• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhurin työvälineet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.06.2018
20116_26824.jpg

Puutarhurin työkalu; harava

Puutarhurikin tarvitsee kättä pidempää


Kunnon työvälineillä on puutarhassa ilo tehdä työtä. Nykyään myös lapsille löytyy mukavia, pieniin käsiin sopivia puutarhatyövälineitä. Turvallisuuteen, ergonomiaan ja kestävyyteen kannattaa satsata myös puutarhassa.

Puutarhaharrastajan perustyövälineisiin kuuluvat ainakin lapio, harava, puutarhakuokka ja kottikärryt sekä leikkausvälineet. Tarjolla on myös erikoisempia apuvälineitä mm. hedelmäpoimuri ja rikkaruohonpoistaja. Puutarhanhoitoa harrastavalle ystävälle, jolla on jo kaikkea, voi ostaa syntymäpäivälahjaksi vaikka nurmikonilmastuskengät. Nämä jalassa nurmikolla hyppely käy hyvästä kuntojumpasta. Isompia ja kalliimpia laitteita voi hankkia yhdessä vaikka naapurin tai sukulaisten kanssa.

Työvälineiden huoltoa ei myöskään kannata laiminlyödä. Puhdistus, teroitus ja voitelu muutaman kerran kesässä pidentää välineiden käyttöikää ja tekee työskentelystä vaivattomampaa - eikä liene ylivoimaista. Puutarhan työvälineet kannattaa huoltaa vähintään talvisäilytykseen laitettaessa.

Puutarhurin työvälineet:

Harava valitaan työn mukaan. Harvapiikkinen rautaharava on hyvä esim. kasvimaan pinnan tasauksessa ja kukkapenkin muotoilussa. Sen sijaan lehtien haravointiin sopivat sekä muoviset että kevyet metalliharavat paremmin. Maan kääntämisessä tai sadonkorjuussa hyvänä apuna on leveäpiikkinen talikko.

Pieni istutuslapio on sopiva väline kevyempiin istutus- ja möyhennystöihin. Samaan tarkoitukseen voi käyttää myös puutarhakuokkaa. Teroitettu pistolapio on helpompaa iskeä kovemmankin maan sisään. Tasapäinen lapio sopii esimerkiksi nurmikon reunan tasaamiseen (kanttaukseen). Joissain malleissa on myös säätömahdollisuus varressa.

Puutarhurin työväline; kottikärryt
Puutarhurin työväline; kottikärryt

Puutarhanhoito on toisinaan raskasta työtä painavia multa- ja lannoitesäkkejä siirreltäessä. Hyvät kottikärryt ovat tällöin tarpeen. Kottikärryjä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota kottikärryjen kokoon (käyttötarkoitus vaikuttaa kokoon), tasapainoon lastattuna (etenkin jos joudutaan työskentelemään epätasaisessa maastossa) ja aisojen oikeaan korkeuteen. Pyörän akselin on oltava tukeva ja pyörän mahdollinen korjaaminen tai vaihtaminen helppoa.

Jyrsin on tehokas laite maanmuokkaukseen. Tuotteita vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin työsyvyyteen ja –leveyteen sekä painoon. Useampi vaihde ja pakki voivat olla tarpeellisia ominaisuuksia. Lisävarusteina löytyy esimerkiksi sammaleenpoistaja, ilmastointiterä ja perunavakoaura.

Kasvien ja nurmikon leikkaaminen

Pensaiden ja puiden leikkaamisessa ovat hyvät sakset tarpeen. Oksasaksilla eli sekatööreillä saa tehtyä pienet siistimisleikkaukset, mutta sormea paksumpiin oksiin tarvitaan jo järeämpiä työkaluja. Raivaussaksilla saa poikki jo paksumpiakin oksia. Terävaihtoehtoja on useita, esim. sakset, joissa toinen terä ei leikkaa ollenkaan vaan toimii alasimena, jota vasten leikataan. Siistimpi leikkausjälki syntyy, kun terät ovat vastakkain tai limittäin leikkaavat. Raivaussaksia saa myös pitkävartisena, jolloin voimaa tarvitaan vähemmän.

Saksia ostaessa on hyvä tutustua valikoimaan. Leikkausjälkeä ja saksien sopivuutta omaan käteen olisi hyvä päästä kokeilemaan ennen ostamista (ranteen ollessa taivutettuna, puristusvoimasta katoaa n. 25 %. Samalla sormia taivuttavat jänteet rasittuvat /Fiskarsin tutkimus). Ns. voimanivel nostaa leikkuutehoa. Kaikilla malleilla ja niiden jättämällä leikkausjäljellä on kannattajansa.

Oksasahoilla saa leikattua jo vahvojakin oksia. Sahoista löytyy vaihtoehtona myös kääntyväteräinen kaarisaha, jolla saa oksan leikattua hankalastakin paikasta muita oksia vioittamatta. Korkealla olevia oksia pääsee leikkaamaan teleskooppivarren päässä olevilla latvasaksilla vaikka kärsisikin korkeanpaikankammosta.

Oksasilppuri auttaa pilkkomaan syntyneen leikkuujätteen hyötykäyttöön kompostiin tai hakekatteeksi vaikka marjapensaille.

Puutarhurin Bosch -työkoneita
Puutarhurin Bosch -työkoneita

Nurmikon viimeistelyyn kukkapenkkien ja puiden ympäriltä löytyy myös työvälineet. Pienillä aloilla riittävät käsikäyttöiset ruohosakset, isommille aloille kannattaa hankkia sähkö- tai akkukäyttöinen viimeistelijä eli siimaleikkuri (trimmeri). Se sopii myös pienten rivitalopihojen ainoaksi ruohonleikkuriksi. Siimaleikkurilla pääsee paikkoihin, joita ruohonleikkurilla ei saa leikattua, esim. jyrkkä rinne tai kivikon reuna. Puun rungot on hyvä suojata, kun siimaleikkuria käytetään juuristoalueella. Leikkureita on akku-, sähkö- ja polttomoottorikäyttöisinä.

Ruoholeikkureita löytyy myös akku-, sähkö- ja polttomoottorikäyttöisinä ja työnnettävinä malleina. On mm. keräävää, silppuavaa, itsevetävää ja päältäajettavaa mallia. Nurmialueen koko sanelee mallin teho-, koko- ja ominaisuusvaatimukset. Myös laitteen helppohuoltoisuus tai hiljaisuus saattavat olla ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä.

Lue lisää puutarhakoneista

Kasvinsuojelu

Pienien alojen kasvinsuojelutöissä pärjää isohkolla suihkupullolla. Hieman isommille aloille voi valita joko olalla tai selässä kannettavan käsin pumpattavan kasvinsuojeluruiskun. Torjunta-aineita käytettäessä on suojattava myös itsensä. Iho ja silmät suojataan hyvin, ja erityisen tärkeää on suojata kädet torjunta-aineita läpäisemättömillä käsineillä. Aktiivihiilisuodattimella varustettu hengityssuojain estää torjunta-aineiden pääsyn hengityselimiin.

Lue lisää:
Torjuntatuotteet
Tuholaisten ja tautien torjunta

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20179_50145.jpg
Tarvitsetko syystyöapua?
Kesä on jo auttamattomasti ohi, mutta vielä on hyvin aikaa puuhata pihalla ja puutarhassa. Pihan syksyisten perustöiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin pihan huoltotöihin haravoinnin lisäksi. Ennen talven tuloa on hyvä huolehtia piha sellaiseen kuntoon, jossa kasvit, istutukset ja pihan rakenteet selviävät tulevasta talvesta.
20224_77902.jpg
Särkynytsydän: muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Asiantuntija vastaa
Ostin tänä vuonna särkyneensydämen juuripaakun. Kasvi on lähtenyt hyvin kasvuun ruukussa. Olen esikasvattanut sen sisällä, taimi on vielä hyvin pieni. Kasvi on tehnyt ensimmäisen kukkansa, joka on valkoinen. Muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Ostamani pitäisi olla puna-valkoinen. Valkoinen särkynytsydän on Dicentra spectabilis ´Alba´ ja puna-valkoinen Dicentra spectabilis (joka luki paketissa), onkohan minulle tullut väärä lajike?Pitääkö kukka leikata pois, jotta taimen kasvu ei hidastu? Entä pitääkö kasvia muulloin leikata paitsi lakastuneet lehdet keväällä?Ihastuin kasviin, ja päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kasvattaa kasvia parvekkeella, Joten kokemusta ei vielä kasvista ole.Miten tulisi toimia jos ostettu taimi/juuripaakku väärä? Kasviahan ei voi palauttaa jos se on jo istutettu?
20199_60265.jpg
Pensaiden syyshoito
Kasvukauden pituus meillä Suomessa on 100-180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle + 5ºC:en. Kasvit alkavat valmistautua tulevaan talveen jo ilmojen viiletessä ja päivän pituuden lyhentyessä. Tuleentuessaan kasvi ottaa ravinteet talteen tulevaa kasvukautta varten.
Joen yli menee valkoinen silta
Kasveja veden äärelle
Isompaan altaaseen voi suoraan veteen istuttaa erilaisia vesikasveja. Kasvikorit ovat mainio apu näiden kasvien istuttamisessa. Korin pinta kannattaa peittää allassubstraatilla. Se estää kasvualustaa liukenemasta allasveteen ja toimii biologisena suodattimena. Vesikasvit huolehtivat mm. elintärkeän hapen tuottamisesta altaaseen. Kasveilla ei kuitenkaan saa peittää koko altaan pintaa: vain noin 30 % voi olla peitossa, jotta auringon valo pääsee valaisemaan pohjaa.Vesirajassa menestyvät kasvit, joiden juuret viihtyvät vedessä. Altaan reunalla, kuivalla maalla, viihtyvät mitä erilaisemmat kasvit; kauniista kasveista on lähes runsaudenpulaa. Aivan altaan reunalle ei kannata istuttaa kasveja, jotka pudottelevat runsaasti lehtiä ja roskaavat altaan.
201410_41406.jpg
Tunnetko annoonan?
(Annona cherimoia)Tunnetko tämän hedelmän?
202311_74084.jpg
Jätteettömämmän joulun ABC
Jätehuollon lajitteluasemalle tuodaan etenkin joulun ja uudenvuoden molemmin puolin usein vielä täysin käyttökelpoista tavaraa; huonekaluja, leluja, vaatteita, kodintekstiiliä ja niin edelleen. Lue vinkkilista jätteettömämpään jouluun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton