• Etusivu
  • Kasvillisuus

Oman ruokalautasen kasvikset halutaan kasvattaa itse

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2023
20232_58396.jpg

(Kuva: Biolan)

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan kiinnostus itse kasvattamiseen ja syötäviin kasveihin on nousussa. Liki kolme neljästä suomalaisesta innostuu puutarhanhoidosta ainakin jonkin verran. Syyt kasvattaa itse syötäviä kasveja ovat tuoreus, alkuperä ja luonnonmukaisuus. Kotipuutarhuri haluaa nähdä konkreettisen kasvun ihmeen. Multien ja lannoitteiden hankinnoissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota ympäristöystävällisyyteen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämiseen. Ekologisia raaka-aineita puutarhassa ovat rahkasammal ja biohiili.

Suomalaiset haaveilevat syötävien kasvien kasvattamisesta

Kyselyssä selvitettiin millaisia ajatuksia syötävien kasvien kasvattaminen herättää. Peräti 98 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että itse kasvattamalla saa takuulla tuoretta syötävää ja tietää ruuan alkuperän. Liki yhtä moni oli sitä mieltä, että itse kasvattamalla tietää miten kasvit on tuotettu ja saa luomua.

Vastaajista 84 prosenttia kokee syötävien kasvien kasvattamisen mukavana ajanvietteenä. Vastauksissa näkyy myös kokkailutrendin nouseminen – itse kasvattaminen koetaan mahdollisuutena saada ruuanlaittoon erikoisempia kasvilajeja ja -lajikkeita.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

– Etenkin ne kasvit, jotka päätyvät omalle lautaselle, halutaan kasvattaa nyt luonnonmukaisesti. Syötävien kasvien suosikkilistalla ovat tomaatti, mansikka ja yrtit. Näiden kasvien sadon kasvamista ja kypsymistä on helppo seurata, ja kasvatus onnistuu vaikka parvekkeella. Kotipuutarhureille on kehitetty luomumultia- ja lannoitteita niin piha- kuin parvekekasvatukseen, kertooBiolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Ennen noloa, nyt kiertotaloutta

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Hinnan merkitys puutarhatuotteiden määräävänä hankintaperusteena on vähitellen saamassa haastajia. Kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys ovat hinnan jälkeen heti seuraavilla sijoilla. Peräti kahdeksan kymmenestä nosti ympäristöystävällisyyden tärkeäksi valintaperusteeksi multaa ja lannoitteita ostettaessa.

Suomalaisista 61 prosenttia pitää tärkeänä tai melko tärkeänä, että multien ja lannoitteiden valmistuksessa on hyödynnetty kierrätysraaka-aineita. Soveltuvuutta luomukasvatukseen toivoo 55 prosenttia.

Multaostoksilla hinta sai haastajan ympäristöystävällisyydestä.

– Ympäristöystävällisyyden arvostuksen nousu on hieno uutinen. Me Biolanilla olemme toteuttaneet kiertotaloutta sekä valmistaneet ympäristöystävällisiä tuotteita koko historiamme ajan. Muistan nekin vuodet, jolloin oli jopa noloa kertoa, että käytämme multakompostiemme raaka-aineena metsäteollisuudesta kierrätettyä puukuitua. Tosiasiassa raaka-aineiden kierrätys on ainoa tapa valmistaa tuotteita kestävästi ja ympäristöä säästäen. Vaikka tuotteissamme hyödynnetään jo nyt merkittäviä määriä kierrätettyjä sekä nopeasti uusiutuvia raaka-aineita, jatkuva tavoitteemme on edelleen kasvattaa näiden osuutta, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Oma yrittimaa (Kuva: Biolan)
Oma yrittimaa (Kuva: Biolan)

Kotipuutarhaan ekologisuutta rahkasammaleella ja biohiilellä

Kierrätettyjen raaka-aineiden lisäksi nopeasti uusiutuvat raaka-aineet ovat ekologisia, ja niiden käyttöä tulisikin lisätä myös kotipuutarhan hoidossa.

– Rahkasammal on täysin uusiutuva raaka-aine ja sitä voidaan kerätä ilman soiden häviämistä. Rahkasammal uusiutuu 2−3 kertaa nopeampi kuin talousmetsä, kertoo Kerttula.

Rahkasammaleella on myös ylivoimaiset kasvatusominaisuudet. Rahkasammal kastuu helposti ja pidättää vettä, mutta pysyy silti ilmavana. Kasvatuksen aikana sammal säilyttää hyvin rakenteensa. Nämä ominaisuudet helpottavat kastelua ja tuovat kotipuutarhurille onnistumisen iloa.

Toinen vihreä valinta kotipuutarhaan on biohiili. Myös biohiili pystyy varastoimaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä kasvien käyttöön mullan kuivuessa. Multaan lisätty biohiili parantaa kasvin juuriston kasvua ja toimintakykyä sekä ehkäisee maan liettymistä ja tiivistymistä. Biohiili säilyttää rakenteessa maassa satoja vuosia.

– Biohiilellä on hyvien kasvatusominaisuuksien lisäksi myös tärkeä merkitys ympäristön kannalta: Se toimii niin sanottuna hiilinieluna, eli sitoo hiiltä ilmakehästä pysyvästi, muistuttaa Kerttula.

Biolanin teettämä kuluttajakysely puutarhanhoidosta toteutettiin sähköisesti marraskuussa 2018 ja siihen vastasi 1 000 suomalaista, joista 50 prosenttia oli naisia ja 50 prosenttia miehiä.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81553.jpg
Miten saisin tuija-aidan tuuheammaksi? Asiantuntija vastaa
Naapurin ja meidän tonttimme välissä on tuija-aita, joka nyt on parikymmentä vuotta vanha. Korkeus noin kuusi metriä. Lajikkeesta ei ole tietoa. Aita on nyt hyvin harva alhaalta. Saako sitä jollain keinolla tuuheutumaan?
20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
20235_81869.jpg
Mihin kompostimultaa käytetään?
Komposti on oikein käytettynä erinomaista maanparannusainetta, mutta väärin käytettynä se voi olla kasveille jopa haitallista. Kompostimulta muuttuu ja kehittyy kaiken aikaa. Eri kehitysvaiheissa sitä tulee käyttää eri tavoin. Yleensä kompostimulta jaetaan kahteen luokkaan kypsyyden perusteella. Puhutaan katekompostista ja kypsästä kompostimullasta. Perinteisesti kompostimulta katsotaan kypsäksi, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi humukseksi.
Kukkasadosta saa nauttia pitkin kesää
Kesäkukilla koreasti kesään
Pihan ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Niihin ei pääse kyllästymään, sillä kasvukauden aikana voi seurailla sesonkia ja vaihdella ainakin ruukkuistutusten kasveja kasvukauden edetessä. Ja jos sesongeittain ei olisikaan vaihtelunhalua, uudistuu ruukkutarhan ilme kuin itsestään vähintäänkin joka kevät uusien kesäkukkien myötä.
20225_78177.jpg
Orvokit kestävät huonoakin säätä
Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa.
20236_82369.jpg
Kompostorissa muhii muheva multa
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille – samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton