• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näin perustat kukkaniityn - OSA 4/5

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.04.2012
20124_30315.jpg

OSA 4: Niityn kehitys

Kärsivällisyys on tarpeen, sillä niittykukat kehittyvät hitaasti; ensimmäisenä kesänä saattaa vasta taimettuminen tapahtua. Yksivuotiset kukat kukkivat toki jo 1. kesänä, mutta monivuotiset aloittelevat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.

Kukkaniityn kehittymiseen vaikuttavat mm. kasvualustan laatu, kylvöaika, säätilat ja niiden vaihtelut, hoito, niityn kasvillisuus ja kasvien välinen kilpailu.

Alla olevista kuvapareista näet kuivan sekä tuoreen niityn kehittymisen kolmena ensimmäisenä elinvuotenaan...

Ensimmäisenä kesänä

Toisena kesänä

Kolmantena kesänä

Huomio

Huomio

Niityn perustaminen lyhyesti:

Perustaminen
Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä tai syksyllä syys - lokakuussa. kylvettävä niittyalue muokataan ja rikkakasvit poistetaan. Siemenet ovat pieniä, joten sekoita ne esimerkiksi hienoon hiekkaan kylvön helpottamiseksi. Siemenet kylvetään pintaan, sillä useat siemenet vaativat valoa itääkseen. Siemenet itävät hitaasti. Pienet taimet kehittyvät kesän kuluessa.

Hoito ja kukinnan alku
Niitä alue syksyisin elo-syyskuussa kasvuston ränsistyttyä. Poista niittojäte muutaman päivän kuluttua. Rehevät alueet kannattaa niittää ja niittojäte poistaa myös alkukesällä.

Kukinnan alkaminen
Yksivuotiset kukat kukkivat jo 1. kesänä. Monivuotiset aloittavat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.

20124_30316.jpg

Näin perustat kukkaniityn on 5 osainen artikkelisarja:
OSA 1: Kasvien valinta
OSA 2: Maan muokkaus
OSA 3: Siementen kylvö
OSA 4: Niityn kehitys
OSA 5: Niityn hoito (ilmestyy lähiviikkoina)

Muistathan myös, että Jäsentukussa on tarjolla valikoima kotimaisia niittykukkien siemeniä; annospusseissa ja valmiina niittyseoksina!

Lisätietoa niittykasveista ja niityn perustamisesta: www.suomenniittysiemen.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20084_10002.jpg
Valokate kesäkeittiöön
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta, mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.
20227_69229.jpg
Näsiä - kavalan kaunis kevään kukkija
Näsiä, lehtonäsiä eli riidenmarja (Daphne mezereum) on pystykasvuinen, noin metrin korkuiseksi kasvava pensas, joka kukkii aikaisin keväällä ennen lehtiensä puhkeamista. Etelä-Suomessa näsiän kaunis ja voimakkaasti tuoksuva kukinta ajoittuu huhtikuulle, ja Etelä-Lapissa vasta toukokuulle. Näsiä on kasvupaikkansa suhteen melko vaatelias pensas.
20236_38479.jpg
Tee Se Itse: Ulkohuussi
Nykyaikainen kuivakäymälä on käytössä hajuton, viihtyisä ja mukava käyttää. Jotta kuivakäymälä olisi toimiva, on sen rakentamisessa, asentamisessa ja laitevalinnoissa kuitenkin huomioitava tietyt perusseikat. Tässä ohjeet huussista, jonne soveltuu esimerkiksi tilavuudeltaan n. 200 litrainen käymälä.
20104_21221.jpg
Huhtikuu tuo kevätkurkut
Kurkku saa keväällä kasvaakseen yllin kyllin luonnonvaloa. Se edustaa nyt aurinkoviljeltyä kasvista, jolla on vahva, raikas lataus. Rouskuvan rapea, runsaasti vettä sisältävä kurkku on mitä parhainta evästä mukaan otettavaksi minne vain. Nuorison tapaan kannattaa ottaa tuorekurkku reippaalla otteella haltuun ja haukata siitä kunnon suupaloja. Virkistävä vaikutus ei voi olla tuntumatta, kun on rouskuttanut koko 300 – 400-grammaisen kurkun päästä päähän.Kurkku kuuluu vesipitoisiin vihanneksiin samaan tapaan kuin melonit, salaatit, lehtiselleri, kesäkurpitsa, munakoiso, parsa ja retiisi. Näissä kaikissa on paljon raikasta vettä ja makua, kohtuullisen paljon ravintoaineita, mutta vain vähän kaloreita. Kurkkua ei tarvitse edes kypsentää, vaan se on valmista pureskeltavaa ihan sellaisenaan. Kurkku antaa sopivasti työtä hampaille ja kylläisyyden tunnetta vatsalle. Painonhallinta-asiantuntijat ovat todenneet, että ruoan muodossa saatava vesi todella pitää nälkää toisin kuin pullosta tai lasista juotu.Kurkun ravintoaineista kannattaa mainita kalium, joka tuo apua korkeaan verenpaineeseen. Soseutettuna juomana kurkun on todettu auttavan turvotukseen. Ulkoisestikin kurkkuviipaleita voi käyttää kasvoille levitettynä naamiona poistamaan silmäluomien ja kasvojen turvotusta. Kurkun väitetään edistävän hiusten kasvua, parantavan suolen toimintaa ja ehkäisevän kynsien haurastumista.
20097_17855.jpg
Valkeakosken asuntomessuilla koreilevat kesäkukat
Valkeakosken asuntomessuilla nähdään väljiä pihoja, joissa on tilaa niin lasten leikeille, oleskelulle kuin hyötykasvillisuudelle. Messukävijät voivat hakea vinkkejä paitsi messutalojen pihoilta myös maksuttomalta pihaklinikalta ja terassien rakentamis-työnäytöksistä.Messutalojen pihat tarjoavat käytännön esimerkkejä messukävijöille. Taimet ovat vielä pieniä, mutta kesäkukilla on piristetty pihoja ja sisäänkäyntejä. Alla muutamia poimintoja:
20225_78170.jpg
Hajuton ja haitaton kierrätys
Jätekaapin astiat on täynnä haisevia purkkeja ja puolitäysiä roskapusseja. Maitokartongit löyhkäävät tiskipöydällä ja yksi roskapusseista on vuotanut pahanhajuista nestettä roskastian pohjalle. Pantilliset ja pantittomat kaljatölkit ovat erottamattomina yhteistuumin keränneet kärpäsiä viime viikon perjantaista saakka ja yhdessä tölkissä taitaa olla tupakantumppeja sisällä. Biojätepussi on olemassa, mutta se on unohtunut muiden roskien alle.Tällainen kaoottisuus on saavutettavissa nopeasti, jos roskien lajitteluun ja säilyttämiseen ei käytä lainkaan aikaa tai vaivaa. Ja tämän kaoottisuuden siivoamiseen aikaa ja vaivaa vasta meneekin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton