• Etusivu
  • Kasvillisuus

Monivuotisten köynnösten istutussyvyys ja -etäisyys

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.06.2021
20065_112.jpg

kiinanlaikkuköynnös

Köynnökset maahan tai ruukkuun

Köynnöksiä voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, maan jäätymiseen saakka - tosin keväinen taimi on huomattavasti pienemmän kokoinen istutettava. Paakut kastellaan sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen, poikkeuksena ovat jalokärhöt ja köynnösruusut, jotka istutetaan 20 cm entistä syvempään.

Kasvualustan on oltava vähintään 50 cm syvä.

Köynnökset istutetaan taimen koosta ja lajin kasvuvoimakkuudesta riippuen 1 - 2 metrin välein.

Lue lisää:
Kasvikortiston monivuotiset köynnökset

Istuta seinustalle köynnöskasvi piirroksen mukaisesti.
Istuta seinustalle köynnöskasvi piirroksen mukaisesti.

Monivuotiset köynnöskasvit menestyvät myös astiassa

Monivuotisia köynnöksiä voi istuttaa kasvukauden ajaksi myös ruukkuun, amppeliin tai laatikkoon - vaikka osaksi kesäkukkaistutusta. Muista kuitenkin lopettaa lannoittaminen ajoissa, jotta monivuotiset kasvit ehtivät valmistautumaan talveen. Syksyn tullen voi juuripaakun istuttaa rikkomatta maahan; kesäkukkien juurakot maatuvat tulevana kesänä osaksi köynnöksen kasvualustaa. Esimerkiksi jalokärhöt ovat upeita vaikkapa parvekelaatikosta tai ruukusta tukea vasten kiivetessään - alaspäin roikkuessaan.

Alla olevassa kuvassa jalokärhö viihtyy ulkomuratin seurana (talvetetaan kellarissa), alppikärhö pelargoniamppelissa (istutetaan maahan kasvamaan) sekä vaihtuvien kesäkukkien seurassa, vuodesta toiseen. Puisessa ulkolaatikossa kasvava alppikärhö talvehtii ulkona lumen suojassa, saa keväällä orvokkeja seurakseen sekä uutta pintamultaa - myöhemmin tilalle tulee kesäkukkia ja joskus syksyllä myös callunoita ja havuja. Toinen vastaava laatikko sai seurakseen monivuotiset havukasvit, jotta kärhöjen juurialue välttyisi ylimääräiseltä rasitukselta. Kokeilkaa ja yhdistelkää rohkeasti!

Kärhöt sopivat astiaistutuksiin muiden köynnösten tai kesäkukkien kanssa.
Kärhöt sopivat astiaistutuksiin muiden köynnösten tai kesäkukkien kanssa.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20123_30115.jpg
Niittykukat - Kauniit, kotimaiset ja kestävät
Niittykukkia voit kylvää pihan reunoille, puutarhan aukkopaikoille, joutomaille... - tai voit vaikka laajentaa perennaryhmääsi kotimaisilla ja kestävillä kasvilajeilla! Kuvittelehan sora-alueen reunassa, kuivassa paikassa viihtyvän ketoneilikan kukassa - tai upeita unikkoja kukkapenkissä... tai kokonainen niitty väreineen ja perhosineen!Valitse kukat maapohjan ja maan kosteuden mukaan, niin saat juuri niissä olosuhteissa viihtyvän niityn - ja pääset pian ihailemaan omaa, upea kukkaniittyäsi! Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä - tai syksyllä syys - lokakuussa. Syksyllä siemeniä voi kylvää lumen tuloon tai maan jäätymiseen saakka. Niittykukkien suojaksi voi istuttaa myös heinäkasveja.Lue lisää niityn perustamisesta... Niittykasvit viihtyvät mainiosti myös puutarhassa - ne ovat kestäviä ja terveitä, upeita kukkijoita!
20116_26549.jpg
Kelluva juhannuskokko
PAROC®-kivivilla on tunnettu palamattomuudestaan. Sitä käytetäänkin lämmöneristämisen lisäksi myös vaativissa palosuojauskohteissa. Kiistattomien palo-ominaisuuksien lisäksi kivivillan suuri etu on se, että se ei ime itseensä vettä. Kastuessaankin se kuivuu muita eristemateriaaleja nopeammin.Näiden ominaisuuksien ansiosta PUNARAITA™ sopii erinomaisesti vaikka kelluvan juhannuskokon alustaksi.Lautan rakentamiseen voidaan käyttää jäykkää PAROC WAS 25t – seinälevyä. Lautan kooksi tulee tällöin 1200x1800 mm. Kaksi vähintään 50 mm paksua PAROC WAS 25t- eristelevyä laitetaan päällekkäin siten, että pinnassa oleva lasikuituhuovat ovat toisiaan vasten. PAROC WAS 25t –levyjä saa kaikista hyvin varustelluista rautakaupoista.(Toim. huom. Muilla eristelevyillä emme tiedä asiaa kokeiltaneen, joten emme suosittele.)
20091_14784.jpg
Johdoton akkupensasleikkuri säästää aikaa ja vaivaa
Kuusiaitaa on perinteisesti leikattu kevättalvella, suojasäällä, ennen uuden kasvun alkua. Aita kannattaa leikata ylöspäin kapenevaksi, jolloin se kerää talvella vähemmän lumikuormaa. Kuusentaimien latvat katkaistaan vasta, kun taimet ovat kasvaneet halutun korkuisiksi. Latvojen leikkaaminen hidastaa lopullisen korkeuden saavuttamista.Bosch-akkupensasleikkurit toimivat ilman sähköjohtoa. Ne katkaisevat jopa keskipaksut oksat nopeasti, koska terästerän leikkuureuna on timanttihiottu. Näin taataan siisti leikkuujälki. Keveys ja kätevä muotoilu helpottavat osaltaan työskentelyä.Vakiovarusteena toimitettavat litiumioniakut turvaavat pitkän käyttöajan, ja älykäs anti-blocking-toiminto takaa voimakkaan ja lukkiutumattoman työskentelyn.Lisää pensasleikkureista...
20242_83403.jpg
Rusokuusama ja rikot kukkivat kesäkuussa
Kesäkuussa riittää kukkivia kasveja jokaiseen makuun. Kasvikortistostakin löytyy yli 500 kasvia, jotka kukkivat juuri nyt. Niiden joukossa ovat muun muassa rusokuusamat ja erilaiset rikot.
202111_73570.jpg
Miksi ruoho on eri väristä aidan toisella puolella?
Lukija kysyy: "Miksiköhän meidän nurmikkomme on jo ikään kuin hailakkaampi, kuin naapureiden, mutta muuten on tiuha ja hyvinvoiva? Johtuuko kenties eri lajikkeesta? Meillä on nurmikon seassa reilusti apilaa, vai johtuuko kenties leikkaustiheydestä? Olemme vieläkin leikanneet nurmikkoa, kun taas naapurit eivät. Kuuluuko nurmikonkin ikäänkuin mennä "ruskaan"?"

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton