• Etusivu
  • Kasvillisuus

Parvekekasvatuksesta kysyttyä

Tiina Painokallio
Päivitetty 10.03.2025
woman-planting-flower-on-balcony-at-sunny-spring-d-2024-10-30-22-44-37-utc

Miten saada parveke kukoistamaan ja mitkä kukat viihtyvät siellä?

Kysymyksiä ja vastauksia

Meillä on pieni piha ja parveke. Haluaisin nyt opetella pienen puutarhan pitämistä. Mistä kannattaisi aloittaa? Siis toivoisin vinkkejä vasta-alkajalle. (Kysymyksen esitti nimimerkki Mä)

‒ Tutustu aluksi pihallasi kasvaviin kasveihin ja niiden hoitotoiveisiin. Apuna tunnistamisessa ja tiedonhaussa voit käyttää esimerkiksi Puutarha.netin Kasvikortistoa; laita kasviin sopivat hakumääritteet ja ota tulos vaikkapa kuvalistana, niin voit katsoa mikä vastaisi pihassasi kasvavaa kasvia. Tästä pääset Kasvikortiston hakuun

VINKKI: Ota kuvia pihasi kasveista ja käytä vaikka talven pimeä aika tiedonhakuun. Apua tunnistukseen saa myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta sekä Kysy, niin vastaamme -palstalta!

Kun tunnistat pihasi kasvit ja osaat hoitaa niitä, niin voit alkaa miettimään, mitä haluat pihallesi lisää. Tässäkin Kasvikortisto on avuksi. Muista huomioida asuinpaikkasi menestymisvyöhyke, pihasi kasvuolosuhteet sekä kasvien lopullinen koko; tämä on erityisen tärkeää pienellä pihalla.

Niin parvekkeella kuin pienellä pihallakin kannattaa panostaa ruukkukasvatukseen. Ruukuissa voi kasvattaa erilaisten kesäkukkien lisäksi myös monivuotisia kasveja – sekä hyötykasveja! Huomioi tonttisi valo-olosuhteet (tarvittaessa ruukkuja voi toki siirtää päivän mittaan) kasveja valitessasi. Pienen pihan omistajana voit panostaa parveke- ja ruukkupuutarhaan ja istuttaa kasveja myös amppeleihin. Apua sopivien kasvien valintaan saat myös puutarhaliikkeistä.

Mitä kaikkia eri hyötykasveja voi kasvattaa lasitetulla parvekkeella? Menestyisivätkö esim. marjapensaat isossa ruukussa? (Kysymyksen esitti nimimerkki marjainen)

‒ Aurinkoisella parvekkeella voi kasvattaa aivan samoja kasveja kuin missä tahansa puutarhassa, ainoastaan määrää ja talvisäilytystä pitää miettiä. Lasitetulla parvekkeella on huomioitava myös tuuletus, sillä ilma voi siellä helposti tulla tukalan kuumaksi ja tuholaisetkin päästä juhlimaan. Mutta jos tila riittää, valoa ja lämpöä on mukavasti ja tuuletus toimii, niin parvekkeella voi kasvattaa mitä haluaa! Leikkaamalla moni kasvi saadaan pysymään sopivan kokoisena ja tarvittaessa ruukut voi siirtää talvehtimaan vaikka kellariin. Jos kasvatat pölytystä tarvitsevia kasveja, niin lasitetulla parvekkeella joudut toimimaan tuulen tuiverruksena ja hyönteisenä; täristele kasvia kukinnan aikana.

Parvekkeella kasvatat mainiosti myös tomaatteja, kurkkuja, yrttejä, mansikoita, salaatteja jne. Myös varhaisperunat onnistuvat! Voit istuttaa amppelin täyteen yrttejä ja toiseen vaikka mansikkaa tai muuta pikkuherkkua. Kokeile vaikkapa spagettikurpitsaa, punalehtistä basilikaa, punasuonista pinaattia tai sokerihernettä; herkkuja, joita ei ihan joka lähikaupasta saa.

Lasitettu eteläparveke on kesäpihani ja kesän olohuoneeni. Yrtit ja tomaatti onnistuivat ensikertalaiselta vuosi sitten, mutta mitä muuta ja miten saisin parvekkeesta monipuolisen keitaan? (Kysymyksen esitti nimimerkki Parvekepuutarha)

‒ Lasitettu eteläparveke on varmasti aurinkoinen ja lämmin paikka. Niin kasvien kuin ihmistenkin viihtymiseksi tilan tuuletuksesta ja tarvittaessa varjostamisesta kannattaa huolehtia – kuten kasvien ja tilassa oleskelevien riittävästä nestetankkauksestakin! Kun nämä seikat ovat hoidossa, niin yrttien ja tomaattien ohella voit kasvattaa parvekkeellasi oikeastaan miltei mitä tahansa auringossa ja lämmössä viihtyvää kasvia. Huolehdi vain riittävästä vedensaannista vaikka altakasteluruukkujen avulla.

Monipuolisen keitaan saat kasvattamalla hyötypuutarhan ohella niin kukkivia kuin vihreitäkin kasveja. Parvekkeella viihtyvät kesän ajan myös huonekasvit - ja siellä voit kasvattaa myös puutarhan monivuotisiakin kasveja (talvetuskin onnistuu lasitetulla parvekkeella yleensä ilman suurempia suojauksia). Pistäpä ruukkuun kasvamaan vaikka vehreä köynnös, pensas tai pieni puu!

Puutarha.netistä löydät runsaasti tietoa eri kasveista - ja parvekekasvatuksestakin! VINKKI: Köynnöstävillä pavuilla saat nopeasti vihreyttä ja näkösuojaa – kukkia ja satoakin!

Menestyykö tomaatti tai mansikka länsipuolen parvekkeella, johon paistaa ilta-aurinko? Missä vaiheessa kevättä kasvit pitäisi istuttaa ja siirtää parvekkeelle? (Kysymyksen esitti nimimerkki puutarhuri)

‒ Länsiparvekkeella riittää yleensä mukavasti valoa ja lämpöä, joiden pitäisi riittää kypsyttämään myös tomaatin ja mansikan satoa. Yritä kuitenkin sijoittaa ne parvekkeesi valoisimpaan kohtaan. Onkohan kyseessä lasitettu vai lasittamaton parveke? Tomaatti on kylmänarka, joten sen kasvupaikassa ei lämpötila saisi istutuksen jälkeen laskea alle 10 asteeseen. Tomaatintaimet istutetaan touko-kesäkuussa – mansikantaimet voit tuoda parvekkeelle jo aiemmin. Lasitetulla parvekkeella tulee muistaa auttaa kasveja pölytyksen onnistumisessa. Parvekkeella voit kasvattaa tomaatteja ja mansikoita myös amppeleissa. Ne on keväällä helppo nostaa yöksi sisälle viileän yön uhatessa. Suosi jatkuvasatoisia lajikkeita!

Ohje

Ohje

Puutarha.netissä lisää tietoa kasveista ja parvekekasvatuksesta

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista, suunnittelusta ja puutarhan hoitotöistä.

Kasvikortistosta löydät lisätietoa yli 1 400 kasvista.

Mielenkiintoista luettavaa ja vertaistukea löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta! Liity rohkeasti mukaan keskusteluihin.

Kasvillisuus
kasvit
parveke
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Parvekkeen kasvit ja sisustus
Parvekkeen hoitotyöt – Mitä parvekepuutarhurin tulisi muistaa?
Parvekepuutarhan suunnittelussa kannattaa huomioida tilankäyttö, kasvien sijoittelu, kastelu ja lannoitus, jotta kasvit viihtyvät ja kukoistavat. Oikeilla ruukuilla, varjostuksella ja hoitotoimenpiteillä parvekkeesta voi luoda vehreän oleskelutilan, tuottoisan hyötypuutarhan tai vaikka pienen viidakon.
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
vihanneskasvatusta parvekkeella
Kasvata satoa parvekkeellasi helposti
Parvekkeella on helppoa kasvattaa omat punaposkisia tomaatteja, raikkaita kurkkuja ja vaikka herkullisia herneitä. Suuret istutusastiat, kasvusäkit tai parvekelaatikot riittävät mainiosti, kunhan kastelusta ja ravinteiden tarpeesta huolehditaan säännöllisesti. Multaan voi lisätä hidasliukoisia lannoitteita, jotka luovuttavat ravinteita pikku hiljaa lämmön, kosteuden ja mullan mikrobitoiminnan ansiosta, jolloin hoitolannoitusta tarvita. Kasteluväliä taas saa pidennettyä oleellisesti kastelukiteiden avulla.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton