• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uuteen kasvisvuoteen kurkun voimalla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
200812_14375.jpg

Kasvihuonekurkku

Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista. Energiapitoisuus on vähäinen, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku sopiikin mainiosti painonhallintaan. Se keventää ja raikastaa ruokavaliota.

Kurkku sisältää veden lisäksi vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.

Monipuolisesti kylmänä

Kurkku käy virkistäväksi ja raikkaaksi välipalaksi sellaisenaan työn ja liikunnan lomaan. Se toimii janojuoman tavoin ja maistuu suun täydeltä haukattuna erilaiselta kuin ohuina viipaleina.

Tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen avulla kurkku soseutuu keitoksi tai juomaksi, jonka voi maustaa ripauksella suolaa, pippuria ja sokeria sekä tuoreyrteillä. Kurkkukeiton ryydittävät chili, valkosipuli, sitruuna tai viinietikka.

Paloiteltuna ja raastettuna kurkku yhdistyy loistavasti hapanmaitotuotteisiin, kuten jogurttiin, piimään tai ranskankermaan. Kurkkulassi ja tsatsiki maistuvat kaikille. Voimakkaat juustot sopivat kurkun kumppaneiksi, kuten kreikkalaisesta salaatista tiedetään.

Keittoon, vokkiin, uuniin

Suomessa vielä melko uutta on kuumentaa kurkkua. Voit höylätä kurkusta pitkiä nauhoja lisättäväksi kuumaan tagliatelle-pastaan. Kurkkupalat täydentävät vokkiruoan kätevänä loppusilauksena.

Kuuma kurkkukeitto on kokeilemisen arvoinen. Uuniruokiin ja muihin lämpimiin ruokiin kurkku sopii aivan samaan tapaan kuin kesäkurpitsa.

Satoa noin 8,5 kg/hlö/v

Suomessa kasvihuonekurkkua tuotetaan vuosittain noin 30 miljoonaa kiloa eli kuutisen kiloa asukasta kohti. Myös avomaan kurkkua viljellään kasvihuoneissa. Sen satomäärä nousee vuosittain noin 0,7 miljoonaan kiloon.

Lisäksi avomaan kurkkuja tuotetaan avomaalla yhteensä 10 - 13 miljoonaa kiloa vuodessa. Valtaosa tästä sadosta menee sopimustuotantona elintarviketeollisuudelle.

Avomaankurkun sesonki ajoittuu Suomessa elo-syyskuulle. Avomaankurkkua käytetään lähinnä säilöntään, mutta avomaankurkku on hyvää myös voileivällä ja salaateissa.

Säilytä huoneenlämmössä

Vesipitoisuutensa takia kurkut ovat herkkiä lämmön vaihtelulle. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +10 - +14 astetta. Muovikelmu suojaa ohutkuorista kurkkua nahistumiselta. Hedelmien ja tomaattien lähellä kurkku ei viihdy, koska se kellastuu etyleenin vaikutuksesta.

Kurkku-maustekakku (sopii vaikka joululeivontaan)

2 munaa
2 dl sokeria
3 dl kuutioitua kurkkua
3 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
1,25 dl pullomargariinia

Kurkku-maustekakku
Kurkku-maustekakku

Voitele ja korppujauhota pitkänomainen kakku- /leipävuoka.
Kuutioi kurkku pieniksi kuutioiksi.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna-sokerivaahtoon kurkkukuutiot.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita vähin erin käännellen munavaahtoon. Lisää lopuksi pullomargariini.
Paista kakkua 175 asteessa 50 - 60 minuuttia.
Vinkki: Voit koristella kakun pinnan niin, että kiehautat tilkan vettä kattilassa, lisäät hillosokeria ja pieniä kurkkukuutioita, kuumennat ja lusikoit seosta hyytymään kakun pintaan.

Kuuma kurkkukeitto

1 - 2 sipulia
1 - 2 valkosipulinkynttä
2 herkkukurkkua
1 tuore kurkku
rypsiöljyä
0,25 tl rouhittua maustepippuria
8 - 10 dl kasvislientä
(suolaa)
2 tl hunajaa
2 - 3 tl kurkumaa
hienonnettua persiljaa
hienonnettua kirveliä tai basilikaa
Lisäksi:
kevytkermaviiliä tai -ranskankermaa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Suikaloi herkkukurkut ja tuore kurkku. Kuullota kuumassa öljyssä sipulisilppuja kattilan pohjalla. Lisää herkkukurkut ja kääntele pari minuuttia. Mausta pippurilla.
Kaada kattilaan kasvisliemi. Liemen määrä riippuu siitä, kuinka paljon kurkuista irtoaa nestettä. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää suikaloitu tuorekurkku. Jos keitto tuntuu liian sakealta, lisää nestettä.
Mausta hunajalla ja kurkumalla. Kurkuma antaa keitolle kellertävän värin. Tarkista maku ja nosta tarjolle. Ripottele pinnalle persiljaa ja kirveliä tai basilikaa. Lisää kermaviiliätai ranskankermaa jokaisen annoksen pinnalle juuri ennen tarjoilua.

Lähde: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Resepti: Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson, Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73689.jpg
Ilmastonmuutos hyödyttää nopeasti leviäviä vieraslajeja
Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Kun ilmasto lämpenee, vieraslajit saavat yhä paremmat mahdollisuudet levitä Suomen luontoon. WWF:n viikonloppuna päättyneellä talkookaudella vapaaehtoiset poistivat vieraslajeja luontoarvoiltaan rikkailta luonnonsuojelualueilta ja niiden liepeiltä.
202211_80201.jpg
Viikon kysymys: Voiko kahvinpuruja käyttää jänisten karkotukseen?
Istutin tänä kesänä 20 hopeapiippoa. Kukaan ei kertonut, että rusakko tulee ne syömään – onneksi vasta kukinnan jälkeen. Kaadoin suoraan paketista kahvia lasipurkkeihin ja asettelin niitä kasvien keskelle. Maahan suoraan ripottelu olisi saattanut pilata kasvualustan. Eläin pysyi poissa muutaman päivän, mutta viime yönä hopeapiippoja oli taas järsitty. Jotkut tupsut olivat enää 10 cm nysiä. Lasipurkkeihin oli kyllä satanut vettä viime päivinä. Kannattaako vielä tuhlata kahvia vai pitääkö hävittää kalliit rehut?
20224_77656.jpg
Mikä olisi sopiva köynnöskasvi terassille? Asiantuntija vastaa
Minulla on terassin jatkeena pitkät kukkalaatikot etelään päin. Haluaisin tänä kesänä laittaa niihin yksivuotisia köynnöksiä ja mahdollisesti jopa jotain, mistä voisi saada satoakin, jos mahdollista, esim. ruusupapu. Kasvi saisi ensisijaisesti olla nopeakasvuinen eikä tarvitse esikasvatusta ja viihtyisi paahteessakin. Myös joku peitekasvi etualalle olisi kiva.
201110_28242.jpg
Mustikka (Vaccinium myrtillus)
Mustikka kuuluu puolukoiden (Vaccinium) sukuun ja kanervakasvien (Ericaceae) heimoon. Se on kesävihanta varpu, joka tuottaa syötäviä marjoja. Juolukka (Vaccinium uliginosum) muistuttaa hyvin paljon mustikkaa.Mustikka marjoo kasvupaikasta ja olosuhteista (pölyttäjien määrä ja keväthallat) riippuen heinäkuusta lähtien jopa lokakuulle asti. Mustikka on osittain itsepölyttyvä, mutta pääasiassa pölytyksen suorittavat hyönteiset.
20176_49449.jpg
Ihailetko vanhaa, harmaata pintaa?
Vesiohenteinen ja ympäristöystävällinen SIOO:X-tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon. Sioo:x vaikuttaa mekaanisesti ilman myrkkylä. Pinta pysyy tuulettuvana ja Sioo:x ehkäisee sekä halkeilua että tikkuuntumista. Puupinta on käsittelyn jälkeen tiivis, pehmeä ja miellyttävä jalkapohjalle. Ulospäin pinta on kaunis ja tasaisen harmaasävyinen, peittämättä kuitenkaan puun syitä.Tehokas käsittely suojaa käsiteltyä pintaa sieniltä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja tuhoelämiä vastaan.
200712_7759.jpg
Huonekasvien kasvinsuojelu
Huonekasvit viettävät lepokauttaan nyt vuoden pimeimpänä aikana. Terveet ja elinvoimaiset kasvit eivät ole kovin alttiita ötököiden ja tautien valloitukselle. Oikean kasvupaikan valinnalla ja oikeilla hoitotoimilla voidaan siis pelastaa paljon, mutta mitä tehdä, jos kasviin kuitenkin tulee laikkua, pilkkua tai ötökkää?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton