Pönttö pöllölle ja lepakolle
Hakkuualueiden reunalla viihtyvät hiiri- ja viirupöllöt.
Hakkuiden osuessa metsään, tulee pönttöharrastajille oiva tilaisuus laittaa hakkuuaukean reunalle pönttöjä pöllöille. Suurin osa pöllölajeistamme asustaa juuri maastoltaan ja puustoltaan vaihtelevilla metsäalueilla. Useat pöllölajit viihtyvät, jos tarjolla on ruohottunutta hakkuaukeaa, metsää ja suota vuorotellen. Vaihteleva maasto tarjoaa saalistus- ja pesäpaikkoja. Nimenomaan hakkuuaukioiden reunamissa asustavat mieluiten hiiri- ja viirupöllö.
Linnut eivät ole ainoita apuamme tarvitsevia pöntössä pesijöitä. Kun houkuttelet pihapiriisi lepakoita, saat yllättävän tehokkaan hyttys- ja paarmapyydyksen käyttöösi.Yksi lepakko voi syödä jopa 3000 hyttystä yhdessä yössä. Lepakot käyttävät ravinnokseen myös viljelykasveja tuhoavia hyönteisiä. Nyt kannattaa ehdottomasti asuttaa pihapiiriin tehokas ja luonnonmukainen hyönteistorjuja!
Pöllön pönttö
Pöllön pöntön mitat vaihtelevat pöllön koon mukaan. Pöntön korkeus keskimäärin on 60–80 cm. Pöllöille sopii myös isokoskelolle tehty pönttö. Jos pöntön tekee lautatavarasta, pohja kannattaa ruuvata hyvin kiinni, suuremman kokonsa vuoksi.
Pöntön voi myös kaivertaa lahoon pölkkyyn. Mitä lahompaa puuta sisältä, sen helpompaa on kaivertaminen. Helmipöllö on kovaa vauhtia vähenemässä Etelä-Suomessa ja se pesii luonnostaan palokärjen koloissa. Varmasti kaiverretut pöntöt ovat helmipöllölle mieluisia.
Lentoaukot pöllöille:
- Varpuspöllö 4,6 cm. Varpuspöllö haluaa ryömiä pesäänsä, joten materiaalivahvuus saa olla vähintään 5 cm.
- Helmipöllö 8,5 cm
- Hiiripöllö yli 12 cm
- Lehtopöllö 13 cm
- Viirupöllö 18 cm. Viirupöllölle voi tehdä myös katottoman avopöntön.
Pöntön sisähalkaisijat:
Mitta katosta lentoaukon keskelle:
- 22–30 cm
- Viirupöllöt 40 cm
- Helmipöllö 10 cm
- Lehtopöllö 13 cm
- Viirupöllö15 cm
- Varpuspöllö 20 cm
Muista pehmustaa pöntön pohja esimerkiksi puruilla, sillä pöllöt eivät tuo pesään mitään pehmusteita.
Pöllön pöntön sijoittaminen
Pöllöjen reviiri on laaja, joten pönttöjen välissä pitää olla 1,5–2 kilometriä. Suomessa pesivistä lajeista yleisimpien (varpus-, helmi-, hiiri-, lehto- ja viirupöllö) pöntöt tulevat kaikki 4–6 metrin korkeuteen. Viirupöllöstä on hyvä muistaa, että se pesii samalla alueella vuodesta toiseen. Hakkuun varalta olisi siis hyvä ripustaa toinen pönttö noin 100–200 metrin päähän. Pöntöt on hyvä ripustaa jo syksyllä, sillä aikaisimmat lehtopöllöt aloittavat pesintänsä hyvin aikaisin, jopa helmikuussa.
Lepakon pönttö
Lepakon pönttö on helppo valmistaa. Lepakon pöntöt ovat pohjattomia. Vanhan ohjeen mukaan pönttö suositeltiin tehtäväksi raakalaudasta. Malliksi suositeltiin ylhäältä kapenevaa ja alareunaan 2 cm kulkuaukko. Nykyohjeen mukaan malli on suorakulmainen, litteämpi ja suurempi. Kulkuaukko on tässäkin mallissa oltava sellainen, etteivät linnut pääse sisälle. Lisäksi pöntön sisään suositellaan lokeroita, jotka mahdollistavat lepakoiden liikkumisen. Nykyisin on myös myynnissä betonisia lepakonpönttöjä, mutta näppärältä nikkarilta sellainenkin varmasti onnistuu esimerkiksi Weberin askartelubetonista.
Luonnontieteellisen museon sivuilta löydät päivitetyt rakennusohjeet
Lepakon pönttö sijoitetaan niin, etteivät petoeläimet pääse pesään helposti, 3 metrin korkeuteen ja vaikka talon seinustalle. Pihalla hyörivä kissa on yksi lepakon pahimmista vihollisista. Paikaksi kannattaa valita aurinkoinen, suojaisa ja lämmin kohta. Vaikka lepakot eivät lentele auringonpaisteessa, ne nauttivat auringon lämmittämästä pesästään. Talvisinkaan pöntön lämpötila ei saisi mennä pakkasen puolelle, vaan pöntön olisi hyvä pysyä tasaisen viileänä. Näin lepakko pystyy turvallisesti horrostamaan pöntössään talven yli.