• Etusivu
  • Kasvillisuus

Täydellinen tuoteperhe orkideaharrastajalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2023
20231_80715.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin. Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä tai maanpinnan kevyessä humuksessa. Hyvin harva trooppinen laji on selkeästi maaorkidea. Siksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa.

Erilaiset orkideat tarvitsevat erilaiset kasvualustat. Joidenkin orkidealajien juuret viihtyvät nopeasti kuivahtavassa alustassa, toisten tasaisessa kosteudessa. Paksujuurisille lajeille tarvitaan karkeampaa kasvualustaa kuin ohutjuurisille.

Tutustu orkideaan

Optimaalinen kasvualusta

Kaikille orkidealajeille optimaalinen kasvualusta on saatavissa yhdestä pakkauksesta. Biolan Oy on yhteistyössä Suomen Orkideayhdistyksen kanssa kehittänyt aivan uudentyyppisen kasvualustan. Biolan Orkideakasvualustassa on erikseen pakattuina kaarnaa, hiiltä, turvetta ja perliittiä, joista on helppo koota kullekin orkidealajille sopivin kasvualusta. Pakkauksessa on mukana helpot ruukutusohjeet tavallisimmille orkidealajeille.

Kukoistuksen varmistaa orkidealannoite

Kasvaakseen ja kukkiakseen orkideat tarvitsevat lannoitusta. Orkideat voivat kukkia mihin aikaan vuodesta tahansa. Enää ei tarvitse miettiä, milloin orkideoita kuuluu lannoittaa: Rain Mix by Biolan Orkidealannoite soveltuu kaikille orkidealajeille ja sitä käytetään vuoden ympäri kaikilla kastelukerroilla. Rain Mix pohjautuu kuuluisaan Michigan State Universityn kehittämään MSU-orkidearavinteseen, jonka nimeen myös ammattilaiset vannovat. Lannoite on riittoisa, sitä annostellaan vain 0,5 g/l vettä.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20238_82778.jpg
Oikea kasvualusta orkideallesi
Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin (epifyytit). Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä (litofyytit) tai maan pinnan kevyessä humuksessa (humusepifyytit). Hyvin harva trooppinen laji on siis selkeästi maaorkidea; tämän vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa. Kasvualustan tulee olla lisäksi ilmavaa, sillä tropiikin runsaista sateista huolimatta orkideoiden juuret kuivuvat ilmavirtauksen seurauksena nopeasti sateiden välillä.
20207_65941.jpg
Puutarha hehkuu syyskesän väreissä
Puutarha näyttää parhaat puolensa kesän kypsyessä ja iltojen hämärtyessä. Paitsi että se tarjoaa silmäniloa, sitä voi kuunnella ja tunnustella, haistella ja maistella.
202310_83254.jpg
Tiedäthän, mihin kaikkeen voit käyttää ruokasoodaa?
Kun kaiken maailman konmarit sun muut kehottavat tyhjentämään kaapit ja elämään vähemmällä, voi käydä niin, ettei siivouspäivän koittaessa ole tässä nätiksi tyhjennetyssä siivouskaapissa pesuaineita. Lisäksi ilkeät kemikaalit vaanivat joka tuotteessa, joten mitä sitä sitten uskaltaa edes ostaa, kun kämppä haisee pahalle? Lisäksi stressi pistää närästämään, eikä siihenkään löydy lääkettä. Hädänpäivä ei ole käsillä! Kaapistasi löytyy melko varmasti ruokasoodaa, joka on yllättävä "joka paikan höylä".
20235_81613.jpg
Stailaa piha ja parveke juhlaan: viritä vieraat juhlatunnelmaan jo portilla
Kevät! Jo pelkästään se on syy koota perhe ja ystävät yhteen. Mutta virallisemmatkin juhlat on ihanaa järjestää niin, että vierasjoukko voi levittäytyä pihalle, parvekkeelle tai patiolle.
20105_21959.jpg
Toukokuun kasvit tuohituomi ja kevätkaihonkukka
Tuohituomi hurmaa rungollaanAniharvalla puulla on yhtä kaunis runko kuin tuohituomella (Prunus maackii). Sen tuohimainen, ruskeankeltainen runko kiiltää kullan tavoin. Runko ja tummat ohuet oksat erottuvat parhaiten lehdettömään aikaan, jota meillä kestää syyskuusta toukokuuhun, siis kahdeksan kuukautta! Tuohituomen runko on aluksi pysty, mutta iän karttuessa rungon haarat vääntyvät mutkille ja voivat jopa kaartua sivuille. Paljon tilaa vaativa vanha tuohituomi sopiikin parhaiten puistoihin sekä keskikokoisille ja isoille tonteille.Tuohituomen kellanvalkoiset kukkatertut avautuvat touko–kesäkuun vaihteessa. Loppukesällä tertuissa riippuvat mustat pikkuiset luumarjat. Tuomille tyypillisesti marjat ovat syömäkelvottoman kitkerät. Lehdet muistuttavat kotoisen tuomen lehtiä, ja lehdistön syysväristä tulee useimmiten vaaleankeltainen.
20225_78219.jpg
Bokashointi onnistuu myös ulkona: kokeile bokashoida puutarhajätteet
Kasvihuoneesta, viljelypalstoilta ja lavakauluksista tulee paljon viherjätettä, joka on yhtä lailla arvokasta kuin biojätteet konsanaan. Sitä ei vain heti tule hoksanneeksi. Viherjätteet ja nurmikkosilput voi bokashoida näppärästi BioProffan ilmatiiviissä Bokashisäkissä. Bokashointisäkki sopii erityisesti heille, jotka haluavat tehdä ravinteikasta kasvualustaa sisä- ja ulkokasveille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton