• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tuoreet yrtit avaavat kasvisten kevätsesongin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20103_20878.jpg

Thai-, kaneli- ja punainen basilika

Tänä vuonna Suomessa on huomattu yrttien menekissä sama suuntaus, mikä ilmeni jo viime vuonna Ruotsissa. Persiljan, tillin ja ruohosipulin kulutus kasvoi enemmän kuin muiden mausteyrttien. Ilmeisesti tuttu ja turvallinen kotiruoka on nyt arvossaan, ja siihenhän kuuluvat skandinaavisessa ruokaperinteessä juuri edellä mainitut perusyrtit. Pienen notkahduksen jälkeen myös herneenversojen kysyntä on vilkastunut. Toisaalta aasialainen, varsinkin thairuoka on tullut jäädäkseen, josta kertoo korianterin jatkuva suosio.

Tuoreita yrttejä kasvatetaan ruukuissa myytäviksi jo kolmeakymmentä eri lajia. Kevätkokkauksessa painottuvat erityisesti minttu, rakuuna, timjami, kirveli ja sitruunamelissa. Näitä täydentävät erilaiset basilikat, oregano, viinisuolaheinä ja tietenkin monen makumuistiin kotoisina tallentuneet tillin, persiljan ja ruohosipulin aromit. Yrttien makumaailmoja on helppo valloittaa laajastikin, kun aloittaa ensin läheltä: tillistä graavikalan kaverina, basilikasta tomaatin kanssa, persiljasta perunan päällä ja ruohosipulista munakkaan mausteena.

Raikas minttu

Pääsiäisen ajan lammasruoissa maistuu minttu erityisen makoisalta vaihtoehtona rosmariinille, joka edustaa toista lammasherkkujen maustajaa. Ruukkumintun lehtiä kannattaa silputa sormin salaatteihin vihreiden salaatinlehtien lomaan. Monet keväiset ateriat saavat mehevöitteekseen kylmää, jogurttipohjaista kastiketta, intialaisittain raitaa tai kreikkalaisittain tsatsikia. Näihin kastikkeisiin kuuluu tuore minttu. Kokeile minttua myös hedelmä- ja marjasalaatteihin.

Oregano, minttu ja timjami
Oregano, minttu ja timjami

Hienostunut rakuuna

Rakuuna aateloi erityisesti porkkanaruoat ja muodikkaat pinaattihöystöt. Myöhemmin keväällä ei ole rakuunan voittanutta parsan ja bearnaisekastikkeen maustajaa. Pääsiäisen munaruokiin ja maitokastikkeisiin rakuuna sointuu hyvin. Sujauta rakuunanoksa valkoviinietikkaan, anna maustua ja käytä keväisiin salaatinkastikkeisiin. Soseutetusta porkkanasta ja rasiamargariinista saat kevyen, mutta herkullisen levitteen leivälle, kun maustat seoksen tuoreella rakuunalla.

Terhakka timjami

Tuore timjami virkistää ruokien maut. Timjami vallottaa erityisesti hunajaisten uunijuuresten mausteena. Punajuuren ja timjamin liitto toimii aina. Timjami sopii niin lampaan kuin kanankin mausteeksi. Viinin seurassa timjami viihtyy hyvin; kokeile vaikka punaviinikastikkeeseen.

Keveä kirveli

Kirveli käy loistavasti viljeltyjen sienien maustamiseen. Kuumentamista kirveli ei kestä, joten käytä kirveliä vasta ruokien viimeistelyyn. Kirveli näyttää ja maistuu kalan tai kirkasliemisen keiton pinnalla houkuttavalta. Kokeile myös peruna-purjokeiton maustamiseen. Tarkka maistaja tunnistaa kirvelistä anista ja lakritsaa.

Helppo sitruunamelissa

Ruokapöytään kuuluu aina kannullinen raikasta vettä. Taita kannuun tuore sitruunamelissanoksa antamaan näköä ja makua. Kylmänarkana sitruunamelissa tulee säilyttää keittiön pöydällä aivan samalla tavalla kuin basilikakin. Pääsiäisen jälkiruoat ja juustokakut somistetaan joko mintun tai sitruunamelissan lehdin. Kokoa jälkiruokamaljoihin mämmiä, vaniljakastiketta, appelsiininpaloja ja sitruunamelissaa.

Kokeillut ruokaohjeet:

Pääsiäisaterian pääruoaksi sopivat Yrttikuorrutteiset karitsanpaahtopaistit, perunagratiini ja sitruunainen tuoresienisalaatti. Aloita sitruunaisesta tuoresienisalaatista, koska se saa maustua jääkaapissa ennen tarjoamista. Valmista sitten perunagratiini ja jätä se vetäytymään foliolla peitettynä, kun loppukypsennät karitsan paahtopaistit samalla uuninlämmöllä.

Kauden leivonnainen: Saunaillan sienipiirakka

Pohjaan: 75 g rasiamargariinia
1,5 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
0,75 dl vettä

Täytteeseen:
2 rasiaa (400 g) herkku- tai siitakesieniä
1 sipuli
puolikas purjo
1 tlk (200 g) tuorejuustoa
2 munaa
suolaa, mustapippuria
5 - 6 kirsikkatomaattia

Yrttikuorrutteinen karitsanpaahtopaisti, perunagratiini ja sitruunainen tuoresienisalaatti lautasmallissa
Yrttikuorrutteinen karitsanpaahtopaisti, perunagratiini ja sitruunainen tuoresienisalaatti lautasmallissa
Vuoan voiteluun ja sienten paistamiseen: nokare margariinia.
  • Yhdistä jauhoihin hiutaleet ja leivinjauhe ja sekoita nämä margariiniin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.
  • Voitele piirakkavuoka ja taputtele taikina jauhotetuin käsin pohjalle ja reunoille. Siirrä jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
  • Harjaa sienet ja viipaloi kukin muutamaan osaan. Kuori ja hienonna sipuli. Huuhtele pitkittäin halkaistu purjo ja leikkaa viipaleiksi.
  • Paista sieniä vähässä rasvassa pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää joukkoon tuorejuusto nokareina ja kuumenna kevyesti. Siirrä seos kulhoon odottamaan. Pyyhkäise pannu talouspaperilla ja lisää pannulle tarvittaessa hieman rasvaa. Kuullota pannulla kevyesti sipuli ja purjo.
  • Vatkaa munien rakenne rikki ja yhdistä kaikki täytteen ainekset lukuun ottamatta tomaatteja. Mausta täyte suolalla ja pippurilla.
  • Esipaista piirakkapohjaa ensin ilman täytettä viitisen minuuttia 200-asteisessa uunissa. Lisää sitten täyte ja pinnalle viipaloidut kirsikkatomaatit. Jatka paistamista noin 25 minuuttia.
  • Tarjoa sienipiirakka raikkaan vihersalaatin kanssa.

Perunagratiini

1 kg kiinteitä perunoita (vihreä väritunniste)
5 dl kevytmaitoa
150 g juustoraastetta (emmental/mozzarella)
suolaa
mustapippuria
2 rkl tuoretta, hienonnettua persiljaa, kirveliä tai tilliä
1 valkosipulinkynsi

  • Kuori perunat ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
  • Keitä perunaviipaleita maidossa noin 15 minuuttia eli kunnes ne ovat melkein kypsiä ja pehmeitä.
  • Lisää kolmannes juustoraasteesta maidon ja perunoiden joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreyrtillä.
  • Pyyhi uunivuoan sisäpinnat halkaistulla valkosipulinkynnellä ja voitele vuoka kevyesti öljyllä tai margariinilla.
  • Kaada perunat ja juustoinen maito vuokaan. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
  • Kypsennä 175-asteisessa uunissa reilu puoli tuntia, kunnes pinta saa kauniin värin.
Teksti, kuvausjärjestelyt ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, www.kasvikset.fi
Kuvat: Kotimaiset kasvikset ry / Teppo Johansson
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20233_81246.jpg
Indego robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Nurmikonleikkuu on kaikille tuttua puuhaa. Kesähelteellä pärisevän ruohonleikkurin työntely pitkin pihaa ei kuitenkaan ole kaikkein miellyttävintä tekemistä. Ajan voi onneksi käyttää muuhun robottiruohonleikkurin hoitaessa pihan siistimisen. Hiljainen ja älykäs robottileikkuri pitää nurmikon tasaisen lyhyenä koko kesän.
20214_70088.jpg
Ilmaajalla hyvin voiva nurmikko - käsittely kasvukauden alussa
Sammaloituminen on yksi pihanurmikon keskeisistä ongelmista: Liian varjoinen paikka, hapan maaperä ja vuosien saatossa väistämättä tapahtuva tiivistyminen mahdollistavat sammaleen kasvun, jonka seurauksena nurmiheinien on pakko väistyä. Keväisin ja syksyisin tehtävä nurmikon ilmaus hoitaa tehokkaasti kasvualustaa ja varmistaa vehreän, hyvin voivan ja tasaisen pihanurmen.
202111_73615.jpg
Pajun ja pihlajan leikkaaminen syksyllä
Lukija kysyy: "Ostin talon maalta. Siinä on metsikköä vieressä ja pajuja on myös levinnyt paljon talon viereisille alueille. Yritin eilen katkoa pajuja maasta puutarhasaksilla, kunnes luin, että olisi hyvä tehdä se vasta keväällä (noin maaliskuussa). Tällöin tulisi leikata oksat pois alhaalta ja antaa niiden versoa. Versojen ollessa vihreitä tulisi ne käsitellä Roundupilla? Onko tämä hyvä taktiikka?Voinko nyt syksyllä katkoa puutarhasaksilla tai sahalla edes niitä pieni vesoja, joita kasvaa siellä täällä?Samaa kysyn pihlajasta, koska niitäkin siellä on paljon, pieniä ja keskikokoisia. Voiko niistä leikata syksyllä oksia maata myöten mistä haluaa vai onko syksy huono ajankohta?"
20067_342.jpg
Elokuussa kerätään siemenet talteen
Puutarhaharrastajalle lisää ulottuvuutta harrastukseen tuo kasvien kasvattaminen itse siemenestä taimiksi. Loppukesällä onkin runsaasti kerättävissä siemensatoa puutarhasta. Perennojen siemeniä omista ja tuttavien istutuksista keräämällä pääsee kokeilemaan puutarhurin taitojaan.Siemenlisäyksen lopputuloksen yllätyksellisyys tuo harrastukseen uutta jännitystä. Siemenlisäyksen seurauksena saatava uusi taimi voi erota paljonkin perintötekijöiden sekoittuessa emokasvistaan. Luonnonkasvit ja ns. maatiaisperennat muuntelevat vähiten. Jalostetummat lajit ja lajikkeet muuntelevat runsaammin.
20225_78264.jpg
11 vinkkiä kauniin ruukkupuutarhan kasvattamiseen
Kukita puutarhasi kausikasveilla, iloittele väreillä tai tyylittele lehtimuodoilla. Yksivuotisten kasvien talvehtimisesta ei tarvitse huolehtia, ovathan ne tarkoitettu yhdelle kaudelle. Eikä niihin kyllästy, sillä ne ovat sesongin kasveja. Hyvillä mielin voit istuttaa uutta silloin kun siltä tuntuu.
20218_72086.jpg
Mikä kuusiaitaa vaivaa?
Vuosia sitten huomasin, että kuusiaidan alaosassa oli kolme runkoa, jotka pysyivät samanlaisina aivan kuin homeisina pitkään. Pensas ei näyttänyt kärsivän. Viime kesänä samanlaisia runkoja alkoi näkyä enemmän. Mikähän niitä vaivaa ja olisiko jokin asia, millä leviämisen saisi loppumaan ja rungot tervehtymään?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton