• Etusivu
  • Kasvillisuus

Punajuuresta voimaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_187.jpg

(Beta vulgaris var. conditiva)


Punajuuri

on yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.


Ohje

Ohje

Punajuuri on hallanarka. Siemenet kylvetään ulos kesäkuun alussa - puolivälissä, 2 - 4 cm syvyyteen. Orastumisaika 8 - 10 päivää. Kesä- ja syystarpeita varten voit kuitenkin kylvää jo toukokuussa. Liian aikainen kylvö, kylmyys ja kuivuus aiheuttavat kukintaa (kasvi luulee, että talvi tuli ja meni).

Harvenna 3 - 8 cm välein, kevyt multamaa, ei hapan. Kastelu on tärkeää. Nuoria lehtiä voi syödä pinaatin tavoin. Sato valmistuu 80 - 90 päivässä, mutta herkullisia pikkupunajuuria voi korjata jo 50 päivän kuluttua kylvöstä. Varsinainen sadonkorjuu tehdään ennen pakkasia. Anna juurikkaiden pinnan kuivahtaa ennen varastointia.

Varastoi 0 - 1 asteessa ilman eristeaineita. Ilmankosteus saa olla 95%. Varastointiaika 8 kk. Punajuurikkaasta on myös valko- ja keltajuuriset muodot, joiden viljely ja käyttö on samanlaista kuin punajuuren.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_13513.jpg
Täydellisen salaatin metsästys
Kasvihuoneissa salaatit kasvatetaan ja pakataan hygieenisesti, joten ne lähtevät kauppoihin täysin puhtaina. Kovakourainen pesu tai linkous ei ole tarpeen. Mahdollinen huuhtelu on syytä tehdä varoen ja kuivatus talouspaperin päällä, mutta yleensä ruukussa kasvatetun salaatin lehdet ovat käyttövalmiita sellaisinaan.
20173_48650.jpg
Parveke vihreäksi - aloittelijan opas kaupunkiviljelyyn
Tämä urbaani puutarhaopas antaa ohjeet vihannesten, yrttien ja kukkien kasvatukseen omalla parvekkeella tai terassilla. Opas on tarkoitettu aloittelijoille ja kaikille niille, joilla viherpeukalo on yleensä keskellä kämmentä. Inspiroidu myös oppaan tee se itse -ohjeista.
20214_69882.jpg
Mitä löytyy 10-vuotiaan toivepihasta?
Luonnonläheinen kalastajan piha on täynnä monenlaisia tarkkaan harkittuja osa-alueita. Tärkeimpänä kuitenkin kalapaja, jossa voisi puuhastella. Toivepihassa on myös trampoliini, poreamme (jossa voisi uitella myös vieheitä), grilli ja saunakota. Omasta kasvimaasta saisi herkullista syötävää ja tunnelmaa toisivat erilaiset puut ja kuntta.
20098_17961.jpg
Hoida nurmikkoasi oikeilla tuotteilla
Nurmikon kalkitusSuomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu nurmikon käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole nurmiheinälle käyttökelpoisessa muodossa ja sammal viihtyy. Maa kalkitaan ja lannoitetaan vuosittain tai maa-analyysin mukaan. Puutarhamaan kalkitustarpeen voit selvittää teettämällä maastasi viljavuustutkimuksen tai mittaamalla itse maan happamuuden pH-liuskoilla.
20227_79036.jpg
Taimien koulinnalla tukevampia taimia
Koulinta tarkoittaa sitä, että siemenestä kasvatetut pikkutaimet siirretään taimiruukkuihin joko yksittäin tai pieninä ryppäinä.
Kukkaniitty
Siemenistä puutarhaan niityn kauneimmat kukat
Kallioilla, joissa maaperä on ohut ja sadevesi haihtuu nopeasti, kasvit joutuvat selviytymään karuissa oloissa. Paahteisilla alueilla kasvillisuus on harvaa, mutta suotuisammissa olosuhteissa se runsastuu. Aurinkoisella ja kuivalla kedolla kasvaa runsaasti kukkia, vaikka maaperä onkin niukkaravinteinen. Kuivalla niityllä on enemmän ravinteita kuin kedolla, mutta kuivuus pitää kasvuston matalana. Kun maaperän kosteus lisääntyy, kasvillisuus muuttuu rehevämmäksi, vaikka tuore niitty voi olla keskikesällä osittain kuiva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton