• Etusivu
  • Rakentaminen

Pihasuunnittelu kaipaa joskus apua: mitä, mihin, miten?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.06.2022
20218_71760.jpg

Kiviä, puuta ja kasveja - meditointipaikka. Kuva: Sari Nieminen

Joskus itseltä loppuvat ideat kesken, kun miettii oman pihan laittamista. Mitä pitää ottaa huomioon, mitä tälle pihalle voi tehdä, mitä sinne mahtuu, miten tehdä pihasta helppohoitoinen ja mitkä kasvit siellä yleensä viihtyvät? Piha tarjoaa meille paljon, jos osaamme ottaa huomioon kaiken pihaa suunnitellessamme. Siihen on tarjolla myös pihasuunnittelijan apua.

Suojaava kasvillisuus

Auringon paahtaessa pilvettömältä taivaalta pihalta on hyvä löytyä myös varjoisia paikkoja. Puut antavat suojaa, varjoa ja tarjoavat viilennystä helteisiin hetkiin. Puiden tuoma varjostus ei ainoastaan suojaa ihmisiä vaan myös kiinteistöä ja alentaa kesällä koneellisen ilmanvaihdon tarvetta ja talvisin vähentää tuulisuuden tuomaa lämpöhävikkiä. Iho tykkää, kun pihalta löytyy varjoisia nurkkauksia leppoisaan oleskeluun. Puut sitovat ja haihduttavat maaperän vettä ja auttavat näin osaltaan hulevesien hallinnassa. Kosteampi ilma ei tunnu niin tukalan kuumalta ja sitä on miellyttävä hengittää.

Monilajinen ja kerroksellinen puu- ja pensasvyöhyke tontin reunalla toimii melusuojana ja vaimentajana. Sama vyöhyke vähentää liikenneympäristön epäpuhtauksien kulkeutumista pihalle ja näin parantaa ilmanlaatua sekä pihalla että sisätiloissa.

Kasvillisuuden läpi suotautuva tuuli vaimenee ja pihalle muodostuu miellyttävämpi pienilmasto, joka hyödyttää kenttäkerroksen kukkivia kasveja ja lehtimuodoillaan koreilevia koristekasveja hyötykasveja unohtamatta. Ikivihreät kasvit, havupuut ja pensaat tehostavat suojaistutusten ympärivuotista vaikutusta. Tuuli tuo mukanaan myös lehtien liikkeen ja äänen, joiden aistiminen pihalla tuottaa monille mielihyvää.

Syötävä puisto Tampereella.
Syötävä puisto Tampereella.

Muutama vuosi sitten tv:ssä esitetty brittidokumentti suojaistutuksen vaikuttavuudesta oli pysäyttävä. Talon edustalle asetettu näennäisen harva rivi parimetrisiä koivuntaimia alensi jopa 60 % kadulta sisätiloihin kulkeutuvien pienhiukkasten määrää. Huima tulos saavutettiin varsin harvakasvuisilla ja harvaan sijoitetuilla taimilla, joten tulos on helppo ylittää monilajisella suojaistutuksella. Kasvillisuus tuottaa hyvin moninaisia hyötyjä, joita emme välttämättä tule ajatelleeksi.

Yksityispiha. Kuva: Heidi Hannus
Yksityispiha. Kuva: Heidi Hannus

Hyvinvointia puutarhasta

Rakenteellisen laadun lisäksi ammattimaisesti suunniteltu ja toteutettu piha tarjoaa henkistä ja fyysistä terveydellistä hyvinvointia. Luonnon ja rakennetun vihreän ympäristön merkitystä ihmisen terveyteen on tutkittu paljon. Monimuotoisen kasvillisuuden on todettu vähentävän allergioita. Vihreä ympäristö lisää viihtyisyyttä, virkistää, alentaa stressiä, elvyttää, ylläpitää mielialaa sekä elämänhalua ja jopa parantaa. Jo muutaman minuutin oleskelu vihreyden keskellä alentaa verenpainetta.

Jokainen piha ja puutarha toimivat osana vihreää verkostoa niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Mitä monimuotoisempaa, monilajisempaa kasvillisuutta suosimme, sitä enemmän tulemme edistäneeksi hyönteisten, lintujen ja eläinten elinmahdollisuuksia.

Amppelilla runsautta pergolaan. Kuva: Sari Nieminen
Amppelilla runsautta pergolaan. Kuva: Sari Nieminen

Monimuotoisuuden ja monilajisuuden on todettu hyödyttävän myös meitä ihmisiä. Tutkimuksin on osoitettu, että muun muassa vastustuskykymme parantuu, kun altistumme mikrobeille monimuotoisessa ympäristössä.

On myös tutkitusti totta, että sairastava paranee nopeammin vihreässä ympäristössä kuin ympäristössä, josta näkymät ja pääsy luontoon tai viheralueelle puuttuvat. Positiivisia vaikutuksia on havaittu kaikenikäisillä. Tutkimustiedon karttuessa syntyy tilausta terveemmille, monimuotoisemmille, laadukkaampaa elämää tarjoaville, luonnon monimuotoisuutta tukeville kotipihoille.

Iloa aisteille

Kasvillisuuteen liittyy värejä, sävyjä, muotoja ja mitä moninaisimpia tuoksuja. Pihan kasvit tuottavat meille myös ruokaa. Koristekasvien rinnalla pihalla voi kasvattaa marjoja, yrttejä, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja niin edelleen. Helpoimmillaan kasvit ovat monivuotisia ja tuottavat vaihtelua ruokapöytäämme vuodesta toiseen hyvin pienellä hoidolla.

Itse kasvatettu lähiruoka ja sen parissa puuhasteleminen tuottavat hyvinvointia pitämällä meidät liikkeessä. Juuri poimittujen yrttien, vihannesten ja marjojen tuoreus on makunautinto ja ilo, jota on vaikea päihittää, mutta se on elämys, joka on varsin helposti saavutettavissa.

Kiinteistön piha. Kuva Hanna Hentinen
Kiinteistön piha. Kuva Hanna Hentinen

Hyvinvoiva, hoidettu pihakasvillisuus kehittää kiinteistön arvoa ja on myös yksi kiinteistön myyntiä vauhdittava tekijä. Sijoittaminen pihaan tuo taloudellista hyötyä, edistää terveyttä ja turvallisuutta. Kasvillisuus sitoo ilman epäpuhtauksia, pienhiukkasia, antaa suojaa paahteelta, tasaa lämpötilaeroja, sitoo hiiltä sekä tuottaa happea ja maistuvaa syötävää. Luonto ja lompakkosi kiittävät samalla kuin itsekin hyödyt viisaista, vihreistä ja viihtyisistä valinnoista.

Pyydä sinäkin maisemasuunnittelija pihakäynnille ja sijoita parempaan terveellisempään tulevaisuuteen ja turvaa samalla kiinteistösi arvon suotuisa kehittyminen.

Viherympäristö ry tiedote 28.7.2021.

Maisemasuunnittelijat ry on vuonna 1961 perustettu maisemasuunnittelijoiden yhteistyöjärjestö. Yhdistyksen tavoitteena on ylläpitää ja kehittää suunnittelijoiden ammattitaitoa sekä kehittää ammattimaista maisemasuunnittelua. Lisätietoa yhdistyksestä ja sen ajankohtaisista asioista verkkosivuilla www.maisemasuunnittelijat.fi

Puutarha tuo hyvinvointia meille kaikille. Kuva Sari Nieminen
Puutarha tuo hyvinvointia meille kaikille. Kuva Sari Nieminen
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

200812_14375.jpg
Uuteen kasvisvuoteen kurkun voimalla
Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista. Energiapitoisuus on vähäinen, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku sopiikin mainiosti painonhallintaan. Se keventää ja raikastaa ruokavaliota.Kurkku sisältää veden lisäksi vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.
Kesäinen järvi, jossa kasvaa kaislaa
Vinkit turvalliseen juhannukseen mökillä: muista nämä seikat!
Juhannusta vietetään perinteisesti mökeillä ja veden äärellä ja valitettavasti juhannus on myös hukkumisten ja tulipalojen osalta kesän kriittisintä aikaa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) antaa vinkkejä turvallisen mökkijuhannuksen viettoon. Häkämyrkytyksen ja kaasuvuotojen välttämiseksi tarkista kaasulaitteiden kunto ja huolehdi ilmanvaihdosta. Vältä tulipalot ja käytä kertakäyttögrilliä vain valvottuna ja palamattomalla alustalla. Tarkista myös palovaroittimen toimivuus ja varaudu tulipaloon sammutusvälineillä. Muistathan käyttää pelastusliivejä veneillessä ja valvoa lapsia rannalla.
20232_69131.jpg
Chiliruokia moneen makuun
Chiliä kannattaa käyttää rohkeasti erilaisten ruokien maustamiseen. Chiliä on olemassa monenlaisia lajikkeita, hyvinkin miedosta erittäin tuliseen lajikkeeseen. Chiliä löytyy myös monia eri sävyjä. Monet pelkäävät käyttää chiliä ruuassaa, juurikin sen tulisuuden vuoksi, mutta eiköhän 200 lajikkeen joukosta löydy jokaiselle oma lempilajike. Kokeile! ...Joten ei muuta kuin potkua ruokiin ja nauttimaan makuelämyksistä. Tässä muutama herkkuvinkki matkaan.
20225_78009.jpg
Makoisaa satoa omasta mullasta patiolla ja parvekkeella - katso vinkit
Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Koristearvoa lisää, jos hyöty- ja koristekasveja yhdistellään ennakkoluulottomasti.
20241_83390.jpg
Viikon kysymys: Miksi keltainen vadelma marjoo lokakuussa?
Miksi keltainen vadelma tekee marjoja tässä vaiheessa vuotta, 14.10.? Ei ole marjonut aikaisemmin. Vaikuttaako, että viime vuonna peurat söivät kaikki uudet versot? Nyt viljelmä on aidattu.
20091_14784.jpg
Johdoton akkupensasleikkuri säästää aikaa ja vaivaa
Kuusiaitaa on perinteisesti leikattu kevättalvella, suojasäällä, ennen uuden kasvun alkua. Aita kannattaa leikata ylöspäin kapenevaksi, jolloin se kerää talvella vähemmän lumikuormaa. Kuusentaimien latvat katkaistaan vasta, kun taimet ovat kasvaneet halutun korkuisiksi. Latvojen leikkaaminen hidastaa lopullisen korkeuden saavuttamista.Bosch-akkupensasleikkurit toimivat ilman sähköjohtoa. Ne katkaisevat jopa keskipaksut oksat nopeasti, koska terästerän leikkuureuna on timanttihiottu. Näin taataan siisti leikkuujälki. Keveys ja kätevä muotoilu helpottavat osaltaan työskentelyä.Vakiovarusteena toimitettavat litiumioniakut turvaavat pitkän käyttöajan, ja älykäs anti-blocking-toiminto takaa voimakkaan ja lukkiutumattoman työskentelyn.Lisää pensasleikkureista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton