• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurkun voimaa keittiöön – raikkaat ideat arkeen ja juhlaan

Tiina Painokallio
Päivitetty 02.06.2025
Kurkku.jpg

Kurkku sisältää veden lisäksi vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi. (Kuva: Pixabay)

Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista. Energiapitoisuus on vähäinen, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku sopiikin mainiosti painonhallintaan. Se keventää ja raikastaa ruokavaliota.

Monipuolisesti kylmänä

Kurkku käy virkistäväksi ja raikkaaksi välipalaksi sellaisenaan työn ja liikunnan lomaan. Se toimii janojuoman tavoin ja maistuu suun täydeltä haukattuna erilaiselta kuin ohuina viipaleina.

Tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen avulla kurkku soseutuu keitoksi tai juomaksi, jonka voi maustaa ripauksella suolaa, pippuria ja sokeria sekä tuoreyrteillä. Kurkkukeiton ryydittävät chili, valkosipuli, sitruuna tai viinietikka.

Paloiteltuna ja raastettuna kurkku yhdistyy loistavasti hapanmaitotuotteisiin, kuten jogurttiin, piimään tai ranskankermaan. Kurkkulassi ja tsatsiki maistuvat kaikille. Voimakkaat juustot sopivat kurkun kumppaneiksi, kuten kreikkalaisesta salaatista tiedetään.

Keittoon, vokkiin, uuniin

Suomessa vielä melko uutta on kuumentaa kurkkua. Voit höylätä kurkusta pitkiä nauhoja lisättäväksi kuumaan tagliatelle-pastaan. Kurkkupalat täydentävät vokkiruoan kätevänä loppusilauksena.

Kuuma kurkkukeitto on kokeilemisen arvoinen. Uuniruokiin ja muihin lämpimiin ruokiin kurkku sopii aivan samaan tapaan kuin kesäkurpitsa.

Satoa noin 8,5 kg/hlö/v

Suomessa kasvihuonekurkkua tuotetaan vuosittain noin 30 miljoonaa kiloa eli kuutisen kiloa asukasta kohti. Myös avomaan kurkkua viljellään kasvihuoneissa. Sen satomäärä nousee vuosittain noin 0,7 miljoonaan kiloon.

Lisäksi avomaan kurkkuja tuotetaan avomaalla yhteensä 10‒13 miljoonaa kiloa vuodessa. Valtaosa tästä sadosta menee sopimustuotantona elintarviketeollisuudelle.

Avomaankurkun sesonki ajoittuu Suomessa elo-syyskuulle. Avomaankurkkua käytetään lähinnä säilöntään, mutta avomaankurkku on hyvää myös voileivällä ja salaateissa.

Säilytä huoneenlämmössä

Vesipitoisuutensa takia kurkut ovat herkkiä lämmön vaihtelulle. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +10 ‒ +14 astetta. Muovikelmu suojaa ohutkuorista kurkkua nahistumiselta. Hedelmien ja tomaattien lähellä kurkku ei viihdy, koska se kellastuu etyleenin vaikutuksesta.

Kurkku-maustekakku (sopii vaikka joululeivontaan)

  • 2 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl kuutioitua kurkkua
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl kanelia
  • 1 rkl kardemummaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
  • 1,25 dl pullomargariinia

Voitele ja korppujauhota pitkänomainen kakku- /leipävuoka.

Kuutioi kurkku pieniksi kuutioiksi.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna-sokerivaahtoon kurkkukuutiot.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita vähin erin käännellen munavaahtoon. Lisää lopuksi pullomargariini.

Paista kakkua 175 asteessa 50‒60 minuuttia.

Vinkki: Voit koristella kakun pinnan niin, että kiehautat tilkan vettä kattilassa, lisäät hillosokeria ja pieniä kurkkukuutioita, kuumennat ja lusikoit seosta hyytymään kakun pintaan.

Kuuma kurkkukeitto

  • 1‒2 sipulia
  • 1‒2 valkosipulinkynttä
  • 2 herkkukurkkua
  • 1 tuore kurkku
  • rypsiöljyä
  • 0,25 tl rouhittua maustepippuria
  • 8‒10 dl kasvislientä
  • (suolaa)
  • 2 tl hunajaa
  • 2‒3 tl kurkumaa
  • hienonnettua persiljaa
  • hienonnettua kirveliä tai basilikaa
  • Lisäksi: kevytkermaviiliä tai -ranskankermaa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Suikaloi herkkukurkut ja tuore kurkku. Kuullota kuumassa öljyssä sipulisilppuja kattilan pohjalla. Lisää herkkukurkut ja kääntele pari minuuttia. Mausta pippurilla.

Kaada kattilaan kasvisliemi. Liemen määrä riippuu siitä, kuinka paljon kurkuista irtoaa nestettä. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää suikaloitu tuorekurkku. Jos keitto tuntuu liian sakealta, lisää nestettä.

Mausta hunajalla ja kurkumalla. Kurkuma antaa keitolle kellertävän värin. Tarkista maku ja nosta tarjolle. Ripottele pinnalle persiljaa ja kirveliä tai basilikaa. Lisää kermaviiliätai ranskankermaa jokaisen annoksen pinnalle juuri ennen tarjoilua.

Lähde: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Resepti: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
chian siemeniä purkissa ja leikkuulaudalla
Tutustu chia-siemeniin: kuitua, proteiinia ja terveyttä yhdellä lusikallisella
Chian siemenet ovat nousseet suureen suosioon terveystietoisten ruokailijoiden keskuudessa ja syitä on monia. Nämä pienet siemenet sisältävät huomattavan määrän ravintoaineita, jotka tukevat muun muassa sydämen, suoliston ja luuston terveyttä. Lisäksi ne sopivat hyvin monipuoliseen käyttöön niin vanukkaissa kuin leivonnassakin.
Chilin taimet
Näin kasvatat chilin satoikään
Chilin taimien siirtäminen lopulliseen ruukkuunsa kannattaa tehdä, kun ne ovat saavuttaneet sopivan koon, ja ruukun valinnassa on hyvä huomioida juuriston tilantarve. Juuripaakun kunto auttaa arvioimaan, milloin ruukunvaihto on ajankohtaista. Liian pieni ruukku voi rajoittaa kasvin kehitystä ja sadon määrää, mutta altakasteluruukut tarjoavat helpon vaihtoehdon monille lajeille.
202110_72805.jpg
Heijastinliivin käyttö voi pelastaa henkesi syyspimeällä
Heijastinliivien heijastavuus todettiin hyväksi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) vuonna 2021 teettämissä testeissä. Iltojen pimetessä heijastinliivi antaa sinulle hyvän turvan lenkkeillessäsi tai pyöräillessäsi. Muista myös pukea heijastinliivi lapselle tai lemmikille. Heijastinliivi voi pelastaa sinun tai läheisesi hengen liikenteessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton