Nurmikko on puutarhasi vihreä matto, hoida sitä leikkaamalla

Millainen nurmikko sinulla on? (Kuva: Envato)
Pitävä pelinurmi, golffarin tiheä ja tiivis nurmimatto, villi ja vapaa ruohikko, pehmeä sammalnurmi..Nurmikon rakenne ja siinä kasvavat lajikkeet sekä käyttö- ja hoitamistavat vaihtelevat hieman joka puutarhassa.
Nurmikon leikkaus ja leikkauskorkeus
Leikkaus on aina rasite nurmikolle; jokainen leikkuukerta riistää heinältä osan yhteyttävästä lehtipinnasta. Leikkauksen seurauksena heiniin kehittyy uusia versoja korvaamaan vietyä lehtipintaa - ja nurmikko tihenee.
Heinät kasvavat eri tavalla. Raiheinä on nopein, sitten tulee punanata, ja hitain on niittynurmikka. Jatkuva lyhyeksi leikkaus, eli alle 3 cm:n leikkaus aiheuttaa heinissä pintajuurisuutta ja samalla siis poudanarkuutta. Liian matalaksi leikkaus myös hävittää nurmikosta sen tärkeimmän lajin eli niittynurmikan. Punanadalle lyhyt leikkaus on yleensä eduksi. Röllitkin viihtyvät lyhyeksi leikatussa nurmikossa.
Paras eli 'diplomaattisin' leikkuukorkeus on 3‒4 cm. Leikkuukorkeuden nosto pouta-aikoina ei hyödytä mitään. Helleaikoina paras leikkausaika on iltamyöhä. Yöllä leikkuuarpi ehtii umpeutua, eikä nurmikko haihduta niin paljon päivällä.
Jos haluat heinän ja rikkaruohojen kukkivan (se voi olla hyvin kaunista), niin leikkaa nurmikko vain kerran vuodessa, elo-syyskuussa, kuten teiden pientareetkin leikataan. Näin saat ketomaisemman vaikutelman.
Syksyn viimeisessä leikkauksessa nurmikko jätetään normaalipituiseksi. Liian lyhyt nurmikko kärsii jääpoltteesta, liian pitkä taas lumihomeesta.

Paras leikkuujälki syntyy kelakoneella, joka leikkaa heinän siististi kuin saksilla. Vaakatasoleikurilla heinänkärjestä tulee repaleinen ja paljon vettä haihduttava, jolloin nurmikon vedenkulutus ja kastelutarve lisääntyy.
Nurmikon ilmastus ja sammaleen torjunta
Nurmikon ilmastus on tärkeä toimenpide, joka parantaa juuriston hapensaantia ja edistää veden imeytymistä maaperään. Tiivistyneessä maassa vesi ja ravinteet eivät pääse kunnolla juuristoon, mikä heikentää nurmikon kasvua. Ilmastus tehdään piikki- tai piikkipyörätyökalulla keväällä tai syksyllä. Samalla voidaan levittää hiekkaa ja lannoitetta, jotka parantavat maaperän rakennetta ja ravinnetasapainoa.
Sammal viihtyy kosteilla ja varjoisilla alueilla, joissa maaperä on liian tiivis tai ravinneköyhä. Sammaleen torjunnassa tärkeintä on huolehtia nurmikon riittävästä lannoituksesta, ilmastuksesta ja leikkuukorkeudesta. Kalkitus auttaa nostamaan maaperän pH-arvoa, mikä vähentää sammaleen kasvua ja edistää heinän hyvinvointia.
Nurmikon kastelu ja lannoitus
Kastelu on tärkeä osa nurmikon hoitoa etenkin kuivina kausina. Syvä kastelu harvemmin on tehokkaampaa kuin pinnallinen kastelu päivittäin, sillä se kannustaa juuria kasvamaan syvemmälle ja tekee nurmikosta kestävämmän kuivuudelle. Paras kasteluaika on varhain aamulla tai myöhään illalla, jolloin vesi haihtuu vähemmän.
Lannoitus tukee nurmikon kasvua ja kestävyyttä. Keväällä annetaan typpipitoista lannoitetta, joka edistää vihreää kasvua, kun taas syksyllä suositaan kalium- ja fosforipitoisia lannoitteita, jotka vahvistavat juuristoa ja valmistavat nurmikon talveen. Orgaaniset lannoitteet, kuten komposti ja nurmikon leikkuujäte, voivat myös parantaa maaperän rakennetta ja mikrobiaktiivisuutta.
Nurmikon uudistaminen ja paikkaus
Talven jälkeen nurmikossa voi ilmetä aukkoja tai kuluneita kohtia, jotka kaipaavat täydennyskylvöä. Parhaiten siemenet itävät, kun ne kylvetään keväällä tai syksyllä kosteaan maahan. Pintakerros kannattaa kevyesti haravoida ja tiivistää siementen jälkeen, jotta ne saavat hyvän kontaktin maaperään. Kuivina kausina uuden kasvuston kastelu on erityisen tärkeää.
Jos nurmikko on kauttaaltaan heikossa kunnossa, voi olla tarpeen suorittaa laajempi uudistus. Tämä voi tarkoittaa vanhan nurmikon jyrsimistä, maaperän parantamista kompostilla ja hiekan lisäyksellä, ja lopuksi uuden siemenseoksen kylvämistä. Hyvin hoidettu ja monilajinen nurmikko kestää paremmin kulutusta ja vaihtelevia sääolosuhteita.

Nurmikon viimeistely
Ruohonleikkuu on sitä helpompaa ja nopeampaa mitä vähemmän nurmikolla on jyrkkiä luiskia ja kierrettäviä kantoja, kiviä, kaivonkansia ja puita. Poista esteiden ympärille jääneet ruohotupsut saksilla tai siimaleikkurilla.
Nurmikon haravointi
Leikkuujätettä ei tarvitse poistaa, jos nurmikko leikataan riittävän usein. Pieni leikkuujätekerros nurmikon pinnalla on eduksi; se lisää kimmoisuutta ja kulutuksenkestävyyttä, luovuttaa ravinteita, tasoittaa maan lämpötilojen vaihtelua ja estää rikkakasvien leviämistä.
Elävässä maassa leikkuujätteen hajoaminen tapahtuu nopeasti.
Liian paksu ja tiivis leikkuujätekerros on tietysti haitallinen, koska se estää juuriston ilmansaantia. Nurmikon leikkuujätettä kannattaa hyödyntää myös kasvimaan katteena tai vaikkapa puiden ja pensaiden juurilla!
Aiheeseen liittyvää

Hyvällä trimmerillä pihan viimeistely käy helposti

Uusi, vaikuttava Amos Rex -taidemuseo Helsingissä tuo taidetta myös pihoille

Olisiko tuijasta aidaksi?

Piha kuntoon OSA 5/6: Katse kukkapenkkeihin

Kannattaako pihasuunnitelma teettää ulkopuolisella?
