokäyttöjä ja myös varoituksen sanoja, jos niitä on. Aidattu Radiomäen museon puisto on aukioloaikoinaan kenen tahansa käytössä koska vain ja siellä voi käyttää kännykkänsä kameraa (uudet mallit), joka johtaa heti kyseisen kasvin infosivulle tai ainakin ladattavan apin avulla. Tämä "digihortoilu" on aivan uutta koko maailmassa.

Lähde sinäkin hortoilemaan!

Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
20237_82668.jpg
Kasvijätteet puutarhakompostiin
Syksy saapuu, ja moni alkaa miettimään puutarhajätteiden hävittämistä kotipihastaan. Piha ja puutarha ovat täynnä kuihtuvia kasveja, lehtiä ja oksia yllin kyllin. Maatuvat kasvinjätteet ovatkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roska-astiaa tai viereistä tyhjää tonttia. Kompostoimalla jätteet vähennät jätehuollon kustannuksia ja saat hyvän mielen sekä ilmaista maanparannusainetta.Sairaat kasvinosat ja rikkakasvien siemenet vaativat tuhoutuakseen lämpöä (yleensä 55 °C), joten ne kannattaa kompostoida vain hyvin toimivassa kompostissa tai ei ollenkaan. Huonosti kompostoituneet taudinaiheuttajat nimittäin palaavat uuden mullan mukana puutarhaan.Niinpä kompostoriin ei saa laittaa juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkojen siemeniä, peruna-ankeroisen saastuttamaa multaa tai mukuloita, kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia kasveja, möhöjuurisia juuria tai multaa, pahkamätäisiä sipuleita, rengasmätäisiä perunoita eikä juureskellarin jätteitä keväällä. Kompostiin ei myöskään saa lisätä tuhkaa tai kalkkia, jotka muuttavat kompostin liian emäksiseksi.
20241_83361.jpg
Pensaiden istutusetäisyydet
Pensaan kasvutapa ja -korkeus on syytä tuntea, jotta välttyy turhilta yllätyksiltä. Pensasaita voi olla vapaasti kasvava aidanne tai halutun muotoiseksi ja korkuiseksi leikattu, säännöllisen muotoinen aita. Pensasaidan perustamiseen kannattaa käyttää avojuurisia taimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Ne myydään edullisissa nipuissa.
20232_69149.jpg
Tietoa nurmikosta?
Yleisin pihojen päällyste lienee nurmikko. Se tuo elävyyttä, kodikkuutta ja väriä maisemaan. Se on kauniin vihreä, eloisa, tuoksuu hyvältä ja toimii hyvin leikkien, oleskelun sekä pelien alustana. Lisäksi nurmikko tarjoaa annoksen kesäistä hyötyliikuntaa leikkuun muodossa.Nurmikko toimii parhaiten juuri oleskelualueilla. Kovaa kulutusta yhdestä kohtaa se ei kestä, siksi se polkujen kohdalta kuluukin pois. Nurmikko on myös sateen jäljiltä liukas, joten se ei ole turvallinenkaan vaihtoehto.
20078_5987.jpg
Mustatorvisieni
Sekametsissä piileskelevä sieniTätä helposti tunnistettavaa sientä löytyy yleisesti koko Suomesta, mutta pohjoisessa niitä on harvemmassa. Vaikka heinäkuussakin saattaa näitä sieniä löytää, niin etenkin elo-syyskuu on torvisienten aikaa. Toki löytöjä voi tehdä lokakuussakin. Yleensä, kun yhden on bongannut, muut löytyvät helposti. Tarkkuutta etsimisessä tarvitaan, sillä mustatorvisieni on sen verran taitava piiloutumaan.Sekametsät ovat varmimpia löytöpaikkoja. Metsän on kuitenkin oltava kostea ja rehevä. Sieni on paikkauskollinen, joten vuosi toisensa jälkeen voi hyvin suunnata askeleensa samoille apajille!
20209_66492.jpg
Monimuotoinen puutarha on pörriäisten paratiisi
Hyönteisillä on merkittävä rooli maailman ruuan tuotannossa. Jopa 2/3 maailman ruokasadosta tulee hyönteispölytteisistä tai merkittävästi pölyttäjähyönteistä hyötyvistä kasveista. Tämän lisäksi hyönteisillä on välillistä vaikutusta muihin eläinlajeihin, erityisesti hyönteisiä ravintonaan käyttäviin lintuihin ja lepakoihin. Hyönteiset osallistuvat luonnonkiertokulussa ravinteiden kierrättämiseen ja toimivat haitallisten tuhoeläinten luontaisina vihollisina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton