• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ruusuja ylioppilaalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.11.2018
20075_5230.jpg

Grand Prix

Kotimaiset ruusut ovat tuoreita


Kotimaassa viljeltävät ruusut kerätään kasvihuoneista 5-7 kertaa viikossa, kiivaimman kasvun aikaan jopa kaksi kertaa päivässä. Keruun jälkeen ruusut viedään kylmiöön, jossa ne jäähdytetään lähelle nollaa. Vasta kunnollisen jäähdytyksen jälkeen ruusut lajitellaan ja puntitetaan.

Ruusut toimitetaan joko tukkuliikkeiden kautta tai suoraan viljelmiltä kukkakaupoille pääsääntöisesti päivittäin. Kotimaisella leikkoruusulla on siten merkittävä tuoreusetu, sillä tuontiruusu on kuluttajalle siirtyessään keskimäärin noin viikon ikäinen. Asianmukaisesti hoidettuna leikkoruusu kestää maljakossa yhdestä kahteen viikkoa.

Maljakkoniksejä


Ennen maljakkoon laittamista varret puhdistetaan vesipinnan alle jäävistä lehdistä. Varsien tyviin viilletään terävällä veitsellä uudet vinot imupinnat. Maljakkoveteen lisättävästä kukkavirkisteestä on juuri ruusuille erityisen paljon hyötyä. Maljakkovesi saa olla lämmintä, ja sitä saa olla lähes yläreunaan saakka. Maljakkoon lisätään vettä sitä mukaa, kun ruusut sitä kuluttavat. Yöksi maljakko ruusuineen kannattaa nostaa viileään paikkaan. Jos kukat nuokahtavat, koko kimpun voi laittaa yöksi esimerkiksi ämpäriin tai kylpyammeeseen pitkälleen elpymään. Voit myös kääräistä ruusut tiiviiseen kääreeseen, ja upottaa syvään astiaan yöksi. Ruusumaljakkoa ei kannata sijoittaa kuumaan auringonpaisteeseen.

Sphinx
Sphinx

Ruusut voi myös kuivattaa


Varsineen ruusut kuivataan pimeässä ja viileässä paikassa ylösalaisin ripustettuina nippuina. Pelkät kukkanuput kuivataan hienossa hiekassa: kukkien ulkopinta tuetaan ensin hiekalla ja sitten hiekkaa ripotellaan varovasti ruusun sisälle ja päälle. Vaaleammat värit säilyvät parhaiten alkuperäisen kaltaisina.

Vaihtoehtoja ruusulle


Kestosuosikin asemaa voi kyseenalaistaa ostamalla ylioppilaalle persoonallisempia vaihtoehtoja: Ylväs

kalla

sopii ylioppilaalle mainiosti. Myös

flamingonkukat

ja

orkideat

ovat hieman eksoottisempia mahdollisuuksia. Selkeäkukkainen

gerbera

on myös suosittu ja miellyttää monia.

flamingonkukkia
flamingonkukkia
gerberoita
gerberoita
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82750.jpg
Ruukkuatsalea
Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä) on Itä-Aasiasta kotoisin oleva ainavihanta pieni pensas, jonka luonnonvarainen kantamuoto kasvaa viileissä ja kosteissa vuoristometsissä. Eurooppaan atsalea tuotiin 1800-luvun alussa ja se tarjosi muuntautumiskykynsä ansiosta laajan kokeilukentän Englannin, Belgian ja Saksan kukkienjalontajille. Ruukkuatsaleaa onkin jalostettu paljon, joten valikoima koon ja kukkien suhteen on suuri. Markkinoilla on myös bonsaiatsalea (R. x obtosum).
20228_79397.jpg
Selviääkö omenapuu pupun jäljiltä? Asiantuntija vastaa
Pupu on syönyt rungon kuoren. Onko omenapuu menetetty? Pitääkö vaihtaa uusi?
20122_29810.jpg
Koulitaan! ...Eli mitä... ?
...síis tehdään mitä?...taimet koulitaan heti, kun sirkkalehdet ovat kasvaneet...Pitkääkö ohjeita ymmärtääkseen olla koulutettu puutarhuri vai selittäisikö joku aloittelevalle kotipuutarhurille, mitä ihmettä tämä tarkoittaa?
20067_340.jpg
Puutarhan sato säilöön
Elokuu on puutarhaviljelijälle kiireistä aikaa. Puutarhan satoa valmistuu ja sitä säilötään talven varalle. Mansikat on jo säilötty, mutta vielä odottavat vuoroaan muut marjat, omenat ja vihannekset.
20222_76769.jpg
Oleskelutilan suunnitteluvinkkejä
Oleskelutilan viihtyisyyteen vaikuttavat toimivuus ja ulkonäkö aivan samoin kuin talon sisällä olohuoneessa. Huonosti suunniteltu oleskelutila aiheuttaa myöhemmin rahanmenoa ja harmia, kun toimintoja ja istutuksia pitää siirtää, muuttaa ja korjata.
20235_78182.jpg
Luo oma hyötypuutarhasi ja kruunaa se kasvihuoneella
Naapurin vihreyttä ja punaisia tomaatteja pursuava kasvihuone saa haaveilemaan omasta kasvihuoneesta. Ennen huoneen hankkimista kannattaa tutustua tarjolla oleviin vaihtoehtoihin ja suunnitella kasvihuoneelle sopiva paikka tontilla. Kasvihuoneen rakentamisesta ja sijoittamisesta on olemassa rakennusvalvontaan liittyviä määräyksiä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton