• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tee itse kivinen pihapolku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.10.2024
20118_27444.jpg

Astele omalla kivipolulla Kuva: Ikikivi

Kivi kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella!

Kivi on kaunis ja iätön materiaali, joka sopii niin perinnepihaan kuin modernimpaankin ympäristöön. Liuskekivillä voit siis rakentaa tasaista pintaa, kulkuväyliä ja oleskelualueita, mitä erilaisimpiin ympäristöihin. Niistä voi tehdä tasalevyisen käytävän - tai asentaa askelmitan välein poluksi. Kivipolku voi johtaa vaikkapa mökiltä rantasaunalle - tai kotiovelta pihaportille. Kiviä voi asentaa myös askelmiksi isompiin istutusryhmiin sekä kasvimaalle hoitotöitä helpottamaan.

Kivipolku sopii paikkoihin, joissa nurmi kärsii liiasta kulkemisesta. Oikein asennettuna liuskekivipolku ei tarvitse juurikaan hoitoa ja nurmikon leikkuukin onnistuu ajamalla suoraan kivien ylitse. Kivi on kaunis ja näyttävä pintamateriaali niin lattioissa, seinissä kuin muurien ja sokkeleiden verhouksessakin. Liuskekivi kestää kulutusta, kosteutta ja lämpötilojen vaihteluita, joten se sopii mainiosti kaikkeen piharakentamiseen. Käsistään kätevä pihanrakentaja tekee kiviset käytävät ja pihapolut myös itse!

Näin teet pihapolun kivestä

Pohjatyöt:

Kantavan kerroksen tarpeellisuus ja vahvuus riippuu pohjamaan rakenteesta; kantava maa-aines ei vaadi erillistä kantavaa kerrosta ollenkaan, kun taas routivalla savimaalla sen tekeminen on erittäin tärkeää. Jos siis olet aikeissa perustaa kivikäytävän tai polun savimaalle, niin poista aluksi pintamaata vähintään 20 cm syvyydeltä, levitä suodatinkangas ja lisää 10 cm:n kerros soraa tai mursketta. Tiivistä kantava kerros täryttämällä ennen asennushiekan levittämistä.

Jos taas teet kivikäytävän kantavamman maa-aineksen päälle, niin siinä tapauksessa riittää rikkaruohojen poisto käytävän levyiseltä alueelta. Suodatinkangas auttaa tässäkin tapauksessa käytävän jatkohoitoa, joten sen voi laittaa asennushiekan alle.

Mahdolliset reunakivet tai muu reunamateriaali asennetaan tässä vaiheessa.

Työn valmistelu ja kivien ladonta:

Asennushiekaksi levitetään koko käytävän alueelle 5-10 cm:n kerros kivituhkaa. Sitä ei tiivistetä.

Suunnittele polun muoto ennen työhön ryhtymistä; pura kivet lavoilta ja asettele niitä tulevan käytävän viereen. Kivet ovat kuin palapelin paloja - niiden näkeminen auttaa hahmottamaan oikeat paikat ja helpottaa sekä nopeuttaa kivien asentamista.

Ota seuraavat seikat huomioon kivien asettelussa:

  • Laita isommat kivet reunoille ja pienemmät keskelle
  • Vältä neljän kulman risteyksiä
  • Vältä pitkiä yhtenäisiä saumoja
  • Kiveykseen saa lisää arvokkuutta, jos tekee portaiden ja oven edustan sekä polun alkupään hieman leveämmäksi - ja käyttää kookkaampia paloja.
  • Ruohosaumoja varten kivien väleihin tulee jättää noin 5-7 sentin raot.

Asenna jokainen kivi erikseen niin, että tasaisempi pinta jää näkyviin. Teräviä kulmia voit muotoilla napauttamalla kiveä haluamastasi kohdasta moskalla tai reilunkokoisella vasaralla. Tee asennushiekkaan kiven keskelle pieni painanne, aseta kivi paikoilleen ja naputtele sitä kumivasaralla niin että se asettuu paikoilleen. Tiivistä sitten hieman hiekkaa kiven alle vasaran varrella tai vaikkapa istutuskauhalla. Jatka näin kivi kiveltä. Myös vedellä tiivistäminen auttaa kivien asettumista paikoilleen.

Kivipolun viimeistely:

Kun liuskekivipolun tai -käytävän jokainen kivi on paikoillaan, niin voit täyttää kivien välit. Mikäli kyseessä on askelmitan mukaan tehty liuskekivipolku, niin levitä kivien reunoille samaa multaa, kuin ympärillä on - jos taas olet tehnyt liuskekivistä käytävän, niin täytä välit kivituhkalla. Tiivistä saumat kastelemalla ja harjaa ylimääräinen aines kivien päältä pois.

Jos kivipolkusi on nurmikolla tai käytävä rajautuu siihen, niin levitä hyvää nurmimultaa kivien ympärille tai reunoille, kylvä ruohonsiemenet ja tiivistä. Etenkin kapeat ruohosaumat kuivuvat herkästi, joten muista huolehtia myös kastelusta.

Vinkki: Miltä kuulostaisi pehmeä sammal kivien välissä? Kaada kivien väleihin vedellä laimennettua maitoa tai vaikka olutta, johon olet sekoittanut hieman sammalsilppua "siemeneksi". Sammal ei juurikaan kestä kulutusta, joten tämä vinkki sopii parhaiten harvemmin käytettäville kivipoluille.

Kasvillisuus
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.
201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
20238_69204.jpg
Asustaako pihallasi siili? Näin ruokit; vinkit myös talvipesän tekoon
Siili hankkii kesän aikana talvea varten rasvakerroksen, joka toimii sen talvilevon aikana polttoaineena ja eristävänä kerroksena. Se etsii etenkin syys–lokakuun aikana tuhtia ravintoa lihottaakseen itseään ja ilmojen viiletessä hakeutuu suojaisaan paikkaan rakentamaansa talvipesään horrostamaan.
Kaksi erikokoista jätesäiliötä pihalla.
Tee se itse - Jäteaitaus
Myönnä pois, pihalla seisova jäteastia ei hivele silmää. Tuiki tarpeellinen säiliö olisi hyvä saada piilotettua katseilta, mutta samalla sen tulisi olla helposti tavoitettavissa.Tekemällä jäteastian ympärille siistin aitauksen saat sen naamioitua huomaamattomaksi, vaikka se olisikin selvästi esillä.Vinkki: hyödynnä nurkissasi jo olemassa oleva materiaali. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.
200611_670.jpg
Tee Se Itse - Savustusuuni
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.
Talitiainen istuu pensaan oksalla talvisessa maisemassa.
Tee se itse -Lintuhuvila eli jalallinen lintulauta
Aina ei ole mahdollista ripustaa ruokinta-automaattia tai lintulautaa pihapuun oksaan. Tässä Tee Se Itse -artikkelissa tarjoilemme ratkaisun pulmaan: laadimme ohjeet lintuhuvilan eli omalla jalalla varustetun lintulaudan rakentamiseen.Nikkaroinnissa tarvittavat materiaalit voit löytää vaikka talon rakentamisesta ja remontoinnista jääneistä hukkapaloista!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton