• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uuteen kasvisvuoteen kurkun voimalla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
200812_14375.jpg

Kasvihuonekurkku

Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista. Energiapitoisuus on vähäinen, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku sopiikin mainiosti painonhallintaan. Se keventää ja raikastaa ruokavaliota.

Kurkku sisältää veden lisäksi vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.

Monipuolisesti kylmänä

Kurkku käy virkistäväksi ja raikkaaksi välipalaksi sellaisenaan työn ja liikunnan lomaan. Se toimii janojuoman tavoin ja maistuu suun täydeltä haukattuna erilaiselta kuin ohuina viipaleina.

Tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen avulla kurkku soseutuu keitoksi tai juomaksi, jonka voi maustaa ripauksella suolaa, pippuria ja sokeria sekä tuoreyrteillä. Kurkkukeiton ryydittävät chili, valkosipuli, sitruuna tai viinietikka.

Paloiteltuna ja raastettuna kurkku yhdistyy loistavasti hapanmaitotuotteisiin, kuten jogurttiin, piimään tai ranskankermaan. Kurkkulassi ja tsatsiki maistuvat kaikille. Voimakkaat juustot sopivat kurkun kumppaneiksi, kuten kreikkalaisesta salaatista tiedetään.

Keittoon, vokkiin, uuniin

Suomessa vielä melko uutta on kuumentaa kurkkua. Voit höylätä kurkusta pitkiä nauhoja lisättäväksi kuumaan tagliatelle-pastaan. Kurkkupalat täydentävät vokkiruoan kätevänä loppusilauksena.

Kuuma kurkkukeitto on kokeilemisen arvoinen. Uuniruokiin ja muihin lämpimiin ruokiin kurkku sopii aivan samaan tapaan kuin kesäkurpitsa.

Satoa noin 8,5 kg/hlö/v

Suomessa kasvihuonekurkkua tuotetaan vuosittain noin 30 miljoonaa kiloa eli kuutisen kiloa asukasta kohti. Myös avomaan kurkkua viljellään kasvihuoneissa. Sen satomäärä nousee vuosittain noin 0,7 miljoonaan kiloon.

Lisäksi avomaan kurkkuja tuotetaan avomaalla yhteensä 10 - 13 miljoonaa kiloa vuodessa. Valtaosa tästä sadosta menee sopimustuotantona elintarviketeollisuudelle.

Avomaankurkun sesonki ajoittuu Suomessa elo-syyskuulle. Avomaankurkkua käytetään lähinnä säilöntään, mutta avomaankurkku on hyvää myös voileivällä ja salaateissa.

Säilytä huoneenlämmössä

Vesipitoisuutensa takia kurkut ovat herkkiä lämmön vaihtelulle. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +10 - +14 astetta. Muovikelmu suojaa ohutkuorista kurkkua nahistumiselta. Hedelmien ja tomaattien lähellä kurkku ei viihdy, koska se kellastuu etyleenin vaikutuksesta.

Kurkku-maustekakku (sopii vaikka joululeivontaan)

2 munaa
2 dl sokeria
3 dl kuutioitua kurkkua
3 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
1,25 dl pullomargariinia

Kurkku-maustekakku
Kurkku-maustekakku

Voitele ja korppujauhota pitkänomainen kakku- /leipävuoka.
Kuutioi kurkku pieniksi kuutioiksi.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna-sokerivaahtoon kurkkukuutiot.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita vähin erin käännellen munavaahtoon. Lisää lopuksi pullomargariini.
Paista kakkua 175 asteessa 50 - 60 minuuttia.
Vinkki: Voit koristella kakun pinnan niin, että kiehautat tilkan vettä kattilassa, lisäät hillosokeria ja pieniä kurkkukuutioita, kuumennat ja lusikoit seosta hyytymään kakun pintaan.

Kuuma kurkkukeitto

1 - 2 sipulia
1 - 2 valkosipulinkynttä
2 herkkukurkkua
1 tuore kurkku
rypsiöljyä
0,25 tl rouhittua maustepippuria
8 - 10 dl kasvislientä
(suolaa)
2 tl hunajaa
2 - 3 tl kurkumaa
hienonnettua persiljaa
hienonnettua kirveliä tai basilikaa
Lisäksi:
kevytkermaviiliä tai -ranskankermaa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Suikaloi herkkukurkut ja tuore kurkku. Kuullota kuumassa öljyssä sipulisilppuja kattilan pohjalla. Lisää herkkukurkut ja kääntele pari minuuttia. Mausta pippurilla.
Kaada kattilaan kasvisliemi. Liemen määrä riippuu siitä, kuinka paljon kurkuista irtoaa nestettä. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää suikaloitu tuorekurkku. Jos keitto tuntuu liian sakealta, lisää nestettä.
Mausta hunajalla ja kurkumalla. Kurkuma antaa keitolle kellertävän värin. Tarkista maku ja nosta tarjolle. Ripottele pinnalle persiljaa ja kirveliä tai basilikaa. Lisää kermaviiliätai ranskankermaa jokaisen annoksen pinnalle juuri ennen tarjoilua.

Lähde: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Resepti: Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson, Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_53245.jpg
Kuunliljat (Hosta)
Kuunliljat ovat tunnettuja pyöreistä, rehevistä mättäistään ja upeista, näyttävistä lehdistään. Ne ovatkin suosittuja varjoisan paikan perennakasveja ja sopivat hyvin esimerkiksi suihkulähteen ympäryskasveiksi. Kuunliljojen isohkot lehdet ovat lajikkeesta riippuen täysin vihreät, keltaiset, keltavihreät, sinertävät tai vihreänkirjavat. Pitkän kukkavarren päässä olevat kukat ovat joko valkoiset, vaalean siniset tai vaalean sinivioletit. Joillakin lajikkeilla on punaiset varret. Sukuun kuuluu 23–40 lajia ja koristekasveiksi on jalostettu satoja eri lajikkeita.
202310_73221.jpg
Kransseja luonnonmateriaaleista
Kuulutko heihin, jotka haluavat kieputtaa erilaiset luonnonmateriaalit kranssiksi omaan ulko-oveen tai lahjoittaa luomuksensa sukulaisille ja ystäville joulun alla? Talvikauden klassikko on vihreä havukranssi, mutta mikään ei estä täydentämästä sitä myös muilla materiaaleilla. Laita mukaan vaikka varpuja, erilaisia oksia, käpyjä tai sammalta.
20145_39420.jpg
Parvekelasituksella mukavaa lisätilaa
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta
20216_71372.jpg
Paarma-aika alkaa - tee itse ansa paarmoille
Ensimmäiset paarmat lentävät jo toukokuussa, mutta runsaimmin paarmoja on yleensä heinäkuussa, kun vedessä ja maassa elävät toukat ovat saaneet riittävästi lämpöä ja ajoittaisia sateita. Paarman ilkeä ja kipeä puraisu ei miellytä puutarhassa nautiskelevaa lomailijaa.
20232_80869.jpg
Perustetaan uusi kasvimaa
Uuden kasvimaan paikaksi valitaan pihalta aurinkoinen ja lämmin kohta, jossa ei seiso vesi. Aurinko parantaa kasvisten makua ja kohottaa niiden vitamiinipitoisuutta. Kasvimaa on hyvä sijoittaa myös tuulilta suojattuun paikkaan, koska kylmät tuulet jäähdyttävät maan ja toisaalta kesän lämmin tuuli nopeuttaa maan kuivumista.
20232_80778.jpg
Parvekkeen kasvualustat
Kivoja kevään pilkahduksia tuovat pienet parvekepalstat, jotka sisältävät punotun korin ja luonnonmukaisen kasvualustan. Kasvit voidaan istuttaa taimina tai kylvää suoraan esimerkiksi Biolan Parvekepalstan multaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton