• Etusivu
  • Kasvillisuus

Olisiko tuijasta aidaksi?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2022
20226_46018.jpg

Vapaasti kasvava aidanne tuijasta ja norjanangervosta. (Kuva: Puutarha.net)

Haluaisimme havuaidan, mutta perinteisen kuusiaidan sijasta olemme mieltyneet tuijiin. Mitä meidän tulisi tietää tuijista?


Tuijista saat mainiosti kasvatettua joko leikattavan tai vapaasti kasvavan aidan.

Tuijat pitävät tuoreesta maasta ja viihtyvät parhaiten hieman varjoisammassa paikassa. Aurinkoisemmallakin paikalla ne menestyvät, mikäli maan kosteusolot ovat otolliset ja taimet on ensimmäisten keväiden ajan suojattu paahteelta.

Istutusetäisyys riippuu siitä haluatteko tiiviin, leikatun aidan vai selkeästi eri yksilöistä rakentuvan tuija-aidanteen. Yleensä leikattava aita kasvatetaan pienemmistä taimista, jolloin saadaan tiheä ja tiivis kasvusto säännöllisin leikkauksin. Taimien koosta riippuen leikattavien aitataimien istutusetäisyys vaihtelee (1–3 kpl metrille). Isoja taimia on sääli lyhentää (ja se olisi rahan haaskaamistakin), joten sellaisia kannattaa hankkia vain yksilöpuiksi tai vapaasti kasvavaan aidanteeseen.

Lannoittaa voidaan keväällä havukasveille sopivalla lannoitteella.

Tuijan leikkaaminen

Tuijaa leikataan kuin kuusiaitaa, keväisin ylöspäin kapenevaksi. Tuijien voidaan antaa kasvaa myös vapaasti leikkaamatta luonnolliseen muotoonsa; tällöin on otettava huomioon niiden korkeus täysikasvuisena. Tuija kestää leikkaamista kuusta paremmin; se kasvattaa versoja myös vanhemmasta osastaan ja tuuheutuu säännöllisillä leikkauksilla. Niin aidaksi kasvatettava kuin yksittäispuukin on aina siistittynä kauniimpi, joten sivuilla ja latvassa kasvavat ylipitkät haarat voi aina leikata pois. Etenkin jätti- ja kanadantuijasta kasvaa leikkaamattomana melko harva ja "höröttävä".

Kartiotuija 'Holmstrup'. (Kuva: M.W.)
Kartiotuija 'Holmstrup'. (Kuva: M.W.)

Erilaisia tuija-lajikkeita

Yleisemmin myynnissä on rehevän rentoa kanadantuijaa, kartiotuijaa 'Brabant', 'Holmstrup', 'Pyramidalis', 'Pyramidalis Compacta'), kapeaa pilarituijaa ('Columna', 'Fastigiata') sekä timanttituijaa ('Smaragd'). Etelä-Suomessa on joskus myynnissä myös jättituijaa ('Martin'), joka menestyy yksilökohtaisesti vyöhykkeillä I-III. Kanadantuijan ja jättituijan kasvutapa on ilmava – kartiotuijan ja timanttituijan kasvu taas huomattavasti tiiviimpää ja niiden kasvukorkeus jää myös matalammaksi. Kapeasta pilarituijasta saa kapeaa aitaa leikkaamatta. Pallotuija ('Danica', 'Globosa', 'Hoveyi', 'Little Champion', 'Little Giant', 'Recurva Nana', 'Tiny Tim', 'Woodwardii') on nimensä mukaisesti pallon mallinen ja jää noin metrin korkuiseksi.

Lue lisää:

Tuija – tutustu lajikkeisiin

Tuijat Kasvikortistosta

Kuusiaidan leikkaaminen
Samat ohjeet pätevät myös tuija-aidan leikkaamisessa.

Pallotuija 'Danica'. (Kuva: M. W.)
Pallotuija 'Danica'. (Kuva: M. W.)

Monet tuijalajikkeet menestyvät Oulun tienoille saakka, ehkä pohjoisempanakin, koska siellä on kasvien talvehtimisen kannalta tärkeää lunta.

Lue lisää: 10 faktaa, jotka sinun pitää tietää tuijien istuttamisesta ja hoidosta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20_P_56109.jpg
Onko mitään tehtävissä?
Lumen alta paljastui ikävä yllätys; kasvien oksia oli kaluttu puhtaaksi, hedelmäpuun taimia ja pensaita latvottu sekä puiden runkoja syöty!Talven korkeat lumikinokset mahdollistivat sen, että jänikset pääsivät syömään hedelmäpuiden ja muiden lehtipuiden taimia ja runkoja suojaustenkin yläpuolelta. Lisäksi niille ovat maistuneet erityisesti norjanangervot, jotka voitu latvoa hyvinkin huolellisesti. Lisäksi tuhojaan ovat lumihangen alla tehneet myös myyrät, joiden jäljiltä on puun tyvet paljaina (peltomyyrä) ja juuria katkottu (vesimyyrä). Monilla paikoilla myös hiiret ovat tehneet tuhojaan; maanpeitehavut ja keijuangervot on pikkuruisilla hampailla kaluttu puhtaaksi.
20087_11948.jpg
Vaasan asuntomessujen pihapaloja
Vaasan asuntomessualue Suvilahti sijaitsee merellisissä maisemissa lahden poukamassa, noin 3 kilometriä Vaasan keskustasta. Suvilahden merellisyys ja luonnon vehreys ovat alueen rakastetuimpia piirteitä. Asuntomessualue liittyy luontevasti koko kaupungin kattavaan viheralueverkostoon.
20_P_56146.jpg
Kärhöjä kotipuutarhaan?
Taimimyymälöissä on tarjouksessa erilaisia kärhöjä – Menestyisivätkö nämä köynnökset kotipihassa? T: Kärhöjen lumoissaKärhöt lukuisine lajeineen ja lajikkeineen ovat hyvin monikäyttöisiä (luonnonkärhöjen ja jalokärhöjen lisäksi löytyy perennakärhöjä) ja niitä voit kasvattaa luonnon ympäristössä (kivien päälle, puiden ympärille tms.), istutuksissa ja vaikka astiassa terassilla tai parvekkeilla. Ne kasvavat kesän aikana yli 2 metrisiksi; astiassa koko jää hieman pienemmäksi.
20237_82654.jpg
Vuorimännyn typistäminen? Asiantuntija vastaa
Vuorimännyt suositellaan typistettävän juhannuksen tienoolla. Voiko vuorimäntyjä typistää/leikata vielä myöhemmin kesällä tai syksyllä/talvella kuten muitakin havuja, vai onko peli tämän vuoden osalta menetetty?
20181_51367.jpg
Verenpisara (Fuchsia)
Verenpisara (Fuchsia) on pensasmainen, tuuhea, monivuotinen kasvi, jota kasvatetaan Suomessa usein yksivuotisena kesäkukkana. Verenpisaroiden sukuun kuuluu yli sata eri lajiketta. Ne voivat olla pystykasvuisia tai riippuvia. Lajikkeesta riippuen myös kukkien koko, muoto ja värit vaihtelevat; usein ulompi verhiöosa on erivärinen kuin kukan keskeltä avautuva teriö.
20226_71449.jpg
Päihitä pihan tuholaiset - kätevät kotikonstit käyttöön!
Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton