Taloyhtiön pihan kunnostaminen
Taloyhtiön piha-alue on olennainen, ensivaikutelmaa luova osa kiinteistöä. Pihan kunto ja toimivuus kertoo osaltaan talon asukkaiden arvostuksesta kiinteistöään kohtaan. Sillä on myös merkitystä turvallisuuden kohentamisessa ja asuntojen arvonnousussa. Pihan kunnostaminen ei lisää kohtuuttomasti taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän työtä, kun apuna käytetään ammattitaitoista pihasuunnittelijaa ja viherrakentajaa.
- pihan käyttötarve on muuttunut
- pihan kulkuyhteydet ovat muuttuneet
- kulkuväylät ovat huonossa kunnossa
- kalusteet kuluneet tai rikkoontuneet
- leikkivälineet vanhentuneet eivätkä täytä turvallisuusnormeja
- talvikunnossapito on ongelmallista
- puutteellinen valaistus
- pintavedet tontilla ongelmana
- kasvillisuuden huono kunto
- vanhat puut tarvitsevat hoitoa tai poistoa
- pihan tasoa halutaan nostaa
(lähde: Viher- ja ympäristörakentajat ry)
Ohje
Milloin on aika tehdä pihan kuntokartoitus/peruskorjaus?
- pihan käyttötarve on muuttunut
- pihan kulkuyhteydet ovat muuttuneet
- kulkuväylät ovat huonossa kunnossa
- kalusteet kuluneet tai rikkoontuneet
- leikkivälineet vanhentuneet eivätkä täytä turvallisuusnormeja
- talvikunnossapito on ongelmallista
- puutteellinen valaistus
- pintavedet tontilla ongelmana
- kasvillisuuden huono kunto
- vanhat puut tarvitsevat hoitoa tai poistoa
- pihan tasoa halutaan nostaa
(lähde: Viher- ja ympäristörakentajat ry)
Lähtökohdat, tarpeet ja budjetti sanelevat suunnittelua
Mistä syntyy sysäys pihan kunnostamiselle? Syitä voi olla useita, kuten oheinen yhteenveto kertoo. Eräässä porilaisessa taloyhtiössä suurimpina syinä olivat vanhan autokatoksen huono kunto, jäteastioiden synkeähkö tervetulotoivotus sisäänkäynnin paraatipaikalla ja viihtyisän oleskelualueen puute. Niinpä taloyhtiön hallitus teki päätöksen uuden pihasuunnitelman laatimisesta.
Pihasuunnittelija sai tehtäväkseen laatia kaksi erilaista luonnosta: toisessa autokatos uusitaan, mutta paikkaa hieman vaihdetaan ja toisessa vaihtoehdossa katoksesta luovutaan ja kaikki autot pysäköidään taivasalle ja kaikille tulee autopistorasiapaikka eli uudet pihakeskukset. Molemmissa luonnoksissa piti pohtia uutta pihavalaistusta, kompaktimpaa vaihtoehtoa turhan suurelle pyykkitelineelle, uutta paikkaa suojaisalle oleskelualueelle, tarpeeksi tilaa lumenluonnille ja siistiä ratkaisua jäteastioille. Pihan upeat riippakoivut haluttiin säästää ja vanhan autokatoksen suojissa oleville pyörille sovittiin varattavaksi uusi tila lukollisesta autotallista, rakennuksen pohjakerroksesta.
Kustannusarvio toimii päätösten tukena
Suunnitelmien ja kustannusarvioiden valmistuttua taloyhtiön hallitus vei hankkeen vuosikokoukseen keskusteltavaksi ja jatkotoimista päättämistä varten: Pihasuunnittelija esitteli kokousväelle molemmat vaihtoehdot, joista hallitus oli jo aiemmin päättänyt ehdottaa huokeampaa vaihtoehtoa jatkokäsittelyyn. Kokousväen keskustelut poikivat vielä uusia kunnostuskohteita, mm. pihakeskusten kaapeloinnin uusiminen ja pihanurmen kunnostuspaikkaukset haluttiin hoidettavaksi samassa yhteydessä. Valitun suunnitelman pohjalta, uusilla kunnostustarpeilla höystettynä, taloyhtiö tulee aikanaan pyytämään viherurakointitarjoukset.
Suunnittelijan ja suunnittelun rooli
Suunnittelijan pitää ymmärtää kiinteistön elinkaarta ja pihan toimintoja sekä ylläpitoa, osata tehdä valintoja säästettävien, kunnostettavien ja uusittavien asioiden kesken sekä olla kustannustietoinen. Suunnittelutoimeksiannosta tehdään yleensä kirjallinen sopimus, johon kirjataan toimeksiannon sisältö mahdollisimman tarkasti. Asukkaiden kuuleminen ja mukaan ottaminen suunnitteluvaiheessa on tärkeää projektin lopputuloksen onnistumisen ja asukastyytyväisyyden kannalta.
Suunnittelu käynnistyy perehtymisellä mm. tontin maastonmuotoihin, olemassa oleviin rakenteisiin ja kasvustoon ja pihan vallitseviin olosuhteisiin; ilmansuuntiin, auringonvalon saantiin, tuuli- ja meluoloihin jne. Myös pihan ja lähiympäristön liikenneolot on huomioitava. Eri toimintojen ja kulkuväylien sijoittelu perustuu, jouhean toiminnallisuuden lisäksi, turvallisuuden ja viihtyisyyden lähtökohtiin. Rakenteilla ja valaistuksella on suuri rooli toimintojen rajaamisessa ja viihtyisyyden luomisessa. Myös kasvillisuuden eli puiden, pensaiden, perennojen ja nurmikoiden sekä pienempien rakenteiden tehtävänä on sitten tukea näitä lähtökohtia ja tavoitteita.
Pihan kunnostuksen hankesuunnitteluvaiheessa kannattaa myös tutkia pihaviemäreiden, putkien, kaapeleiden ja salaojien kunto, jottei juuri kunnostettua pihaa tarvitse taas kaivaa auki esimerkiksi kaapelointien uudistustarpeen tai salaojaremontin vuoksi.
Arvonnousua oikein kohdennetuilla toimenpiteillä
Siisti ja hyvin hoidettu piha lisää asumisviihtyvyyttä ja turvallisuutta sekä nostaa tutkitusti asuntojen arvoa: "Laadukkaasti suunniteltu ja rakennettu piha nostaa pientalokiinteistön ja kerrostalohuoneiston hintaa ja lyhentää myyntiaikaa. Kiinteistöhinnan näkökulmasta pihassa on keskeistä hoidettu yleisilme ja rakenteiden ja istutusten kunto. Huoneiston arvoon vaikuttavat kerrostalopihan painopistealueet ovat: Sisääntulon ja kulkureittien pinnoitteet, asukkaiden yhteinen oleskelualue, leikkipaikka, kasvillisuus ja nurmialue sekä kuivaus- ja tomutuspaikka. "(Piharakentamisen vaikutus kiinteistöhintoihin – kiinteistönvälittäjien arvonmäärityksiä/Inari Jansson, 2010)
Pihan asianmukaisen hoidon laiminlyönti piharemontin jälkeen on suoranaista rahan haaskausta. Säännöllisellä ja asiantuntevalla hoidolla pihasta voidaan nauttia hyväkuntoisena vuosikymmeniä.
Pihan rakentamisen kustannukset vaihtelevat jonkin verran maamme eri alueilla. Kustannuksiin vaikuttavat myös mm. kohteen lähtötilanne, työolosuhteet ja koko sekä pohjamaan rakenne ja käytettävät materiaalit. Joskus kustannusarvioon halutaan sisällytettävän myös vuosittaiset ylläpito- ja hoitotyöt. Tarkka kustannusarvio kannattaa aina pyytää kirjallisena tarjouksena.
Teksti ja kuvat: Marita Wallin, Piha.Si