• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nurmikonhoidosta kysyttyä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.04.2014
14_P_77005.jpg

Apua, sammal valtaa pihan? Miten siitä päästä eroon? Entä millainen apulanta sopii nurmikolle? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.

* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

1. Syksyllä haravoinnin yhteydessä huomasimme, että sammal oli vallannut pihamme. Mikä olisi tehokas tapa nyt keväällä hyökätä sammaleen kimppuun ja saada nurmikko taas kukoistamaan? Viherpeukalo keskellä kämmentä

- Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy - kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Sammaloitumisen syynä on yleensä nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus. Pysyvään lopputulokseen päästäksesi on näihin syihin syytä puuttua.

Ensiapuna sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois ja alue ilmastoidaan talikolla tai ilmaajalla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.

Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.

Sammalen voi myös myrkyttää. Nurmikkosulfaatti tuhoaa viikossa kahdessa sammalen maanpäälliset osat. Kuollut sammal haravoidaan pois ja aukkopaikat paikkauskylvetään. Myrkytetty sammal palaa kuitenkin takaisin nurmikkoon, sen tulon syytähän ei myrkytyksellä poisteta.

Lue lisää:
Miten eroon sammaleesta?
Ilmaaja kerää sammaleen pois

2. Meidän pitää parantaa nurmikkoa taloyhtiössämme. Nyt maakerros tosi ohut, ollut alunperinkin kuulemma. Miten nurmikko perusparannetaan omin voimin? Toinen kysymys, nurmikko on täysin voikukkien valtaama. Miten kitkeä ne pois helpoiten? Anna

- Nurmikko tarvitsee vähintään 20 cm kerroksen hyvää kasvualustaa voidakseen hyvin. Liian ohut multakerros heikentää nurmen kasvua, on ravinneköyhä ja vettä mahdollisesti liikaa läpäisevä. Perusparannus kannattaisikin aloittaa pintamaan jyrsimisellä sekä multakerroksen lisäämisellä. Tasaus, tiivistys, lannoitus ja kalkitus. Kylvä muokatulle nurmialueelle siemenet, tiivistä ja huolehdi alueen kastelusta. Leikkuujätteen jättäminen maahan auttaa myös parantamaan kasvualustaa ja palauttaa lisäksi käytetyt ravinteet takaisin kiertoon.

Myös voikukat kertovat nurmikon huonosta voinnista ja maan ravinneköyhyydestä – ja tilanne paranee lannoittamalla. Käsin kitkemällä urakka voi olla mahdoton; voikukka lisääntyy nimittäin pienistäkin juurenkappaleista. Alue kannattaakin käsitellä torjunta-aineella, joka tuhoaa leveälehtiset kasvit (mutta säästää heinäkasvit). Jatkossa voikukat tulisi poistaa niin nurmialueelta kuin sen läheisyydestäkin ennen niiden kukkimista.

Lue lisää nurmikon perustamisesta ja hoidosta

3. Haluaisin kysyä puutarhastani seuraavaa. Ajaisinko nurmikon sängelle vai olisiko tähän vuoden aikaan hyvä poistaa koko nurmikko? Miten jälkihoito? Olisiko ajon jälkeen syytä kyntää muutaman kerran kunnolla vai rapsuttaa kevyesti. Miten kastelu? Perusteellinen kastelu syvälle ja monta kertaa vai kevyt ruiskautus pinnalle? Haluaisin lisäksi istuttaa puutarhaani monenlaisia siemeniä: mustia, vaaleita, keltaisia, punaisia... Onko tämä hyvä idea, vai olisiko syytä pitäytyä vain tietyssä värissä? Ymmällään

- Kysymyksestä ei käynyt ilmi oletko hoitamassa, kunnostamassa vai kokonaan hankkiutumassa eroon nurmikostasi. Jos mietit hoitotöitä, niin nyt keväällä on aika lannoittaa ja kalkita nurmikko – ja myös pintamaan kevyt haravointi piristää kasvustoa ja saa ravinteet mukavasti juurten ulottuville.

Jos taas haluat kunnostaa kenties huonokuntoista nurmikkoa, niin lannoituksen ja kalkituksen lisäksi saattaa olla tarpeellista rikkoa maan pinta vaikka jyrsimällä ja lisätä samalla hieman kasvualustaa. Tämän jälkeen pinta tiivistetään ja siihen kylvetään myös uutta nurmikonsiementä. Kunnostettua nurmikenttää hoidetaan kuten vastaperustettuakin, eli ensimmäisen kesän ajan kannattaa kastelusta huolehtia. Vettä annetaan kerralla kunnolla, jotta juuret kasvaisivat syvemmälle – kevyt pintasadetus saa juuret vain hakeutumaan pinnalle ja altistumaan kuivuudelle.

Monenlaisilla siemenillä tarkoitat varmaankin erivärisiä kukkia? Valitse kasvilajit kasvuolosuhteiden mukaan (valon määrä ja maan laatu) – ja anna painoarvoa myös omalle mieltymyksellesi. Jos pidät monivärisestä kukinnasta, niin totta kai voi kylvää erivärisiä kukkia puutarhaasi! Voit toki pysytellä myös muutamassa värissä, jolloin saat rauhallisemman lopputuloksen (päävärit/ vastavärit / 2-3 valittua väriä / yksivärinen jne.). Siemenistä voit kasvattaa niin yksi- kuin monivuotisiakin kukkia puutarhaasi.

Kasveista saat tietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta .

4. Mikä on paras apulanta ja millä nimellä heittää nyt nurmikolle, koska huonon talven jälkeen pelkkää perunapeltoa koko entinen kaunis nurmikko?

- Parasta lannoitetta on keväällä pitkävaikutteinen, typpipitoinen lannoite, joka auttaa nurmikkoa kasvamaan rehevästi koko kesän ajan. Myös kalkitus tulee muistaa; jos olet kalkinnut säännöllisesti niin esimerkiksi Biolan Nurmikkolannoite riittää niin nurmikkosi lannoitukseen kuin kalkitukseenkin. Jos kalkitus on jäänyt, niin nurmialue tulee myös kalkita. Levitä kalkki eri aikaan kuin varsinainen lannoite. Nurmikon voit lannoittaa myös tavallisella yleislannoitteella pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Kesän aikana leikkuujäte palauttaa ravinteet maahan.

Perusta ja hoida nurmikko oikeilla tuotteilla

Tutustu myös nurmikon tehokaksikkoon

Huomio

Huomio

Puutarha.net on täynnä tieto mm. nurmikon- ja puutarhanhoidosta!

Puutarha.net on tulvillaan tietoa puutarhan hoitotöistä, kasveista sekä paljon muusta. Myös nurmikosta ja niitystä löytyy tietoa!

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi!

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82934.jpg
Viikon kysymys: Miksi keltavuohenkuusamat toimivat eri tavoin?
Olen tykännyt yhdestä keltavuohenkuusamastani ja sen vierellä kasvavista rusokuusamistani, koska ne ovat pörriäisten ja perhosten ykkössuosikit pihallani. Nyt heräsin ihmettelemään, miksi vanhempi keltavuohenkuusamana ostamani pensas ei toimi samoin: se ei kuki samaan aikaan kuin nuo mainitut. Muistini mukaan se kukkii paljon aikaisemmin. Lehdet ja olemus ovat kyllä samaa. Lehti on hiukan tummempi ja leveämpi kuin keltavuohenkuusamalla. Onko kyseessä joku muunnos? Kuvassa vasemmalla tämä outolainen, keskellä ruso- ja oikeall alla keltavuohenkuusama.
20128_31820.jpg
Kasvirunsautta kotipuutarhassa
Leila Lammi-Hiltusen metsäisessä puutarhassa viihtyvät kasvit ja eläimetKeskustelupalstalla olleet kauniit puutarhakuvat saivat Puutarha.netin toimituksen kurkistamaan hieman tarkemmin Jouluruusun, eli Leila Lammi-Hiltusen puutarhaan. Käynti ulvilalaisella omakotitalopihalla sai päätoimittajankin hiljaiseksi; noin 1400 neliön tontti oli tulvillaan upeita kasveja! Hämmästystä lisäsi pihanomistajan harrastuksen myötä kartuttama asiantuntemus, sillä tämä kotipuutarhurien malliesimerkki muisti rehevän puutarhansa kasvit tieteellisiä nimiä myöden!
202111_73592.jpg
Mikä tämä kaunis kirppislöytö on nimeltään?
Lukija kysyy: "Mikähän mahtaa olla tämä huonekasvi, jonka pikkuisen taimen löysin kirpputorilta? Kasvin myyjä ei ollut maininnut sille nimeä. Ajattelin löytää nimen vehkojen luettelosta, vaan ei tuottanut tulosta. Lehdet ovat kärjistään tylpemmän muotoiset kuin esim. viirivehkalla, sekä paksuhkommat ja tukevammat, myös varsiltaan."
20197_59073.jpg
Villiyrtit lautaselle
Villiyrttejä saattaa löytyä metsästä, mökkitien varrelta, niityltä, pelloilta tai omalta kotipihalta. Suomessa kasvaa noin 200 syötävää kasvilajia.
20207_65886.jpg
Mitä on etanadynamiitti?
Oletko joskus harmitellut kiveä tai kalliota, joka on yksinkertaisesti "väärässä paikassa"? Tiedätkö, että on olemassa tuote, jolla niistä voi päästä eroon ilman lupabyrokratiaa ja kallista ammattiapua? Se on Ter-Mite murtolaasti eli niin sanottu etanadynamiitti.
20096_17103.jpg
Kumpulan kasvitieteellinen ulkoilmalaboratorio aukeaa yleisölle
Mikä on kasvitieteellinen puutarha?Tieteellisessä puutarhassa kasvit eivät ole pelkästään silmänilona. Niihin liittyy paljon taustatietoa, joka ulkona puutarhassa näkyy lähinnä nimikilpinä. Kilpien lisäksi puutarhalla on tietokanta, johon kirjataan milloin ja mistä kukin kasvierä on saatu, sekä paljon muuta siihen liittyvää tietoa.Tieteellisessä puutarhassa tiedetään tarkasti, mikä kasvi missäkin istutuksessa kasvaa. Kun kasvi kuolee tai uusi istutetaan, niin tieto päivitetään myös sähköiseen tietojärjestelmään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton