• Etusivu
  • Kasvillisuus

Haitallisia puutarhakasveja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20087_11855.jpg

Lupiinit valloittavat etenkin tienvarsiniityt.

Suomeen on kotiutunut ihmisten matkassa runsas 600 vierasta lajia, joista monet uhkaavat luontomme monimuotoisuutta. Eräät puutarhan koristekasveiksi tuoduista lajeista voivat karata luontoon ja niitä tulisi siksi välttää: Jättiputket, jättipalsami, lupiinit ja kurtturuusu aiheuttavatkin jo suuria vahinkoja monilla alueilla.

Vieraslajit, eli ihmisen avulla uuteen ekosysteemiin siirtyvät lajit, ovat toiseksi suurin syy luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen heti elinympäristöjen tuhoutumisen jälkeen. Lajit, jotka valtaavat itselleen uutta elintilaa aggressiivisesti, voivat aiheuttaa merkittäviä haittoja ympäristölle, taloudelle ja ihmisten terveydelle.

Suurin osa vieraslajeista on kasveja

Pohjoismaisen ministerineuvoston mukaan Suomeen on kotiutunut 21 mereistä lajia, 24 sisävesissä elävää ja 593 maalla elävää lajia. Viimeksi mainituista suurin osa on kasvilajeja. Vierasta alkuperää olevien lajien tilalla tulisi mieluummin suosia kotimaisia kasveja.

Luontoon karanneiden vieraslajien hävittäminen on vaikeaa ja kallista, monessa tapauksessa jopa mahdotonta. Tämän vuoksi niiden leviäminen tulisi estää mahdollisimman tehokkaasti. Luonnonsuojelulaki (LSL 43§) kieltää vierasperäisten lajien levittämisen luontoon, jos on olemassa vaara, että niistä voi syntyä pysyvä kanta.

Useimmat kasveista ovat jo varsin yleisiä pihakasveja. Niiden viljelyä tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää. Jos niitä kuitenkin haluaa kasvattaa, tulee pitää erityinen huoli siitä, että ne eivät pääse leviämään lähiympäristöön.

Vaarallisiin vieraslajeihin kuuluvat muun muassa kiertotatar-lajit, kuten japanintatar (Fallopia japonica), jättitatar (Fallopia sachalinensis) ja näiden risteymä hörtsätatar (Fallopia x bohemica). Lajit ovat kotoisin Itä-Aasiasta, josta niitä on viety ympäri maailmaa puutarhoihin koristekasveiksi. Ne ovat suosittuja puutarhaperennoja, koska ne ovat sitkeitä, nopeakasvuisia ja leviävät helposti kasvullisesti. Samat ominaisuudet ovat kuitenkin tehneet niistä erittäin vaikeita ja haitallisia rikkakasveja. Kiertotattaria ei tule siirtää sellaiselle paikalle, josta kasvusto pääsee leviämään valvomatta luontoon.

Lisätietoja: Suomen ympäristökeskus, Ylitarkastaja Harry Helmisaari, puh. 040 740 1612

Nimensä mukainen jättitatar...
Nimensä mukainen jättitatar...
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Perennojen kastelu
Kastelu aloitetaan viimeistään viikon poudan jälkeen. Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 35 cm:n syvyyteen. Yksi vesilitra/m2 kastelee vain yhden cm:n syvyyteen.Paras kastelutapa: harvoin, mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee juuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee kasvista entistä aremman poudalle.Liikakastelu puolestaan liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita nurmikon ulottumattomiin.Lisää kasvien hoitamisesta
tihkuruukku palmun juuressa
Helpota joka kesäistä kastelurumbaa Tihkuruukulla
Puutarhakasvien kastelu on ongelmallista ja aikaa vievää puuhaa lähes kaikille kotipuutarhureille, joko veden tai ajanpuutteen vuoksi. Kotipuutarhuri saa usein kasvien kastelusta harmaita hiuksia – liikaa vettä tai liian vähän. Avuksi saapuu historia.Muinaiset roomalaiset ja Perun intiaanit keksivät oivan kastelumenetelmän, jossa hyödynnettiin maahan upotettuja lasittamattomia saviruukkuja helpottamaan kasvien kastelua. Jo Kiinan vanhimmassa maatalousoppaassa, Fan Shengzhin-kirjassa, kuvattiin menetelmää. Tätä nerokasta altakastelumenetelmää voimme hyödyntää myös kotipuutarhassa kasvien riittävän vedensaannin ja hyvinvoinnin turvaamiseksi tänäkin päivänä.Syntyi BioProffa Tihkuruukku.
202112_74239.jpg
Gratinoitu savusuikalekiusaus ja paahdettu raitajuuri
Perinteinen kinkkukiusaus on monelle lapsuudesta tuttua kotiruokaa. Tämä helppo ja herkullinen arkiruoka on nopea valmistaa ja kypsyy uunissa tunnissa meheväksi. Pouttu Savusuikaleet tuovat makuun miellyttävää savuisuutta ja pecorino-juustokuorrutus antaa viimeisen silauksen. Tarjoile kiusaus etikkapunajuuren sijaan näyttävällä hunajapaahdetulla raitajuurella!
202210_67411.jpg
Huonekasvit hengissä talven yli?
Miksi huonekasvini tiputtavat talvella lehtiään ja ovat kovin kärsivän oloisia? Hoidan niitä yhtä hyvin kuin kesälläkin, joten siitä ei pitäisi olla kyse.
202212_62014.jpg
Kaamosaika kukkaruukussa
Suurin osa huonekasveista kaipaa ylimääräistä valoa talven pimeinä aikoina. Tämä aika on lokakuun lopulta helmikuun loppuun.
20232_69149.jpg
Tietoa nurmikosta?
Yleisin pihojen päällyste lienee nurmikko. Se tuo elävyyttä, kodikkuutta ja väriä maisemaan. Se on kauniin vihreä, eloisa, tuoksuu hyvältä ja toimii hyvin leikkien, oleskelun sekä pelien alustana. Lisäksi nurmikko tarjoaa annoksen kesäistä hyötyliikuntaa leikkuun muodossa.Nurmikko toimii parhaiten juuri oleskelualueilla. Kovaa kulutusta yhdestä kohtaa se ei kestä, siksi se polkujen kohdalta kuluukin pois. Nurmikko on myös sateen jäljiltä liukas, joten se ei ole turvallinenkaan vaihtoehto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton