• Etusivu
  • Rakentaminen

Pönttö pöllölle ja lepakolle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.03.2024
20202_62478.jpg

Hakkuualueiden reunalla viihtyvät hiiri- ja viirupöllöt.

Hakkuiden osuessa metsään, tulee pönttöharrastajille oiva tilaisuus laittaa hakkuuaukean reunalle pönttöjä pöllöille. Suurin osa pöllölajeistamme asustaa juuri maastoltaan ja puustoltaan vaihtelevilla metsäalueilla. Useat pöllölajit viihtyvät, jos tarjolla on ruohottunutta hakkuaukeaa, metsää ja suota vuorotellen. Vaihteleva maasto tarjoaa saalistus- ja pesäpaikkoja. Nimenomaan hakkuuaukioiden reunamissa asustavat mieluiten hiiri- ja viirupöllö.

Linnut eivät ole ainoita apuamme tarvitsevia pöntössä pesijöitä. Kun houkuttelet pihapiriisi lepakoita, saat yllättävän tehokkaan hyttys- ja paarmapyydyksen käyttöösi.Yksi lepakko voi syödä jopa 3000 hyttystä yhdessä yössä. Lepakot käyttävät ravinnokseen myös viljelykasveja tuhoavia hyönteisiä. Nyt kannattaa ehdottomasti asuttaa pihapiiriin tehokas ja luonnonmukainen hyönteistorjuja!

<p data-block-key="xkhm1">Lepakko pyydystää puutarhasi tuhohyönteisiä ja hyttysiä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Lepakko pyydystää puutarhasi tuhohyönteisiä ja hyttysiä. (Kuva: Adobe Stock)

Pöllön pönttö

Pöllön pöntön mitat vaihtelevat pöllön koon mukaan. Pöntön korkeus keskimäärin on 60–80 cm. Pöllöille sopii myös isokoskelolle tehty pönttö. Jos pöntön tekee lautatavarasta, pohja kannattaa ruuvata hyvin kiinni, suuremman kokonsa vuoksi.

Pöntön voi myös kaivertaa lahoon pölkkyyn. Mitä lahompaa puuta sisältä, sen helpompaa on kaivertaminen. Helmipöllö on kovaa vauhtia vähenemässä Etelä-Suomessa ja se pesii luonnostaan palokärjen koloissa. Varmasti kaiverretut pöntöt ovat helmipöllölle mieluisia.

<p data-block-key="87zw7">Upean pöntön saa puupölkystä kovertamalla. Sisältä lahonnut puu on helpompi työstää.</p>
Upean pöntön saa puupölkystä kovertamalla. Sisältä lahonnut puu on helpompi työstää.

Lentoaukot pöllöille:

  • Varpuspöllö 4,6 cm. Varpuspöllö haluaa ryömiä pesäänsä, joten materiaalivahvuus saa olla vähintään 5 cm.
  • Helmipöllö 8,5 cm
  • Hiiripöllö yli 12 cm
  • Lehtopöllö 13 cm
  • Viirupöllö 18 cm. Viirupöllölle voi tehdä myös katottoman avopöntön.

Pöntön sisähalkaisijat:
Mitta katosta lentoaukon keskelle:

  • 22–30 cm
  • Viirupöllöt 40 cm
  • Helmipöllö 10 cm
  • Lehtopöllö 13 cm
  • Viirupöllö15 cm
  • Varpuspöllö 20 cm

Muista pehmustaa pöntön pohja esimerkiksi puruilla, sillä pöllöt eivät tuo pesään mitään pehmusteita.

Ohjeet ja mallin linnunpöntön rakentamiseen löydät täältä

Pöllön pöntön sijoittaminen

Pöllöjen reviiri on laaja, joten pönttöjen välissä pitää olla 1,5–2 kilometriä. Suomessa pesivistä lajeista yleisimpien (varpus-, helmi-, hiiri-, lehto- ja viirupöllö) pöntöt tulevat kaikki 4–6 metrin korkeuteen. Viirupöllöstä on hyvä muistaa, että se pesii samalla alueella vuodesta toiseen. Hakkuun varalta olisi siis hyvä ripustaa toinen pönttö noin 100–200 metrin päähän. Pöntöt on hyvä ripustaa jo syksyllä, sillä aikaisimmat lehtopöllöt aloittavat pesintänsä hyvin aikaisin, jopa helmikuussa.

<p data-block-key="9ex6x">Viirupöllön poikanen. (Kuva: Pixabay)</p>
Viirupöllön poikanen. (Kuva: Pixabay)

Lepakon pönttö

Lepakon pönttö on helppo valmistaa. Lepakon pöntöt ovat pohjattomia. Vanhan ohjeen mukaan pönttö suositeltiin tehtäväksi raakalaudasta. Malliksi suositeltiin ylhäältä kapenevaa ja alareunaan 2 cm kulkuaukko. Nykyohjeen mukaan malli on suorakulmainen, litteämpi ja suurempi. Kulkuaukko on tässäkin mallissa oltava sellainen, etteivät linnut pääse sisälle. Lisäksi pöntön sisään suositellaan lokeroita, jotka mahdollistavat lepakoiden liikkumisen. Nykyisin on myös myynnissä betonisia lepakonpönttöjä, mutta näppärältä nikkarilta sellainenkin varmasti onnistuu esimerkiksi Weberin askartelubetonista.

Luonnontieteellisen museon sivuilta löydät päivitetyt rakennusohjeet

<p data-block-key="qekfg">Nahkasiipi suojelee sinua paarmoilta ja hyttysiltä.</p>
Nahkasiipi suojelee sinua paarmoilta ja hyttysiltä.

Lepakon pönttö sijoitetaan niin, etteivät petoeläimet pääse pesään helposti, 3 metrin korkeuteen ja vaikka talon seinustalle. Pihalla hyörivä kissa on yksi lepakon pahimmista vihollisista. Paikaksi kannattaa valita aurinkoinen, suojaisa ja lämmin kohta. Vaikka lepakot eivät lentele auringonpaisteessa, ne nauttivat auringon lämmittämästä pesästään. Talvisinkaan pöntön lämpötila ei saisi mennä pakkasen puolelle, vaan pöntön olisi hyvä pysyä tasaisen viileänä. Näin lepakko pystyy turvallisesti horrostamaan pöntössään talven yli.

<p data-block-key="i8a6t">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

MUISTA!

Pönttöjen asettamiseen tarvitaan AINA maanomistajan lupa.

Rakentaminen
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton