Asiantuntija vastaa: Milloin pihlajanmarjakoin torjunta kannattaa?
Näin toimit kesällä

Pihlajanmarjakoin toukat voivat vioittaa sekä pihlajan että omenan raakileita, joten oikea-aikainen torjunta ehkäisee sadonmenetyksiä. Pihlajanmarjakoi on tuttu kiusankappale pihoilla ja puutarhoissa. Torjunta onnistuu parhaiten, kun se tehdään oikeaan aikaan toukkien kehitysvaiheen mukaan. Torjunta-ajankohta ajoittuu kesä–heinäkuun taitteeseen – seuraa lämpösummia ja pihlajan kukintaa, jotta pysyt oikeassa aikataulussa.
Milloin on pihlajanmarjakoin torjuntahetki kanta-Hämeessä 2025?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Kotipuutarhassa paras hetki torjua pihlajanmarjakoita on kukinnan aikaan, jolloin ripustetaan feromoniansoja oksille houkuttelemaan koiraita naaraiden tuoksulla. Kun koiraat jäävät liima-ansaan kiinni, ne eivät pääse parittelemaan. Tältä vuodelta Kanta-Hämeessäkin on siis jo torjunnan kannalta liian myöhäistä.
Tänä vuonna on oletettavasti paljon pihlajanmarjakoita omenoiden kimpussa, sillä viime vuosi oli niiden lisääntymiselle suotuisa runsaan pihlajanmarjasadon vuoksi. Ne hakeutuvat lisääntymään mieluiten pihlajanmarjoille, mutta tänä vuonna niiden ensisijainen ravintokasvi on kovin vähäsatoinen. Jotta feromoniansat olisivat tehokkaita, niitä pitääkin käyttää useita puuta kohti ainakin sellaisina vuosina, jolloin pihlajanmarjakoiden odotetaan olevan runsaslukuisia.
Feromoniansoja myy mm. Biotus Oy, jonka verkkokauppa löytyy osoitteesta https://tarhurinapu.fi
Pihlajanmarjakoin torjunta kotipuutarhassa on torjunta-ainein hankalaa, eikä kuluttajakäyttöön ole oikein sopivia aineitakaan pyretriinipohjaisia aineita lukuunottamatta. Pyretriinissäkin on sama ongelma kuin muissakin torjuntamyrkyissä, eli ne tappavat myös puutarhan hyvikset, esimerkiksi munia ja toukkia syövät petohyönteiset ja pölyttäjät. Ammattiviljelmillä käytetään oikean torjunta-ajan määrittelemiseksi kukinnan aikaista feromonipyydystä, jonka avulla havaitaan perhosen lisääntynyt lento. Nämä vaatimattomat pikku perhoset munivat omenan raakileille sinne tänne huonosti havaittavia, yksittäisiä munia. Munista kuoriuduttuaan toukat kaivautuvat nopeasti raakileen sisälle turvaan, joten munien tai toukkien torjunnan aikaikkuna on lyhyt.

Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Pähkinäsadon korjuuaika? Asiantuntija vastaa

Miksi syreeni ei kuki? Asiantuntija vastaa

Tammen kevät heräilee hitaasti – näin tuet sen kasvua: Asiantuntija vastaa

Ongelmia kasvualustassa? Asiantuntija vastaa

Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa

Millainen kasvi sopisi hiekkaiseen alustaan? Asiantuntija vastaa

Ananaskirsikan istutus? Asiantuntija vastaa

Porkkanan lannoitus? Asiantuntija vastaa

Vanha kataja repeytyi? Asiantuntija vastaa

Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa? Asiantuntija vastaa

Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit? Asiantuntija vastaa

Milloin vanhan syreenin voi jakaa? Asiantuntija vastaa

Voiko poppelin hävittää suolalla? Asiantuntija vastaa

Salkoruusun ruoste? Asiantuntija vastaa

Musta tuholainen mansikan lehdillä? Asiantuntija vastaa

Miten estetään varistetaudin leviäminen uusiin punaherukkapensaisiin? Asiantuntija vastaa

Jurova tammi? Asiantuntija vastaa

Pihasyreeni kukkii ilman lehtiä? Asiantuntija vastaa

Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
