• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Villiversot pois omenapuun juurelta

Näin toimit perusrunkoon kasvaneiden taimien kanssa

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Julkaistu 27.05.2025
1920 valkoisella kukkiva omenapuu taustalla ihmisiä puutarhassa

Omenapuun juuresta kasvavat villiversot vievät voimaa varsinaisilta lajikkeilta – ne kannattaa poistaa kokonaan mahdollisimman aikaisin. (Kuva: Envato)

Keltakaneli ja perheomenapuu (3 erilaista) on ympätty juuressa Antonovkaan. Tulisiko minun leikata Antonovkat pois vai odotella niistäkin satoa? Ovat piiskataimina juurten sivusta kasvaneet yhtä korkeiksi 3‒4m.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Perusrungosta kasvavat, ns. villiversot, on syytä poistaa mahdollisimman nuorina. Antonovkaa käytetään usein perusrunkona mm. sen kestävyyden ja kasvuvoiman vuoksi. Vaikka se on hedelmää tuottava lajike, sen ei ole perusrunkona toimiessaan tarkoitus kasvattaa omia versoja, sillä voimakaskasvuisina ne pensoittavat puun ja estävät sen varsinaisten lajikkeiden kasvua ja sadon tuotantoa.

Jotta omenalajikkeet säilyttäisivät ominaisuutensa, ne lisätään taimistolla usein suvuttomasti joko varttamalla tai silmuttamalla. Tämä johtuu siitä, että siemenistä lisättävät omenat ovat yleensä erilaisia kuin emonsa. Puhutaan perusrungosta, mutta se tarkoittaa oikeastaan juuristoa, sillä vartekohta on rungon tyvellä. Vartekohta näkyy nuoren puun tyvellä yleensä jonkinmoisena paksunnoksena. Sen alapuolelta kasvavat oksat tai maasta rungon viereltä kasvavat oksat ovat juuri näitä villiversoja, jotka on syytä poistaa.

Vaikka omenapuusi villiversot ovat jo päässeet kasvamaan kokoa, suosittelemme silti niiden poistamista. Uusia versoja voi kasvaa nyt lisää, mutta pikku hiljaa niiden kasvuinto hiipunee, kunhan uudet versot poistetaan aina mahdollisimman pieninä ja kokonaan. Jos ne kasvavat juuresta puun sivulta, voi niiden kasvukohtaa varovaisesti kaivaa esiin, jotta kasvupisteitä ei jäisi maan alle.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
202211_80077.jpg
Mikä kuvassa oleva kasvi on? Asiantuntija vastaa
Ulko-oveni vieressä olevasta pensaasta on alkanut viime kesänä ja nyt jälleen kasvamaan putkimaista kasvia. En ole varma, onko kyseessä vaaraton koiranputki vai mahdollisesti jopa myrkkykeiso (lehdet näyttävät jotenkin samanlaisilta).
20236_82125.jpg
Mongolianvaahteran latvassa lehdet eivät kasva? Asiantuntija vastaa
Istutimme pari viikkoa sitten pihallemme kaksi mongolianvaatera. Korkeus reilu kaksi metriä. Toisessa latvuksen lehdet eivät ole kasvanut täyteen mittaan ja niitä on myös paljon vähemmän kuin puun alaosassa. Muutama lehden aluista vaikuttaa kuihtuneilta, mutta eivät kaikki. Mistähän se voi johtua? Toiseen puuhun lehdet on kasvaneet tasaisesti ja puut ovat reilun parin metrin päässä toisistaan.
202211_80195.jpg
Herukkapensaiden tuholaisten häätö? Asiantuntija vastaa
Olen aloitteleva hyötypuutarhan hoidossa. Istutin tänä kesänä puna-, musta- ja viherherukkapensaaat sekä pensasmustikoita. Punaherukkapensaaseen ilmestyi vihreitä toukkia, jotka söivät lehtiä. Poistin lehdet, joissa näin toukkia. Seuraavaksi ilmestyi kaikkiin herukoihin ilmeisesti jotain kirvoja. Oksien päissä lehdet käpertyivät ja niissä näkyi pienenpieniä nyppyjä, joiden oletan olevan kirvoja tms., koska pensaisiin tulvahti muurahaisarmeija kiipeilemään pitkin varsia. Leikkasin pois kaikki ne oksat, joissa oli näitä kirvaryppäitä. Olenkohan toiminut oikein? Voiko mitenkään ennaltaehkäistä tuholaisia tulevana keväänä? Pitäisikö herukat ruiskuttaa ennen marjojen tuloa?
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton