Olisiko tuijasta aidaksi?
Vapaasti kasvava aidanne tuijasta ja norjanangervosta. (Kuva: Puutarha.net)
Haluaisimme havuaidan, mutta perinteisen kuusiaidan sijasta olemme mieltyneet tuijiin. Mitä meidän tulisi tietää tuijista?
Tuijista saat mainiosti kasvatettua joko leikattavan tai vapaasti kasvavan aidan.
Tuijat pitävät tuoreesta maasta ja viihtyvät parhaiten hieman varjoisammassa paikassa. Aurinkoisemmallakin paikalla ne menestyvät, mikäli maan kosteusolot ovat otolliset ja taimet on ensimmäisten keväiden ajan suojattu paahteelta.
Istutusetäisyys riippuu siitä haluatteko tiiviin, leikatun aidan vai selkeästi eri yksilöistä rakentuvan tuija-aidanteen. Yleensä leikattava aita kasvatetaan pienemmistä taimista, jolloin saadaan tiheä ja tiivis kasvusto säännöllisin leikkauksin. Taimien koosta riippuen leikattavien aitataimien istutusetäisyys vaihtelee (1–3 kpl metrille). Isoja taimia on sääli lyhentää (ja se olisi rahan haaskaamistakin), joten sellaisia kannattaa hankkia vain yksilöpuiksi tai vapaasti kasvavaan aidanteeseen.
Lannoittaa voidaan keväällä havukasveille sopivalla lannoitteella.
Tuijan leikkaaminen
Tuijaa leikataan kuin kuusiaitaa, keväisin ylöspäin kapenevaksi. Tuijien voidaan antaa kasvaa myös vapaasti leikkaamatta luonnolliseen muotoonsa; tällöin on otettava huomioon niiden korkeus täysikasvuisena. Tuija kestää leikkaamista kuusta paremmin; se kasvattaa versoja myös vanhemmasta osastaan ja tuuheutuu säännöllisillä leikkauksilla. Niin aidaksi kasvatettava kuin yksittäispuukin on aina siistittynä kauniimpi, joten sivuilla ja latvassa kasvavat ylipitkät haarat voi aina leikata pois. Etenkin jätti- ja kanadantuijasta kasvaa leikkaamattomana melko harva ja "höröttävä".
Erilaisia tuija-lajikkeita
Yleisemmin myynnissä on rehevän rentoa kanadantuijaa, kartiotuijaa 'Brabant', 'Holmstrup', 'Pyramidalis', 'Pyramidalis Compacta'), kapeaa pilarituijaa ('Columna', 'Fastigiata') sekä timanttituijaa ('Smaragd'). Etelä-Suomessa on joskus myynnissä myös jättituijaa ('Martin'), joka menestyy yksilökohtaisesti vyöhykkeillä I-III. Kanadantuijan ja jättituijan kasvutapa on ilmava – kartiotuijan ja timanttituijan kasvu taas huomattavasti tiiviimpää ja niiden kasvukorkeus jää myös matalammaksi. Kapeasta pilarituijasta saa kapeaa aitaa leikkaamatta. Pallotuija ('Danica', 'Globosa', 'Hoveyi', 'Little Champion', 'Little Giant', 'Recurva Nana', 'Tiny Tim', 'Woodwardii') on nimensä mukaisesti pallon mallinen ja jää noin metrin korkuiseksi.
Lue lisää:
Kuusiaidan leikkaaminen
Samat ohjeet pätevät myös tuija-aidan leikkaamisessa.
Monet tuijalajikkeet menestyvät Oulun tienoille saakka, ehkä pohjoisempanakin, koska siellä on kasvien talvehtimisen kannalta tärkeää lunta.
Lue lisää: 10 faktaa, jotka sinun pitää tietää tuijien istuttamisesta ja hoidosta