• Etusivu
  • Kasvillisuus

Luo oma hyötypuutarhasi ja kruunaa se kasvihuoneella

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.04.2024
20235_78182.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Naapurin vihreyttä ja punaisia tomaatteja pursuava kasvihuone saa haaveilemaan omasta kasvihuoneesta. Ennen huoneen hankkimista kannattaa tutustua tarjolla oleviin vaihtoehtoihin ja suunnitella kasvihuoneelle sopiva paikka tontilla. Kasvihuoneen rakentamisesta ja sijoittamisesta on olemassa rakennusvalvontaan liittyviä määräyksiä.

Kasvihuoneen rakentaminen

Maaseudulla kasvihuoneen rakentaminen on melko vapaata, mutta taajamissa ja etenkin suurehkoissa kaupungeissa asiasta on olemassa tarkempia määräyksiä. Käyttöiältään pidempi-ikäiset lasi- ja kennolevyhuoneet voivat joissakin kaupungeissa tarvita rakennusluvan ja toisissa kaupungeissa riittää kirjallinen ilmoitus.

Muovihuoneen saa rakentaa yleensä ilman rakennuslupaa, mutta kaupungeissa suositellaan sen sijoittamista sisäpihalle. Kasvihuoneen rakentamista koskee sama sääntö kuin muutakin tontille rakentamista. Sitä ei saa sijoittaa 5 metriä naapurin rajaa lähemmäksi ilman naapurin suostumusta.

Tarkempia rakentamista ohjaavia määräyksiä on syytä kysyä oman kunnan rakennustarkastajalta.

Kasvihuone – vaikka parvekkeelle?

Kasvihuone sijoitetaan tontille aurinkoiselle paikalle. Jos viljely kasvihuoneessa aloitetaan keväällä varhain, valo-olosuhteet huoneessa ovat tasaisemmat kun huone sijoitetaan itä-länsi suuntaisesti. Kesällä valo-olosuhteet ovat niin hyvät, että ainostaan kesäviljelyyn tarkoitettu huone voidaan sijoittaa pohjoinen-etelä suuntaan.

Katso, millaisia kasvihuoneita suomalaiset ovat rakentaneet vuosien varrella.

Kasvihuonen perustukset ja muovin valinta

Perustukset kannattaa tehdä huolella. Hiekka ja sen päällä eristelevy ovat tukeva routaantumaton perusta. Lasihuoneelle betonilaatta hiekan päällä on paras vaihtoehto. Muovihuoneen perustuksena käytetään yleensä painekyllästettyä puuta. Kennolevyhuoneissa voi käyttää kumpaa tahansa.

Kasvihuoneesta haaveilevalla ovat valittavana joko valmiina ostettavat huoneet tai rakentaminen itse alusta asti. Kasvihuoneen katemateriaalina halvin vaihtoehto on muovi.

Ihan mitä tahansa muovia ei kannata käyttää. Muoviksi kannattaa valita auringon UV-säteilyä kestävää muovia. Ammattiviljelijät käyttävät etyylivinyyliasetaatti eli EVA-kalvoa. Tällainen katemuovi kestää 5–10 vuotta, mikäli huolehditaan, ettei katteen päälle kertyvä lumi pääse sitä rikkomaan.

Halvempi vaihtoehto on polyeteeni- eli PE-kalvo, joka kuitenkin haurastuu jo yhden kesän aikana. Se sopii huoneeseen, josta katemuovi poistetaan joka syksy.

Lue routaeristämisestä

<p data-block-key="dj9yo">Aina kasvihuoneen ei tarvitse olla suuren suuri. (Kuva: Pixabay)</p>
Aina kasvihuoneen ei tarvitse olla suuren suuri. (Kuva: Pixabay)

Lisää kasvihuoneen materiaalien valinnasta

Siistin näköisen ja helposti puhdistettavan huoneen saa valitsemalla katteeksi lasia. Lasi on katteista painavinta ja tästä syystä rungon ja katteen kiinnitykseen käytettävien puitteiden pitää olla vankkaa tekoa.

Lämmöneristyskyvyltään parhaita ovat polykarbonaatista valmistettu kennolevy. Se on pitkäikäinen katemateriaali, huonona puolena on lasia heikompi valonläpäisykyky, josta on haittaa lähinnä keväällä viljelyä aikaisin aloitettaessa.

Kasvihuoneen puitteet ja runkomateriaalit voivat olla joko puiset tai alumiiniset. Alumiiniset rakenteet ovat kevyet ja helpot puhdistaa. Niitä käytetään yleisesti lasi- ja kennolevyhuoneissa.

Muovihuoneissa käytetään useimmiten puu- tai metallikaaria. Painekyllästys lisää puun käyttöikää. Painekyllästysaineilla käsiteltyä puuta ei suositella suoraan kosketuksiin kasvien kanssa, vaan puu on hyvä maalata valkoisilla kasvihuonemaaleilla. Valkoiset puitteet lisäävät samalla huoneen valoisuutta.

Alumiinipuitteisiin kate kiinnitetään asettamalla kate puitteissa oleviin uriin ja tiivistämällä raot silikonilla. Muovihuoneen katteen kiinnittää nopeimmin paineilmanaulaimella, mutta työ onnistuu pienillä ruuveilla tai nauloillakin.

Muovihuone on halvin vaihtoehto. Lasi-ja kennolevyhuoneiden hinnat ovat 500–1000 eurosta ylöspäin. Kasvihuoneen pystyttämiseen kuluu aikaa kahdelta henkilöltä 1–2 päivää. Joillakin kasvihuonevalmistajilla- ja myyjillä on myös pystytyspalvelu, jota kannattaa kysyä, jos työ itse tehtynä tuntuu vaikealta.

Betonilaatta kannattaa valaa jo edellisenä kesänä sopivien säiden vallitessa. Myös puusta tehtävän perustuksen voi laittaa paikoilleen jo edellisenä kesänä, niin pääsee rungon pystytystyöhön aikaisemmin. Kasvihuoneen voi rakentaa valmiiksi jo syksylläkin. Talven aikana on kuitenkin huolehdittava, ettei raskas lumi riko katetta.

<p data-block-key="kca2g">Luo oma hyötypuutarhasi ja kruunaa se kasvihuoneella. (kuva: Pixabay)</p>
Luo oma hyötypuutarhasi ja kruunaa se kasvihuoneella. (kuva: Pixabay)
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20125_30728.jpg
Miltä pihasi nyt näyttää? Katse kokonaisuuteen
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kuudennessa ja viimeisessä osassa tarkastelemme pihaa kokonaisuutena. Mitä vielä pitäisi tehdä?Sarja sisältää seuraavat osat:OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannusOSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksiOSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton